Tänään oli vilskettä ja vipinää pörssissä. Jänniä aikoja. Onneksi tuli varauduttua tällaiseen tiputtamalla sijoitusaste 130%->80% kuten corona ketjussa kirjoittelin. Markkinoiden reaktio tuli myöhemmin kuin odotin, mutta tuli kuitenkin. Hyvin tyytyväinen että ei koko painolla ja vivulla tullut tähän päivään ajeltua. Lisäksi kulta toimi hyvänä hedgenä tänään.
Toki salkku silti -3% suomalaisen pienyhtiökentän vetämänä. Sinällään hauska sillä suomalainen sisämarkkinalla toimiva pienyhtiö on melko vähän altis maailmantalouden ongelmille (tuotantoketjut) ja koronalle. Eurooppaankin asti levinnyt karanteeni ei vielä juurikaan vaikuta bisnekseen joka pyörii vain suomessa. Toki esimerkiksi Kamux varmaan kärsii reilummin. Ei varmaan kovin päällimmäisenä mielessä auton vaihtaminen monella juuri nyt, tai ainakaan jos tilanne eskaloituu enemmän.
Salkku top5 suuruus järjestyksessä tällä hetkellä muotoa
Harvia
Disney
Kulta
Admicom
Neste
Pienemmistä positiosta positiivisena yllätyksenä että Radient Techonologies nousi tänään vastamarkkinaan +13%. Vittumainen firma siinä mielessä että tiedottaminen on aivan katastrofaalista. Esimerkiksi kvartaalituloksen julkaisupäivä ilmoitettiin ”end of february” ja vieläkään päivämäärää ei ole julkisuuteen annettu.
Käteinen vähän polttelee, kun isoja laskulukuja katsoo, mutta odotellaan nyt vielä.
Jäsentelen vähän ajatuksia miten tämä viime viikko, ja tämä päivä on mennyt. Uskon että tästä on opittavaa vuosiksi eteenpäin.
Aloitetaan ihan ”alusta”. Pari viikkoa sitten markkinoiden suhteen minusta alkoi tuntua että riski/tuotto suhde alkaa olla somewhat fucked. Kiinassa tehtiin todella kovia liikkeitä viruksen taltuttamiseksi ja markkinat eivät juurikaan reagoineet. Tällöin intuitiivisesti ajattelin että nyt on vähintäänkin huono tuotto/riski suhde olla vivulla sisällä. Kevensin siis painoa 130->80%. Kasvatin myös hieman kultalongiani.
En juurikaan treidaa, joten tämä on pääosin ”mutuilua” pikkuprota lainatakseni, olen siis pääosin fundasijoittaja mutta joskus on tehtävä kuten alitajunta kertoo vaikka en osaisi perustella sitä itselleni täysin. 10v pokeria ammatikseni pelanneen olisin merkittävästi rikkaampi jos olisin aina kuunnella intuitiota enkä alkanut perustella ”olen rangen kärjessä ja blokkaan value kädet x ja y” . Uskon että moni pokeriin perehtynyt samaistuu.
Kevensin siis painoa. Tiistaina rupesin sitten ajattelemaan että jos näkemykseni on bearish miksi en shorttaisi markkinaa. Etenkin dax joka on heavily dependant automarkkinoista. Komponentti pula, iso hankinta jota siirretään, Kiinan 95% laskenut myynti jne. Avasin siis tiistain openiin shortin daxiin.
Illalla avasin vastaavan myös sp500. Jos mennään niin mennään sitten näkemyksellä läpi.
Toki vastaavasti edelleen holdasin pitkän aikavälin lappujani jotka näin jälkikäteen etenkin disney olisi pitäny tiputtaa pois salkusta. 70% on parks and movies tms. Joka täytyy kärsiä todella isosti. Bad move.
Perjantaina myös kulta laski koko ajan. Tämä tuntui päättömältä niin lisäsin sitä laskuun tasaisesti prosentin välein. Joku minua fiksumpi kirjoitti myöhemmin että lasku johtui margin calleista, ja että realisoidaan mitä vaan jotta likviditeetti säilyy. Tiedä totuudesta mutta holdasin omiani yli vkl.
Perjantaina jenkkien auettua noin 16.45 suljin molemmat shortit. En halunnut pitää niitä auki koska viikonlopun aikana voisi tulla monenlaista uutista suuntaan tai toiseen. Ajattelin tekeväni uuden arvion markkinoista uutisvirran pohjalta.
Maanantaina heräsin noin 2.00 yöllä ja en saanut enää unta. Tässä vaiheessa mieleeni hiipi Akin ”treidaa optiota ja ei nukuta eikä nälätä” quote. En treidannut optiota mutta isolla vivulla silti. Luin koko yön markkinoihin liittyviä artikkeleita ja olin varma että jotain outoa on tekeillä. Suunnitelmani oli siis avata shortti daxiin uudelleen jos avataan plussalle.
En tätä kuitenkaan tehnyt, olin lopulta kiinni töissä asiakkaan kanssa ja tilanne meni ”ohi” suun. Sinällään ei mitään ihmeellistä.
Olin siis seurannut koko viimeviikon hyvin aktiivisesti price actionia ja mielestäni myynti tuntui todella bearishilta. Lukemattomia eri syitä voisin tämän syyksi kertoa, mutta pääosin kyse oli varmasti intuitiivisesta tunteesta. Ja en voinut vastustaa kiusausta shorttaa sp 500 illalla markkinan avautuessa pienelle plussalle. Tarkoitukseni oli myydä positio pienehköön laskuun koska oletin jenkkimarkkinan tekevän samat kuin dax, joka avasi vahvasti ja painui miinukselle iltapäivällä. Tähän liittyen puhuin asiasta monen ystäväni kanssa jotka a) varoittivat tekemästä näin ja b) olivat huolissan syistä miksi näin tein. Mutta tunne siitä että olin ”oikeassa” ja että markkinat tulevat vielä laskemaan oli liian vahva. Samaan aikaan olin koko ajan huolissani siitä että joudun taistelemaan keskuspankkeja vastaan. Not a good gameplan.
