Lehdon tilauskirja hyvässä jamassa. Q2 voisi olla taas ei-pettymys.
Tämä menee nyt taas sarjaan "peanuts", mutta mielenkiintoinen juttu silti. Tutkin Lehdon myytävänä olevia asuntokohteita, ja näyttäisi siltä, että ihan käsistä ei kaikkia kämppiä viedä. Kirkkonummen Tolsassa radan varrella alle puolen vuoden päästä muuttovalmiita asuntoja (yksiöitä) myymättä yli 90%. Tämä siitä huolimatta, että asuntosijoitustrendi käy tulikuumana. Toki voi olla, että suuret massat ja institutionaaliset kiinnostuvat vasta lähempänä tammikuuta. Joku asiaan perehtynyt voisi valottaa enemmän, millaisilla aikatauluilla tällaiset kohteet tyypillisesti liikkuvat.
Silti, kauhuskenaariossa tämän vaikutus liikevaihtoon voisi olla jopa 3me. En usko tosin hetkeäkään, etteikö nämä saataisi eteenpäin vaikka sitten alennuksilla. Ja puhun nyt oikeista alennuksista, enkä mistään Oravan "tukkualennuksista".
Moi kaikille, tässä ensimmäinen viestini palstalle. Kiitos monista hyvistä näkökulmista, mitä palstaa lukemalla olen eri osakkeisiin saanut.
Elokuun alkaessa katsoin, mitä Lehdon omistajaluettelossa on viime kuussa tapahtunut. Mielenkiintoinen havainto: Asko Myllymäki oli lisännyt heinäkuussa 19 818 osaketta. Eikö juuri hänen (ja muutaman muun) isoista myynneistä alkanut keväällä osakekurssin alamäki?
Vastaavalla logiikalla seuraavaksi on ylämäen vuoro? No, tiedä häntä, mutta positiivinen merkki mielestäni joka tapauksessa:
Tuosta Lehdon kohteista mielenkiinnosta kävin katsomassa mitä on valmistumassa. Mitään ei ollut Q2:lle, mutta havaitsin, että Myllypuron kohteessa (Alakiventie) lähes puolet myymätttä. Kohde on jo valmistunut vuoden vaihteessa.Näistä varmasti tuloutuu rakentamisen edetessä. Nopeasti laskettuna yhteensä 100 asuntoa.
Lehdolla on asuntoihin omasta näkökulmasta "säätöjä". Lehtoraha, jossa asutaan ensimmäinen vuosi vuokralla ja saa kerättyä "omavastuun" lainaan hankintaa varten. Toinen säätö on jonkinlainen AirBnB tyylinen lyhytaikaisvuokraus. En tiedä onko näissä tapauksissa sitten varattu vai varaamaton.
Lehdolta negaria. Itselläni oli Lehtoa pieni osuus salkusta. En oikein kyllä ymmärrä tätä lappua. Huonoja signaaleja tullut ja kurssi laskenut 30 % huipuista, mutta vuoden 2018 EBIT ennuste on käytännössä ollut ihan tapissa tähän hetkeen asti, josta se tippunee tuonne 60 meurin kohdille. Tulosennuste tippuu siis 2017 kevään näkemyksen kohdalle, mutta kurssi onkin sitten 30% sitä alempi. Itselleni ei tulosvaroitus ollut mikään iso yllätys, joten siinä mielessä raju reaktio taas on pieni yllätys.
Jotenkin näkisin, että tässä on sekä johto tyrinyt liian optimististen odotusten luonnissa, ja toisaalta analyytikot olleet aika kujalla, kun eivät ole tiputtaneet ollenkaan tulosodotuksia. Jossain määrin varsinkin jos nuo ajoitustekijät eivät ole täysin BS:ää, näkisin edelleen Lehdon laadukkaana rakennusyhtiönä. Voi olla, että tämä laskettelee vielä alemmaksi, mutta tuplasin silti positioni. Nyt kun YIT sai myytyä hyvään hintaan, niin laitoin 8,8 hintaan lisää Lehtoa salkkuun. Sektorin paino pysyy siis alle 5 % kun toisesta salkkufirmasta pääsi eroon. Harmi, että itse varoituksen missasin.
Alla kuvaaja 2018 EBIT odotuksen kehittymisestä ja osakekurssista.
EDIT: laitetaan vielä tulitikkuaskilaskelma: 2017 LV 594 * 1,25 = 742 * 0,085 = 63 meur EBIT. Rahoituskulut ja verot pois, niin karvan verran alle 50 meur nettovoitto. P/E uusilla ennusteilla vähän päälle 10. Sitten kysymys on vaan uskooko, että Lehdolla on selkeä kilpailuetu vai ei. Jos ei usko, tätä ei kannata omistaa. Itse uskon, joten marginaali ja liikevaihto pitävät vähän paremmin kuin kilpailijoilla, vaikka markkinat vähän pehmenevät.
Jahas, Lehto päätti sitten vetäistä negarin ennen Q2. Tämä tuli kyllä hieman puskista, vaikka Q1 olikin vähän nihkeä. Liikevaihdon kasvuennuste pysyy ennallaan, mutta liikevoittoennuste 8-9%. Kurssireaktiona tätä kirjoittaessa varsin kohtuuton -12%.
