Vuoden vaihtuessa osakesäästötilistä tulee vihdoin osa sijoittajan arkea. Moni sijoittajista nuoleskelee jo näppejään päästäkseen käsiksi tähän aktiivisen sijoittajan ja treidaajan unelmaan, joka mahdollistaa pääoman totuttua nopeamman kasvattamisen.
Kaupallinen yhteistyö | Nordnet
Osakesäästötili pähkinänkuoressa:
- Voit tallettaa osakesäästötilille maks. 50 000 euroa.
- Voit käydä kauppaa osakkeilla, sekä kotimaisilla että ulkomaisilla.
- Et maksa veroja yksittäisten kauppojen voitoista tilin sisällä.
- Maksat veroja vasta kun nostat varoja pois osakesäästötililtä.
Perusteellisemmin uuteen tiliin voit tutustua Sijoitustiedon Osakesäästötili FAQ -artikkelissa.
Korkoa korolle -konsepti tutuksi
Osakesäästötilin potentiaalin maksimoimiseksi tulee ymmärtää korkoa korolle -konseptin potentiaali pitkällä aikavälillä. Sijoittaja ei osakesäästötilin sisällä maksa voitollisista kaupoistaan veroja, joten hän voi sijoittaa salkun tuotot täysimääräisesti uusiin sijoituksiin. Tämä on merkittävä etu pääoman kasvattamisessa pitkässä juoksussa.
Korkoa korolle lasketaan alkuperäisen sijoitetun pääoman perusteella ja jaksoittainen korko lisätään aina summaan, jolle lasketaan uusi korkomäärä. Konsepti lienee saanut alkunsa jo muinaisessa Babyloniassa. Korkoa korolle kasvattaa sijoitettua summaa nopeammin kuin korko, joka lasketaan pelkästään alkuperäiselle sijoitetulle pääomalle.
Korkoa korolle voidaan laskea mille tahansa ajanjaksolle, aina päivittäisestä vuosittaiseen. Erityisen tärkeää on huomioida korkomaksujen tiheyden suuri merkitys kokonaisuuteen. Korkoa korolle -konseptin ansiosta pääomalle maksettu 10 prosentin vuosittainen korkotuotto muodostuu pienemmäksi kuin 5 prosentin korko puolivuosittain maksettuna.
Mitä useammin sijoittaja realisoi voittonsa ja siirtää pääomaa uuteen, potentiaalisesti tuottavampaan sijoitukseen, sitä enemmän hän hyötyy korkoa korolle -efektin tuottoja tehostavasta vaikutuksesta. Warren Buffettilta kysyttäessä yksittäistä tekijää hänen sijoitusmenestyksensä takana, ei Omahan Oraakkeli epäröinyt vastauksessaan: “Compound interest”, eli korkoa korolle.
Osakesäästötilin verohyödyt
Aiemmassa Sijoitustiedon ensi vuosikymmenen trendejä pohtivassa artikkelissa mainittiin tavanomaisen sijoittamisen ajan olevan ohi. “Osta ja pidä” -strategian aika alkaa olla ohi, kun tavoitteena on tuottojen maksimointi. Kvartaalitalouden ja reaaliaikaisen informaation ansiosta sijoittajat reagoivat markkinoiden käänteisiin entistä nopeammin. Uudet teknologiat sekoittavat pakkaa eri toimialoilla. Monet vanhat ja kankeat yhtiöt tekevät tilaa ketterimmille ja tehokkaammille firmoille. Muuttuvat markkinat tarjoavat valppaalle treidaajalle entistä enemmän ostopaikkoja.
Sijoittajan ja treidaajan kannustimena on käydä enemmän kauppaa ja etsiä uusia helmiä alati kehittyviltä aloilta ja muuttuvilta markkinoilta. Pitkän linjan osakepoimija valjastaa tietotaitonsa parhaiten käyttöön osakesäästötilin avulla – tiivistämällä kaupankäyntitahtia ja ottamalla hyödyn irti markkinoiden tarjoamista pienimmistäkin tuottopaikoista hän maksimoi tilin tarjoaman potentiaalin.
Älä anna osakesäästötilin nimen hämätä, parhaiten hyödyt tilistä, kun ajattelet sitä “osakesijoitustilinä” tai “osaketreidaustilinä”. Osakkeiden myyminen ja voittojen kotiuttaminen kannattaa, erityisesti osakesäästötilillä.
Arvo-osuustilin kautta treidatessa verokarhu nappaa joka vuosi 30–34 % voitoista pois. Osakesäästötilillä voit sijoittaa voitot täysimääräisesti edelleen uusiin sijoituksiin ilman välitöntä verovaikutusta. Vuosien saatossa verohyödyn tarjoama korkoa korolle -efekti kertautuu vierivän lumipallon tavoin. Mitä suurempi etu sijoittajalla on markkinoilla muihin sijoittajiin ja treidaajiin verrattuna, ja mitä nopeammin salkku osakesäästötilillä kiertää, sitä suuremmaksi sijoittajan verohyöty muodostuu.
