Eikös OST:lla muiden kuin euroissa noteerattavien osakkeiden treidaaminen ole järjetöntä? Valuutanvaihtokulu aina ostossa ja myynnissä 0.25% (AOT jos itse vaihtaa 0.075%).
Ei ehkä järjetöntä, mutta onhan siinä huomattavasti isompi kulu biitattavana kuin AOT:lla. Tuota hieman tasapainottaa, kun voitot saa sijoittaa uudestaan ilman veroja. Toki omassa tapauksessa OST:n käyttö (kuten useimmat muutkin sijoituspäätökseni) oli aivan pöljää.
Tällä hetkellä Tommi sijoittajana on kuin uimataidoton lapsi aallokossa. Koko vuosi on sinnitelty pinnalla, mutta hiljalleen voimat ehtyy ja pää painuu yhä alemmaksi. Tänään sieraimet hörppäsi jo ensimmäisen kerran merivettä, mutta onneksi rekyyli nosti vielä niukasti hapen puolelle. YTD +0.6. Joulupukkirallia odotellessa ja lopullista vajoamista pelätessä.
Viime vuoden sijoitushommeleista löytyy paljon yhtäläisyyksiä Suomen toimintaan jatkosodassa. Tammikuuhun lähdettiin onnistuneiden koronataisteluiden jälkeen rinta rottingilla. Itseluottamus oli tapissa ja usko omaan nerouteen osakepoimijana kasvoi päivä päivältä. Eihän tuurilla voi olla mitään tekemistä, jos onnistuu kaksinkertaistamaan sijoitukset kahdessa vuodessa. Kaiken täytyy perustua ylivertaiseen osaamiseen.
Heti vuoden alkuun tuli lunastustarjous salkun suurimmasta eli Aspiresta. Sijoitusajatusten Tonava tietenkin noitui huonoa tuuriaan, kun lähti liian halvalla. Oikean sodan alettua salkun kasvuteknopainotteinen osa alkoi ottamaan kunnolla osumaa. Tätä kuitenkin kompensoi Golarin ja uraanin hyvä veto. Lisäksi lähes neljäsosa varoista oli päähänpistoksilta turvassa odottamassa Aspiren lunastusrahoja. Huhtikuussa käväistiinkin lähes 20 pinnaa ylhäällä. Tie Uralille oli auki.
Tämän jälkeen kävi ilmeiseksi, että inflaatio ja korot kykenevät tuottamaan rajattomasti materiaalia vastapuolelle. Alkoi Tommin vetäytyminen ja torjuntataistelut. Toki suurin osa operaatioista meni ns vihkoon. Evoa tuli veivattua koko vuosi, mutta se ei riittänyt kompensoimaan 21% YoY laskua. Embracerin tankkaus vaikutti vähän aikaa hyvältä, kunnes ei enää. Kamuxin ja Smart Eyen lisäykset pääsivät kategoriaan "näistä ei puhuta enää". Uusista hankinnoista Stockmann kellottaa -18% ja Tecnotree +38%. Ei ole vaikea arvata kumpaa lappua on monin verroin enemmän. Sentään viimeisten Citykanien vaihto Evoon osui lankulle.
Syksyn mittaan jatkuvassa tykkitulessa olo alkoi vaikuttamaan jo korvien väliin ja tekeminen passivoitui. Toki tähän vaikutti myös kiireinen loppuvuosi työrintamalla. Joka tapauksessa Q4 meni lähinnä Embracerin, Kamuxin ja Smartin huonoja uutisia lukiessa sekä salkun sulamista katsellessa. Vuoden viimeisellä viikolla vihu sai jo pieniä läpimurtoja sisimpään puolustuslinjaan, mutta perjantaiaamuun mennessä vyörytys oli puskettu takaisin. Lopulta Kamuxin kanuuna oli liikaa kärsineelle salkulle ja viimeisten tuntien aikana rintama murtui sinetöiden tappiollisen vuoden. Onneksi välirauha tuli pörssin sulkemisen myötä ja 2022 menetykset jäivät siedettävälle tasolle -0.3% ytd.
