54
forum
|

asikainl

+69
Liittynyt:
1.7.2014
Viestejä:
101

Ajattelin aloittaa tällaisen ketjun, koska asia on itselle ajankohtainen ja tähän ongelmaan törmäävät varmasti monet ulkomaisiin osakkeisiin sijoittavat piensijoittajat tältäkin palstalta. Koitin tehdä otsikon mahdollisimman hakukoneystävälliseksi, niin pitkällä aikavälillä lisää kävijöitä hakukoneiden kautta tähän ketjuun myös angel

Koetetaan aloittaa vaikka käymällä käytäntöjä EU-maista näin aluksi. Toki esim. USA:n käytännöt suosittuna maana voi tähän lisätä jo alkuun, mutta eksoottisempiin maihin piensijoittajat harvoin sijoittavat suoraan vaan rahastojen, ETF:ien tms. kautta, jolloin tätä ongelmaa ei esiinny. Asiasta on muutamia hieman jo vanhentuneita kirjoituksia netissä, mutta ne eivät ole kattavia, vaan käsittelevät yleensä paria maata esimerkinomaisesti. Yksi linkki asiaan on esim: http://www.nordnetblogi.fi/ulkomainen-osinko-vaatii-veronsa/14/08/2014/

Eli itselläni on vuodelta 2015 suoria osakesijoituksia eri EU-maissa, joista olen saanut osinkoja. Koska nykyään online-välittäjillä ja myös kivijalkapankeilla sijoitukset ulkomaille ovat ns. koontitileillä, joissa yksittäisen sijoittajan kotimaata ei identifioida, niin jokainen maa verottaa osinkojen irtoamisen yhteydessä osingon saajaa ns. maksimilla. Näin myös siis EU:n sisällä.

Tästä seuraa se, että osingoista peritään maksamishetkellä usein suomalaiselle ylisuuri osinkovero + vielä joissakin maissa voimassa oleva lähdevero, vaikka kyseisellä maalla olisi verosopimus Suomen kanssa (kuten esim. kaikilla EU-mailla on Suomen kanssa).

Esimerkki: Suomalaisella henkilöllä Y on online-välittäjän kautta ruotsalaista osaketta X. Suoraan maksuhetkellä osinkosummasta napataan 30% päältä pois ja jos henkilö Y ei tee mitään, niin joutuu hän maksamaan Suomessa vielä tuohon veroa päälle normaalin osinkoverotuksen mukaan.

Ensimmäinen asia mitä henkilö Y voi tehdä, on vaatia veroilmoituksessa kaksinkertaisen verotuksen poistamista kaikista kyseisenlaisista osinkotuloista. Tällä menettelyllä Suomen verottaja korjaa veroehdotusta ja hyvittää, yleensä 10-15% EU-maiden tapauksessa, takaisin maiden välisen verosopimuksen nojalla. Tässäkin tapauksessa henkilö Y joutuu kuitenkin maksamaan siis alkuperäisen ylisuuren pidätyksen lisäksi Suomen verottajalle X-XX% osinkoveroa, eli esim. Ruotsin tapauksessa 30% alkuperäisen pidätyksen + X-XX% lisää Suomen verottajalle, eli osingoista menee kokonaisveroa esim. vajaa 50%, mikä on tietysti ikävää. Ei sentään yli 50%, mikä menisi jos henkilö Y ei pyytäisi oikaisua alkuperäiseen veroehdotukseen.

Jotta henkilö Y ei maksaisi yhtään ylimääräistä, joutuu hän itse hakemaan kyseisen kohdemaan verottajalta Suomen ja kohdemaan verosopimukseen perustuen palautusta ylimääräisestä pidätyksestä.

Juuri näitä käytäntöjä eri maiden osalta haluaisin tässä ketjussa käsiteltävän.

Ensimmäinen vaihe on hakea omasta verotoimistosta todistus asuinpaikasta (=maasta). Nämä saa pyytämällä eri kielillä verotoimistosta. Tämän enempää verotoimisto ei auta sinua vaan itse hakuprosessi jää omalle kontollesi.

Omassa tapauksessani olen saanut 2015 aikana osinkoja seuraavista maista: Ruotsi, Irlanti, Espanja, Portugali, Italia (ja Suomi, jonka kohdalla ei tarvitse tehdä mitään muuta kun pyytää korjausta veroilmoituksessa, koska vaikka Suomen verottajakin on pidättänyt liikaa sinulta, koska ei koontitilien takia tiedä kotimaatasi, niin saat kaiken ylimääräisen takaisin luonnollisesti vaatimalla asian korjausta veroehdotuksessa).

Olen nyt ottanut itse selville helpon tapauksen eli naapurimaamme Ruotsin. Eli jotta voit hakea palautukset ylimääräisistä pidätyksistä osinkojen osalta, täytyy sinun ladata tästä linkistä: https://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/blanketterbroschyrer/blanketter/info/3740.4.14c8822103ed36869780003844.html Ruotsin verottajan sivuilta lomake, täyttää se ja liittää verotoimistosta saamasi todistus asuinpaikasta liitteeksi mukaan. Ruotsin kohdalla asia on helppo, koska kaiken voi hoitaa emaililla (osoite lomakkeessa) ja takaisinhakuaikaakin on 5 vuotta taaksepäin. Eli homma hoituu varmasti helposti ja kätevästi.

