Minulla on likvidinä suurempi osuus kuin sitten teknokuplan, kun olen kesänotkahdusta pelännyt/toivonut. Nyt tänään sitten Helsinki alas ja muu maailma paikallaan. Näinköhän pääsisi heinäkuussa ostoksille?
Tervetullut lisä tämä sivusto, hyvää sijoituskeskustelua ei juuri netistä löydy. Helsingissä tosiaan pari jyrkkää laskupäivää, Nokian Renkaat täälläkin kiikarissa Oksaharjun blogitekstit luettuani.
Outotec, Metso ja Sandvik täällä kiikarissa, isompaa korjausliikettä odotellessa. Tänään pientä nousua, salkkuyhtiöt Renkaat ja Kone luonnollisesti miinuksella.
Sinänsä perverssiä toivoa salkkkunsa suurimman yhtiön laskevan, mutta toivoisin vähän Spondan lipsuvan lisää, että saisi lisää.
Tosin näillä hinnoilla keksihinta nousee. Enemmän olen tottunut average down-ostoihin. Klassisesti alan ostaa liian aikaisin. Nuorempana ammuin aina kaikilla panoksilla kerralla, vanhempana en ensi laukauksella ammu koko ammusvarastoa tyhjäksi.
Minusta koko markkinatilanne on nyt mielenkiintoinen ja loppuvuodeksi odotan nousua. (Seuraan siis vain Suomea, ei koske suoraan esim. Jenkkilää jossa elvytystä jo suljetaan).
Kurssit ovat nousseet huomattavasti 2008 pohjamudista ja mikä ehkä tärkeämpää, Suomen makrot ovat olleet lähes koko ajan sysimustat. Firmojen tuloksentekokyky kuitenkin ok joten nousulla on sikäli(kin) pohja jota toki tukevat 1) huiman alhainen lähtötaso 2) toisten sijoitusinstrumenttien heikot näkymät 3) EKP:n kesäkuussa lisäämä elvytys 4) Oikeiston oletettu menestys 2015 vaaleissa.
Itse olen siis valitettavasti jo tehnyt resultwise isot virheet eli vaikka laiton kaiket ja enemmän kiinni 2008-2009 erittäin otolliseen aikaan niin olen pienentänyt salkkuani resultwise aivan liian aggressiivisesti, velkavipua ei nyt ole, päinvastoin. Tätä voisi perustella seiffailuna mutta ainakaan se ei ole kunnolla linjassa nykyisen markkinanäkemykseni kanssa.
Oletan siis nousua syksyksi Suomeen, onko se kupla vai ei, näkyy varmaan vasta peräpeilistä (riippuu mm. siitä lähteekö makrot kohenemaan). Nousun vetureita nähdäkseni ovat jo osittain mainitsemani:
1. kilpailevien sijoitustuotteiden aneemisuus, ts. kiinteistöt ja korot.
2. EKP kesäkuussa aloittamat elvytystoimet jotka, toisin kuin vaikka devalvaatio, eivät vaikuta välittömästi rajusti vaan antavat tukea kaiken aikaa...kesädippiä ei muuten ole tullut eli vaikutus voi hyvin jo näkyä.
3. Korkotason alhaisuus, mikä oikeuttaa korkeammat PE luvut mihin on historiassa totuttu. Ajatellaanpa vaikka "salettia" PE 10 firman osakkeiden ostoa tästä eteenpäin. PE kymmentä on totuttu pitämään normina mutta maksimaalisella velkavivulla jo muutamassa vuodessa "saletilla" PE 10 osakkeella tekisi hurjaa tulosta, tällä korkotasolla. PE 10 EI ole normi, näissä olossa. Minusta pikemminkin PE 15-20 - tämäkin vain jos oletetaan, että nykyiset korkotasot eivät jää pysyvästi näin alhaisiksi.
