Kolumnit

Ahnehtiiko Preato liikaa Sievi Capital/Boreo fuusiossa?

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Minua uhkailtiin vesikidutuksella, ellen suostuisi perehtymään Sievi Capitalin ja Boreon yhdistymissopimukseen. Koska pitkäaikainen raittius tuntui vastenmieliseltä, suostuin vähän katselemaan lukuja ja videoita.

Äkkiseltään näyttäisi lukujen perusteella siltä, että Sievin pitäisi saada uudesta yhtiöstä enemmistö. Tosin liikevaihto ja kannattavuus eivät ole ainoat vaihtosuhteeseen vaikuttavat tekijät. Paljon tärkeämpää on omistusrakenne:

Suurimmat osakkeenomistajat Sievi Capital:

1. Preato Capital Ab        23,23%

Suurimmat osakkeenomistajat Boreo:

1. Preato Capital Ab        72,91%

Tästä voimme päätellä, että Preato Capitalin intresseissä olisi antaa uudesta yhtiöstä mahdollisimman paljon Boreon osakkeenomistajille.

Ja kuten yleensäkin ei ne liikevaihdot ja EBITAt paljon paina, kun omistaja päättää itse asioistaan. Boreo on saamassa uudesta yhtiöstä 60 PROSENTTIA. Jos mie olisin Boreo-paidassa källäämässä piensijoittajia, en kyllä oikein ilkeäisi 50 prosenttia vähempää sieviläisille tarjota, vaikka sekin vaihtosuhteena olisi kakkoseen ilman suostumusta painamista.

Inderes analysoi maksua vastaan kumpaakin kioskia. Fuusio-otsikoita ”Sievin arvo vapautuu, mutta kököllä vaihtosuhteella” ja ”Rimaa hipoen riittävä” oli luultavasti pehmennelty Inderesin asiakasvastaavan toimesta. Harvoin olen nimittäin nähnyt niin kypsän näköisen analyytikon haastattelua, kuin Olli Vilppo oli Verneri Pulkkisen käsittelyssä. Vernerillä ei pokka pitänyt ihan koko matkaa ja Olli näytti vilpittömän vihaiselta. Adjektiivi ”kökkö” on anaalien varsin harvakseltaan käyttämä. Itse käyttäisin ehkä samaa adjektiivia, mutta viilaisin vähän substantiivia ja puhuisin kököstä ryöstösuhteesta. Onpa muuten mukavaa olla taloudellisesti riippumaton ja canceloijien ulottumattomissa, jolloin voi kirjoittaa mitä oikeasti ajattelee, eikä tarvitse harkita pehmentelemistä.

Ja olisipa hauska tietää, mitä Sieviä itse omistava Sauli Vilén fuusiosuhteesta oikeasti ajattelee. Vähän yritin viikko sitten Osakekalastajien kokouksessa kysellä, onko Boreon kurssia Sulon mielestä vedätetty ennen vaihtosuhteen julistamista. En ollut silloin perehtynyt kunnolla asiaan ja annoin Inderesin pääanalyytikon sujuvasti väistää kysymyksen. 

Varastin kuvan Boreon kurssikehityksestä ensi viikon tiistaina antinsa ylimerkittynä sulkevan Inderesin foorumilta:

Edustan näkemystä, jonka mukaan ”jos se räksyttää ja vaatii tiukempia lockdowneja, se on kiuru”. Vähentääkseni painetta tuleviin oikeustoimiin, en kuitenkaan suoraan väitä, että tässä olisi syyllistytty markkinamanipulointiin. Jokainen tutkiskelkoon kuitenkin tätä kuvaa omassa sydämessään. Erityisesti Sievi Capital Oyj:n hallitus.

Jos olisin Anneli Tuominen tai ihan missä tahansa positiossa Finanssivalvonnassa, jokainen 1.7. - 16.8. Boreota ostanut ja myynyt tutkittaisiin Guantanamossa jo koeponnistetuilla menetelmillä. Savolainen sanoisi, että suattaapi löytyä muitakin kuin vilpittömiä motiiveja osakekauppoihin. Ja siitä riippumatta tunnustaisivatko syylliset vaiko eivät, nostaisin syytteen ja vuotaisin sen Elina Lappalaiselle tai jollekin muulle toimittajalle, joka tykkää syödä aamupalaksi porvarien pikkulapsia, jos vain suinkin on sellaisia tarjolla.

Mutta kun en ole, ja tunnen Fivan toimintatapoja, arvelen, ettei tässä väännössä tutkita tai syytetä yhtään ketään. Fivan tärkein tehtävähän on tuottaa listayhtiöille lisäkuluja ja sen lisäksi hankaloittaa pörssin ulkopuolistakin osakekaupankäyntiä. Oikeiden finanssirikosten tutkimiseen siellä ollaan aivan liian kiireisiä.