Valitettavasti ns. eksoottisempien maiden, kuten Etelä-Euroopan valtioiden osalta homma tuskin on näin helppoa, mikä on mielestäni aika käsittämätöntä näin vuonna 2016.

Kysyisinkin nyt, onko palstalaisilla omaa kokemusta muiden maiden osalta kyseisestä prosessista tai tietoa/linkkejä keskusteluihin aiheesta muiden (EU-maiden) osalta? Henkilökohtaisesti kiinnostaa toki nuo "omat" maat, eli edellä mainitut Espanja, Portugali, Italia ja Irlanti, mutta tähän ketjuun on hyvä kerätä tiedot kaikkien (ainakin EU-maiden osalta). Olen lueskellut että joidenkin maiden osalta homma on niin vaikeaa (mikä on mielestäni aika käsittämätöntä), että se ei maksa vaivaa/kustannuksia mitä siitä koituisi, mutta nekin on hyvä kerätä tähän ketjuun. Ruotsin kohdalla homma vaikuttaisi siis melko helpolta onneksi.

Kiitos ja muut voivat jatkaa tästä tietojensa/linkkiensä osalta muiden kuin tuon esittelemäni Ruotsin kohdalta.

P.S tutkin toki itse asiaa lisää "omien maideni" osalta jos tätä kautta ei lähipäivinä muilta tule tietoja kyseisitä maista ja lisään havaintoni ketjuun jatkoksi, mutta uskoisin että täällä on paljon kokeneita sijoittajia, jotka ovat jo selvitelleet asiaa monien maiden osalta aiemmin. Kysyn siis ensin täältä muiden tietoja, koska on helpompi tehdä ketju sijoitustietoon kun alkaa selvittelemään asioita itse wink

0
0
20.1.2016 - 11:44

khufu

+239
Liittynyt:
26.2.2015
Viestejä:
192

Kuten aikaisemmin sijoittajan verotus -ketjuun kirjoitin, niin ylimääräisten ennakonpidätysten takaisinperintä Ranskasta oli ainakin omalla kohdallani tyhjä arpa. Nordnetin blogista löytyneillä ohjeilla prosessi lähti sinänsä hyvin käyntiin, ja ensin Nordnetiltä tarvittavat tiedot pyytämällä ja sitten paikalliselta verottajalta tarvittavat leimat hakemalla lomakkeet olivat pikaisesti matkalla kohti Pariisia. Kesti kuukausia, ja tuli vastaus että Ranskan verottaja ei tunne Nordnetin ilmoittamaa alisäilyttäjää eikä pysty todentamaan että minulta on mitään ennakonpidätyksiä edes peritty, joten palautuksia ei ole odotettavissa. Asian selvittelystä huolimatta Nordnetin antamat tiedot olivat ko. puljun mielestä oikeita, ja Ranskan verottaja taas ei suostunut englanniksi minkäänlaista dialogia edes käymään. Jatkoselvittelyn vaatima vaiva ja kustannukset vaikuttivat tässä vaiheessa sen verran suurilta, että päätin ainakin toistaiseksi niellä tappioni ja antaa asian olla. Takaisinperintä Ranskasta onnistuu muistaakseni kuluvalta ja kahdelta edelliseltä kalenterivuodelta, joten mikäli jotain selviää niin voihan tuota uudelleenkin vielä yrittää.

Muita takaisinperintäprosesseja en ole edes joutunut yrittämään, joten sen enempää en asiasta osaa sanoa. Paitsi että sikäli Siperia opetti, että jatkossa aion pitäytyä "osinkoveroystävällisiksi" todetuissa maissa (USA, Ruotsi, Saksa) sikäli kun se on mahdollista, ja tarvittaessa sitten ottaa etukäteen selvää mahdollisista ongelmista uusien maiden ja markkinoiden suhteen. Oli myös toistaiseksi viimeinen kerta, kun Pariisin kautta mitään osaketta omistan.

Onko näissä takaisinperintäasioissa ulkomaisilta halpavälittäjiltä saatavat palvelut muuten ilmaisia, eli kun joutuvat joka tapauksessa täyttämään ja leimaamaan lomakkeita niin tuleeko lasku perässä? Kivijalkapankeissa tämäkin palvelu on käsittääkseni melko kallista (lasku äkkiä satasissa), Nordnet ei tästä ainakaan tällä kertaa mitään ymmärtänyt veloittaa.

Se että järjestelmä toimii (ja ei toimi) näin vuonna 2016 yhdentyneen euroalueen sisällä, on minustakin täysin käsittämätöntä.

0
0
20.1.2016 - 18:06

asikainl

OP
+69
Liittynyt:
1.7.2014
Viestejä:
101

Hyvää tietoa Ranskan osalta.