"Liikevaihdon ja liikevoiton kertymisen arvioidaan painottuvan voimakkaasti loppuvuoteen. " Jotenkin niin tuttua tältä tuloskaudelta, ladataan melkoiset paineet loppuvuoteen.
Ryskäsin vähän turhan suurella painolla negariin ja itse asiassa kävi mielessä tänään, että varoitus pitää tulla tänään jos on tullakseen. Käynyt vähän mielessä keventää välillä, mutta Daytraderin kanssa samanlaiset ajatukset. En oikein ymmärrä miten nuo myyjät tät nyt arvottaa. Pohjolan tavoitehinta on 17€ ja näyttää toimivan sen mukaan ja lappaa lappua kassiin. Varmaan korjausta tulee vähän.
Varoituksessa positiivista,että liikevaihto pysyi samana. Siirtyneiden tilanne on saatu jotakin matalempi katteista. Kyllä tuossa tietysti vähän mietityttää tuo Lehdon kilpailu edut ja vajuuko tavallisemman raksapuljun tasolle. Tulosvaroituksessa puhuttiin korekammista kustannuksista kuin laskettu ja toisaalta yhtiön piti pitää aikataulut. Mikä niitä sitten siirtää? Kysynnän puute? Oma sähläys?
Nimimerkki JiiL oli tehnyt hyvän selvityksen Kauppalehden palstalla:
Lainausta:
"Tilauskanta 30.6.2017 oli 465,8 miljoonaa euroa, josta Q3 tuloutui 135,8 miljoonaa euroa (19,74%)
Tilauskanta 1.9.2017 oli 502,6 miljoonaa euroa, josta Q4 tuloutui 226,9 miljoonaa euroa (45,15%)
Tilauskanta 31.12.2017 oli 522,2 miljoonaa euroa, josta Q1 tuloutui 103,1 miljoonaa euroa (19,74%)
"
"Tulos
Jotta Lehto pääsisi 1-6/2018 välillä ohjeistuksen mukaiseen tavoitteeseen, tulisi tulosta tehdä toisella kvartaalilla 25,5 - 27,8 miljoonaa euroa. Tämä olisi Lehdon kaikkien aikojen paras ja tarkoittaisi 14,1 - 14,6 prosentin liikevoittoa, joten ei toteudu. Myöskään ohjeistus ei tätä puolla."
"Loppupäätelmä
Liikevaihto 1-6 noin 275 miljoonaa euroa (18% kasvu viimevuodesta) ja tulos noin 20 miljoonaa euroa (7,3% liikevaihdosta)."
Nyt odotellaan pitääkö tämä kutinsa. Kaveri oli aika hyvin kuusella. Kyllä tuosta tilauskannasta katsomalla sitä hyvää voi loppuvuotta kohti alkaa tulla kiihtyvästi. Jännästi jätti loppuvuodelta sitten arvelut poissa:
"Q3 ja Q4
Ohjeistuksen mukaan liikevaihdon ja tuloksen kertyminen painottuu loppuvuoteen. Kävin läpi Lehdon kohteita ja osoittautui että Q3 ja Q4 aikana valmistuu hirmu kasa (omien laskujen mukaan noin 350) hyväkatteiseksi luonnehdittua gryndiasuntoa.
Kirkkonummen Duo = 90 asuntoa
Oulun Ulappa = 56 asuntoa
Järvenpään Kvartetti = 56 asuntoa
Nurmijärven Sarka = 65 asuntoa
Espoon Harmaalokki = 9 asuntoa
Vantaan Saturnus = 18 asuntoa
+ Vantaan Pumppupuiston ja Espoon Kilon kohteet (joiden asuntomäärää en tiedä) sekä mahdolliset muut kohteet jotka ei haaviini jäänyt"
Listasta puuttuu Heinäkuussa valmistuvaksi ilmoitettu Saariston Kruunu Kuopiossa. Siinä on 46 asuntoa.
Samoihin pääsen omilla tulitikkulaskelmilla kuin Daydrader. Tilauskanta 522 miljoona edellä. 522 miljonaa*0,085= 44,37 milj. Tämä siis lähtö oletuksella, että vuoden alun tilauskanta tuloutuu tälle vuotta ja mitään uutta ei tule.
Q1 lopussa tilauskanta oli 539 miljonaa*0,085= 45,815 miljoonaa. Sitten mennään siihen mitä ehditään tulouttaa tälle vuotta. Aviapolis ja Sukarin tilat on uutena, mutta valmistuminen ensivuoden puolella.
Daytraderilta kiinnostaisi saada kommenttia, miten odotat reaktiota tulokseen torstaina? Vieläkö pehmeä tulos jaksaa polkea kurssia silloin?
Omalla kokemuksella markkina ehtii hyvin unohtaa tulosvaroituksen yhdessä päivässä ja lasketella uudelleen. Sitten taas parissa päivässä unohdetaan pehmyt tulos ja lasketellaan downgradesta uudemman kerran. Nappasin itse erittäin varovaisesti siivun piirun alle ysin. Kun lastia on jo jonkun verran niin ei tee mieli hurjastella. Näkymässä oli vielä tuloksen vahva painottuminen loppuvuoteen luo uuttaa painettaa vuoden loppua kohti. Tässä on aika paljon tekijöitä, jotka saattavat mahdollistaa downsideä lisää alaspäin. Analyytikot ja markkina voi olla vielä enemmän kujalla. Ei noita Lehdon P/e:tä kovin monesta paikasta löydy jarruttamaan menoa.
