stalker
Viimeisimmät viestit
Ulkomaiset osingot ja ulkomaisten osinkojen verotus
28.2.2025 - 20:14
TL wrote:
stalker wrote:
Tämä tuntuu olevan maanosan tapa. Poikkeuksena Alankomaat ja Iso-Britannia (onko muita?).
Ruotsi.
Muistelen, että Interactive Brokersin asiakkailta on peritty 30% lähdevero ruotsalaisista osingoista. Nyt ei ole antaa lähdettä tähän. Voi olla, että lähdevero peritään oikein, jos välittäjä tekee jotain tarvittavia toimia sen eteen. Nordnetissä olen muistaakseni saanut joskus Ruotsista osinkoja 15% lähdeverolla. Tuo on toki eri tilanne kuin se, että peritään joka tapauksessa ensin 35% ja sitten korjataan jos sijoittaja jaksaa sen ruljanssin käydä läpi.
Ulkomaiset osingot ja ulkomaisten osinkojen verotus
28.2.2025 - 19:41
Tämä tuntuu olevan maanosan tapa. Poikkeuksena Alankomaat ja Iso-Britannia (onko muita?). Ei tule edes mainehaittaa kun muutkin perseilee. :)
Jos liikaa perittyjen lähdeverojen takaisinperintä olisi edes jokseenkin sujuva ja nopea prosessi niin tällaista voisi sietää. Mutta ainakin oma kokemus on se, että prosessit muuttuvat (uusia tai eri dokumentteja tarvitaan), takaisinperintä saattaa kestää vuosia ja maksaa rahaa. Minua ei kiinnosta eikä varmasti kiinnosta monia muitakaan piensijoittajia.
Kai nykyisellä hallituksella ainakin puheiden mukaan olisi jotain intressiä asian parantamiseen. Vaan voipi olla, ettei ole ihan työlistan kärjessä.
Aseteollisuus
30.8.2024 - 02:07
Bingo53 wrote:
Kysyin heti tätä DFND:n koe-erän ostohylkäystä Nordeasta.
Sain neljän päivän päästä vastauksen.
Kyse ei ole siitä onko ETF kelpoinen Euroopan alueella oleville asiakkaille myytäväksi, vaan siitä ettei Nordean arvo-osuusjärjestelmä taivu tekemään dollariostoa euroalueelta, kun kyseessä on ETF.
DFND näyttäisi nyt olevan listattuna myös euromääräisenä Pariisin ja Italian pörsseihin:
Ainakaan Interactive Brokersin listauksista ei kuitenkaan näitä vielä löydy. Ei tähän sijoittaminen ihan helppoa ole. :)
Aseteollisuus
11.5.2024 - 20:03
Enpäs osaa sanoa miksi Nordealla ei onnistu. Nordea on sellainen firma jossa olen mieluummin omistaja kuin asiakas. :) Toivottavasti vastaavat pian. Avasin IB:llä pienen position Amsterdamissa eikä mitään ongelmia ollut. IB kyllä käsittääkseni estää asiakkaan toimeksiannot jos ETF:n rekisteröintiä ei ole tehty EU:ta miellyttäen.
Vaihto näkyy olevan keskimäärin 61k lappua päivässä, mikä on oikeastaan ihan kohtuullisesti tämän kokoiselle rahastolle. Voihan kyllä olla, että se tuosta hiipuu Defence-hypen mukana.
Ihan puhtaasti ase-ETF tämä ei tosiaan ole, tuo aerospace erityisesti käsittää myös siviili-ilmailua. Ja onhan defencekin nykyään aika monimuotoinen käsite. Mutta kuten sanoit, kattava otos tärkeimmistä firmoista. Itse en myöskään tykkää tapella eri Euroopan veroviranomaisten kanssa osinkojen lähdeverotuksesta ja mielelläni maksan siitäkin työstä hieman hallinnointipalkkion muodossa.
Aseteollisuus
11.5.2024 - 16:12
Ei ole enää uutinen, mutta huomasin itse vasta äskettäin, että iShares Global Aerospace & Defence UCITS ETF (https://www.blackrock.com/fi/intermediaries/products/334464/ishares-global-aerospace-defence-ucits-etf) näyttää olevan helmikuussa lanseerattu.
ETF trackaa S&P Developed BMI Select Aerospace & Defense 35/20 Capped -indeksiä ihan kohtuullisilla kuluilla, ja löytyy Amsterdamin ja Sveitsin pörsseistä tickerillä DFND. Aika pienikokoinen tuo on ainakin vielä (58 MUSD), mutta ehkä joillekin kiinnostava.
Ulkomaiset osingot ja ulkomaisten osinkojen verotus
4.5.2024 - 19:04
Huomasin veroilmoitusta täyttäessä, että IB:ltä löytyy Account Managementin Tax Reports -sivuilta Dividend Tax Vouchers, jonka kerrotaan käyvän todisteena siitä, että tietty määrä lähdeveroa on peritty. Onko kukaan kokeillut, kelpaako nuo esimerkiksi Saksan tai Norjan verottajalle? Ei oikein ole energiaa ja intoa kokeilumielessä hankkia jotain verotettavaa noista maista, joten kyselen joko joku olisi jo noita kokeillut.