Sinänsä päätös jättää tekemättä jokin sijoitus yhtiöön, joka on listattu näissä "mahdottomissa maissa" on toki jokaisen oma päätös. Täytyy kuitenkin muistaa että aina osingoistakin käteen jää se noin puolet joka tapauksessa, eli tappiolle tms. hommasta ei jää. Esim. itse olen hyvin tyytyväinen noihin sijoituksiini muissa maissa, koska vastaavia tuottoprosentteja olisi ollut vaikeaa löytää omilla perusteillani pelkästään esim. sijoittamalla Suomeen ja Ruotsiin. Eli vaikka osingoista joutuu maksamaan selvästi enemmän jonnekin, niin arvonnousu etenkin kasvuyhtiöiden kohdalla kompensio monesti menetetyn verotappion osinkojen osalta (jos vain löytää ulkomailta selkeästi omiin menetelmiin sopivia yhtiöitä, itse en esim. yksinkertaisesti löytänyt Suomesta yhtä "hyviä" sijoituskohteita kokonaisen salkun rakentamiseen). Eli vaihtoehdot lisääntyvät ja sitä kautta myös salkun arvonnousupotentiaali vaikka osingoissa tuleekin tukkaan. Jos sijoitusfilosofiani on sijoittaa pelkästään isoihin "osinkoyhtiöihin" ja arvonnousun hakeminen on toissijaista, niin sitten kannattanee pysytellä suppeamassa tarjonnassa (esim. Suomi+Ruotsi) minimoidaakseen eri maiden verottajille menevät ylimääräiset eurot.

Joka tapauksessa kannattaa muistaa tuo veroehdotuksen korjaaminen Suomessa (vaatii kahdenkertaisen verotuksen poistamista veroilmoituksessa), sillä saa takaisin ainakin sen 10-15% yleensä EU-maiden tapauksessa suoraan verosopimusten nojalla. Nykyäänähän tuon veroehdotuksen voi korjata netissä.

0
0
20.1.2016 - 20:37

khufu

+239
Liittynyt:
26.2.2015
Viestejä:
192

Siis toki Ranskan perimät ylimääräiset ennakonpidätykset noin periaatteessa palautetaan, omalla kohdallani jokin vain meni pieleen. Epäilisin, että joku muukin Nordnetin asiakas on voinut tähän ongelmaan törmätä, koska käytössä on varmasti sama alisäilyttäjä. Jonkin muun välittäjän kohdalla kaikki saattaa onnistua täysin sujuvasti. Epäilemättä tuo minunkin kohtaamani ongelma olisi selvitettävissä, jos käytössä olisi rahastoyhtiön resurssit ja kysymys olisi sellaisista summista, että kulut eivät tee operaatiosta kannattamatonta. Käsittääkseni joku tai jotkin Seligsonin rahastot ovat jossain vaiheessa perineet myös oikeusteitse noita maksamiaan ylimääräisiä osinkoveroja takaisin.

Ja toki joku 10-20% ylimääräinen vero osingoista on vain yksi, mahdollisesti pieni kulukomponentti vaikuttamassa sijoituksen kannattavuuteen. Vaikka en mikään osinkojen metsästäjä tai edes arvosijoittaja perinteisessä mielessä ole (jos tällä tarkoitetaan kasvuyhtiöiden välttelyä), niin mulle tuo oli lähinnä periaatekysymys. Edun löytäminen osakemarkkinoilta on (minulle) muutenkin ihan riittävän hankalaa, enkä todellakaan halua "epäreilusti" vastoin laadittuja sääntöjä luovuttaa tuotoista enää ylimääräistä osaa verottajalle. Tietysti jos löydän jonkun mielestäni poikkeuksellisen hyvän sijoituskohteen johon en pääse käsiksi muuten kuin Pariisin kautta, niin voin tätäkin sääntöä rikkoa.

0
0
21.1.2016 - 14:27

Jii

+26
Liittynyt:
6.7.2014
Viestejä:
19

Koskeeko tämä myös Nordeaa ja TeliaSoneraa? Eli vaikuttaako Helsinkiin listaaminen jotenkin asiaan?

0
0
21.1.2016 - 14:47

asikainl

OP
+69
Liittynyt:
1.7.2014
Viestejä:
101

Jos oot ostanu Helsingin pörssistä ni ei vaikutusta. Myöskin jos välittäjänä on Nordnet niin ainakin joitakin vuosia sitten ne osas suoraan laskea oikein ruotsalaisten osakkeiden osingot suomalaisille asiakkaille heti suoraan veroehdotukseen. En tiiä onko tilanne muuttunu vai edelleen sama.

0
0
14.4.2016 - 20:07

asikainl

OP
+69
Liittynyt:
1.7.2014
Viestejä:
101

Löysin lomakkeet Irlanti ja Portugali, millä vois hakea noita osingoista perittyjä liian isoja veroja takaisin ks. maiden verottajilta. Espanjasta löysin sen tiedon että lomake on kyllä ladattavissa netissä, mutta vain espanjankielisenä ja se pitäis toimittaa fyysisesti itse tai jonkun valtuutetun toimesta Madridiin Espanjan veroviranomaisille.