En uskalla itsekään lisätä nyt. Tai uskaltaisin muuten, mutta on jo vipua salkussa enemmän kuin haluaisin tähän markkinatilanteeseen. Markkinoiden reaktio oli minusta ylimitoitettu kun Lehto painaa edelleen oikein hyvää tulosta. Ellei ole näkyvissä jotain miksi se tilauskirja tyhjenee 2019 niin osakehan on nyt varsin edullinen huolimatta negarista.
Daytraderilta kiinnostaisi saada kommenttia, miten odotat reaktiota tulokseen torstaina? Vieläkö pehmeä tulos jaksaa polkea kurssia silloin?
Omalla kokemuksella markkina ehtii hyvin unohtaa tulosvaroituksen yhdessä päivässä ja lasketella uudelleen. Sitten taas parissa päivässä unohdetaan pehmyt tulos ja lasketellaan downgradesta uudemman kerran. Nappasin itse erittäin varovaisesti siivun piirun alle ysin. Kun lastia on jo jonkun verran niin ei tee mieli hurjastella. Näkymässä oli vielä tuloksen vahva painottuminen loppuvuoteen luo uuttaa painettaa vuoden loppua kohti. Tässä on aika paljon tekijöitä, jotka saattavat mahdollistaa downsideä lisää alaspäin. Analyytikot ja markkina voi olla vielä enemmän kujalla. Ei noita Lehdon P/e:tä kovin monesta paikasta löydy jarruttamaan menoa.
Kun lähtee tämmösten mid-cappien lyhyen ajan kurssikehitystä arvailemaan, niin ollaan vähän heikoilla jäillä.Tulos tulee olemaan heikko, ja ulkomaiset myyvät lähipäivinä lisää. Sitten on kyse vain löytyykö joku instituutio ostamaan. Ellei löydy, kurssi voi laskea 8-8,5 tasoille. Jos löytyy, kurssi voi nousta vähän. Itse jään perjantaina lomalle, jolla on tarkoitus olla katsomatta kursseja. Se, että onko ostoni nyt muutamia tonneja pielessä, ei suuressa kuvassa ole kovin oleellista.
Lehdon kaltaisia P/E:tä löytyy monelta markkinalta juuri rakennussektorista. Kiina, Australia, Ruotsi yms, joissa on makua kiinteistökuplasta. Suomessakin asuntorakentaminen voi laskea 1/3 verran ilman mitään syvää taantumaakin. Pitäisi kuitenkin koittaa katsoa vähän yli syklin kannattavuutta. Lehdon vähävelkaisuus, kasvu ja hyvä pääoman tuotto tekevät siitä riittävän hyvän kohteen. Ostan paljon mieluummin yhtiötä, jossa huono tuleva sykli on jo hinnoiteltu kuin yritystä, jonka omistajat elävät harhaluulossa, että sykli on ikuinen.
Momentti toimii molempiin suuntiin. Sisäpiirimyynnin jälkeen tulleet uutiset ovat olleet kaikki huonoja ja neutraaleja ja kurssi on aina nykinyt alas huonojen uutisten kohdalla, jopa silloin kun tuntuu jo että hinnoittelu odottaa negaria. Sama jatkunee viikon päästä Q2-julkkarissa. Jos osari keskittyy avaamaan negarissa mainittuja ongelmia ja mukaan heitetään maininta siitä että rakennustahti hiipuu ja katteisiin tulee sitä kautta painetta niin myyntipuolelta kyllä löytyy lappua poimittavaksi. Oma veikkaus on että yrmeät isännät eivät osaa uskottavasti maalata neutraalia tai positiivista kuvaa hankalassa tilanteessa ja tähän joko reagoidaan negatiivisesti tai sitten ei.
Mitä aiempiin sisäpiirimyynteihin ja poislähtöihin tulee niin näyttää entistä vahvemmin siltä että tietäjät lähtevät. Pari tilipäiväratkaisua syklin harjalla ei vielä ole maailman pahin juttu, mutta nyt ilmoitetut odottamattomat kustannushaasteet tehtaissa ja kasvun toteuttaminen matalakatteisilla projekteilla työvoiman ollessa kortilla eivät vaikuta hyvältä. Voin vain kuvitella kuinka hauskaa on olla johdossa järjen ääni kun isoin päälikkö päättää että kasvua on tultava markkinatilanteesta ja kannattavuudesta välittämättä - juuri sen verran hauskaa että kannattaa mielummin myydä pois ja pakata laukut kuin repiä hiukset päästä.
Lehdosta löytyy edelleen suurta potentiaalia. Kannattavuus ja tase ovat mainioita, mutta riski muuttua SRV:ksi on aina ilmassa. Jos pää-Lehto kommentoi osarissa että kasvukasvukasvukasvukasvu niin oma tavoitehinta tippuu taas reilusti.