Ulkomaiset osingot ja ulkomaisten osinkojen verotus
24.5.2023 - 01:46
Farseer wrote:
Ilmeisesti Saksasta ei Nordnetin asiakkaana onnistu paikallisten liikaverojen takaisinperintä enää? Vaativat ilmeisesti jonkin saksalaisen finanssitoimijan todistuksen mitä Nordnet ei pysty asiakkailleen toimittamaan.
Tuonne siis päivitetty: http://downshiftaaminen.blogspot.com/2018/03/saksalaiset-lahdeverot-takaisin.html
On kyllä aivan syvältä nämä "hyvien EU-kumppanien" käytännöt, missä ei edes kahdenvälisiä sopimuksia kunnioiteta.
Juuri tuli todettua tämä itsekin. Saksan verottaja, 19 kk odottelun jälkeen, vaivautui viimein kirjeitse kertomaan, etteivät lähettämäni dokumentit kelpaa eivätkä maksa senttiäkään takaisin. Nordnetin asiakaspalvelu ei osannut auttaa. Oikeassa oli Rädyn Seppo. Kieltämättä on syvältä. Tieto kyllä kulkisi, mutta sehän ei verottajia kiinnosta. Eikä ole välittäjänkään ongelma. Ei tässä piensijoittajan etua kukaan vahdi, ja piensijoittajalla saattaa olla mielekkäämpääkin puuhaa.
Vähissä on EU-maat, jotka eivät tuollaista perseilyä harrasta. Suomi ja Ruotsikin käsittääkseni vaativat jonkin sortin todistusta kotimaasta, tai lähdevero on 30%. Nordnet onneksi hoitaa tuon automaattisesti. Niinköhän EU:ssa ainoa maa, joka verottaa oikein eli 15%, on Alankomaat?
Ponsse
25.4.2023 - 22:47
Käsitykseni mukaan Ponssen tilauskanta oli ennen Venäjän toimintojen lopettamista ajallisesti suuruusluokkaa vuoden. Siis aika tilauksesta toimitukseen. Vaikka tämä alkuun kuulostaa ihan positiiviselta ongelmalta, niin asiakkaan näkökulmasta voisi kuvitella, että katselisi muitakin toimittajia ihan vakavasti jos on vähänkään kiire saada koneet käyttöön.
Venäjän toimintojen lopettaminen nähdäkseni helpottaa tuota toimitusruuhkaa. Vaikea sanoa, mihin tuo pitkällä tähtäimellä asettuu. Mutta näkisin, ettei tilanne ole niin paha, kuin 20% liikevaihdon menetys ensisilmäyksellä antaa ymmärtää. Omasta mielestäni kurssilasku vuonna 2022 tuntui aika rajulta reaktiolta, vaikka ehkä katselen tätä savolaistunein omistajan silmin. Saattaisin harkita jopa lisäostoja, mutta tässä lapussa on vaihto niin pientä, ettei kovin iso positio houkuttele. Seuraan tilannetta.
Indeksirahastot vertailussa: kulut ja muut ominaisuudet
2.6.2022 - 21:56
Kaikessa hiljaisuudessa Nordnetin indeksirahasto kehittyvät markkinat ja Ruotsi ovat muuttuneet ESG indeksiä seuraaviksi.
Paska uudistus, kun rahaston sääntöjä muutetaan lennosta... eikä edes tiedoteta asiasta.
Kiitos tämän postaamisesta, en itsekään tätä huomannut. Enkä tykkää.
Kyselin Nordnetilta mikä idea tässä on ja mikä meininki tulevaisuudessa. Sverige indeksirahasto on tosiaan 1.6. vaihdettu seuraamaan OMXSBESG-indeksiä OMXSBGI:n sijaan. Nordnet haluaa muuttaa omat rahastonsa kestävän kehityksen mukaiseksi, eli olisko joku markkinointikikka.
Ei toi sisältö nyt ihan radikaalisti muutu:
https://indexes.nasdaqomx.com/Index/Weighting/OMXSBGI vs https://indexes.nasdaqomx.com/Index/Weighting/OMXSBESGGI
Mutta tosiaan tekisin tällaiset päätökset mieluummin itse. Olisivat mieluummin tehneet uudet rahastot.
Suomi ja Tanska tulee perässä myöhemmin kesäkuussa.
Berkshire Hathaway
10.4.2022 - 17:30
Näinpä. Ja kuten kaikessa sijoittamisessa, virheitäkin tulee, eikä Berkshirekään onnistu 100%. Tämän liikkeen lopputulosta en osaa arvioida, mutta en näe tarvetta huolestua.
Omat Berkshiren osakkeeni ovat kohta tuplaantuneet noin kolmessa vuodessa, mikä on ihan hyvä tulos minusta. Luotan vanhoihin patukoihin edelleen ja pidän firman maanläheisestä toimintatavasta. Isoja rahoja pyörii, mutta pääkonttoriin ei palkata kaikenlaisia turhia huuhaa-johtajia.
Totta. Osa sijoituksista on väkisinkin huonompia kuin toiset, ja Berkshiren track record on kyllä vähintäänkin loistava. Voisin jopa luonnehtia, että parempi kuin omani. Ja onhan tässä odotusarvo selvästi parempi kuin siinä, että istutaan valtavan käteisposition päällä vuosikaudet.