0
0
15.4.2016 - 11:28

asikainl

OP
+69
Liittynyt:
1.7.2014
Viestejä:
101

Aloin tutkimaan noita ylle linkkaamiani kaavakkeita. Pari epäselvää asiaa nousi esille.

Ensinnäkin Irlannin lappusessa sanotaan että kaavakkeen liitteeksi pitää liittää mukaan:

"2. Original dividend vouchers.

Where the shares form part of a block holding, the original Block Voucher and a breakdown of the

beneficial owners should be forwarded to this office by the custodian. The corresponding subsidiary

tax certificate(s) issued to the claimant by the custodian should accompany this claim."

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa kun osakkeet on säilössä nettivälittäjällä ja ainoat "voucherit" osingoista mitä sijoittajalla on, ovat mahdolliset printit tiliotteesta nettivälittäjältä, jossa maksetut osingot näkyvät. Osaako joku sanoa mitä tuo lainattu teksti maallikkokielellä tarkoittaa?

 

Portugalin osalta hämmennystä herättää ohjeissa seuraava kohta:

"BOX VII

This box is intended to identify the entity resident in Portugal which is obliged to withhold tax. The information must be filled in

completly and correctly."

Ööh, mutta kun en ole "entity resident in Portugal"?!? Sitten kuitenkin sanotaan että kaikki kohdat pitää täyttää, ellei erikseen ohjeissa sanota että voi jonkin kohdan jättää täyttämättä, tai muuten takaisinmaksuhakemus hylätään. Kenen tämä BOX VII mielestänne pitäisi täyttää?



 

Linkit edellisessä postissa jos haluaa tarkastella näitä paremmin sieltä. Kiitos jos joku osaa vastata boldattuihin kyssäreihin!

0
0
15.4.2016 - 12:10

TEP1S

+99
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
150

Ekalla lukemalla sinun portugalilaisen pankkisi pitäisi täyttää tuo kohta.

(Käytännössä Portugalin verottaja haluaa sinun hakemukseesi tiedon siitä, minkä numeroisella lomakkeella/kuitilla lähdevero on pidätetty pankkisi toimesta.)

 

0
0
21.3.2018 - 22:50

schwimmwagen

+5
Liittynyt:
21.3.2018
Viestejä:
14

Itselläni ei ole muita kokemuksia kuin VW osingot vuodelta 2017. Välittäjä otti ennakkopidätyksen ja Saksan solidaarisuus osuuden (mitättömän pieni), mutta miten asia nyt menee Saksan puolelta? Meneekö sinnekkin päin vielä täysi vero nykyään, eli tuleeko ns. tuplaverotus? Jostain muistan lukeneeni, että 5v aikaa hakea sikäläiseltä verottajalta palautuksia. Onkohan asia vielä näin?

0
0
11.4.2018 - 20:09

FinnishDGI

+279
Liittynyt:
6.4.2017
Viestejä:
330

Interactive Brokersin tai Lynxin kautta ei pääse kiinni Helsingin pörssiin, mutta monet isoista suomalaisista pörssiyrityksistä on listattu myös eurooppalaisissa pörsseissä.

Osaako joku sanoa periikö kaksoislistatun pörssiosakkeen osingoista lähdeveron listausmaa vai yrityksen kotimaa? Jos ostan esimerkiksi Interactive Brokersin kautta Cityconia saksalaisesta pörssistä (FWB), periikö lähdeveron Suomi vai Saksa?

Lähinnä pohdin kummanko maan verottajan kanssa pitäisi painia likaa perityn veron tiimoilta. Järki sanoo, että Suomen verottajan; mutu, että Saksan.

EDIT: Taustatietona siis vielä, että IB (tai Lynx) ei hallintarekisteröinnin vuoksi peri suomalaisten asiakkaiden osingoista lähdeveroja Suomen verosopimusten mukaan, vaan esim. ruotsalaisista osingoista peritään 30 % lähdeveroa.

0
0
11.4.2018 - 21:32

FinnishDGI

+279
Liittynyt:
6.4.2017
Viestejä:
330
FinnishDGI kirjoitti:

Lähinnä pohdin kummanko maan verottajan kanssa pitäisi painia likaa perityn veron tiimoilta. Järki sanoo, että Suomen verottajan; mutu, että Saksan.

Tähän vielä tarkennuksena, että järki sanoo näin siksi, että käsittääkseni Suomessa osingon maksava yritys pidättää veron ja maksaa sen verottajalle. Mutuilu puolestaan perustuu siihen, että ehkä IB katsoo Saksaan listatun suomalaisen yrityksen verotuksen menevän Saksan verotuksen mukaan ja perii sen asiakkailtaan väärin.

