Markkina heilahtelee oddsien perässä, Britannian euroeron lyhytaikasia sekä pitkäaikaisia vaikutuksia mahdotonta arvioida. Riski eroon on reipas, tällä hetkellä Bloombergin mukaan 24%.
Milläköhän systeemeillä tuota prosenttia lasketaan? Polleissa näyttäis olevan aika tasan. Siitä en tiedä, että kuinka isoja otantoja noissa polleissa on?
Salkusta myyty puolet pois. Jos oddsit on 50/50 ja ei eu:n voitto laskee luultavasti pörssejä enemmän kuin mahdollinen nousu olisi kyllillä.
Erikoinen päivä, pörssi liikkui alas kun markkina pelkää (eilistä enemmän) Brexittiä, toisaalta vetomarkkina ei usko, (nousi to 2.8). Tästä syystä tein pienen ristioston Nordeaa ja toisaalta löin Brexitin puolesta 2.8, ainoa että Nordeat jäi loppuhuutarista saamatta, noh, sitä on jo reippaasti...
Kyse on pitkälti siitä realisoituuko Brexitin gallup-kannatus vaaleissa. Brexitillä on kova kannatus nukkuvien puolueessa, toisaalta EU kannattajat löytävät helpommin uurnille.
Kannattaa myös huomioida, että kerroinmuutos ei käsittääkseni tule viimeisistä gallupeista, vaan siitä että ilmeisesti Brexit-kannattaja tappoi Jo Coxin. Tuollainen tapahtuma kääntää voimasuhteita muutaman pinnan, varsinkin kun äänestys on aika lähellä.
Kannattaa myös huomioida, että kerroinmuutos ei käsittääkseni tule viimeisistä gallupeista, vaan siitä että ilmeisesti Brexit-kannattaja tappoi Jo Coxin. Tuollainen tapahtuma kääntää voimasuhteita muutaman pinnan, varsinkin kun äänestys on aika lähellä.
Tämä. Mie kun luin otsikon tyyliin "MP shot", tarkistin ensimmäisenä kumman leirin edustajaa on ammuttu - toivoen luonnollisesti Brexitin vastustajaa. Äänestys tänään, ja remain voitti. Viikon päästä tilanne voi olla toinen. Joku Brexit-hörhöistä voi vaikka keksiä ampua oman leirin edustajan ja tilanne kääntyy.
Brexitillä on kova kannatus nukkuvien puolueessa, toisaalta EU kannattajat löytävät helpommin uurnille.
Kyllä, näin oon antanut itsenikin ymmärtää. Jos gallub antaa 50-50 niin käytännössä eu-myönteinen kanta on voittamassa. Äänestyslinjathan menevät pitkälti niin, että varakkaammat, koulutetut ja kaupunkilaiset äänestää eu:n puolesta ja toisinpäin. Tästä johtuen eu-myönteiset äänestävät varmemmin kuin vihuleiri. Aika hyvä analogia voisi Suomessa olla kokoomuksen äänestäjät vs. persut.
Mitä mieltä olette: Mikäli Brexit toteutuu, onko sillä jotain vaikutuksia kursseihin Suomessa? Itse en usko, ainakaan lyhyellä tähtäimellä. Oikeastaan ainoa välitön vaikutus, jonka näen, on poliittinen arvovaltatappio EU-myönteisille. Vähän pidemmällä aikavälillä sitten tultaneen näkemään keskusteluja kuka on seuraavana eroamassa. Tätä kautta voi jotain hermoilua tullakin joidenkin alueiden tai sektoreiden kursseihin.
Mikäli Britit säilyy EU;ssa, voi tulla parin päivän helpotusralli, muttei sen isompaa nousua tästä saada. Toisin sanoen äänestyksen merkitystä kursseihin yliarvioidaan mielestäni. Nyt tuntuu jokainen laskupäivä olevan Brexit- hermoilua ja esim. öljyn hinta nousi perjantaina kun Brexit pelot hälvenivät, ainakin uutisten mukaan.
Jos kuitenkin markkinat rankaisee Brittejä exitistä, niin jokuhan siitä sitten hyötyy, jos vaikkapa Brittien vientiteollisuus ottaa osumaa. Venäjä varmaan on tyytyväinen, mutta siihen on varmaan poliittiset eikä niinkään taloudelliset intressit. Jotain spekulaatioita olen lukenut, että Brittien asema finanssikeskuksena olisi uhattuna. Mikäli näin on niin minne se sitten voisi siirtyä? Olisi kiva sijoittaa uuteen kasvukeskukseen.