Kun lähtee tämmösten mid-cappien lyhyen ajan kurssikehitystä arvailemaan, niin ollaan vähän heikoilla jäillä.Tulos tulee olemaan heikko, ja ulkomaiset myyvät lähipäivinä lisää. Sitten on kyse vain löytyykö joku instituutio ostamaan. Ellei löydy, kurssi voi laskea 8-8,5 tasoille. Jos löytyy, kurssi voi nousta vähän. Itse jään perjantaina lomalle, jolla on tarkoitus olla katsomatta kursseja. Se, että onko ostoni nyt muutamia tonneja pielessä, ei suuressa kuvassa ole kovin oleellista.
Lehdon kaltaisia P/E:tä löytyy monelta markkinalta juuri rakennussektorista. Kiina, Australia, Ruotsi yms, joissa on makua kiinteistökuplasta. Suomessakin asuntorakentaminen voi laskea 1/3 verran ilman mitään syvää taantumaakin. Pitäisi kuitenkin koittaa katsoa vähän yli syklin kannattavuutta. Lehdon vähävelkaisuus, kasvu ja hyvä pääoman tuotto tekevät siitä riittävän hyvän kohteen. Ostan paljon mieluummin yhtiötä, jossa huono tuleva sykli on jo hinnoiteltu kuin yritystä, jonka omistajat elävät harhaluulossa, että sykli on ikuinen.
Tuossa tuli se olleellinen mikä minua kiinnosti. Näet karkeasti euron verran downsidea eiliseen päätökseen. Ja ymmärrän, että koko homma on arvailua. Sinulla on kuitenkin varmaan eiliseltä jonkinlainen käsitys hinnan muodostuksesta.
Lehtoa vihdoin salkkuun keskihintaan 8,55. Alkaa olla riittävästi turvamarginaalia että uskaltaa ostaa syklin tässäkin vaiheessa. Kannattavuuden ongelmat tuntuvat olleen korjausrakentamisen ja hyvinvointitilojen puolella olevissa projekteissa jolloin konseptista on jouduttu poikkeamaan. Puolivuosikatsaus videolla johto vakuutteli että jatkossa pyritään keskittymään yhä enemmän omiin vahvuuksiin eli tehdastuotantoon, suunnittelunohjaukseen ja konseptoituihin vakioratkaisuihin. Tilauskanta on myös hyvällä tasolla.
Niin ja puolivuosikatsaus video ilmestyi muuten Inderesiin Lehdon yhtiösivulle, joten lisää mielestäni mahdollisuutta, että olisi tulossa lähiaikoina Inderesin seurantaan :)
Kiitoksia Inderes huomiosta. Pitääpä katsella lähetykset. Itse tässä lueskelin rapskan läpi. Liikevaihto ylitti ohjeistuksen ja itse tuossa laskeskelin, että liikavaihto+tilauskanta 960 miljoonaa ja ohjeistuksen haarukka liikevaihtoon 720 miljoonaa-780 miljoonaa. Jos lisää taas vuoden alun tilauskannan 540 miljoonaa liikevaihtoon niin tulee 830 miljoonaa. Jos nyt ajattelisi, että vuoden alun tilauskannan saisi laskutettua tai sitten osa jää laskuttamatta, mutta sitten uutta tai edellisvuotista tilalle ja myynti vetää noin kuin ennen niin liikevaihtopitäisi ylittyä. Jollei ne tuloudu tälle vuottaa niin seuraavalle vuodelle on sitten tilaus kantaa 240 miljoonaa, joka tähän asti vuodessa saavutetusta vajaata 50 miljoonaa. Joten epäilen, että viimeistään Q1/2019 tuloksessa osakkeen omistajalle Juhlamokka maistuu, jos näiltä tasoilta ostelee.
Nappasin lisää Lehtoa kyytiin hintaan 8,54€. Vanha keskihinta 11,74€ eli aika rankasti ollaan turskan puolella tässä vaiheessa. Parin päivän analysoinnin jälkeen oma tuntuma kuitenkin on, että sijoitus ei ole huono pitkällä aika välillä. Lehto toki tällä hetlellä liian isolla painolla omassa salkussa, joten jos ylöspäin mennään, niin keventää täytyy.
Yksi ystäväni on Lehdolla töissä keskijohdossa ja hänen puheistaan olen ymmärtänyt, että firma ei ole hassumpi paikka olla töissä, mikä on aina positiivista. Lippulaivan työmaan ohitse menen usein ja nuo pohjatyöt vaikuttaisi olevan jo kohtalaisen pitkällä. Luulisi siis, että soppari tuosta itse kauppakeskuksestakin allekirjoitetaan tämän vuoden puolella. Tosin en tiedä rakentamisesta mitään, joten sinänsä tällä arviolla ei ole paljoakaan arvoa :)
Laskeskellaanpas hieman auki näitä lukuja Case Lehdosta.
Viimevuonna oli oikestaan sama tilanne kuin tänä vuonna, kovasti oli projektien tuloutuminen tulossa H2 aikana. Katsotaan mitä lukujen valossa lopulta tapahtui, siitä voi ainakin jotain indikaattoria vetää siihen miten tänä vuonna loppuvuosi voisi mennä.