Tämän jälkeen toki markkina alkoi fronttaa korkojen laskua ja ehkäpä osittain bernien nominationin todennäköisyyksien laskua. Markkina rallaa +5%. Koko ajan saan turpaan shortissani.
Keskiviikkona aamulla mietin että myynkö shortin pois ja hyväksyn noin 25% tappiot. (5x vipu). Mielestäni markkina ei silti vielä reagoi riittävästi, rate cut tai ei koronaan, joten en myy vielä. Odotan g7 mooveja. Kultalongeja holdaan edelleen.
G7 tulee ja menee ja ilman konkreettista sanomaa. Sanoin aiemmin lounaan aikaan ystävälleni että uskon g7 callin olevan sanomaltaan tyhjä, mutta että FED leikkaa sen jälkeen 25bps.
No kun tiedote tulee ympäripyöreänä huttuna, tuplaan samantien shorttini. Olen varma että markkinat ottavat tämän negatiivisesti koska etenkin 10y yield eilen hinnoitteli laskun jo sisään samoin kuten +5% noussut equity Markets. Tyytyväisenä katselen kun futuurit kääntyvät +0,8% > -1%. Ajatuksena myydä positio pois about -2%. No FED päättää työntää kapuloita rattaisiin tekemällä emergency cutin 50bps ja markkina nykäisee -1 —>+1%. Tähän myyn shorttini kokonaan koska en todellakaan halua taistella fediä vastaan.
Rest is history sort of. Markkina clousaa -3 % ja olen ehkä ainut shortti jokapaikan näpeilleen tänään. Olkootkin että tuplaamani possa jäi be futuurien ollessa + 0,8% kun shortin tuplasin.
Treidaaminen ei ole helppoa vaikka olisit ”oikeassakin”. Siitä tämä on hyvä muistutus. Sinällään olen tyytyväinen siitä että luin markkinaa oikein sen ollessa tyytymätön FED konkreettiseen ilmoitukseen g7 suhteen. Eipä vaan se auta.
Onnekseni perjantaina ladatut kulta longit joita holdaan edelleen korjasivat salkun plussalle. Mutta shorttini olisi voinut olla isosti voitollinenkin. Nyt myin about huonoimpaan mahdolliseen aikaan.
Mutta sellaista se on, ei ole helppoa. Nyt aion odotella ja katsoa tilannetta. Käteistä on reilusti ja kullan voi muuttaa myös jos ostopaikka tulee. Mutta voi olla että tämä on laskun alkua vasta. Emergency rate cut on usein huono merkki. Saa nähdä.
Toivottavasti tästä jää jotain käteen jollekkin. Uskoisin että itse opin paljon.
"#Roblox on 2004 perustettu yhtiö, joka tarjoaa pelinluontijärjestelmän ja pelialustan, jossa ihmiset voivat tavata, viettää aikaa ja pelata toistensa luomia pelejä. Ajatus on vähän kuin Habbohotelli ja Netflix for Games yhdistyisivät." - @Krenjuussahttps://t.co/tzFI9kQdfh
Kirjoitellaanpas pientä koontia menneestä vuodesta. Ei ole paljoa tullut henkilökohtaisia kirjoiteltua ST kun asiakkaille tuottaman sisällön määrä kasvanut. Intressi kirjoitella vastaavaa sitten omalla ajalla on ollut vähän kateissa, mutta voisin yrittää aktivoitua nyt tänä vuonna.
Viimevuosi tulee todennäköisesti jäämään historiaan oman elämäni parhaana sijoitusvuotena prosentuaalisesti. Ja hyvin isolla marginaalilla toisiksi parhaaseen vuoteen. Toki -22 olikin hyvin heikko, että palautuminen olikin tarpeen. Vuosituotto osakesalkulle +76%. Lisäksi BTC positio nousi, mutta en laske sitä mukaan tuottoihin kumpaankaan suuntaan. BTC positio saa odotella lähemmäksi eläkeikää, katsotaan miten käy.
Muutamia poimintoja onnistumisista ja epäonnistumisista tänä vuonna.
Osakepuolella aivan erinomainen vuosi. Tässä paljon toki tekemistä on hyvin heikosti menneen 2022 palautumisen ja isojen laskijoiden tankkaus pitkin vuotta. Mutta sekään ei toki itsestään selvää ja harvinaisen onnistuneita operaatioita on ollut muitakin. Salkun isoimmat positiot vuoteen lähtiessä olivat Palantir (+167%) Harvia (+53%) (Terveystalo +24%)
Vuoden aikana on tehty myös tavallista enemmän aktiivisia operaatioita. Isoin ja varmasti suhteessa isompiin projekteihin mitä tulen ikinä tekemään salkullani oli Credit Suisse ja SVB pankkikriisin aikana salkun vivuttaminen niin paljon kuin mistään irti sain. Paikoitellen salkun lainoitus lähenteli 400% ottaen huomioon ”vivun vivun” mitä sijoituslainalla osakkeita ostamalla ja niitä vastaan lainoitusarvolla lisävivun ottamisella saa aikaiseksi. En tätä kyllä suosittele kenellekään, vaikka oma projekti erittäin hyvin onnistuikin. Onnea varmasti mukana myös paljon. Pokeritausta auttanee ja itseluottamus siihen, että operaation mennessä päin reisiä pohjalta voi uudestaan kammeta itsensä ylös jos omaa kompetenssia siihen mitä tekee. Tässä on silti hyvä muistaa että jos oma identiteetti on kiinni joko onnistumisesta tai varallisuudesta niin suosittelen välttämään liian isoja liikkeitä. Voitettavaa on suhteessa liian vähän. Tuskin tulen tekemään uudestaan vastaavassa mittakaavassa eläessäni enää. Pääomien toivottavasti kasvaessa ja rajahyödyn tullessa nopeammin vastaan on tuskin yhtä houkuttelevaa paikkaa vaikea löytää.