4. Peräpeili. Mennyt menestys EI markkinoilla ole tae tulevasta menestyksestä MUTTA se on tae siitä, että entistä enemmän ainakin ns. "tuulipuku"rahaa valuu rahastojen kautta osakkeisiin. Tämä on yksi syy, miksi laskut ja nousut välillä menevät "yli" ja vaikka nousu ei vielä ole Suomessa yli mennyt, niin sellainen riski/mahdollisuus seuraavan vuoden kuluessa on minusta nähtävissä.
Valitettavasti, jos näkemykseni osoittautuu oikean suuntaiseksi niin loppukesän/syksyn nousu perustuu lähinnä spekulatiivisiin tekijöihin jotka voivat kääntyä lopulta kuplaksi jos makrot ja firmojen tulokset eivät seuraa markkinakehitystä. Tällä hetkellä Suomessa hintataso ei mielestäni average ole kuplatasolla ja löytyy yhä ihan helmiäkin: mm. UPM alle 13e hinnoilla on mielestäni halpa, se että kurssi on noussut huimasti viime kesästä ei haittaa koska myös firman tuloksentekokyky on kohentunut lähes samaa tahtia.
Yleensä en osta spekulatiivisten tekijöiden perusteella mutta nyt en uskalla vähentää positioita enää entisestä. Eri asia olisi, jos kurssit Suomessa olisivat minusta yksiselitteisen kalliita.
EIhän nuo OMX25:n isoimmat (melkein kaikki itse asiassa) yritykset Suomessa oikeastaan tulostaan tee, joten se nyt on melkein se ja sama, miten Suomen taloudessa menee.
Pitää paikkansa, että Suomen makrojen (=kansantalouden) kehitys ei ole sama asia kuin pörssikurssien kehitys.
OMX25:ssä on mm. Elisa, Fortum ja Kesko, jotka tekevät tulosta lähinnä Suomessa, Fortum myös muissa pohjoismaissa ja toivottavasti joskus Putinlandiassa. Kaikilla 25 yhtiöillä on "valmistusta" Suomessa, useimmilla myös pääkonttori, joten Suomen makroilla on väliä.
Seuraan Suomen ja muidenkin makroja osin pelkästä kiinnostuksesta. Kansantaloustiede on hauskan epäeksakti tiede, ja lisäksi varsinaisista tieteilijöistä suurin osa on hönöjä tai poliittisesti asennoituneita. Suomessakin on monenlaista vihervasemmistolaista lyhyen matematiikan sankaria kansiksen professorina tänä päivänä. Tosin en seuraa niinkään mitä on tapahtunut, vaan pohdiskelen Kampin norsunluutornissani mitä tulee tapahtumaan.
Tätä en haluaisi myöntää, mutta valitettavan usein mietin, mitä kansantalouden kehityksellä on vaikutusta omiin osakkeisiini.
Toki haluaisin olla maailmanparantaja, joka ratkaisisi köyhyyden, kaksoisvajeen ja Gordionin solmun, mutta man´s got to know his limitations.
Maailmanparannushaluani yritän toteuttaa selittämällä mitä pörssikurssit ovat ja missä niitä pidetään. Toivottavasti en saarnaa vetten päällä kävelemisestä, koska siinä missä kansantaloustiede on epäeksakti tiede, pörssikurssien ennustaminen on lähinnä taidetta.
Pääkonttorilla ei oikestaan ole mitään väliä. Nokia lakkasi maksamasta verojaan Suomeen vuosia ennen tuloksensa romahtamista. Siirtohinnoittelu, konsernilainat ja niin edelleen. Verot maksetaan sinne, missä ne ovat halvimmat, jos vain voidaan ja monikansalliset konsernit voivat. Tähän on tosin viimein tulossa jotain tiukennuksia, mutta anskattoo miten paljon ne vaikuttavat.
2005 katsoin dataa, jossa 19/20 Hexin suurimmasta yrityksestä oli 90+ % ulkosuomalaisia eli henkilöstö, liikevaihto ja tulos Suomen rajojen ulkopuolelta. Ei ole tätä nyt tallella, joten en nyt ihan takuuseen mene muistikuvastani ja on aikakin vähän muuttunut, kun IT-sektori on romahtanut.