On varmaan hyvä tarkentaa, ettei tuleva äänestys ole kuin neuvoa-antava tms. mielipideäänestys. Vaikka tulisi murskavoitto Brexitille niin lopullisesti ala- ja ylähuone päättää miten menetellään ilman että äänestys niitä velvoittaa mitenkään. Jos nyt kävisi niin hassusti että parlamentissakin päätettäisiin olla eron kannalla niin silti prosessi kestäisi vielä useita vuosia. Parlamentin päätöksen jälkeen aloitettaisiin vasta varsinaiset neuvottelut EU:n kanssa eron ehdoista.
Ohops. tota en tiennyt. mietiskelin jossain vaiheessa kun tasta alettiin kohista etta onko aanestys neuvoa antava vai ihan oikea paatoksen lukitseva aanestys ja kallistuin jalkimmaiseen koska siita on mielestani siten uutisoitu. eka artikkeli mika tuli vastaan missa mainitaan etta on vaan fiilistely aanestys. ei varmaankaan mitaan brexiteja siis tapahdu. toki sekottaa varmasti pakkaa jos ei voittaa niukasti ja hallitus aanestaa kuitenkin yes.
Laillisesti äänestys ei ole sitova, mutta käytännössä jos äänestetään exitin puolesta aletaan eroa valmistelemaan ja todennäköisesti jossain vaiheessa erotaan. Näin olen ymmärtänyt Brittilehdistöstä. Näin esim BBC http://www.bbc.com/news/uk-politics-32810887
Could MPs block an EU exit if Britain votes for it?
....
The answer is that technically MPs could block an EU exit - but it would be seen as political suicide to go against the will of the people as expressed in a referendum
....
In practice, Conservative MPs who voted to remain in the EU would be whipped to vote with the government.
Toki vaikka exit puoli voittaa, niin on pieni mahdollisuus, että Britit jää EU:hun. Todennäköisemmin kuitenkin eroaa.
Se, että tähän on tultu, juontaa uurensa jo pitkään jatkuneeseen heikkoon ja kansalaisten luottamusta rapauttavaan politiikkaan. Lähtölaukaus kasvavalle tyytymättömyydelle on ollut Kreikan kriisin surkeat ratkaisuyritykset. Vieläkin monet kärkipoliitikot, niin Suomessa kuin muuallakin uskottelevat, että kyllä Kreikka maksaa velkansa. Yhä useammalle on selvinnyt asioiden todellinen laita. Poliittinen bluffi on paljastunut. Ainoa tapa päästä ulos olisi antaa Kreikalle velat anteeksi, mutta se taas on liian iso poliittinen arvovaltatappio monille EU-fanittajalle ettei sellaisesta voi edes keskustella. Kuluneen vuosikymmenen mittaan PIIGS- valtioilla on ollut monenlaista ongelmaa ja väestön keskuudessa kasvavaa tyytymättömyyttä.
Euroalue on osoittanut ongelmansa. Mikäli valuutta-alueen ongelmiin haluttaisiin toimivia markkinaehtoisia ratkaisuja, pitäisi nähdäkseni Brysseliin siirtää euroalueen verotusoikeus. Sehän taas on poliittinen mahdottomuus esimerkiksi Saksalle, joka tällä hetkellä on isoin hyötyjä yhteisestä valuutta-alueesta.
Valuutta-alue ei suoraan koske nyt äänestykseen menevää Brexitiä. Heillähän on Puntansa joka tapauksessa. Sen sijaan EU:n mukanaan tuomat maahanmuuton ongelmat ovat äänestyksen polttopisteessä. Päivän hesarissa Korkman kirjoittaa ihan asiallisesti Brexitistä: http://www.hs.fi/talous/a1466217103292?jako=68740685a856365459059a76a22… Tosin eipä ole Korkmanillakaan mitään ratkaisuja. Kovin vakuuttavaa ei ole, että herra tituleeraa kansaa tyhmäksi ja populistiseksi.
Pitää varmasti paikkansa, että Brexit on "lose-lose" - ratkaisu. Ongelma on, että myös EU :ssa pysyminen on monin osin ongelmallista. Talous tökkii, maahanmuuton ongelmat jatkuvat, monet ehdot ovat Briteille kiusallisia. Vaikka tästä äänestyksestä tulisikin EU-myönteisille voitto niin missään nimessä en usko, että tästä jotenkin siirryttäisiin vakaaseen ja rakentavaan yhtenäisyyden aikaan. Seuraavaksi sama näytelmä käydään Ranskassa kun Marie Le Pen haastaa Hollanden. Merkelinkin kannatus on ollut laskussa. Varmaan sielläkin tullaan haastamaan nykyisen järjestelmän suosio.
