Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Fondia

Almanakka |
Jaa Twiittaa

Keskustele Fondiasta

Seurantalista

Miten asiat ovat kehittyneet edellisestä päivityksestä?

Asiat ovat kehittyneet hyvin edellisestä päivityksestä, joskin osittain heikon vertailukohdan auttamana. Aika harvoin kuitenkaan täysin vihreää riviä on saatu seurantalistalla vielä aikaiseksi. Tässä voisi myös samalla huomauttaa, että Fondia ei julkaise kaikkia tietoja joka kvartaali, ja ne mitkä julkaisee, julkaistaan miljoonissa ja yhdellä desimaalilla, eli pyöristysvirheitä saattaa syntyä.

Liikevaihto kasvaa, kasvu kiihtyy, marginaalit paranevat ja osakemäärä pienenee. Mitäpä tässä muuta voisi toivoa, paitsi isompia lukuja. Edelleen ollaan aika kaukana potentiaalista, mutta juuri tällaista grindaamista ja tasaista parantamista heikoista luvuista toivoisin näkeväni lisää. Suomen taloustilanne huomioiden tämä on hyvä saavutus, pelkäsin rehellisesti vähän pahempaa.

Toistaiseksi myös yhtiön omien ostot ovat luoneet arvoa – 18.3. ilmoitettiin, että silloinen ohjelma on saatu päätökseen ja reilu 54t osaketta oli saatu ostettua keskihintaan 6,57. Osake on nyt korkeammalla ja tuon jälkeen on osingotkin makseltu.

Ajatuksia raportista

Savolainen painottaa heti katsauksensa alussa asiakaskokemuksen lisäksi tuloksellista johtamista. Hyvä, kunhan niitä tuloksia saadaan. Omaan silmääni näyttää, että hän on tuonut tämän vahvasti Fondiaan - ehkä osin siksi, että edellinen toimari oli niin paljon jotain muuta.

Yhtiölle tärkeän Suomen liikevaihto kasvoi yllättävän hyvin 11,6 % vauhtia. Baltia ei ole vielä tärkeä, mutta ilahduttavasti kasvoi melkein 50 % vuoden takaisesta. Ruotsista saatiin sitten aika heikko viesti. Vedotaan taloustilanteesta johtuvaan asiakkaiden sopeutustoimintaan ja jatkuvan lakiosastopalvelun vähentämiseen. Eli jatkuva ei ollutkaan jatkuvaa ja Ruotsin myynti laski 13 %.

Savolainen sanoo yhtiön ottaneen ensin käyttöön AI Lawyerin ja sen jälkeen Microsoftin Copilotin. Harri oli vielä kirjoittanut Copilot-sanan jälkeen sulkuihin (AI) korostaakseen miten ketterästi yhtiö käyttää tekoälyä. Tuskinpa tästä hirveästi hyvää on saatu, vaan näiden nostojen tavoite on sama mikä 95 % muillakin tekoälyä korostavilla yhtiöillä. Pidän tekoälyä yhtenä mörkönä koko yhtiön liiketoimintamallin kannalta, joten ihan hyvä, että ovat kuitenkin ennemmin pyrkimässä hyödyntämään sitä. Isoilla kilpailijoillaan on aivan varmasti enemmän muutosvastarintaa ja jäykkyyttä käyttöönotossa. MyFondia-alustalle on tullut uusia toiminnallisuuksia (Legal Health Check ja Fondia Insights), ja lisää (Legal Review ja Legal Plan) on kehitteillä jo kesän jälkeiselle ajalle käyttöönotettavaksi.

Työmarkkinan jännitteet nostetaan myös esiin. Lakimiesliitto ei vielä kuitenkaan ole käsittääkseni lähtenyt barrikaadeille ahtaajien seuraksi. Savolainen nostaa yhtiön haasteeksi Ruotsissa ja Baltiassa myös heikon tunnettuuden. Näin varmasti on, mutta Ruotsissa ollaan kasvettu kohtalaisen hyvin kuitenkin tähän asti. Toviottavasti tähän tarjotaan myös jotain ratkaisuja myöhemmin, tai vaikka sijoittajapuhelussa. Nyt kuulostaa suurin piirtein siltä, että Ruotsi pitäisi luovuttaa (mikä ei siis tietenkään pidä paikkaansa).

Ohjeistus (ennallaan ja näyttää hyvin mahdolliselta): Fondia odottaa vuoden 2024 liikevaihdon olevan 27-29 miljoonaa euroa sekä liikevoittoprosentin olevan 7-10 %.