Kriisin aikana tästä puhuttiin paljon ja en ala koko ajatus prosessia tähän avaamaan. Mielestäni hetkellinen maailmanlopun paniikki oli verrattavissa koronakriisiin sekä asiaa peilattiin finanssikriisin alkuun. Kumpikin mielestäni tuntui ylimitoitetulta ja päätin silloin nostaa osakepainon niin korkealle kuin pystyin. Ostin ”mummosalkkua” vastaavia yhtiöitä silloin. Sampoa, Nordeaa, UPM, Neste jne. Näitä keventelin sitten isommin Heinä-Elokuussa ja nyt loppusyksystä. Nyt on lainoitusaste maltillisempi 160%. Mutta edelleen siis on vipua sisällä. Tarkoitus on laskea sitä 120% tasolle pikkuhiljaa. Se on itselle luonteva normaalitaso.
Muita hyvin onnistuneita lyhyitä operaatioita on ollut tänä mm. Activision Yrityskauppa peli. Tällä teki nopeahkot pikavoitot ostaessa 74 tasolta ja myydessä 91 tasolta. (Hieman liian aikaisin toki)
Mandatumin listautuminen. Tässä tarkoitukseni oli ottaa firmaa sisään muutenkin, mutta nousi salkussa 15% painolle tilapäisesti ensimmäisten päivien kurssilaskun myötä. Keventelin ensimmäiset 3,85 tasolta. Long term aion näiltä tasoilta pitää salkussa 6-8%. Nyt 13%.
Yhtiö on hyvässä vedossa ja mielestäni sille ei tällä hetkellä anneta riittävää preemiota suhteessa eläkerahojen erilaiseen kannattavuuteen ja ”pysyvyyteen”.
UPM ostin myös keväällä ja kesällä ylipainoon sellun heikkouteen ja yleiseen suomilaskuun. Nämä tuli myytyä lähinnä koska halusin ostaa Mandatumia lisää sitten tuossa syksyn mittaan. (liian aikaisin).
Gambling Grouppia ostin juteltuani siitä paremmin perillä olevien kaverien kanssa. Ostin tuloksen jälkeen yhtiön hyvään suoritukseen ja vaisuun reaktioon. Swingi onnistui erinomaisesti 10 sisään ja 14 ulos. Yhtiön viimeinen tulos petti markkinat ja osake ropsahtanut alle 10, tässä suunnitelmissa uusi entry mitä todennäköisemmin piakkoin.
Kaikki eivät toki ole onnistuneet. Scatec on ollut surkea tänäkin vuonna. Positio on kuitenkin jo surkean viimevuoden jälkeen niin pieni että ei ole paljon vaikuttanut lopputulokseen. Myin position osittain vapauttaakseni pääomaa Mandatumin listautumiseen, mutta myös realisoidakseni verotappiot. Toki lähes päivälleen meni markkinan pohjaan ja missasin loppuvuoden ponnistuksen. Toki mandatum operaatio onnistui hyvin joten ei täysi katastrofi.
Muita ei niin hyvin menneitä on Yara. Tässä kurssi on toki pitänyt hyvin ja isot osingot (13%) on pahimpia tappioita paikannut, mutta NOK heikentynyt niin paljon suhteessa EUR että positio on reilusti pinnan alla. Olenkin sitä ostellut lisää pitkin vuotta. Pidän defensiivisestä yhtiöstä ja valuaatioon lasketaan tulostason reilua laskua koronavuoden ja inflaation myötätuulen aiheuttamasta mixistä. En usko tuloksen laskevan niin paljon kuin markkina ennustaa vaan näkisin firman pystyvän ylläpitämään osan marginaaleista. Kilpailu etu venäjän suhteen pitäisi auttaa. Tämän lisäksi kruunu jos palautuu lähemmäs normaalimpaa tasoa saa valuuttavivun. Loppuvuonna NOK onkin hieman vahvistunut, joskin on vieläkin matalalla. Yaraa voisin avata hieman enemmän laajemmassa kirjoituksessa. Voisin ottaa tammikuun tavoitteeksi kirjoittaa Yarasta ajatuksien laajemmin auki. Almanakka on sen verran ansioituneesti alkanut aktivoida foorumia, joten pitää kantaa oma pieni korteni kekoon.
Muitakin mörnijöitä on tullut tankattua. Nestettä eniten. Se onkin salkun kolmanneksi isoin tällä hetkellä. Neste on myös eniten position kokoa nominaalisesti ostoilla kasvanut. Pidän long term kuvaa edelleen suotuisana ja markkinoiden pelkoja kannattavuuden heikkenemisestä ylimitoitettuna. Saa nähdä.
Disneyssä on tappiota sisällä mutta annan Bob Igerille mahdollisuuden kääntää laiva. Potentiaalia yhtiössä on, jos sekoilut jätettäisiin vähemmälle.
Palantir on toki kantanut salkun suorittamisesta leijonanosan. Yhtiö on tällä alkuvuoden lisäostojen ja sen jälkeisen 175% kurssinousun myötä noussut salkussa selkeään ylipainoon. Harkitsen pientä viilausta tähän mutta aion pitää +20% yhtiössä niin kauan kuin suorittaminen on oikeaan suuntaan. Volatiili lappu mutta pidän yhtiöstä ja näkymistä paljon.
Tällä salkkukokonaisuudella lähdetään vuoteen 2024.
Palantir 25%
Mandatum 13%
Harvia 11%
Neste 12%
Terveystalo 10%
Yara 8%
Disney 7%
Sampo 6%
Aallon Group 4%
Käteinen 4%
Näistä Mandatum lähimpänä myyntiä ja Yara eniten lisäysvaiheessa.
Olipas mielenkiintoinen vuosikatsaus, kiitos siitä. Tajuttoman hyvä vuosi kyllä, ja olisithan voinut tuon bitcoininkin tuohon laskea mukaan numeroita parantamaan :) Hienoa, jos aktivoidut foorumilla! Tuo Yara kiinnostaisi itseänikin lueskella läpi. Meillä on muutama yhteinenkin omistus, mikä on hauska yhteensattuma kahdessa suht konsentroituneessa salkussa.