2017 liikevaihto kokonaisuudessaan oli 594 miljoonaa. Tästä liikevoittoa syntyi 61,5 miljoonaa.
H1 osuus tästä oli 231,5 miljoonaa liikevaihtoa ja liikevoittoa 19,9miljoonaa.
Eli H1 liikevaihdon osuus oli 39%. Liikevoitosta osuus oli 32%.
H1 2018 tulos on toistaiseksi
liikevaihto 291,9 m
liikevoitto 13,7 m
Eli liikevaihto on kasvanut toistaiseksi odotettua paremmin ja liikevoitto on jäänyt odotuksista. Jos tehdään olettamus, että jotain vastaavaa prosentti-wise olisi tulossa tänäkin vuonna niin seuraavia lukuja voisi suurinpiirtein odottaa.
Liikevaihto 730m
Liikevoitto 43m
Ei järin mairittelevat luvut.
Liikevaihdon osalta tilanne näyttää kohtuulliselta mutta liikevoitossa oltaisiin jäämässä viimevuoden tasosta paljon. Toki johto on ohjeistanut, että parempi katteisia projekteja tulee maaliin. Toivotaan että tämä pitää paikkansa.
Kassatilanne on myös heikentynyt merkittävästi. Lähes -45miljoonaa H1 aikana. Pitää muistaa, että maaliskuussa ostettiin Hartolan puuelementti tehdas ja tämän on pakko näkyä jossain.
Lehto hankki useita maa-alueita ja rakennusoikeutta asuntorakenta-
misen lähiajan tarpeisiin. Lisäksi käyttöpääomaa sitoutui erityisesti hyvinvointitilahankkeisiin, joihin raha sitou-
tuu siihen saakka, kunnes valmis rakennus luovutetaan asiakkaalle.
Tämä on hyvä myös huomioida. Jos ja kun rahat näistä vapautuvat, mikäli nämä on laskennallisia projekteja ei tilanne ole niin huono. Rahat on tavallaan vain investoitu eteenpäin.
Todennäköisesti vahva kasvu on vaatinut investointeja ja niin kuin toistaiseksi on johto ilmoittanut on tuloutunut vain huonompi katteisia projekteja tälle vuotta. Mikäli tämä on totta on mahdollista että kassa palautuu parempaan tilanteeseen loppuvuonna. Olettaen että merkittävimmät investoinnit on tehty. Pitää seurata tuotakin tarkemmin. Toki kassatilanne on edelleen hyvä, ja omavaraisuus aste on edelleen hyvä. Kassavirran ollessa positiivinen on mielestäni myös hyvä investoida kasvuun jos siihen hyviä paikkoja on. Uskon johdon tässä olevan kartalla hyvin.
Liikevoiton kehittyminen on hieman huolestuttavaa, mutta pidän liikevaihdon kehittymistä tärkeämpänä, kun kasvun rajat saavutetaan, on aika ruveta tehostamaan prosesseja sisäisesti. Tällöin alkaa kassaan kertymään rahaa, jos saavutettu markkina-asema kyetään pitämään.
Jos haluaa positiivista näkemystä ottaa voi olla, että rakennussektorilla on firmoissa ongelmia, YIT:n fuusio ja SRV loputon kannattamattomuus ongelma. Tämä voi avata tilaisuuden napata projekteja muilta ja koko markkinan kutistumisesta huolimatta Lehto kasvaa tänä vuonna ohjeistuksen mukaan 20-30%. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että ollaan kilpailijoita askeleen edellä.
Hippos ja Lippulaiva on edelleen laskettava vain positiivisiksi mahdollisuuksiksi. Niitä ei ole laskettu tilauskantaan. Silti se on erittäin hyvällä tasolla jos vertaa vaikka viimevuoden vastaavaan tasoon. Mikäli liikevoitto saadaan pidettyä edes tasolla 8% on se 1mrd vaihtavalle firmalle erittäin kova suoritus. Tämä on myös osa isompaa kuvaa, josta olen puhunut aiemminkin. Viime vuonna näihin aikoihin kirjoittelin, että uskon liikevoittomarginaalin pienentyvän mutta jos liikevaihto kasvaa samaa tahtia niin kyydissä on hyvä olla.
Mielestäni mikään ei ole oleellisesti muuttunut firman näkymien ja toiminnan suhteen. Liikevoittomarginaali on pienentynyt hieman enemmän kuin olin laskeskellut, ja ehkä turhan optimistisesti suhtauiduin johdon ohjeistukseen. Silti jos vertaa verrokkien marginaaleihin on tilanne erittäin hyvä. Vielä on hätätapauksessa varaa kiristää katteita, jos näyttää että projekteista joudutaan tappelemaan. Tällä hetkellä johdon puheiden mukaan töitä on niin paljon että ongelma on osaavan työvoiman saaminen.
Osa tätä voi olla tilinpäätöksen rivi, ulkopuoliset palvelut. Tässä on kasvua 70 miljoonaa tälle vuotta. Mikäli vahvaa kasvua on toistaiseksi rahoitettu ulkoistamalla, on tämä ymmärrettävää. Tietenkin konsernin sisällä rakentaminen on kannattavampaa ja kun uudet työntekijät saadaan sisään ja uudet tehtaat tuottamaan, voi olla että tämän rivin osuus pienenee. Pitää seurata tätäkin tarkemmin.