Tämä selittää sen, miksi OMX on ATH ja Suomen talous kohta 10 v takaisella tasollaan ja suunta vain alaspäin.
Makrot sen sijaan heiluttavat valtaisasti OMX:ää, mutta eivät Suomen makrot. OMX:ää treidataan valtaisasti maapainojen mukaan ja näihin vaikuttavat globaalit makrot. Isot pelurit ostavat ja myyvät OMX:ää sen mukaan, miten globaali makrodata heiluu.
Esimerkiksi tällä viikolla merirahdit kallistuivat 28 %! Siis viikossa! Tämä indikaattori on hyvin volatiili ja heijastelee maailmankaupan kehitystä ja se taas suoraan BKT:n kehitystä. Tässä eräs indekseistä:
Turbulenssia markkinoilla, taisi eiliset fedin puheet pelästyttää. Oma salkku -1.5% joka on ihan hyvin verrattuna yleiseen markkinaan, esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa indeksit melkein 2% miinuksella.
EDIT: Ja vielä menee alaspäin, tästäkö se dippi alkoi?
Ottamatta muuten kantaa niin onhan se ikävää, että Lontoolla hypettelevät, loppukesän dippi ei tästä tykkää. /:
EDIT: lopussa musta se beef: kurssi ei indikoi tuloksen paranemista mutta tuloksen paraneminen heidänkin mielestään lähes väistämätöntä. Tietääkö markkina enemmän? ...no, viimeksi kun tätä paperia ostin vuosi sitten kesällä 7,5e keskihinnalla niin ei resultwise siltä tuntunut joten en uskalla riskeerata tälläkään kerralla.
Hyhhyh mitä sontaa ollut viimeiset 2 päivää, onneksi oma stockpickaus on onnistunut sen verran hyvin etten itse ole tullut kuin noin 0,5% alas tältä viikolta. Jatkuukohan ensi viikolla? Varmaan data jota Yhdysvalloista tulee tänään vaikuttaa aika paljolti ensi viikon liikkeisiin.
Mie veikkaan, että merkittävin asia on Euroopassa Ukraina. Jenkit toki enemmän seuraavat omaa dataansa, mutta vaikutuksensa sielläkin. Tosin arvaukseni on juuri lähinnä arvaus.
Argentiina defaultasi ja Ukrainan pakotteita lisättiin. Suuri epävarmuus vallitsee Venäjän vastatoimista. Toisaalta USA:lta erinomainen kvartaalikasvu. Tämä tosin vaikuttaa lyhyellä tähtäimellä tyypillisesti negatiivisesti osakemarkkinoihin, koska tapering varmistuu ja pitkät korot nousevat/nousivat. Tällä on käänteinen vaikutus osakekursseihin.
Henk. koht. tällaiset ajat houkuttelevat ostoksille parin osakkeen suhteen, jotka ovat viime vuosina jojotelleet:
Cargotec pidempään:
ja Wärtsilä viime vuoden:
Wärressä tein onnistuneen veivin 32->43 ja odotten 35:n pintaan jatkoa, jos ei tule uutta infoa. Molempia näistä yhtiöistä haluan omistaa pitkällä aikavälillä, mutta ostaa toki mieluummin halvalla kuin kalliilla.
Pikku paniikki päällä tänään, saas nähdä mitä tästä vielä kehkeytyy. Veikkaisin että ostopaikkoja. Miksi pääministeri lietsoo epävarmuutta puhumalla kriisi vol kakkosista. Toki pitää puhua myös riskeistä, mutta kenen edun mukaista on lisätä epävarmuutta?
"EU:n nyt päättämät toimet koskevat vain hyvin pientä osaa Suomen ja Venäjän välisestä kaupasta, joten niiden kokonaisvaikutukset Suomelle eivät pääministerin mukaan ole suuria." -Stubb 29.7.14.