En oikee laske bitcoinia sijoitukseksi ja ei ole tarkoitus tehdä asian kanssa mitään. Lasken sen hieman vakuutukseksi tai vastaavaksi. Olkoot siellä. En tee ajatustyötä ja pyri ymmärtämään keissiä kovin syvällisesti (mitä nyt bitcoin standard kirjan luin, ja uutisointia otsikkotasolla seuraan). Joten sen trackkaaminen tuloksiin ei olisi mielestäni mielekästä. Menee se sitten hyvin tai huonosti.
Manta pinnisti eilen ylös muutaman pinnan (ehkäpä KL uutisiin tms) niin päädyin tekemään pienen vaihdon. 30% Manta positiosta ulos ja ostin niillä Yaraa, kuten olin jo hieman kaavaillutkin. Pieni positio käteistä silti vielä odottamassa sopivaa peliliikettä.
Palantir eilen vahva Q4 tulos AH. Tällä hetkellä noin 25% nousussa. Hyvin pyyhkii siis kun salkun isoin positio ottaa nousukiitoa.
Tuloksessa ei oikeastaan heikkoja rivejä ja etenkin commercial sektorin veto vahvaa. Siellä kiitorataa onkin oltava kun valuaatiota katsoo. Harvoin on nähnyt noin bullish CEO juttuja kuin Karp conference callissa. Tosin kun numerot tukevat suoritusta niin miksikäs ei olla kyydissä.
Muuten ei tuloskausi oikeastaan ole vielä salkkuun osunut. Disney, Harvia, Neste, Yara kaikki tulossa tällä viikolla.
Villi vuosi takana ja valitettavasti kirjoittaminenkin jäi tälle sivustolle vähiin. Ehkäpä tänä vuonna löytyy enemmän siihenkin aikaan. Elämässä pieniä muutoksia kun vaihdoin työpaikkaa ja paikkakuntaakin ainakin osittain. Tulen jakamaan aikani tänä vuonna Helsingin ja Vaasan välille uuden työn perässä. Pitänee ehkä aktivoitua pokerinkin suhteen, ja käydä kasinolla parina iltana katsomassa PLO pelit. Yhden nopean iskun sinne jo ehdin tehdäkin.
Sijoitusvuosi jatkui siitä mistä edellinenkin ja otti vielä lisäkierroksia aika reippaasti. Eli ollut todella poikkeavaa menestystä, ja vaikka viimevuonna epäilin että kyseinen vuosi (+76% 2023) tulisi olemaan elämäni paras niin ei mennyt kauaakaan että sain huomata sen olleen konservatiivinen arvio. Palantirin vahva nousu vain kiihtyi ja huolimatta position isosta ylipainosta salkussani ja käytetystä vivusta onnistuin istumaan käsieni päällä ja pysymään kyydissä koko vuoden. Tähän on oltava tyytyväinen ja siihen että noudatin omaa strategiaani istua high conviction pickien päällä vaikka kalliimman puoleiseksi kääntyvätkin. Tämä selittää leijonanosan tuloksesta mutta myös muut pääpositiot menivät hyvin. Epäonnistumisia myös joukossa, mutta onneksi salkun riveistä vähemmän suurien osuudessa.
Kaksi onnistunutta lyhyttä operaatiota tein. Toisen Gambling Groupilla, ostin keväällä noin 8 hintoihin pari erää ja myin ne syksyllä noin 10-11 välillä ulos. Samalla lailla kuin viimevuonnakin kyseisellä yhtiöllä.
Toisen pyöräytyksen tein Cityconilla jota ostin helmikuussa 4,05 hintaan ja myin elokuussa 4,18 hintaan. Tänä aikana irtosi myös kvartaali osinko.
Muuten salkkuaktiviteetti oli todella alhaalla.
Bitcoinia en edelleenkään laske tuottoihin mukaan, mutta kehitys sielläkin varsin positiivista viimevuoden aikana.
Vuoden alussa salkun kompositio oli seuraava: (löytyy pari postausta ylempää).
Kuva
Näistä tuotot alla (osingot mukaan lukien).
Palantir +356%
Mandatum +20%
Neste -56%
Harvia + 60%
Terveystalo +42%
Yara -15%
Disney +25%
Sampo +3%
Aallon G -15%
Mandatumia myin jo vuoden alussa 30% ja loput toukokuun alussa ennen osingon irtoamista.
Siitä siis jäi iso osa vuosituotosta pöydälle. Mutta voitollinen keissi sekin. Harmillisesti lisäsin niillä Yaraa, joten kierros oli siinäkin mielessä epäonnistunut.
Mandatumin uusi tuhdimpi rivi tuli salkkuun sitten henkilöstöannin kautta elokuussa. Niissä sentään hyvin tuottoa sisällä lainakuluista huolimatta.
Sampot irrotin helmikuussa 41,22 hintaan. Tällä hetkellä olen katsellut mahdollisuutta lisätä, pidän <39 hintaa kohtuullisena entrynä.
Salkkujen tuottojen pääajuri siis ylivoimaisesi Palantir. Isoin positio vuoden alussa ja tällä hetkellä kurssinousun jälkeen vielä isompi. Ajatus on harrastaa hieman riskinhallintaa ja myydä siivu. Tätä olen tässä nyt pyöritellyt että kuinka paljon, mutta varmaan noin 30% palantirin koko positiosta. Tämän voisi allokoida muualle vähän konservatiivisempiin positioihin.
Salkun lähtötilanne tähän vuoteen on seuraava: (tässä mukana sekä lainoitus, että vakuuspantit)
Kuva
Näistä tarkoitus keventää Palantiria ja Terveystaloa jonkun verran. Mandatumia hieman enemmän(noin 50% positiosta näiltä tasoila), mutta siinä on lock up vielä jäljellä. .
Ostolistalla/harkinnassa itsellä seuraavat yhtiöt. Nämä mielestäni kaikki kiinnostavalla tasolla. Haluaisin kotimaan painoa pitää hieman alempana joten aion suunnata ostot todennäköisesti pääosin ulkomaille.
