Ruotsissa sijoitusbloggaajille tuomioita kurssimanipulaatioista

Jii

+26
Liittynyt:
6.7.2014
Viestejä:
19

https://m.kauppalehti.fi/uutiset/ruotsissa-useita-nuoria-sijoitusblogga…

Ruotsissa siis bloggarit saaneet sakkoja, koska ovat nostattaneet omistamiensa pikkuyhtiöiden kursseja blogianalyyseillaan ja sitten myyneet nousseihin kursseihin. Sijoitustiedossakin on mahdollisesti ollut joitakin tämäntapaisia yrityksiä joissain pienissä ja epälikvideissä yhtiöissä. Onkohan Suomessa jaettu vastaavia tuomioita vai onko Finanssivalvontamme liian kiireinen tutkiakseen näitä? Vaikuttaako uutinen mahdollisesti omiin kirjoituksiisi? 

22.1.2018 - 14:28

jarree

+212
Liittynyt:
30.7.2014
Viestejä:
187

Ihan rehellisesti sanottuna en edes tajunnut että tuo voisi olla laitonta. Ymmärrän jos jotenkin liittyy ko yritykseen (muutenkin kuin pienomistajana) tai myy analyysejään, mutta kuvittelin, että nettiin nyt saa kirjoittaa mitä haluaa ja vastuu on lukijalla. Jos katsoo millaisessa psykoosissa noita kryptoja esim lobataan niin eikö se sitten ole markkinamanipulaatiota? Sijoitustiedon osalta tämä rajoittuu sagafursseihin, mutta jos katsoo isompia alustoja niin esim redditissä vote-manipulaatio r/bitcoin jne.

"Jos blogiteksti on harhaanjohtava ja tarkoituksena on ollut ostaa halvalla ja myydä kalliilla, niin se voidaan katsoa rikokseksi", sanoo syyttäjänä toimiva Jan Leopoldson.

On kyllä melkoisen lavea lause. Eikö yleensä aina ole tarkoitus ostaa halvalla ja myydä kalliilla. Onko Suomen lainsäädännössä sama tilanne?

22.1.2018 - 15:07

JiSe

+98
Liittynyt:
20.2.2016
Viestejä:
105

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2016/20160521
[quote]
3§ Markkinoiden Manipulointi

 

2) hankkiakseen itselleen tai toiselle taloudellista hyötyä levittämällä tiedotusvälineissä tai muulla tavoin tietoa, joka antaa väärän tai harhaanjohtavan käsityksen rahoitusvälineen tai siihen liittyvän hyödykettä koskevan spot-sopimuksen tarjonnasta, kysynnästä tai hinnasta tai varmistaa, että rahoitusvälineen tai siihen liittyvän hyödykettä koskevan spot-sopimuksen hinta asettuu epänormaalille tai keinotekoiselle tasolle,

on tuomittava markkinoiden manipuloinnista sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Markkinoiden manipuloinnista tuomitaan myös se, joka manipuloi viitearvon laskentaa antamalla väärän tai harhaanjohtavan tiedon tai toimimalla muulla näihin merkitykseltään rinnastuvalla tavalla.

Yritys on rangaistava.

22.1.2018 - 15:57

Aki Pyysing

+13719
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7052
Jii kirjoitti:

Ruotsissa siis bloggarit saaneet sakkoja, koska ovat nostattaneet omistamiensa pikkuyhtiöiden kursseja blogianalyyseillaan ja sitten myyneet nousseihin kursseihin. Sijoitustiedossakin on mahdollisesti ollut joitakin tämäntapaisia yrityksiä joissain pienissä ja epälikvideissä yhtiöissä. Onkohan Suomessa jaettu vastaavia tuomioita vai onko Finanssivalvontamme liian kiireinen tutkiakseen näitä?

Voinemme olla varmoja, että Fiva on liian kiireinen tutkiakseen näitä oikeita kurssimanipulaatioita. Ainakaan mie en ole kuullut sen enempää tutkinnoista tuomioista puhumattakaan.

Jii kirjoitti:

Vaikuttaako uutinen mahdollisesti omiin kirjoituksiisi? 

Ei vaikuta. Kirjoitan oman näkemykseni edelleen reippaasti ja treidaankin osakkeilla joista olen kirjoittanut. Mutta väitän sisukkaasti kirjoittavani oikeita näkemyksiäni enkä kurssin nostattamistarkoituksessa tehtyjä. Tämä ei ole rikollista.

Lisäksi tiesin kurssimanipulaation rikolliseksi jo ennen tätä Ruotsin tapausta, jota pidän oikein positiivisena tapahtumana. Sijoituskeskustelupalstojen funktiona näen ajatusten ja näkemysten vaihtamisen ja siitä tulevan hyödyn kaikille osapuolille, myös pelkille lukijoille. Omien osakkeiden ylöspuhumista valheellisilla perusteilla pidän siis minäkin tuomittavana toimintana. 

22.1.2018 - 15:59

Aki Pyysing

+13719
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7052
Fer00m kirjoitti:

Miten esimerkiksi Inderesin toiminta eroaa tästä? Inderesinhän mallisalkku sijoittaa oikeaa rahaa.