Tässähän saattaa alkaa ihan kunnon turpaanvetotalkoot Helsingin pörssissä. Itse otin linen, että pidättäydyn lisäostoista kunnes se kuuluisa veri virtaa kaduilla - jos virtaa. Aika reippaasti oltiin kuitenkin noustu ennen tätä laskua eikä makrot "varsinaisesti" nyt tue kursseja - saati case VeliVenäjä.
Sijoitusaste n. 40% kun tähän luisuun lähdettiin - välillä on ollut noin 200% joten tavallaan ei jaksa vielä hirveesti ressata. Varsinkin kun toistaiseksi vielä verot vähenee eli nettotappiot ovat vain 70% bruttotappioista, toistaiseski.
Kunnon lasku tekisi hyvää, koska pääsisi ostoksille. Venäjä on tärkeä vain pienelle osalle maailman firmoista ja muualla on paljon mahdollisuuksia. Kiikarissa siis Cargotec, Wärtsilä, Maersk, Halliburton ainakin.
Mulla sama line kuin PikkuProlla...veri vuotaa jo mutta odottelen että valtimo katkeaa ja kadut lainehtii.. :) ..siksi pitikin tossa soittaa Nordnetille ja pistää prosessi päälle maksimaalisen sijoituslainan saamiseksi koska nyt sijoituskäteiset aika nollilla:omilla säästöillä menty tähän asti. Tuli ammuttua liian monta liian isoa bullettia liian aikaisin.
Toisaalta erittäin hienoa että tulee kunnon verilöyly koska tätähän minä toivoin koska missasin totaalisesti ne aiemmat ostopaikat 2008/2009 ja 2011 (muitakin toki ollut). Harmi vaan etten odottanut vielä paria viikkoa pidempään ennen kuin aloitin tämän osakesijoittelun isommin. :)
Nyt vaan odottelua koska Putinlandiassa veli venäläinen voi keksiä vielä kaikkea mahdollista kivaa ja ISIS-järjestön pojat, jotka ei tosiaan mitään partiopoika ole sillä leirinuotiolla laulelun sijaan tykkäät irroitella vääräuskoisten ja muidenkin päitä tylsillä hedelmäveitsillä ihan huvin vuoksi ja ajan kuluksi, yrittävät laajentaa kalifaattiaan Bagdadiin asti vallaten mahdollisimman monta öljykenttää siinä sivussa ja kohta rupee öljyn hinta nousemaan pystysuoraan ja talous sitä myöten sakkaa lisää.
Sitten vaan syssymmällä pikku hiljaa hyvien firmojen osaketta salkkuun kun hinnat alkaa putoilee 2-3 vuoden takaisille tasoille...ja lähtee taas uuteen nousuun ..katotaan toteutuuko skenaario...toivottavasti :)
Kieltämättä kaikenlaisia häikkiä maailmassa nyt talouden ulkopuolellakin. Nämä ei suoraan yleensä vaikuta pördefirmoihin mutta mielialojen kautta jossain määrin ehkä: ISIS ja USA:n sekaantuminen, Itä-Ukraina ja Venäjän mahdollinen suora puuttuminen, vastapakotteet ja mahdolliset vasta-vasta pakotteet, Gaza, Syyria, Ebola..
Eipä noista millään muulla ole mitään väliä kuin pakotteilla ja niilläkin vain paikallisesti. USA:n BKT:sta vienti on noin 10 %. Suomen 40 % ja Saksan 50 %. USA:lle Venäjä on se ja sama ja sen takiahan USA heittääkin Ukrainassa bensaa liekkeihin minkä ehtii. Se sitoo Venäjän voimia muualta. Suomelle tässä käy tosi kusisesti. Täytyy taputtaa karvaisia käsiäni Kokoomukselle. Oli aika long shot saada suomalaiset maksamaan Kreikan konkurssi, joka johtui vakaussopimuksen rikkomisesta ja nyt tuhota 200 vuoden ulkopoliittinen linja ja Suomen top-3 kauppakumppani Venäjä pakotteilla asiassa, joka ei mitenkään liittynyt Suomeen. Ei tähän moni pysty. Katainen ja Stubb ovat lahjakkaita.