Availen näihin liittyviä teemoja/ajatuksia eri postauksessa varmaan viikonloppuna. Tässä kuitenkin listaa harkinnassa olevista kohteista. Tuleepahan kirjattua vähän ylös mitä ajatuksia on ollut kunhan peliliikkeitä alkuviikosta teen.
Suomi:
Sampo, Valmet, Neste, UPM. Administer
EU
Yara, NKT, Anheuser Busch, Novo Nordisk, LVMH, Gigasun
US
Amcor, Carrier Global, Deere & Company, AO Smith, Archer-Daniels Midland, Sofi technologies, OKTA inc.
Noista jonkunlaisen kokonaisuuden voisi rakennella.
Loppuun vielä graafi, tätä on mukava kyllä katsella.
Aika harvassa salkussa, joissa on ollut bitcoinia koko 2024 ajan, se jarruttaa merkittävästi salkun tuottoa. Se kertookin kaiken tarpeellisen tuosta vuodesta. Suuret onnittelut sairaasta vuodesta :)
Kävin viikonloppuna vanhempien luona Mikkelissä, ja junassa oli aikaa ajatella ja kirjoittaa. Raapustelin ensin tajunnan virtaa positioista useamman sivun mutta se oli sellaisenaan hieman julkaisukelvotonta. Lisäksi käydessäni kirjoitusprosesseja lävitse huomasin olevani hieman tyytymätön parin yhtiön kohdalla siihen miksi niitä omistan. Tämä toki hyvä, eli huomaa taas että omien ajatusten kirjoittamisesta ylös on hyötyä siinäkin että tulee ne itselleen perusteltua paremmin. Alla kuitenkin siistittynä jotain lyhyttä yhteenvetoa siitä miksi mitäkin yhtiötä omistan. Palastelen tätä vähän osiin, eli alla nyt muutama positio josta selkein näkemys. Tästä ei kannata suuria johtopäätöksiä vetää, ovat enempi omiin tarkoituksiini kun vuoden päästä katselen ajatusprosesseja niin tiedän ovatko muuttuneet/pitäneet paikkansa etc.
Päädyin perjantaina myymään hieman vajaa kolmanneksen Palantirista, vähän aikaisin kun 76,15 hintoihin menivät ja kurssi clousas 79,89 mutta sellaista se on. Jäihän tuota vielä salkkuun tukeva rivi.
Nyt on käteistä reiluhkosti, ja päätynen varmasti jotain alkuviikosta ostamaan. Tai vähintäänkin piakkoin. Lasken kyllä myös todennäköisesti lainoitusastetta alaspäin hieman. Pidetään vipu maltillisempana vuoteen lähtiessä ja nostetaan vaikka tuloskauden aikana jos tulee paikkoja reagoida.
Palantir (vähennä)
Tarina vetoinen keissi, numeroilla toistaiseksi ollut vähän merkitystä joskin ovat tukeneet tarinaa ”riittävästi”. Valuaatio siis pilvissä. Mutta olen kuplasta eri mieltä. Pidän vain äärimmäisen kalliina.
Sektorin laadukkain tuote (asiakasreferenssit), velaton yhtiö (+4mrd kassa), Rule of 40 score 64. Liikevaihdon kasvu ja kannattavuus marginaalit vahvoja. Yhtiö suorittaa jokaisella sylinterillä kovaa.
Tarina siis vetää, ja yhtiön numerot menevät oikeaan suuntaan. Arvioisin yhtiön kurssin ottaneen aikalailla etukenoa loppuvuonna (miksi kevensinkin eilen) mutta pidän varsin todennäköisenä että yhtiö kasvaa ottaen valuaationsa kiinni, mieluummin kuin tulee iso korjausliike jossa pääsisi uudelleen halvalla kyytiin. Siksi jää isoimmaksi positioksi eilisestä kevennyksestä huolimatta. Toki jos yhtiö nostaa ohjeistusta noin 3% ja kurssi tuplaa, voidaan puhua melko vahvasta reaktiosta.
Teesinä asiakkaiden raportoima iso hyöty, first mover advantage, skaalautuvuus, ja alustan pito. Käytännössä bull case on datakäsittelyn ”uusi Microsoft” jonka päälle rakennetaan oma ekosysteemi. Datan käsittelystä datan hyödyntämiseen. Asiakaspito kova sekä kasvanee jos yhtiön tuotetarjoama menee laajemmin commercial sektorissa käyttöön. Monta kilpailutusta eri US armeijan toimijoille voitettu ilman kilpailijaa vastaavan tuotetarjoaman puuttuessa. Tämä mielestäni IL6 statuksen kanssa todella vahva kilpailuetu sekä osoitus tuotteen laadusta. Hinta silti liian kova muuhun kuin kevennykseen, vaikka jääkin salkun isoimmaksi.
Riskejähän tässä on valtavasti, ei tarvita kuin liikevaihdon kasvun pieni hidastuminen (tällä hetkellä hinnoitellaan kasvun kiihtymistä mielestäni). Lisäksi sisäpiiri on myynyt laajasti jo pitkään. Tuotetarjoaman laadun arviointi hankalaa, kilpailuetu vaikuttaa kovalta nyt mutta voi murentua nopeastikin. Lisäksi kokonaismarkkinan arviointi ei ole kovin selkeää, en tiedä tuleeko yrityksissä kokoluokka vastaan jossain vaiheessa, ellei jotain lightversiota saada ulos jolloin myös pienemmät yritykset kuin miljardiluokan yhtiöt olisivat potentiaalisia.
Mandatum (vähennä).
Vakaa osingonmaksaja. Tasetta puretaan todennäköisesti lähivuosina reilumminkin. Riippuen miten ”ei strategiset” omistukset saadaan myytyä ja mihin hintaan. Positio turhan iso etenkin tämän hetkiseen valuaatioon. Hinnoitellaan korkeampaa varainhoidon kasvukäyrää kun mihin itse uskon yhtiön pystyvän. Korkotason lasku on myös ongelmallista yhtiölle, laskentakorkokanta jota edelleen on noin 1,5mrd on vaikeampi hoitaa jos korkoyieldit ovat matalalla. Päätuotteet ja myynnin keihäänkärki tuotteet myös varainhoidon puolella selkeästi enemmän korkovetoisia osakepuolen ollessa kakkosasemassa. Matalampi korkotuotteiden veto hidastanee uusmyyntiä hieman. Lisäksi AUM kasvaa markkinalähtöisesti heikommin korkotuotteiden tuottaessa vähemmän.