Pääministeri Cameron toteaa ettei päätöstä voi perua. http://www.kauppalehti.fi/uutiset/britannian-paaministeri-david-cameron… Samassa jutussa todetaan, että EU- myönteisten kannatus on uusimmissa mittauksissa niskan päällä. Meni tämä äänestys miten tahansa niin odotan jatkossakin kituliasta kasvua ja jatkuvaa tyytymättömyyttä EU:ta kohtaan. Kuka meistä edes tietää miten päätöksenteko EU:n eri instansseissa on jaettu? Tyhmälle kanaslle se on vain epämääräinen byrokratiamöhkäle, jonne maksetaan vuosittain isosti tyhmältä kansalta kerättyjä veroeuroja.
Jos nyt kävisi se epätodennäköinen vaihtoehto että exit-puoli voittaisi, niin ainakin täällä odotellaan sormet ostonapilla. EU-eron vaikutuksia yliarvioidaan aika raskaasti. Briteillä on jo nyt oma valuuttansa, oma maahantulopolitiikkansa (pl. EU-kansalaiset), brittien EU-maksut on jo nyt neuvoteltu kohtuullisiksi ja uskoisin vapaakauppasopimuksen syntyvän aika vilkkaasti vaikka Ranskassa ja Saksassa voikin olla intohimoja napauttaa brittejä sormille ja kovaa.
Kaikki Bremain kannattajien argumentit perustuvat siihen, että EU-kauppa romahtaa ja tilalle tulee tullimuureja ja kaupan esteitä. Tuskinpa vain, maailma jatkaa pyörimistään entiseen tapaan ilman EU-Britanniaa ja muutaman vuoden päästä kukaan ei muistakaan koko juttua.
No jaa, persut otti Jytkyssä aika reippaasti yli gallupin. En muista onko ne vielä kertaakaan jääny alle.
Perussuomalaiset ei ole koskaan saanut vaaleissa lähellekään korjaamatonta gallup-kannatusta. Suomalaisissa puolueiden mielipidetiedusteluissa kyselyissä saatua raakadataa korjataan edellisten vaalien käyttäytymisen perusteella rajusti ennen kuin gallup-tulokset ilmoitetaan. Siinä tavoitteena on huomioida puolueiden kannattajien erilainen äänestysaktiivisuus ja se, että gallupit tavoittavat eri lailla eri puolueiden kannattajia.
Ennen jytkyä (eduskuntavaalit 2011) merkittävässä osassa gallupeista perussuomalaisten kannatus oli korjaamattomassa raakadatassa käsittääkseni keskimäärin 25 % luokkaa. Lopputulos oli 19,1 %.
"Itseään täynnä olevan hörhön mielipidekirjoitus - ei mitään analyyttistä esimerkiksi euron ongelmista ja EU:n virallisen linjan haluttomuudesta tunnustaa nykymuotoisen yhteisvaluutan mahdottomuus. Kun systeemi on mätä eikä se sitä itse huomaa, on ero rationaalisin ratkaisu."
Osalla hönöistä on taipumusta olla lukematta juttuja, mutta kommentoida siitä huolimatta. Tämä tapaus lienee kuitenkin lukenut. Miksi olisi pitänyt kirjoittaa eurosta, kun Iso-Britanniassa käytetään puntaa, ei minulle auennut.
Mielipidekyselyt ~tasan ja kymmenisen pinnaa päättämättä. Ihmisillä on taipumus olla äänestämättä muutoksen puolesta jos ei vahvaa kantaa ole muodostunut. Lisäksi aiemmin mainittu leave-puolen mahdollisesti pienempi äänestysaktiivisuus -> hyvin todennäköisesti remain vie voiton. Pörssi ilmeisesti samaa mieltä kun jonkun verran toivuttu. Laitoin silti betsejä sisään ja veikkaan pikku ralleja ensi viikolle.
4.30 oddsit tasoissa ja vanha unihäiriöinen ei pääse nukkumaan. CNN:n analyytikolle voisi antaa kenkää. Juontajat hyviä, koska kysyvät vaalipiiri vaalipiiriltä, mikä oli odotettu vs. toteutunut. So far joka paikassa kannat kärjistyneet, mikä ei ole hyvä kävi miten kävi.
Lontoossa tulee kannatusta vähän enemmän kuin odotettu, mutta maaseudulla leave saanut paljon enemmän kuin luultu. Skotit, jotka kannattavat reaminia, kävivät laiskasti äänestämässä.
Mie keksin: David Cameronia vituttaa enemmän kuin miuta. Huomenna se on ex-pääministeri, joka sai aikaan pikkupolitikoinnillaan kaikenlaista kivaa. Mie syön samaa ruokaa, mutta haen parempia juomia, kuin olin suunnitellut.