Sievin hallituksen puheenjohtaja Lennart Simonsen vakuutteli tiedotustilaisuudessa fuusiota valmistelleen vain Preatosta riippumattomat tahot. Miekin aina vakuuttelin iskälleni, etten ole sen viinapulloja tyhjentänyt. Eli siis Preatosta riippumattomat tahot ovat kehittäneet itsenäisesti Preatolle erityisen suotuisan ryöstösuhteen? Toisaalta monet uskovat USA:n vaalit väärennetyiksi demokraattien eduksi republikaanipresidentin aikana republikaanien hallitsemissa osavaltioissa, joten varmaan tämänkin joku uskoo. Simonsenia kuunnellessani tuli kuitenkin enemmän mieleeni Jukka ”Toppari” Gustafsson kertomassa Veikkauksen vastuullisuustoimista kuin Donald Trump kertoessaan vaalitulosten väärentämisestä jo hyvissä ajoin ennen vaaleja. Oranssi mies nimittäin valehteli uskottavamman näköisenä.

Veikkaan, että Sievin heinäkuussa jättänyt aiempi toimitusjohtaja Päivi Marttila ja maaliskuussa jättävä talousjohtaja Markus Peura eivät erityisesti tykänneet fuusiosuhteesta. Mutta olen myös aika varma, että heiltä on otettu nimet papereihin, joissa kielletään aiheen kommentointi kokonaan.

Miulla on Sieviä sen verran vähän, etten viitsi nousta tätä kolumnia enempää barrikadeille. Luultavasti yritän kuitenkin raahautua yhtiökokoukseen vastustamaan tätä harvinaisen rivoa pienosakkaiden raiskaamista. Itse fuusiota pidän sinänsä fiksuna ratkaisuna, mutta vaihtosuhde on vähintään väärinpäin.

Hilpeää oli, kuinka aikuiset miehet vakavalla naamalla selittivät, miten Boreo maksaa niin kovan ”preemion” Sievin osakkeesta. Tämän preemion voi katsoa esimerkiksi Sievin osakekurssista, joka on tällä hetkellä sama kuin ennen hyvin synergiaa sisältävän fuusion julkistamista. Kaikenlaista sitä ihmiset melko pienestä rahasta ovat valmiita selittämään. Tämä on tosin yhteneväinen havaintoihini tosielämästä: Monet palkkasoturit ovat valmiita puukottamaan selkään lähes ketä tahansa ja vieläpä melko edullisesti.

Kovin ihmeellisenä en pitäisi, vaikka Preato vielä ostaisi jonkun hankalan osakkaan hiljaiseksi. Fuusio vaatii nimittäin Sievin yhtiökokouksen 2/3 enemmistön, ja 23 prosentilla ei olla saleteissa. Fuusiotarjouksen perusteella Preato ei välitä maineestaan pätkääkään, mutta rahasta kyllä.

Olin aavistuksen hämmentynyt, kun aikoinaan Alma Median ja Talentumin fuusion yhteydessä Niklas Herlin (R.I.P.) osti Kai Mäkelän (R.I.P.) Talentumit ja Kaitsu lakkasi mutkuttamasta fuusiosuhteesta. Ukko-Munkissa Kaitsu kertoi saaneensa Nikeltä sadan prosentin preemion. Miehen tunteneet tietävät, että Mäkelän kertoma ”sadan prosentin preemio” oli toki etumerkiltään oikein, mutta todennäköisesti ronskihkolla kädellä pyöristetty ylöspäin. Legendaariseksi jäi Kaitsun lausunto ”Voin estää Alman ja Talentumin fuusion, mutta ensin haluan neuvotella”. Ymmärrän hyvin, että talouslehdistö ei itsesuojelusyistä nostanut tästä mitään isohkoa mekkalaa, eikä kukaan kaivanut oikeaa kauppahintaa esiin.

Olen pitkään luullut, että Vasemmistoliiton propaganda ahneista porvareista on lähinnä Raamatun luotettavuustason tarinointia. Tunnen nimittäin paljon kapitalisteja ja paljon työläisiä ja pääsääntöisesti olen havainnut, että näistä köyhemmät ovat ahneempia ja epäluotettavampia. Tähän on olemassa luonnollinen selitys (jonka vihervasemmisto kategorisesti kiistää): Vauraammilla ihmisillä on paremmin varaa olla avokätisempiä ja lojaalimpia.

Mutta nyt Preato Capitalin tarjoama fuusiosuhde sai pohdiskelemaan, että kenties Li Andersson on sittenkin oikeassa.

Keskustele: Sievi Capital

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Korkoherkät Kamux ja Kojamo

Aki Pyysing
17.11.2024
east Lue lisää