Mielenkiintoista nähdä miten avainhenkilöiden vaihtuvuus näkyy lähiaikoina. Pidemmän aikavälin tuloskasvuun uskon. Eläkepuolen kannattavuus, pito ja markkinan peitto yrityksiin sekä henkilörahastokentän markkinajohtajuus tulee olemaan avainroolissa kasvunumeroiden suhteen. Lisäksi yrityskulttuuri, myynnin strateginen malli ja resurssien keskittäminen oikeisiin asioihin on yhtiössä hyvällä tolalla. Uskon kuitenkin markkinan olevan liian optimistinen kasvun kulmakertoimeen 4,5 hinnoissa. Lähempänä 4 kiinnostaa lisäys. Omistuksen puolitus varmaan edessä kun lock up poistuu.
Harvia (pidä/lisää)
Kasvun kiitorata mielestäni edelleen aliarvioitu globaalisti. Kasvun kulmakerroin laskenee mutta jatkaa tasaisesti ja kannattavuuden pysyessä hyvänä (+20% ebit margin) niin yksi selkeimpiä kannattavan kasvun tarinoita minkä kyydissä istua. Valuaatio hintavamman puolella, mutta en pidä mahdottoman korkeana. Laadusta pitää olla valmis maksamaan, ja en sulje pois pientä lisäystäkään. US-kasvu avainosassa ja suhteessa Suomen liikevaihtoon ollaan siellä vasta hyvinkin alussa. Vahva tase, pätevän oloinen johto, matala riskiprofiili ja mahdollisesti pieniä yritysostoja (vahvan taseen mahdollistamina). Lisäksi pidän pientä niche markkinaa ainakin osittain suojattuna luontaisella vallihaudalla.
Terveystalo (pidä/vähennä)
Valuaatio mielestäni melko lailla fair valuessa. Vähintäänkin selkein aliarvostus nyt purkautunut. Reaktio 2022 kohti 6 eur/osake oli mielestäni harvinaisen selkeä ylilyönti. Tähän liittyi sössitty ERP investointi sekä toki muun markkinan valuminen. Kannattavuus oli myös paineessa, mutta silloin julkaistu ehostamisohjelma vaikutti mielestäni uskottavalta ja valmistuikin etuajassa. Kasvanee tasaisesti 4-5% luokkaa ja jos kannattavuus pysyisi nykyisellä tasolla niin tyytyväisenä tähän hintaan voin istua kyydissä. Tehostamistoimenpiteet nostaneet nopeasti kannattavuutta ja kysymysmerkki hieman että onko uusi taso ”kestävä”. Yhtiön kilpailuasetelma on kuitenkin hyvä sekä kilpailijoiden että työntekijöiden suhteen, julkisen sektorin ongelmien (sote-uudistus) myötä. Ruotsi kysymysmerkki ja siellä ollut selkeitä haasteita, kasvuluvut voivat helposti jäädä odotuksista tämän takia.
Yara (OSTA)
Tätä aion ostaa pikaisesti lisää. Tasaisesti kasvava globaalikysyntä maatalouden skaalautumisen myötä on tukeva myötätuuli jonka varaan voin hyvin laskea. Lannoitteiden kysyntä pitäisi kasvaa CAGR 5% vuositasolla kohti 2030. Pikkuhiljaa siirrytään mineraali ja kemikaalipohjaisiin lannoiteratkaisuihin kun maatilojen koko kasvaa ja luontaiset ratkaisut eivät enää riitä. Samaan aikaan skaalaedut esimerkiksi raaka-aineiden hankinnan suhteen pitäisi nostaa kannattavuutta. Heikko NOK pitäisi myös tukea myyntiä etenkin euroalueella.
Alhainen valuaatio (P/E 13) tässäkin kannattavuudessa (selkeästi 5y ja 10y avg alapuolella) antaa mielestäni usean ajurin tuotoille. Näkisin hyvin että kerroin expansion voisi olla 20-25% (kertaluonteinen) ja tuottojen kasvu noin 6-8% vuosittain. (toistuva). Uskon myös että jos yhtiö saa tasoitettua kannattavuuden heilahtelun, alkaa markkina hyväksymään korkeammat arvostuskertoimet. Viimevuodet olleet kovaa turbulenssiä liittyen sotaan, sekä inflaation/korkotason muutoksiin. Nämä sotkevat tarkastelua mutta jos katsoo tavallisempia markkinavuosia 2018-2021 olisi siihen tasoon hyvä mahdollisuus päästä ja niihin verrattuna yhtiön valuaatio erittäin houkutteleva. Tarkoitus nostaa position kokoa 30-50%.
Aallon G (lisää)
Defensiivinen toistuva liikevaihto jossa helppo puolustaa marginaaleja. Matala/olematon orgaaninen kasvu vaivannut, mutta Suomen tilanteeseen nähden se ei yllätä. Pidän epäorgaanisen kasvun mallia tässä tapauksessa hyvänä ja integraatioriskejä pieninä. Ostetaan pieniä kilpailijoita pois alhaisemmalla kertoimella kuin mitä itse pörssissä saa ja sulautetaan liiketoiminta sisään. Sektorin konsolidaatiota pitkään jäljellä kun katsoo miten pirstaloitunut markkina suomessa on (yli 4000 toimijaa).
Valuaatio voisi hyvin olla korkeammalla jos/kun yhtiö kasvaa ja likviditeetti paranee. Kumpikin tapahtunee omia aikojaan kun kasvu etenee. Ei mielestäni ollenkaan pahasti hinnoiteltu kun ottaa riskiprofiilin huomioon. Skaalaetuja voisi myös jotain kautta tulla sisään. Ostaa myös omiaan, mikä merkki siitä että johto tuntuu tietävän mitä tekee. Tämä ei toki yksiselitteistä, mutta mielestäni tähän hintaan hyvä tapa palauttaa pääomia. Oman osakkeen käyttö ostoissa ollut hyvä, mutta nyt kun kurssi alhaalla se ei enää optimaalinen tapa. Toki voi olla että ostettavaa on silti halvemmalla saatavissa, oletan johdon tätä kulmaa miettivän jatkuvasti. Tarkoitus lisätä 20%.