Liikevaihdon kehitys on ollut mielestäni positiivinen asia, ja ehkäpä loppuvuonna tuleekin ohjeistuksen muutos, että kasvetaan yli 30%. (H1 kasvua kuitenkin 36,4%) Toki jos siitä tuloutuu alle puolet mitä viimevuonna niin osakkeen omistajille jää paljon ilmaa käteen.
Kurssissa on tällä hetkellä paljon pessimistisyyttä, ja pääosaksi aivan syystäkin. Paljon on tekemistä jos halutaan päästä viimevuoden tulokseen. Oulaisten tehdas ja uudet investoinnit sekä Ruotsin päänavaus voi kuitenkin alkaa kunnolla rullaamaan jos haluaa miettiä positiivisia skenaarioita. Vaikka vuosi 2018 olisikin ”välivuosi” tuloksellisesti ja jäätäisiin samoihin tuloksiin kuin vuonna 2017 ei tilanne ole huono.
Siinä missä Lehto on edelleen rakennusalan vähiten huono osake niin toivoa sopii että johtoporras ymmärtää nykymarkkinoiden riskit ja mahdollisuudet. Lehto rakenteli markkinoilla jossa pari vuotta putkeen meni kaikki kaupaksi ja pyydetyt hinnat varmaan vähän hävetti kunnes sijoittajat soittelivat perään että olisiko teillä lisää niitä kaksioita.
"Uusi asunto Helsingissä metroaseman vieressä" on lause jolla on tavannut saada näytöt täyteen ostajia ja lainatarjouksen sekunnissa, mutta Lehto päätti innovoida tuonkin vanhan totuuden hautaan: https://asunnot.lehto.fi/kohde/asunto-oy-alakiventie-3/
Kovin härkämarkkina asuntojen suhteen näyttäisi kääntyvän ja jos rahat on kiinni vastaavissa katastrofiprojekteissa niin voi jäädä osingot maksamatta. Osakkeenomistajien onneksi Pohjola ostaa Lehtoa tukka putkella joten pahimassa tapauksessa rehellisiksi tunnetut kansanpankkiirit pistävät uuden Oravan kasaan.
P.S. jos joku tuntee Helsingin asunnonvälittäjiä niin tuopin ääressä kuullut tarinat olisi kiva saada asuntosijoitusketjuun. Tänään vähän ihmetytti katsoa OK-hintaista merinäköalakaksiota erikseen sovitussa yksityisesittelyssä. En nyt ihan heti keksinyt siitä pahaa sanottavaa, mutta kuvittelisi että tuollaisiin kohteisiin haluttaisiin useampi utelias.
Itse yhdyn kyllä tuohon Krejuusan kommentteihin, hyvin samoin näen itse tilanteen. YIT Kauniskangas kommentoi, että analyytikot on pihalla rakentamisen tilanteesta ja kaikki ulkomaiset myy rakennusosakkeita Ruotsin lähistöllä, kuten tuo Daytrader totesi aiemmin samaa.
Holderilla hyvä huomio tuosta kohteesta, oikeastaan ihemetyyttä miksi ei mene kaupaksi. Kaikki asunnot samaa kokoa. Onko pohjassa joku perustavaa laatua oleva ongelma? Siis, että pohja ratkaisu sellainen ettei kukaan halua ostaa.
Muuten kohteissa näyttää olevan pääosin yli puolet varattu. Nurmijärven Sarka loistaa tässä poikkeuksena. Valmistuminen vuoden loppu puolella.
Pohjola tosiaan mättää lappua salkuun ja niin tekee toinen yhtiötä seuraava Carnigie. Katsokaapa Lehdon vaihtoa siten, että näette kuvaajassa pätkän ennen ja jälkeen 1.8.2018. Siitä alkaa uusi jatko OMXH25 seurannassa ja mukaan otetaan 25 vaihdetuinta osaketta. Tälle päivää Lehto on vaihdossa sijalla 15. Tulospäivää on hankala erottaa vaihdosta. Hankala sanoa riittääkö vaihto indeksiin, mutta kyllä se sitä alkaa ennen pitkää tällä vauhdilla kolkuttaa.
Omistan Lehtoa ja ostonappia tuli tällekin päivälle painettua.
Ulkomaalaiset kippaavat lappua aika surutta laitaan ja lasku vaan jatkuu. Kyllähän tämä halpa on, jos yllä mainituhin tulitikku laskelmiin päästään.
Ei kyllä omaan salkkuun lisää uskalla ostaa, kun painoarvo alkaa olemaan jo aivan liian iso (ja niin myös laskennalliset tappiot kun keksihinta on siinä ysin paikkeilla)
Iso osa omasta salkusta Lehdossa yli kympin hinnoissa joten kurssin laskua tulee seurattua (liiankin) tiuhaan. Täytyy toivoa, että kyse on tilanteesta jossa "the market is there to serve you, not to guide you."