Osakkeiden ostaminen ja sen kertominen miksi on ostanut on edelleen ihan laillista toimintaa. On täysin eri asia etsiä osake, johon voi keksiä tarinan, ostaa sitä, kertoa keksitty tarina ja sitten myydä jyrkänteeltä hyppääville sopuleille. 

25.1.2018 - 17:39

kahvi

+112
Liittynyt:
21.7.2017
Viestejä:
359

Toivottavasti nyt esiin nousseet Ruotsin tapaukset ja FIVA:n mahdollinen reagointi niihin eivät vähennä yhtiökohtaista kirjoittelua palstoille. Tästähän kärsisivät etenkin niin pörssin pienyhtiöt ja heidän omistajansakin (analyysitalot ei kirjoita, ikävää jos palstakirjoittelukin kuolisi) ja esimeksiksi eri sijoitusfoorumit.

Joillakin toisilla palstoilla on ollut jo vuosia havaittavissa: "maksettuja kirjoittajia", porssiyhtiöiden henkilökuntaa jopa johtoa, analyysitaloja, omalla agendalla toimivia toimijoita, multinikkejä ja niiden generointia etc. Suomessahan on sanan- ja mielipiteenvapaus (tietenkin tietyin rajoituksin).

Kautta aikain on Suomessakin ollut niin, että yksi toimija kehottaa vahvasti ostamaan ja toinen vahvasti myymään saman yhtiön osaketta samanaikaisesti. Olisikohan parhaillaankin pörssissä samantyyppinen tilanne päällänsä; Outokumpu, Nokia etc. Ja edelleen, samanaikaisesti markkinoilta voi olla kummankin talon johdannaisia, warreja, sertejä etc keritsimiä vaikka kuinka paljon tarjolla. Kysymyshän on mielestäni siitä, ovatko analyysit kauppaesitteitä ja kumpaan suuntaan.

Puhtaaseen valehteluun perustuvaan palstakirjoitteluun en ole törmännyt sijoitusurani aikana. Blogeja en juurikaan lue. Toki esim. AP Areenalla näki yleisesti omien lappujen kirittämistä ja pientä hyväntahoista ostoyllytystäkin kirjoittajan (yleensä tunnettu palstaswingaaja) pyrkiessään sulkemaan treidinsä. Jos FIVAlla on todellakin aikaa voisi se skannata AP Areenan historiatietokannat läpi ja tarkastella kuinka usein niistä löytyy sana "vedätys" eri muodoissaan (vedätysketju, vedätysrinki, bullerovedätys etc.) noin niinkuin aiheeseen tutustumiseksi.

Mielestäni tämä palsta vaikuttaa kohtuullisen siistiltä tämän asian suhteen, ainakin paljon siistimmältä kuin jokin toinen olemassaoleva plasta. Tuskin täällä on paljon sellaista toimintaa, että omaa kirjoitusta tallennettaessa on oma osto- tai myyntitoimeksianto laidoilla jo valmiina odottelemassa reaktioita. Itse olen pyrkinyt pitämään kirjoittamieni pienivaihtoisten yhtiöiden osakkeiden suhteen toimintapolitiikkani sellaisena, etten käy kauppaa niiden osakkeilla palstakiroitukseni jälkeen ennen yhtiön seuraavaa tulos- tai muuta merkittävää tiedotetta (esim. ostotarjous). Nokia, UPM, Orion, Wärtsilä, KONE, STORA etc. tietenkin ovat asia erikseen.

Keep Up Good Writing!

 

 

25.1.2018 - 23:59

Aki Pyysing

+13719
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7052
kahvi kirjoitti:

Toivottavasti nyt esiin nousseet Ruotsin tapaukset ja FIVA:n mahdollinen reagointi niihin eivät vähennä yhtiökohtaista kirjoittelua palstoille. Tästähän kärsisivät etenkin niin pörssin pienyhtiöt ja heidän omistajansakin (analyysitalot ei kirjoita, ikävää jos palstakirjoittelukin kuolisi) ja esimeksiksi eri sijoitusfoorumit.

Tämä on liikaa toivottu. Ainakin sellaiset, jotka eivät ole manipulaatiomielessä liikenteessä, vähentävät kirjoittamistaan, koska pelkäävät aiheettomia manipulaatiosyytöksiä. Kurssiennostattajien reaktio on epäselvempi. Todennäköisesti joitain källiyrityksiäkin jätetään väliin. Mutta lyhyen aikavälin seuraus lienee, että sijoituskeskustelun taso laskee ja määrä vähenee. Pitkällä aikavälillä näen kuitenkin hyväksi, että tietoisuus kurssimanipuloinnin laittomuudesta lisääntyy, vaikka välitön reaktio lieneekin negatiivinen.

Itse en tosiaan aio vähentää yhtiökohtaista kirjoittelua, ehkä mieluummin päinvastoin. Jatkossa esimerkiksi laitan julkistamani treidit kerran kerrasta yhtiökohtaiseen threadiin enkä ostin/myin-palstalle, jotta nämä a) pysyisivät paremmin hengissä b) houkuttelisivat vähemmän sokkona beesaajia. Hyvä sijoituspalstakulttuuri on tavoittelemisen arvoinen asia.