Loppuyhtiöistä pitänee ajatuksia vielä selkiyttää ja pari ostokohdetta pitää tutkia vielä läpi, mutta näissa tilanne mielessäni selkeä ainakin tuloskauteen tai muuhun uuteen informaatioon asti.
Hyvä katsaus! Pari samaakin osaketta salkuissamme. Aallon muuten ostellut viimeiset (muistaakseni) ainakin kolme kohdetta käteisellä, mikä voi olla lisämerkki siitä, että tiedostavat oman osakkeen olevan aika halpa nyt. Ja sitten omaa osaketta vielä pörssistä. Ihan hyvältä vaikuttaa.
Tänään laitoin suunnitellusti töihin vapautuneita pääomia. Nostin Yaran painoa salkussa noin 35% ja avasin uuden rivin Administeriin. Rivi pienehkö, noin 2% mutta saatan vielä lisätä toisen mokoman. Ainakin jos Q4 on hyvä tai kurssi valuu.
Siihen liittyen sama positio kommentti kuin muistakin.
Administer ( Osta )
Melkeinpä sama tilanne kuin Aallon Groupilla, (kts ylempää). Samat ajurit tässäkin. Valuaatio selvästi alhaisempi ja se perusteltu yhtiöiden laadulla. Administerin liikevaihto mixi erilainen ja vähemmän defensiivinen. Tilitoimistot vastaavat noin 1/3 koko yhtiön liikevaihdosta. Loput palkkahallintoa, henkilöstövuokrausta sekä ohjelmistoliiketoimintaa. Näiden tilanteen arviointi hankalampaa joka nostaa riskejä. Ainakaan henkilöstövuokraus ei ole juuri porskuttanut viimevuosina (vrt Eezy).
Johdon tekemisestä ei niin hyvää kuvaa (helposti korjaantunee jos tulosta tehdään paremmin) ja yhtiön asiakastyytyväisyys heikkoa (tämä pienehkön N luvun juttu, mutta ei täysin nothing burger). Työntekijöissä myös ollut isoa vaihtuvuutta, joka huono merkki kaikkien osapuolten kannalta. (asiakkaat, yhtiö, työntekijät).
Pidän silti valuaatioeroa verrokkeihin liian isona ja näen tässä Administerilla myös selkeämmän paikan nostaa kannattavuutta. Kääntyessään negatiivisen EPS puolelta plussalle näen myös markkinan taas kiinnostuvan. Juuri nyt vähän pörssin ”ei kiinnosta korissa”, koska EPS miinuksella sekä likvditeetti olematon. Itselle osittain juuri siksi kiinnostava.
Päivitelläänpäs taas hieman meininkejä. Voisi koettaa pitää jonkunlaisen kirjoitusrytmin tänä vuonna.
Sijoitusten osalta ei suurempia liikkeitä. Edelleen Palantirin käteiset salkussa odottavat sopivaa ostokohdetta. Käteistä on reilusti, mutta ostettavaa vähemmän.
Harkitsen jopa korkopainoon position laittamista, jos en keksi mitään tuloskauden aikana. Istukoot sitten jenkkikoroissa odottamassa että löydän jotain. Dollaririski ok koska todennäköisesti suurin osa menee US markkinaan anyway.
Tällä hetkellä todennäköisimpänä uutena rivinä NKT joka houkuttaisi, mutta ostohousut vielä kaapissa pukematta.
NKT
Yhtiö valmistaa sähkörakennus ratkaisuja, kaapeleita ja muuta sähkönsiirtoon liittyvää. Kasvanut kovaa tahtia. Mereen rakennettava tuulivoima vaatii paljon kaapeleita ja rakennuksen tahdin kasvaessa (ennusteiden mukaan) on kaapelitarve myöskin varmasti aika vakaassa kasvussa. Toki tuulivoimayhtiöiden tilanne ei ole ollut kovin kummoinen ja investoinnit täytyisi saada tuottaviksi. Ideologia ei loputtomiin kanna. Lisäksi kantaverkkoja pyritään kehittämään ja kasvattamaan koko EU alueella.
Viimeisin kvartaali oli kasvun osalta hieman ennusteiden alla ja kurssi laski voimakkaasti. Pidän tätä hieman ylireaktiona ja hyppään houkuttelevaan kasvutarinaan mukaan. Kysyntä tulee erilaisten uusiutuvien energiaratkaisujen myötä pysymään vahvana Pohjois-Euroopassa ja tässä on myös isohko Ukrainan jälleenrakennus optio sisällä. Mahdollisen rauhan myötä tulee tarve uudelleen rakentaa ja yhdistää tuhansia kilometrejä sodassa tuhoutunutta infraa sähköverkkoihin. Vähintään jonkunlainen potti tästä tulee NKT laariin. CEO on hehkuttanut tilauskantaa ja ovat kuulemma täydessä kapasiteetissa vuoteen 2028 asti. Tämän olettaisi tarkoittavan että kannattavuuden suhteen voidaan tehdä säätöä ja valita rusinoita pullasta. Toki vaatii silloin kapasiteetin lisäystä jotta voitaisiin ottaa ukrainan projekteja sisään. Mutta vähintään varmaan tehdastuotantoa kaapelien suhteen voitaneen lisätä jotenkin, jolloin myyntiä saadaan sitä kautta jos ei suoraan kokonaisvaltaisia projekteja.
Raaka-aineiden vaikutusta on hieman vaikea arvioida. Olettaisin yhtiön suojaavan projektit 2-3 vuotta eteenpäin, ainakin kuparin, teräksen ja alumiinin osalta. Varastoarvoilla ei täten isohkoa merkitystä tuottoihin. Tämä on kuitenkin vain oletus, ja en löytänyt suoraa vastausta mistään.