Netissä on paljon keskustelua asuntojen rakentamisen hiipumisen vaikutuksesta Lehdon tulokseen. Kuitenkin ensimmäisellä puoliskolla ongelmana olivat nimenomaan Korjausrakentaminen- ja Hyvinvointitilat-segmenttien heikot katteet (joissain tapauksissa tehty ja tehdään vieläkin tappiolla).
Asunnot- ja Toimitilat-segmenttien toimintaan oltiin päinvastoin tyytyväisiä, joten ainakaan tämän H1:en odotettua heikompi liikevoittoprosentti ei selity asuntomarkkinoiden tilanteella.
Lisäksi ei voi suoraan olettaa, että Lehto olisi kykenemätön tekemään parempaa tulosta (tai edes nykyistä tulosta) vaikka asuntojen rakentaminen kääntyykin. Onhan yritys jatkuvasti kasvanut markkinoita vauhdikkaammin ja ottanut siis isompaa osaa markkinoista. Päinvastoin, on mielestäni loogisempaa, että mikäli yrityksellä tosiaan on kilpailuetua, se tulee vahvemmin esiin nimenomaan kun markkinatilanne muuttuu vaikeammaksi.
Näin vauhdikkaasti kasvavalle ja palkkaavalle yritykselle voi mielestäni odottaa mutkia matkaan. Työntekijämäärä on pelkästään kasvanut kahdessa vuodessa 560 —> 1531. Suurin haaste vaikuttaa olevan työnjohdon ja suunnittelijoiden löytäminen. Myös tehdastyöntekijöille on kysyntää (Yle 14.08.2018: Hartolan talotehdas etsii kuumeisesti työntekijöitä − kunta mielissään 50 uudesta työpaikasta).
Viimeisimmällä puoliskollahan katteita siis heikensivät korjausrakentamisen puolella peruskorjaukset ja hyvinvointitilojen puolella hoivatilat. Näistä joitakin ajatuksia:
Korjausrakentaminen
Korjausrakentamisen puolella puolen vuoden aikana valmistui viisi linjasaneeraushanketta ja kolme peruskorjaushanketta. Meneillään oli 17 linjasaneeraushanketta (tähän toimintaan oltu tyytyväisiä), kolme peruskorjaushanketta sekä kolme luovutuksen mukaan tuloutuvaa omaperusteista korjausrakentamishanketta. Määrällisesti (sen suuremmin tietämättä yksittäisten projektien kokoluokista) nämä vaikuttaisivat jakautuvan paremmin tulevaisuudessa kuin viime puoliskolla, jolloin ei myöskään valmistunut yhtään omaperusteista korjausrakentamishanketta.
Toivotaan, että näistä on opittu, ja jatkossa lähdetään mukaan maltillisesti vain oman mukavuusalueen projekteihin. Tulosvideon perusteella vaikutti, että tiedostetaan sopivien projektien valinnan tärkeys, mutta mistä sitä tietää. Vaikka korjausrakentamisen liikevaihto laski 9%, tilauskanta oli ennätyslukemissa (+26% puolen vuoden takaisesta). Toivottavasti tähän kuuluu reilusti suurimmaksi osaksi hyvällä katteella tehtäviä projekteja.
Korjausrakentamisesta mainittakoon vielä puolivuotiskatsauksesta seuraava kappale:
Lehto jatkoi lisäkerrosrakentamiseen liittyvän tuotekonseptin kehittämistä. Tavoitteena on tuoda vuoden 2019 aikana markkinoille tehdastuotantoelementteihin perustuva ratkaisu kerrostalojen lisäkerrosten rakentamiseen. Ratkaisulla vastataan kasvukeskusten tavoitteeseen tiivistää kaupunkirakennetta lisäämällä asuntorakentamista alueilla, joilla on valmiiksi rakennetut liikenneyhteydet ja palveluverkosto. Kerrostaloyhtiöille lisäkerrosrakentaminen on keino rahoittaa peruskorjauksiin ja linjasaneerauksiin liittyviä kustannuksia.
Hyvinvointitilat
Yhteensä katsastuskaudella valmistui 17 uutta hoivakotia, ja katsastuskauden päättyessä rakenteilla oli 17 hoivakotia, kaksi päiväkotia ja kolme koulua.
Tilauskanta laski 9.7% — toivottavasti tämä on merkki siitä, että projekteihin on lähdetty mukaan maltillisemmin. Puolivuosikatsauksen mukaan ongelmat olivat tosiaan hoivatiloissa, joten päiväkodeista ja kouluista saadaan oletettavasti paremmat katteet.
Myös tähän liittyen mielenkiintoinen kappale puolivuotiskatsauksesta:
Hoivarakentamisen rinnalle on nousemassa myös palveluasumisen rakentaminen. Ikääntyvien määrä Suomessa kasvaa edelleen ja he tarvitsevat monipuolisia asumisen ratkaisuja yhdessä hoivapalveluiden kanssa. Katsauskauden aikana Lehto teetti laajan kyselyn ikääntyvien ihmisten asumistarpeista. Saatujen vastausten perusteella pystymme kehittämään rakentamistoimintaamme aiempaa paremmin tarpeita vastaavaksi.