0
0
3.1.2020 - 17:51

Harri Holderi

+216
Liittynyt:
7.1.2018
Viestejä:
141

Osakesäästötilin ketjuista ei pikaisella ketjulla löytynyt vastausta, joten haetaan sellaista täältä. OST ja ulkomaiset osingot: osakesäästötilillä voi pitää ulkomaisia osakkeita ja jos niistä maksetaan osinkoja, välittäjä ottaa suomen ja toisen maan välisen verosopimuksen mukaisen ennakkopidätyksen, jota ei voi vähentää omassa verotuksessaan missään muodossa.

Eli: 
Jos osakesäästötilillä on yhdysvaltalainen osinkoa maksava osake, välittäjä ottaa Yhdysvalloille kuuluvan 15% ennakkopidätyksen, loput kilisevät tilille.
Jos osakesäästötilillä on Iso-Britanniassa majaa pitävän yrityksen osaketta, välittäjä ottaa Iso-Britannialle verosopimuksen mukaisesti 0%, eli osinko tulee täysimääräisesti tilille ja Iso-Britannialla ei myöhemmin ole mitään vaatimuksia asian suhteen.

Menikö oikein?

Ja kyllä, tiedostan että OST voi olla vain Euroissa ja mukaan on laskettava valuutanvaihtokulut sijoittaessa GBp tai USD vaihdettuihin osakkeisiin.

0
0
29.1.2020 - 19:11

Harri Holderi

+216
Liittynyt:
7.1.2018
Viestejä:
141

Ja aiheesta toinen kysymys: Jos Iso-Britanniassa sijaitsevan firman osakkeita on sivulistattu Frankfurtissa ja OST-suomalainen ostaa Frankfurtista niin meneekö lähdeveroton kohtelu edelleen läpi?

0
0
29.1.2020 - 20:13

Iku-Turso

+30
Liittynyt:
7.6.2018
Viestejä:
60

Arvaukseni on että välittäjä ja alisäilyttäjä vaikuttavat menettelyyn, eli siltä suunnalta lähtisin asiaa tiedustelemaan.

Sivulistaus ei vaikuta  verotukseen,vaan  se mihin maahan yritys on rekisteröitynyt.

0
0
6.2.2020 - 19:04

Tuntematon käyttäjä (ei varmistettu)

-604
Liittynyt:
Viestejä:
1399

Näihin Holderin mieltä askarruttaviin kysymyksiin tuskin saamme koskaan vastauksia.

0
0
1.6.2021 - 11:29

Saunatonttu

+52
Liittynyt:
1.6.2021
Viestejä:
71

Osinkoja Ruotsista ja Saksasta on tullut osakeyhtiölleni sen verran, että heräsin verotuksen minimointiin. Ketjun lomake Ruotsin verottajalle näytti omaan silmään ensimmäiseltä stepiltä, kun taas kirjanpitäjä (jolle aihe ei ollut tuttu) tulkitsee verottajan ohjeita niin, että Suomen verottaja hyvittää ylimääräisen veron. Mitenhän tämä oikeasti menee? Onko kenelläkään kokemusta kuinka toimitaan osakeyhtiön tapauksessa? Salkku on Nordnetissä jos sillä on merkitystä.

0
0
1.6.2021 - 13:35

Kekkoslovakki

+511
Liittynyt:
2.4.2018
Viestejä:
332

[quote=Iku-Turso]

Arvaukseni on että välittäjä ja alisäilyttäjä vaikuttavat menettelyyn, eli siltä suunnalta lähtisin asiaa tiedustelemaan.

Sivulistaus ei vaikuta  verotukseen,vaan  se mihin maahan yritys on rekisteröitynyt.

 

Verotus menee yrityksen kotimaan perusteella, mutta ei välttämättä automaattisesti. Veroehdotuksessa ulkomailta maksettujen osinkojen kohdalla aina ehdotetaan maksajan kotimaaksi sitä maata, jonka pörssistä osakkeet on ostettu, ja veroehdotuksen verokohtelu menee myös tämän mukaan. Tällä on joskus merkitystä; olen ostanut Lontoon pörssistä erään venäläisen yhtiön osakkeita, ja Venäjä perii osingoista verosopimuksen mukaiset 15% lähdeveroa (tai no, 2015 peri enemmän kun Putin tarvitsi rahaa,mutta muuten). Alkuperäinen veroehdotus ainakin minulla kuitenkin oletti firman viime ja tänä keväänä pörssin mukaan brittiläiseksi, joten ehdotuksessa ehdotettiin että maksaisin näistä osingoista täydet verot Suomeen. Ehdotus meni siis tässäkin maksavan firman kotimaan kanssa tehdyn verotussopimuksen mukaan, ei todellisuudessa perittyjen lähdeverojen mukaan.

Korjaukseksi riitti se, että vaihdoin omaverossa ulkomaanosinkojen kohdalla vetovalikosta firman kotimaan Iso-Britanniasta Venäjäksi.