Valuaatiossa pientä syklisen yhtiön arvoansa vaaraa, sillä P/E 12 näyttää todella kivalta kun yhtiö kasvaa ja kannattavuus on hyvä mutta jos markkinan suunta kääntyy on äkkiseltään käsissä P/E 40 negatiivisen kasvun yhtiö. Näen kuitenkin ajureita mieluummin positiiviseen suuntaan ja otan todennäköisesti salkkuuni rivin. Isolta osin joutuu luottamaan tilauskannan pitämiseen.
Toinen vaihtoehto mitä olen katsellut on
Gigasun
Ruotsalaiskiinalainen aurinkovoima yhtiö.
Rakentaa pienessä koossa aurinkopaneeleilla tuottavia voimaloita joista myydään sitten sähköä. Nämä voivat olla pieniä tehtaan katolle rakennettuja yksiköitä tai isompia erillisiin kokonaisuuksiin rakennettavia infrasidonnaisia.
Yhtiön kurssi sulanut -90% listautumisesta IPO ikkunan kuumalla huipulla. Tähän liittyy monia haasteita, sekä korkeasta korkotasosta (yhtiö käyttää reippaasti lainaa), koko sektorin (Clean Energy ja uusiutuvat) laskusta monenlaisiin liikevaihdon ja lainoituksien uudelleen järjestelyihin. On hyljeksitty korissa ruotsissa, myös sen myötä että on jo kerran joutunut tekemään annin jolla pelastaa liiketoiminta. Antikin tehtiin lähes 80% korkeammalta että todella pahasti on sijoittajat polttaneet tässä näppinsä.
Liiketoiminta, tilauskanta ja kannattavuus kuitenkin edennyt oikeaan suuntaan hitaasti mutta tasaisesti ja tällä hetkellä ennusteet kääntäisivät yhtiön EPS positiiviseksi vuodelta 2025. Tämä sekä korkotason lasku niin Kiinassa kuin EU alueella antavat helpotusta yhtiön tilanteeseen. Kertoimien pitäisi olla selvästi tätä korkeammalla yhtiön tasaisesti kasvaessa ja liikevaihto mixin muokkaantuessa kohti energian tuottajaa (defensiivinen) verrattuna energiainfran rakentajaan (syklinen). Tämä muutos vie vuosia, mutta projekti projektilta yhtiön riskiprofiili laskee ja sitä myöten arvostus nousee. Äskettäin DI kirjoitti että yhtiöllä on antiuhka päällä, mutta itse en ole samaa mieltä. Anti voidaan toteuttaa mutta näkisin sen olevan lähinnä rahoitusvaihtoehto jos tulee iso tilaus jota ei haluta valmiiksi korkean velkaisuuden myötä rahoittaa velalla.
Tässä yhtiössä todennäköinen toteuma olisi yritysosto-exit, niin että isompi toimija nielaisee yhtiön. Business on hyvin skaalapeliä joten tällaisen pienehkön toimijan toiminta keskittyy niche markkinaan ja pieniin tilauksiin jotka isommilta menevät ”ei kiinnosta laariin”. Uskoisin tässä kuitenkin olevan silti vielä kasvuvaraa ja oma riittävä markkina toimia. Ainakin yhtiön luvut ovat tätä tukeneet. Toiminnan laatua on muuten vaikea arvioida (kilpailuedun myötä).
Muuten LVMH hieman karkasi, joten sen kanssa odoteltava tovi. Tuli kilpailijan tulokseen ylös ja en ihan noin isoon reaktioon enää näe ostopaikkana (+9% To). Toki hyviin uutisiin ostamista pitäisi harjoitella mutta odotellaan.
Anheuseria voisi ostaa vähän kuin holdipaikaksi mutta ehkäpä odotan tuloksen siinäkin ennen liikkeitä. Tuskin se siihen mitenkään räjähtää ylös kuitenkaan.
Yara ostot osuivat hyvin lankulle ja positio ylös 9 % vuoden alusta. Täten koko positio nyt jo osinkojen jälkeen pikkuplussalla.
Aallon Group myös korjaillut hyvin alkuvuonna, omien ostot ja heikko likviditeetti antaneet tukea.
Haluaisin laittaa rahaa töihin, mutta en huonolla päätösprosessilla. Jostain syystä en ole onnistunut liipaisimesta vetämään ja koetan istua käsien päällä etten osta jotain vain sen takia että käteistä on liikaa. Tuloskaudella toivottavasti tulee liikettä ja oma suunnitelma ostaa hyviin uutisiin tällä kertaa, vaikka positiiviset reaktiot olisivat isojakin.
HFO viikko tuli käytyä kasinolla kolmena iltana. Ainoastaan kilon omahan pelasin nyt perjantaina. 2 laukausta ja ei ihmeellistä kerrottavaa. Käteisistä hyvin ylös koko viikon, vain keskiviikon lyhyt ilta (2h pelailut) oli tappiollinen.
Perjantaina hieman reippaampi 20/20 peli meinasi painaa viikon vielä monttuun. 20/20/40/80 alkaa olemaan aika reippaan kokoista, vaikka iso osa pöydästä pelasikin shorttina. Ei oikein lopulta ole edes kovin viihdyttävä peli, kun postflop pelataan hyvin vähän. Jonkun mennessä allin melkeinpä joka kädessä. Toki tulee mielenkiintoisia tilanteita isojen stäkkien välillä kun sidepotit ja kuollutta rahaa on pöydällä jatkuvasti. Syvien stäkkien 5/5 tai 10/10 itselle paljon mieluisampi peli.
Onnella oli merkittävästi enemmän tekemistä voittojen kanssa tällä kertaa kuin edellisenä perjantaina. Pahimmillaan olin melkein 10k montussa mutta kaivauduin sieltä pikkuvoittajaksi. Kaksi 3- way pf arpaa kotiin ja vedin kerran keskisetillä ohi kärkisetistä (joskin minulla oli elävä Fd ja gutari lisäksi). Mutta onnekas päivä.