Ajatuksia sijoittajapuhelusta

Todetaan alkuun, että viimeksi valitin sijoittajapuhelun olevan yksipuolinen, koska Q&A:ta ei järjestetä. Yhtiön markkinointijohtaja Tämer Mohsen kävi toisaalla kommentoimassa, että kyllähän tällainen löytyy, jos allekirjoittanut vain viitsisi sen katsoa. Pahoittelut turhasta valittelusta siis, ja hienoa että sijoittajapuhelut löytyvät. Puolustuksekseni totean, että kun edellisellä kerralla tulosaamuna sijoittajapuhelua etsin yhtiön sivuilta, oli sinne ladattu vasta Savolaisen katsaus erillisenä videona ilman Q&A:ta, ja sijoittajapuhelu löytyi sivuilta vasta artikkelini julkaisemisen jälkeen. Jos Tämer luet tämän artikkelin, niin tervetuloa herättämään ja pitämään yllä keskustelua yhtiöstä myös Sijoitustiedon puolelle, yritän sitä itsekin tehdä.

Ruotsin heikkous ei valitettavasti selviä valuuttavaihtelulla, mitä osin hieman toivoin raporttia lukiessani – kruunu on heikentynyt Fondian kannalta vain alle prosentin verran. Loppulasku on ihan omaa tekemistä.

Toimarin katsaus olikin aika lailla raportin lukeminen ääneen vähän lyhyemmin, eli hirveästi lisäväriä tästä ei tullut. Ei nyt kovin yllättävää, mutta toivottavasti kysymyksistä saadaan hieman enemmän väriä ainakin Ruotsin tilanteeseen.

Q&A

Kysymys Ruotsin markkinasta ja toimenpiteistä. Hieman yllättäen Savolainen vastaa, että Ruotsin lasku ei tullut yllätyksenä. Sopeuttaneiden yhtiöiden joukossa ”muutamia erittäin suuria asiakkaita”, ja nämä eivät ole poistuneet, vaan vähentäneet käyttöä. Kysyjä grillaa ihan hyvillä jatkokysymyksillä, onko Fondia menettänyt siis markkinaosuutta myötä, niin tästä ei toimitusjohtajan mukaan ole kyse, vaan asiakkaat ovat olleet ”erittäin tyytyväisiä” ja haluaisivat tehdä jatkossakin projekteja yhtiön kanssa. Tämä tuli sen verran vakuuttavasti, että itse uskon sen olevan tottakin ja lieventää Ruotsin osumaa.

Tunnettuudessa Ruotsissa ollaan kuulemma sijalla 43 ja Suomessa sijalla 9. Onhan tuossa ihan työnsarkaa tehtävänä, tai sitten palvelun pitää olla merkittävästi halvempi tai parempi kuin kilpailijoilla. Hyvä jatkokysymys olisi, mikä yhtiön tuoma lisäarvo esim. Ruotsin kilpailijoihin #10-42 verrattuna yhtiön omasta mielestä on. Kysyjä mietti onko järjestysluvulla väliäkään, mutta minä uskon sillä olevan paljonkin väliä ja tuohon pitäisi saada parannusta.

Savolaiselta hyvä kommentti hieman yllä olevaan liittyen. Paikallisesti pitää saada resurssit keskitettyä myyntityöhön ja lakiasioiden tarjoamiseen. Ei ole järkevää, että useassa paikassa mietitään samoja (kehitys)asioita tahoillaan ja parhaassa tapauksessa päädytään vielä täysin erilaisiin ratkaisuihin. Tulee hieman fiilis, että Fondian yksiköt ja jopa eri kaupungeissa toimivat tiimit ovat aika erillään toisistaan. Ei siis optimaalista, mutta toimarin antama suunta on tässä mielestäni juuri oikea.

Ruotsissa ollaan edelleen kannattavuudessa plussalla, mutta kannattavuutta ei raportoida puolivuosikatsausten välissä.

Kysymyksissä päästiin Suomeen ja mikä Suomessa vetää näinkin hyvin. Kasvu tullut laajalla rintamalla, mutta etenkin ajankohtaisissa teemoissa ja uusiin regulaatioihin tai aloihin liittyen. Näitä pääsee toivottavasti hyödyntämään myös Ruotsissa.

Baltia kasvanut reippaasti orgaanisestikin, vaikka siellä pieni yritysosto tehtiinkin.

Ruotsin markkinan heikkoutta vielä ihmeteltiin, koska Suomessa menee taloudessa heikommin. Vastattiin, että johtuu yksittäisten yhtiöiden toimista, mutta hyvänä puolena mainitsivat Ruotsin olevan myös toipumassa nopeammin. Eli olisiko siellä jo nähty käännettä parempaan. Muuten näin ei varmaan voisi todeta.

Jatkan omistajana ja Fondia on vajaat 10 % osakesalkustani. Kohtalaisen tyytyväisenä omistajana jatkan myös tämän katsauksen jälkeen.

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Korkoherkät Kamux ja Kojamo

Aki Pyysing
17.11.2024
east Lue lisää