0
0
1.6.2021 - 14:35

Bingo53

+3415
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2273
Saunatonttu kirjoitti:

Osinkoja Ruotsista ja Saksasta on tullut osakeyhtiölleni sen verran, että heräsin verotuksen minimointiin. Ketjun lomake Ruotsin verottajalle näytti omaan silmään ensimmäiseltä stepiltä, kun taas kirjanpitäjä (jolle aihe ei ollut tuttu) tulkitsee verottajan ohjeita niin, että Suomen verottaja hyvittää ylimääräisen veron. Mitenhän tämä oikeasti menee? Onko kenelläkään kokemusta kuinka toimitaan osakeyhtiön tapauksessa? Salkku on Nordnetissä jos sillä on merkitystä.

Kirjanpitäjä on oikeassa, mutta hyvitystä pitää vaatia. Käytetäänpä hyvää lähdettä:

Tilanne 1: optimi

  • Pidätys on 15%.
  • Suomella on Ruotsin kanssa verosopimus.

-> Haetaan hyvitystä Suomen verottajalta.

ESIM 1. Ulkomailta tulee osinkoa bruttona 1000e, josta pidätetään 15% ja yrityksen tilille tulee 850e. Yritys anoo hyvitystä Suomen verottajalta 15% osalta. Kun yhteisöveroprosentti on 20, maksaa yritys osingoista vielä 5%(20-15) veroa eli vielä 50e. Tällöin veroja tulee maksettua yhteensä 200e eli yhteisöveroprosentin mukainen 20%.

Kirjaukset:

850,00 Pankkitili/
150,00 Lähdeverot (Suomessa hyvitettävät)/
1000,00 /Osinkotuotot

Tilanne 2: lähdeveroja on pidätetty liikaa

  • Pidätys on yli 15%, usein luokkaa 30%, (Saksa 26,4%)
  • Suomella on maan kanssa verosopimus.

-> Haetaan hyvitystä Suomen verottajalta 15% osalta, koska enempää ei saa. Kuitenkin 15% ylittävää osuutta voi anoa takaisin kohdemaasta. Tähän löytyy ohjeita googlaamalla. Prosessi voi olla melko työläs, mutta maiden välillä on eroja – ihan pieniä ylityksiä ei kannattane anoa. Jos ylitystä ei anota takaisin, kirjataan se luottotappioiden kaltaisesti yrityksen kuluksi.

ESIM 2. Ulkomailta tulee osinkotuloa bruttona 1000e, josta pidätetään 30% ja yrityksen tilille tulee 700e. Yritys anoo hyvitystä Suomen verottajalta 15% osalta. Kun yhteisöveroprosentti on 20, maksaa yritys osingoista vielä 5%(20-15) veroa eli vielä 50e. Tällöin veroja tulee maksettua yhteensä 350e eli 35%. Ulkomailta voi anoa ylimääräisen 15% eli 150e takaisin, jolloin kokonaisveroprosentiksi muodostuu yhteisöveroprosentti 20.

Lähde: Ulkomaisten osinkotuottojen lähdeverot - Sijoitusyhtiö (sijoitusyhtio.net)

Lomakkeella 70 vaaditaan ulkomaille maksettujen verojen hyvittämistä Suomen tuloverotuksessa (kun saajana on osakeyhtiö).

Lomake: 70 Vaatimus kaksinkertaisen verotuksen poistamiseksi (3091) - vero.fi

0
0
1.6.2021 - 14:44

Niinpä

+14
Liittynyt:
1.6.2021
Viestejä:
13
Bingo53 kirjoitti:

Jos ylitystä ei anota takaisin, kirjataan se luottotappioiden kaltaisesti yrityksen kuluksi.

Esimerkit olivat hyviä ja selkeitä. Tarkentaisin vielä, että siinä missä luottotappiot saattavat olla verotuksessa vähennyskelpoisia niin anomatta jätetty lähdevero on verotuksessa vähennyskelvoton kulu.

0
0
2.6.2021 - 10:04

AlterEgo

+84
Liittynyt:
9.9.2019
Viestejä:
121

Ja vielä lisätarkennusta, koska tästä juuri taisteltu verottajan kanssa.

Firmalla pitää olla verotettavaa tuloa, josta on tulossa veroa maksuun, josta nuo 70 lomakkeella vaadittavat verot voitaisiin vähentää.

Jos tuota tuloa ei ole tai se verotettava summa on pienempi kuin 70 lomakkeella vaadittava, 

yrityksen pitää ITSE pitää kirjaa (aiempien vuosian) hyvittämättä jääneistä veroista ja vaatia seuraavana vuonna ne hyväksi luettaviksi.

Kyllä, verottaja ei tee niistä samalla lailla vahvistttuja kuin se tekee normaalin tappion kanssa.

Tämä on typeryydessään jopa huvittavaa, mutta idea lienee että jos ei tarkkaan selvitä 

kuvioita jää verot hyvittämättä.

0
0
2.6.2021 - 15:27

Niinpä

+14
Liittynyt:
1.6.2021
Viestejä:
13
AlterEgo kirjoitti:

Jos tuota tuloa ei ole tai se verotettava summa on pienempi kuin 70 lomakkeella vaadittava, 

yrityksen pitää ITSE pitää kirjaa (aiempien vuosian) hyvittämättä jääneistä veroista ja vaatia seuraavana vuonna ne hyväksi luettaviksi.