Yksittäisistä riveistä voittajia olivat Golar +84, Aspire +48, Pax +24 ja SPUT +13. Kauhugallerian muodostivat puolestaan Smart Eye -77, Kamux -63, Embracer -51, Nasdaq-100 etf -30 ja Evo -21. Nordea taisi mennä osingot huomioiden break-eveniin. Nähtävästi päihitin tärkeimmät indeksit, mutta se perustui kuitenkin hurjaan munkkiin. Ilman Aspiren lunastusta oltaisiin erittäin rumasti pakkasella.
Tällä hetkellä näkemys tulevasta on erittäin sumea. Fiilispohjalta sanoisin, että kasvuyhtiöiden runnominen ei ole vielä ohi ja että indeksitasolla lasketellaan vielä lisää. Omassa salkussa näiden osuus on hieman päälle 40%, joten riskiä löytyy. Toki tästä 2/3 koostuu Evosta ja Embracerista, joiden näkymiä pidän hyvänä. Vaarana on kuitenkin kulutuskysynnän selvä hiipuminen, mikä osuu myös em kaksikkoon. Raaka-aineisiin pitäisi perehtyä tarkemmin. Se saattaa olla voittava sektori lähiaikoina.
Pieni kevennys Evoa @1135. Lapun osuus kasvoi salkussa yli 20 pinnan, joten trimmaus on riskienhallintaa. Lisäksi indeksit ovat nousseet alkuvuonna yllättävän ärhäkästi, mikä kasvattaa korjausliikkeen todennäköisyyttä.
Voi tätä ilon ja onnen päivää. Nordea ja Evo löivät pöytään hienot tulokset. Toki kaikilta osin en taaskaan ymmärrä Herra Markkinaa. Ensin mainittu löi selvästi ennusteet, mutta kurssireaktion perusteella se koettiin lieväksi pettymykseksi. Lappu on edelleen halvasti hinnoiteltu ja tuloskasvua on kivasti tiedossa, joten tätä on kiva holdailla.
Evolla puolestaan ylimmäinen rivi meni ennusteisiin, mutta marginaalit ottivat hieman takapakkia. Viime syksynä tästä olisi seurannut äkäinen syöksy. Tänään sen sijaan rallateltiin iloisessa +11% myötätuulessa. On tämä vaan järjetön setelipaino. Liikevaihto kasvaa 35% vuodessa, ebitda-marginaali on 69% ja viimeisen viivan alle jää huikeat 58 pinnaa. Nyt myös RNG nytkähti aavistuksen eteenpäin yltäen 5% kasvuun tiukentuvassa markkinaympäristössä. Aion pysyä omistajana elleivät marginaalit selkeästi romahda tai kasvu hyydy totaalisesti. Tästä huolimatta oli pakko juustohöylätä @1290, jotta positio ei karkaa kovin paljoa yli 20 pinnan.
Myös Embracer kipusi ilman uutisia kivat +13%. Tämän päivän ja tiistaisen nykäyksen takana lienee huhut, joiden mukaan Amazon olisi ostanut tai vuokrannut isolla rahalla Tomb Raiderin oikeuksia. Näin jälkiviisaana olisi pitänyt hieman keventää.
Kiivas blogauttelu jatkuu heti kymmenen kuukauden jälkeen. Työkiireet ovat syöneet kaiken ajan, mikä on näkynyt passiivisuutena myös pörssissä. Käytännössä olen istunut lappujen päällä ja nauttinut vuoristoradasta. Pääsalkun graafi havainnollistaa:
Valitettavasti pääosa Golareista on muualla, joten ytd kokonaistuotto jää kymmeneen pinnaan. Toki tähän pitää olla erittäin tyytyväinen, sillä kuukausi sitten oltiin nollissa.