Dharmalla kyllä pointtia siinä että suomen ainutlaatuinen asema Venäjään nähden (historia, poliittiset/kauppasuhteet jne.) tarjoaa business-mielessä suuria mahdollisuuksia jaon jo luonut vaurautta suomeen merkittävästi. Esimerkiksi Lappeenrannassa venäläisten rahaa on virrannut suomalaisten taskuun huomattavia määriä. Viiden miljoonan asukkaan Pietarikin on lähempänä Lappeenrantaa kuin Helsinki. Menemättä nyt sen enempää politiikkaan niin en ole koskaan ollut Katainen ja vielä vähemmän Stubb-fani tai ylipäätään kokoomusfani.
Politiikka pitäisi olla yleisen ja maan edun ajamista mutta nämä kataiset ja stubbit ovat enemmän kiinnostuneita omasta urastaan siitä kuinka pääsevät pakenemaan suomesta kuin rotat uppoavasta laivasta. Tänä viikonloppuna juhlitaan Ilomatsissa vuoden 1944 torjuntataisteluiden menestystä. Jos kenraali Raappana ja suomalaiset korpisoturit olisivat tehneet kuten Katainen ja kohta Stubb niin hekin puhuisivat sujuvasti venäjää......harasoo!! :)
PikkuProta komppaan siinä mielessä että sijoittajatkin ovat ihmisiä (?) :) ja psykologialla ja yleisellä mielialalla on todennäköisesti jotain vaikutusta tyyliin kauppasodan mahdollisuus, lähi-idän ruutitynnyrin räjähdys jne.. ISIS on mm. myynyt öljyä pimeillä markkinoilla ja ansainnut tyyliin 3 M USD päivässä. Siinä kohtaa jos/kun ISIStä ei saada pysäytettyä ja Irakissa on täysi sota päällä niin jotenkin öljyn hinta tulee reagoimaan. Nyt kullan hinta on korkeimmillaan kolmeen viikkoon. Riittää kun muutama riittävän iso peluri alkaa siirtämään varojaan turvaan kultaan ja kurssit alkavat laskemaan niin lumipalloefekti lähtee liikkeelle...
Pelottavaa settiä..... pitäistkö cäshätä salkku kohtuullisella tappiolla ja odottaa kunnes pohja on saavutettu ja aurinko pilkistää pilven takaa ... :) silloin pitää ostaa kun veri virtaa mutta musta alkaa tuntua että tässä viime viikkojen laskussa on vasta kyse pikkuhaavoista...
Taitaa tulla eka päivä pitkään aikaan, kun en tee kauppaa, kun spreadi leveni. Ehkä olen päässyt Sorokseksi, joka voi ensin ostaa ja sitten kannustaa muitakin ostamaan, ja sitten myy näille. Tällä hintaerolla olen holdissa molemmissa.
Tä mitä hä? Eikös sitä verenvuodatusta tulekaan isosti? vasta alettiin iskemään suonta ja nyt jo toivutaan... :).... Evlin oraakkeeli kertoo miksi
"Strategi arvioi, että pitkän nousun johdosta markkinat tarvitsivat syyn korjata ylilyöntiä ja sodan, kauppasaarron ja Ebolan koktaili riitti lanseeraamaan markkinaoksennuksen. Pidemmällä tähtäimellä osakemarkkinat seuraavat Yhdysvaltain keskuspankin Fedin ohjauskorkoa orjallisesti.
”Tämä johtuu siitä, että Fedin ohjauskorko heijastaa alla olevaa taloussykliä, koska sen tason määrittelevät talouskasvu ja inflaatio. Väliaikaisten geopoliittisten shokkien hiipuessa markkinat jatkavat taloussyklin mukailua ylöspäin. Makrosijoittamisessa talousfundamentit päihittävät geopolitiikan.”