Kyllä, verottaja ei tee niistä samalla lailla vahvistttuja kuin se tekee normaalin tappion kanssa.

Tämä on typeryydessään jopa huvittavaa, mutta idea lienee että jos ei tarkkaan selvitä 

kuvioita jää verot hyvittämättä.

Jos yhtiö on ilmoittanut verot ja antanut muut tarvittavat tiedot lomakkeella 70 sinä verovuonna, kun veroa ei ole voitu hyvittää niin merkitse vain ruksi kohtaan "Vaadin huomioimaan aiempina verovuosina ilmoitetut hyvittämiskelpoiset lähdeverot, joita ei ole aiemmin hyvitetty" niin verohallinto ottaa verot huomioon aikaisempien ilmoitusten perusteella. 

Tottakai näistä kannattaa pitää itse kirjaa jo lähtökohtaisestikin – miten muuten yhtiösi kirjanpidossa voidaan tehdä verojaksotus, jos ei ole tiedossa kaikkia verovelkaan tai -saamiseen vaikuttavia tekijöitä.

 

0
0
7.7.2021 - 17:39

Bingo53

+3415
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2273

Viisas Raha lehdessä on aiheesta Seppo Sinisaaren tekemä artikkeli, päivätty 17.12.2020 eli vuodenvaihteessa.

Ulkomaisten osinkojen verotus vaatii aktiivisuutta sijoittajalta - Oma talous - Viisas Raha

Juttua on päivitetty myöhemmin Norjan lähdeverojen osalta: "Jutun julkaisemisen jälkeen tilanne Norjan osalta on hieman muuttunut. Ulkomainen osingonsaaja voi rekisteröityä etukäteen, jolloin häneltä pidätetään vain 15 prosenttia osingoista 25 prosentin sijaan."

Kyseisessä kohdassa on myös linkki, jolla pääsee rekistöröitymään. Helpottaa kyllä oleellisesti niitä, jotka haluavat sijoittaa Oslon pörssiin ja vaikkapa Pohjanmeren loheen. Tämä muuttaa omaakin kiinnostusta.

0
0
8.7.2021 - 11:08

distrotrader

+27
Liittynyt:
13.4.2018
Viestejä:
24
Bingo53 kirjoitti:

Viisas Raha lehdessä on aiheesta Seppo Sinisaaren tekemä artikkeli, päivätty 17.12.2020 eli vuodenvaihteessa.

Ulkomaisten osinkojen verotus vaatii aktiivisuutta sijoittajalta - Oma talous - Viisas Raha

Juttua on päivitetty myöhemmin Norjan lähdeverojen osalta: "Jutun julkaisemisen jälkeen tilanne Norjan osalta on hieman muuttunut. Ulkomainen osingonsaaja voi rekisteröityä etukäteen, jolloin häneltä pidätetään vain 15 prosenttia osingoista 25 prosentin sijaan."

Kyseisessä kohdassa on myös linkki, jolla pääsee rekistöröitymään. Helpottaa kyllä oleellisesti niitä, jotka haluavat sijoittaa Oslon pörssiin ja vaikkapa Pohjanmeren loheen. Tämä muuttaa omaakin kiinnostusta.

 

Harrastan kirjeshakkia Norjan verottajan kanssa. Ainoa saavutukseni pelistä tähän mennessä on tietoisuus siitä, että mikään ei ole selvää ennen kuin lihava lady Trondheimistä on laulanut. Ja settilistalta löytyy yllättäviäkin kappaleita.

Seuraava voi olla itsestäänselvää kaikille, mutta minulle se ei sitä ollut. Tässä nimenomaisessa tapauksessa kehottaisin kiinnittämään huomiota sieltä Norjan verottajan sivulta löytyvään ehtoon:

  • Confirmation from the shareholder that they're the beneficial owner of the dividends.

Näyttää harmittomalta. Mutta voidaan tulkita myös siten, että jos osingot menee ensin välittäjän hallintarekisteritilille ja sieltä kohdennetaan sijoittajan tilille, ehto ei enää täyty. Ja saadakseen 15% pidätyksen 25%:n sijaan sijoittajalla olisi pitänyt olla henkilökohtainen/yrityskohtainen Norjan VPS-tili / arvo-osuustili / hallintarekisteritili, jonne osinkojen tulee kulkea suoraan käymättä minkään muiden ruutujen kautta.

Joten voi olla hyödyllistä selvittää välittäjän / säilyttäjän kanssa heidän toimintapansa ennen kuin kuin tekee päätöksiä sijoittaa Norjaan, riippumatta siitä mitä Norjan verottaja verkkosivuillaan väittää. Ja yksityishenkilönä sijoittava on joka tapauksessa välittäjän armoilla, koska:

Personal shareholders cannot apply for a pre-approval from the Norwegian Tax Administration. In order to obtain a reduced withholding tax rate at source, personal shareholders must present the documentation to their bank, custodian or account operator.