Euromääräisesti paras tuotto on tullut uraanista, kun SPUT on rykinyt ylös lähes 70%. Parabolinen nousu lähestyy ja sitä varten on harkinnassa lisätä positiota pienillä siivuilla mainareita. Näiden kurssikehitys on jäänyt selvästi jälkeen uraanin spot-hinnasta, joten upside houkuttelee.
Toinen massin lähde on ollut AI-huuman myötä melkein 50% noussut Nasse-100 etf. Toisaalta tekisi mieli keventää, mutta jenkkiteknoja vastaan petsaaminen tuntuu uhkarohkealta.
Evo on noussut vain 13%, mutta salkun painavimpana omistuksena se näkyy myös euroissa. Alkuvuonna keventelin vähän ja viimeisimmän osarin jälkeen oli tarkoitus lisätä dipistä, mutta kiireiden vuoksi jäi tekemättä. Näin laadukasta yhtiötä on helppo holdailla. Vallihaudat ovat syvät ja leveät, joten on vaikea nähdä miksei monopolimarginaalit tuottava kasvu jatkuisi vähintään alan keskimääräisellä tasolla. Koska arvostuskaan ei ole kuplaantunut, kaksinumeroiset vuosituotot pitäisi olla hyvinkin realistisia.
Prosentuaalisesti parhaat tuotot on tarjonnut melkein 80% noussut Smart Eye, jonka sijoitusteesi alkaa vihdoin toteutumaan kaksi vuotta myöhässä. Yhtiön softalla varustettuja autoja on alkanut rullaamaan kiihtyvällä tahdilla tuotantolinjoilta ja tämä lyö nätisti läpi lukuihin. Valitettavasti possa on aiemman kurssilaskun jäljiltä pieni. Toki tein siihen pienen lisäyksen alkuvuonna uusmerkinnöillä.
Muista riveistä Kamux on noussut 27% uuden johdon ja autokaupan piristymisen myötä. Nordea on tuottanut osingot huomioiden melkein 14 pinnaa ja on edelleen halpa. Stockmannin osalta odotellaan saneerauksen päättymistä ja tavaratalojen divestointia, mikä vapauttaa Lindexissä piilevän arvon. Onneksi odotellessakin kurssi on kiivennyt 27%. Onnistuin myös lisäämään maaliskuun kuopasta @1,9 tasolla.
Vuosi olisi ollut erinomainen, jos päivityksen voisi jättää tähän. Valitettavsti salkusta löytyy myös pari murheenkryyniä. Viime vuoden pelastaja Golar on ollut tämän vuoden mörnijä. Kun noin 20 pinnan painolla otetaan kahdeksan pinnaa pataan, se näkyy kokonaistuloksessa. Tämän olisi vielä kestänyt, mutta Embracer petti totaalisesti. Kevään diilien kariutumiset ja siitä seuranneet ennusteiden pettämiset toivat kunnon kurat tuulettimeen. Tuo osui myös keskelle pahimpia kiireitä, joten en ehtinyt reagoimaan ennen kurssin puolittumista. Siinä vaiheessa en nähnyt enää järkevänä myydä, vaan tein pienen lisäyksen @21-22 tasoilta ajatuksena raapaista nopea välitili. Tämä olisikin toiminut hienosti, kunhan olisi noudattanut myös strategian jälkimmäistä osaa eli myymistä jossain 30 kieppeillä. Ahneus voitti ja kohta oltiinkin uudessa aallonpohjassa. Mieli teki ostaa lisää, mutta tällä kertaa pelko sai vallan ja jäin istumaan käsien päälle.
Päättynyt vuosi sujui lähinnä töihin keskittyessä ja sijoitukset jäivät autopilotille. Jälki oli sen mukaista.