Alla olevien kuvaajien* avulla havainnollistetaan osakesäästötiliä ja arvo-osuustiliä, joiden vuosituotot ovat 7 prosenttia ja 20 prosenttia. Esimerkissä osakesäästötilin arvonnousu realisoituu joka vuosi, eikä ainoastaan osakesäästötililtä rahaa nostettaessa, kuten useimmat mediassa nähdyt staattiset kuvaajat on laadittu.
Osakesäästötilin 7 prosentin vuotuisella realisoidulla tuotolla sijoittaja hyötyy 1 244 euroa verrattuna arvo-osuustiliin 10 v:n päästä. 20 v:n päästä hyöty on 14 539 euroa ja 30 v:n päästä 58 197 euroa.
Kun sijoittajan vuosittainen realisoitu tuotto on muhkeat 20 prosenttia, ovat erot luonnollisesti merkittävämmät; 10 v:n päästä osakesäästötilillä treidaavan etu arvo-osuustiliä käyttävään on 35 966 euroa, 20 v:n päästä 594 967 euroa ja 30 v:n päästä 5 302 910 euroa.
Kuten kuvaajista huomataan, korkoa korolle -efektin vaikutus ei alkuvuosina ole voimakas oli tuottoprosentti miten kova tahansa. Ajan mittaan vuoden 2020 alussa tehty fiksu päätös tulee lopulta tuottamaan hedelmää. Sijoittaminen ja treidaaminen ovat kärsivällisyyttä vaativaa taitojen hiomista ja ostopaikkojen hyödyntämistä pitkällä aikajänteellä.
*Kuvaajiin on laskettu verojen kokonaisvaikutus jo sisään; kuvaajien tarkoitus on havainnollistaa lukijalle osakesäästötilin korkoa korolle -efektin vaikutusta koko sijoitusajalta verrattuna arvo-osuustiliin. Osakesäästötilin verot maksetaan vasta tililtä rahaa nostettaessa eikä vuosittain, joten kirjoittaja on käyttänyt taiteellista vapautta havainnoillistaa osakesäästötilin tärkeintä tekijää, eli korkoa korolle -konseptia.
Long only -strategiat
Osakesäästötilille voi ostaa ainoastaan osakkeita, joten tarkastellaan tässä ns. long only –sijoitusstrategiaa. Siinä sijoittaja keskittyy hakemaan tuottoja lyhyellä tai pitkällä aikavälillä, päähuomion ollessa pääoman säilyttämisessä. Sijoittaja poimii ja ostaa laatuyhtiöitä, joiden bisnes on ennustettavaa, skaalautuvaa, joilla on toimialallaan kilpailullinen etu ja jotka tuottavat käteistä yhtiön kassaan. Yksi Long only -strategian eduista on riskipitoisten sijoitusten korkea tuottopotentiaali.
Long only -strategialla salkun tuoton vertailu indeksiin on myös huomattavasti helpompaa kuin maltillisemman riski- ja tuottoprofiilin Long/Short-strategialla, jossa treidaaja käyttää myös shorttipositioita hyväkseen. Omia tuottoja verratessa indeksiin on mielenkiintoista pohtia oman aktiivisen sijoitusstrategian suoriutumista passiivista indeksisijoittamista vastaan ja viilata strategiaa entistä tuottavammaksi.
Long only -strategiassa volatiliteetti on kuitenkin Long/Short-strategiaa suurempi, sillä sijoittaja on “nakuna” markkinaa vastaan ilman shortin tuomaa suojaa. Toisaalta, mitä suurempi riski, sitä suurempi tuotto. Systemaattisella Long only -strategialla, joka pohjautuu markkinatilanteeseen, toimialan sykliin, tekniseen analyysiin ja yrityksen fundamentteihin, sijoittaja voi pyrkiä hakemaan kaikkien janoamaa alfaa; keskimääräisten markkinatuottojen peittoamista markkinoita matalammalla volatiliteetilla.
Long only -strategian tuomat korkoa korolle -hyödyt sopivat osakesäästötiliä käyttävälle sijoittajalle ja treidaajalle kuin nenä päähän.
Nordnet Active Trader – aktiivista kauppaa edullisemmin
Nordnet Active Trader sopii sekä tavallista arvo-osuustiliä käyttävälle että uuden osakesäästötilin avaavalle sijoittajalle. Active Traderin suurimpana etuna ovat yksilöllisesti räätälöidyt kaupankäyntikulut, jotka määräytyvät treidaajan aktiivisuuteen perustuen. Mitä enemmän käyt kauppaa, sitä alempia kaupankäyntikuluja maksat.
Active Traderin kautta kaupankäyntikulut ovat alkaen 0,055 % (min. 3 euroa) ja siitä alaspäin. Samalla saat käyttöösi Infront Web Traderin tai Active Traderin, joiden kautta tutustuminen osakkeiden reaaliaikaisiin hintoihin, tekniseen analyysiin, analyyseihin ja yritys- tai markkinakohtaisiin uutisiin käy erittäin näppärästi.
Osakesäästötilillä et voi sijoittaa Nordnet Markets -tuotteisiin, mutta jos treidaat niitä arvo-osuustilisi kautta, et maksa välityspalkkioita yli 100 euron toimeksiannoista lainkaan! Tutustu Nordnet Markets -tuotteiden valikoimaan Nordnetin sivuilta.
Kaupallinen yhteistyö | Nordnet