 

0
0
8.7.2021 - 22:19

stalker

+43
Liittynyt:
20.11.2020
Viestejä:
26
distrotrader kirjoitti:

Harrastan kirjeshakkia Norjan verottajan kanssa. Ainoa saavutukseni pelistä tähän mennessä on tietoisuus siitä, että mikään ei ole selvää ennen kuin lihava lady Trondheimistä on laulanut. Ja settilistalta löytyy yllättäviäkin kappaleita.

Kokeilin myös tuota kirjeshakkia joskus enkä tykännyt. Onneksi suostuivat sähköpostishakkiin, kunhan olivat saaneet dokumentit paperisena, muuten olisin varmaan luovuttanut. Osingon maksupäivästä meni noin 27 kuukautta, ennen kuin ylimääräiset lähdeverot oli palautettu. Totesin, ettei minulla ole joka vuosi intoa lähteä tuohon leikkiin pikkurahojen takia. Ihan mielenkiintoisia firmoja olisi, mutta on niitä muuallakin. Pitäkööt turskansa!

0
0
11.7.2021 - 12:27

Bingo53

+3415
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2273
von Fyrckendahl kirjoitti:

Verokertymän näkökulmasta ei ole kovin kannattavaa, jos suomalaiset maksavat täydet prosentit ja ulkomaalaiset pääsevät nollalla. Veroprosentteja täytyy pitää sitä korkeammalla, mitä vähemmän on maksajia.

Mikä ajatus on, että ulkomaille maksettaisiin osinkoja Suomesta nollaverolla? Ketjusta: https://www.sijoitustieto.fi/comment/71912#comment-71912

Jos ulkomainen yhteisö saa Suomesta osinkoa, korkoa tai rojaltia, maksajan tulee periä tulosta lähdeveroa, jonka suuruus on:

20 % tunnistetulta yhteisöltä,
30 % tunnistetulta saajalta, kun on esimerkiksi epäselvää, katsotaanko saaja yhteisöksi,
35 % tuntemattomalta hallintarekisteröidyn osakkeen omistajalta, joka saa osinkotuloa julkisesti noteeratulta yhtiöltä.

Sovellettaviin lähdeveroprosentteihin voi vaikuttaa verosopimusten soveltaminen tai muu oikeudellinen peruste.

Lähde: https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/yritystoiminta/ulkomainen-yri…

SUOMESTA ULKOMAILLE MAKSETTAVIEN MM. OSINKOJEN LÄHDEVEROPROSENTIT: https://www.vero.fi/contentassets/0e1bc5e596f34a1eab15c9a261a97335/l%C3…

Jos valtiota ei mainita, vero on 20 % (yhteisö) ja  30 % (luonnollinen henkilö ja muu kuin yhteisö).

Suomi on liittynyt Norjan ja Tanskan kanssa kiusaamaan ulkomaista pääomaa ja häätämään sitä täältä pois - samalla häipyvät ansiotuloveron ja välillisten verojen tulovirta, joka on osinkotuloveroa moninkertaisesti suurempi. Ja tilanne vain pahenee:

"Institutionaalisille sijoittajille esitetty osinkojen lähdevero on valtiovarainministeriön asiantuntijaryhmän jatkoselvittelyssä. Tavoite on kiristää ulkomaisten sijoittajien verotusta, mutta Finanssialan arvion mukaan kaavailtu lähdevero iskisi nimenomaan kotimaisiin toimijoihin esimerkiksi sijoitusrahastoihin ja työeläkeyhtiöihin.

Lähdevero kohdistuisi tuoton kautta myös tavallisiin rahastosijoittajiin, joita on noin miljoona suomalaista.

Sijoitukset liikkuvat liukkaasti rajojen yli. Uhkana on, että kokonaisuudessaan verotulot vähenisivät eivätkä kasvaisi. Kotimaiset rahastot tarjoavat suomalaisyrityksille yhden pääoman saantikanavan. Suomalaisiin rahastoihin on sijoitettuna varoja yhteensä reilut 130 miljardia euroa, josta noin viidennes on ruotsalaisten varoja. Uhkana on myös, että ulkomaille siirtyvien rahastojen kiinnostus Suomen markkinaa kohtaa voi heiketä."

Lähde: https://www.finanssiala.fi/aiheet/osinkojen-lahdevero/#/

Kehen se iskee - äänestäjiin kaikissa tuloluokissa:


Lähde: https://www.finanssiala.fi/uutiset/saastamisen-ja-sijoittamisen-suosio-…

Nämä ovat äänestäjiä ja kuuntelevat rahapolitiikkaa: kuinka korot kehittyvät, EU:n päätöksiä, Suomen Pankkia, onko riskiä, uhkaako joku säästöjä, missä tuotot piilevät.

Poliitikot puhuvat näille täysin käsittämätöntä aatepolitiikkaa: tulojaon tasaamista, verojen nostamista vähävaraisten vuoksi ynnä muuta sata vuotta vanhaa jargonia. Ja sahaavat oksaa, jolla istumme häätämällä pääomaa pois. Ei ihme, että aatteellisesti hurahtaneeet ovat huonossa maineessa kovine kalloineen.

0
0