Salkkuun on jäänyt aivan liian monta liiketoimintansa puolesta surkeasti hoidettua yritystä. Tämä näkyi karulla tavalla tuotoissa. Kirkaimppina tähtinä loistivat Tecnotree ja Kamux lyöden taululle -62% ja -53% pohjalukemat. Onneksi molemmat olivat ottaneet jo aiemmin kunnolla pataan, joten tämän vuoden pulkkamäki jäi euroissa rajalliseksi. En yksinkertaisesti tajua miten en ole saanut siivottua omistuksista näin huonosti johdettuja yhtiöitä.
Smart Eye ja Lindex menevät kategoriaan huonoa suorittamista, mutta valoa tunnelin päässä. Ensimmäinen lasketteli 31 pinnaa ja jälkimmäinen 7 pinnaa. Ehkä lisenssitulojen jyrkkä kasvu ja saneerauksen päättäminen edistyvät vihdoin seuraavan 12 kuukauden aikana.
Sekalaisessa kategoriassa SPUT miinusti 12 pojoa. Tuotanto/kysyntä -teesi on kuitenkin edelleen kasassa, joten laput pysyvät hockey stickiä odottamassa. Nordean bisnes rullaa erinomaisesti, mutta kurssi on toista mieltä. Toki osinkojen kanssa taidettiin päästä niukasti plussalle. Tämä on liian halpaa myytäväksi. Intrumia innostuin ostamaan foorumia peesatessa. Keskihinnalla 30 SEK alamäkeä tuli 11 pinnaa, mutta positio saattaa hypätä huomenna plussalle. Omaa analyysiä ei ole juurikaan taustalla, joten pitäisi osata irroittaa herkästi.
Embracerin pilkkominen eteni. Myös kurssi tykkäsi tuoden pienen kymmenen pinnan tuoton. Usko Larsiin on horjunut melkoisesti, mutta rönsyjen karsiminen on ehdottomasti oikean suuntainen peliliike. Tulevalle vuodelle on myös tiedossa isoja pelijulkaisuja, joten tarkoitus on pysyä edelleen tarkkailuasemissa.
Salkun ikiholdi Nasse-100 etf oli paljon pelastajana. Tämä toimi hyvänä proxyna AI-huumaan ja tuotti rapsakat 33 pinnaa. Aina välillä herää kysymys, että eikö olisi paljon helpompaa ja tuottoisampaa siirtyä indeksisijoittajaksi.
Osakepoiminnan arvaamattomuus käy hyvin ilmi Evolutionissa. Yhtiöllä on syvä vallihauta, se suorittaa laadukkaasti ja bisnes menee tasaisesti ylöspäin kuin juna. Mr Market palkitsee tästä lähes 30 pinnan syöksyllä. Tämä on taas erinomainen muistutus hajauttamisen tärkeydestä. Muutenhan tässä voisi iloita loistavasta ostopaikasta, mutta salkku oli jo ennestään täynnä lappua. Toki tuli lisättyä vielä 800 SEK pinnassa ja nyt EVOa on enemmän kuin koskaan. Voin muuten kertoa, että toiseksi painavimman omistuksen kutistuminen lähes kolmanneksella tekee rumaa jälkeä kokonaistuotoille.
Kuten edeltä voi päätellä, viime vuosi oli lähellä täydellistä katastrofia. Onneksi Tommilla on kuitenkin enemmän tuuria kuin taitoa ja vuoteen lähdettäessä suurin omistus oli Golar. Hyvien uutisten siivittämänä kurssi nousi euroissa yli 80 pinnaa. Tämän myötä myös salkun kokonaistuotto kapusi erittäin tyydyttävästi lähes yhdeksän prossaa plussalle. Toki lukemat kalpenee pahasti pitko- ja AI-hirmujen kanssa. Toisaalta hesuli taisi jäädä peräpeiliin. Sanotaanko, että tekemisen tasoon nähden kyseessä oli aivan optimitulos.