Vielä huomio eroista 2017- ja 2018-puolivuosikatsausten ”Riskit ja epävarmuustekijät”-osioissa. 2018-versioon on lisätty seuraavat tekstit:
Lisäksi hankkeen viivästyminen saattaa siirtää hankkeen liikevaihdon ja liikevoiton seuraavalle tilikaudelle ja näin ollen heikentää kuluvan tilikauden liikevaihtoa ja liikevoittoa.
Liiketoiminnan kasvaessa käyttöpääomaa sitoutuu erityisesti vaihto-omaisuuteen ja saamisiin. Tilanteessa, jossa samanaikaisesti liiketoiminta laajenee usealla palvelualueella, suuria tonttien hankintasitoumuksia realisoituu ja asiakkailta saatavat maksut viivästyvät, yhtiö saattaa joutua tilanteeseen, jossa yhtiön lisärahoituksen kustannukset kasvavat.
Eli zipattuna: 1) Sykli hiipuu, tulos laskee, kertoimet kutistuu. 2) Kasvaa ehkä liian kovaa, laatu kärsii, syntyy pullonkauloja ja tehottomuutta, ja kannattavuus kärsii. 3) Tuloskyvyn kehitys riippuu entistä enemmän siitä miten hyvin uudet palvelualueet saadaan haltuun kannattavasti.
Tässä vaiheessa tähän ei kontrasijoittaja iske, kun 95 % netin palstojen kirjoittelusta on päivittelyä siitä kuinka halvaksi menee hyvä kasvufirma. Ostan ehkä sitten, kun palstat ja blogit alkaa täyttyä postauksista, joissa Lehdot on pistetty myyntiin.
Kalkyloidaan ja ennustetaan vielä vähän, jos vaikka voisi myöhemmin todeta osuneensa oikeaan. Annettu ohjeistus antaa vuoden 2018 liikevoitolle about 57-70 miljoonan haarukan. Veikkaan ja mutuilen, että tästä ollaan haarukan alapäässä tai sen alle. Jos vuosi 2019 menisi myös huonosti (sykli hiipuu, kasvukipuja jne.) ja tulos laskee vaikkapa 10 %, niin epsi on hyvin äkkiä alle 0,75 € ja silloin p/e tasokaan on tuskin paljoa yli 8-9:n. Eli hyvinkin helposti osakkeen hinta voi olla 5.5-6.5 euron haarukassa ennen kuin hivotaan kymppiä seuraavan kerran.
Niin ja puolivuosikatsaus video ilmestyi muuten Inderesiin Lehdon yhtiösivulle, joten lisää mielestäni mahdollisuutta, että olisi tulossa lähiaikoina Inderesin seurantaan :)
Niin ja puolivuosikatsaus video ilmestyi muuten Inderesiin Lehdon yhtiösivulle, joten lisää mielestäni mahdollisuutta, että olisi tulossa lähiaikoina Inderesin seurantaan :)
Kyllä. Joku Inderesiltä (muistelisin, että heidän koodari) tästä jo mainitsikin Twitterissä jokin aika sitten. Uskon Inderes -efektin toteutuvan myös Lehdon kohdalla :)
Inderes alotti Lehdon seurannan, Osto suositus ja 9,50 Price target. En kerinnyt raporttia vielä lukemaan läpi mutta hyvä uutinen silti. Ihmetyttää hieman ajankohta julkaisulle. Yksi foliohattuteoria minulla on sunnuntaisesta julkaisusta mutta se on hieman kaukaa hauettu, sekä ampuu itseäni jalkaa joten julkaisen sen vasta keskiviikkona kun olen joko todistettu oikeaksi/vääräksi.
Hyviä uutisia lehdosta oli perjantaina julkaistu kalasatama projekti. 300 asuntoa jos laskee keskihinnaksi 200.000 niin koko projekti olisi noin 60miljoonaa. Se on vielä lehdon ydinliiketoimintaa niin katteet pitäisi olla kunnossa. Toivotaan että kurssi alkaisi elpymään, nyt vielä halvalla saa kun alle 8.
Visuaalisesti näyttäviä nämä Inderesin analyysit. Sisällöstäkin olen pitkälti samaa mieltä. Otin itseasiassa vähän ylimääräisiä Lehtoja salkkuun, kun oli vaikea kuvitella, että Inderes aloittaisi negatiivisella suosituksella. Myydään taas ylimääräiset, kunhan kurssi taas nousee.
Vähän tuntuu, että kova rakentamistahti alkaa näkyä pikkuhiljaa kysynnässä ja hinnoissa. Näkisin, että seuraava Lehdon tulosyllätys tulee olemaan vielä negatiivinen, mutta sen pitäisi olla hinnoissa. Tykkään yhtiöstä paljon, mutta luopuisin varmasti jo kymmenessä eurossa alan näkymien takia.
Lehdon osalta kyllä melkoista yltiöpositiivisuutta analyytikoiden sekä seuraamieni treiderien keskuudessa. Inderesin videolla vaikutettiin myös hyvin optimistiselta Lehdon kanssa. En tiä oliko Krenjuussan foliohattuteoria Inderesin mahdollinen nosto TOP3-listalle tai mallisalkkuun, mutta tämän voisi kuvitella olevan mahdollinen.
Hiipinyt omaankin salkkuun #4 suurimmaksi sijoitukseksi.