5
forum
|

LaajaHajautus61

-188
Liittynyt:
14.10.2024
Viestejä:
43

Hei.

Ajattelinpa mielenkiinnon vuoksi  pistää kysymyksen maantieteellisestä hajautuksesta. Voihan olla että tämäntapaisia ketjuja on jo liikaakin, mutta silti yksi lisää.

Siis kuinka hajautatte suoria osakesijoituksianne eri pörsseihin? Oma jakaumani on seuraava:

Eurooppa (ilman Suomea) 43,28%:a

Suomi 37,60%:a

Pohjois-Amerikka (USA & Kanada) 19,12%:a

Suomen osuus kokonaissijoituksista näyttäytyy tässä liian suurena, koska rahastosijoitukseni ovat 100%:sesti muita kuin suomalaisia kohteita.

Eurooppa sijoituksissa on yksi Tokiossa päälistattu yritys ja USA:n pörsseissä on muutamia Kiinassa päälistattuja yrityksiä.

Joka tapauksessa Suomen osuus on mielestäni edelleen liian suuri ja aion vähentää sitä jatkossa.

16.10.2024 - 17:30

Marraskuu

+1088
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
1083

Oma pyrkimykseni on enemmänkin hajauttaa eri toimialoille. Yrityksen kotipaikka itsessään ei mielestäni ole kovin selkeä maantieteellinen hajautusperuste ellei huomioi yhtiön markkina-alueen painopisteitä.

16.10.2024 - 18:41

LaajaHajautus61

OP
-188
Liittynyt:
14.10.2024
Viestejä:
43

Marraskuu wrote:

Oma pyrkimykseni on enemmänkin hajauttaa eri toimialoille. Yrityksen kotipaikka itsessään ei mielestäni ole kovin selkeä maantieteellinen hajautusperuste ellei huomioi yhtiön markkina-alueen painopisteitä.

Avasin ketjun kysymyksen ehkä hieman huonosti. Totta kai toimialakohtainen hajautus on tärkeää ja osittain siksi olen sijoittanut ulkomaisiin osakkeisiin. Sehän on selvää että Helsingin pienessä pörssissä ei ole tarjolla läheskään kaikkien toimialojen yrityksiä, tai Helsingin pörssin yhtiöt eivät syystä tai toisesta täytä ainakaan omia kriteerejäni.

Pohjois-Amerikassa listatuista 13:sta sijoituksestani 11 on sellaisia, että niille ei löydy vastinetta Helsingistä.

Vastaavasti Euroopassa listatuista 15:sta sijoituksesta 10 on niitä, joille ei löydy vastinetta Helsingistä.

Suurella osalla Helsingin osakkeista markkina-alueen painopiste on Suomessa tai korkeintaan Pohjoismaissa.  Suuryrityksillä Euroopassa ja varsinkin Pohjois-Amerikassa se on usein luonnostaakin laajempi. Ja jos haluaa sijoittaa suuren markkina-arvon yrityksiin, niin silloin Helsingin  pörssi ei ole paras mahdollinen paikka. Todellisia suuryrityksiä Helsingissä on vain vähän, valtaosan ollessa kansainvälisesti arvioiden pieniä tai korkeintaan keskikokoisia..

trending_up +3
28.11.2024 - 09:25

Bingo53

+3570
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2326

Jenkit vastaan muu maailma

Kuukausiohjelmani laittaa tasaisesti XTrackerin karttuvaan S&P500 etf:ään joka kuukausi uuden panoksen (vihreät pallot). XTracker on aavistuksen hedgetetty, joten se kehittyy hivenen seuraamaansa indeksiä paremmin. Alla on siitä kuvaaja (sininen ja pallukat).

Kuva
XTracker_sp500_vs_muut

Vertailukäyrinä ovat ylimpänä Nasdaq Composite (violetti), S&P500 indeksi (keltainen), Tukholman pörssi OMXSGI (punainen) ja Helsingin pörssi OMXHGI (vihreä).

Vielä viime vuoden kesään asti oli teknopainotteista Nassea lukuun ottamatta melko lailla sama mihin sijoitti. Kasvukehitykset olivat lähellä toisiaan.

Vuoden 2023 kesällä kaikki muuttui. Fennoskandia oli jäänyt polkemaan paikallaan ja jumi on vain pahentunut tämän vuoden syksyllä. Suomi on täysin hyytynyt ja Ruotsissa pihisee ilmat valuutasta ja kaverihengellä puhalletuista kiinteistöistä ja teollisuusprojekteista.

Samaa näyttää VWCE eli Vanguard FTSE All-World karttuva etf, jossa jenkkiosuus on kuitenkin suuri ja se pysyy merkittävien markkinaindeksien kyydissä.

Kuva
Vanguard_world_vs_muut

Tämä on näkökulmaa eurooppalaisen sijoittajan kannalta eli kannattaa pysytellä erossa paikallisista sijoituskohteista, pitää kohtalaista jenkkipainoa ja ripotella varat maailmalle sopivan rahaston avulla. Teemasijoittaminen taas on lyhytaikaista.

Jenkkisijoittajan näkökulmasta USA:n osakkeet elävät euforiaa ja ne ovat jättäneet kansainväliset osakkeet syömään pölyä.

Pitkäaikainen suorituskykykuilu näiden kahden lajin välillä on kasvamassa. Vuoden 2009 lopusta lähtien Yhdysvaltain ulkopuolisia osakkeita seurannut MSCI-indeksi on Dow Jones Market Datan mukaan noussut S&P 500:n yläpuolelle vain  kahtena vuonna. Tänä vuonna S&P 500:n indeksin 26 % nousun aikana MSCI-indeksi on noussut noin 3 %. Jos tämä jatkuu loppuvuoden ajan, se olisi suurin indeksien suorituskyvyn ero lähes kolmeen vuosikymmeneen.

Jenkkisijoittaja on pinteessä: Hold on to something that keeps falling behind, or sell it when it’s potentially at a low point? Investing history suggests that stock-market dogs bounce back eventually.

Nämäkin eläkkeitänsä säästävät jenkit ovat hajauttaneet oppikirjan mukaan eli jenkkisijoittajalla on eläkesäästöistä kolme neljäsosaa oman maan osakkeina ja yksi neljäsosa kansainvälisissä. Trumpin rakennellessa nyt muureja, aitoja ja tariffeja, jälkimmäiset sijoitukset ovat vaarassa mennä kiville.

Kuva
WSJ_USA_vs_rest_of_the_world

Hajautus on parhain keino hallita maailman epävarmuutta kun sijoitushorisontti on pitkällä ja kaukana. Moni jenkki harkitsee kuitenkin pyyhkeen heittämistä kansainvälisten osakkeiden kehään. Ajatus on se, että McDonaldsia ja Microsoftia omistamalla saa valmiiksi kansainvälisen hajautuksen niiden toiminnan luonteen vuoksi. Maailmantalous on jo valmiiksi kytkeytynyt toisiinsa.

"Between 1950 and 2022, a hypothetical portfolio of 70% U.S. stocks and 30% international stocks would have performed about the same as a portfolio of all U.S. stocks, but with less volatility, according to Fidelity Investments."

WSJ: A Quarter of Your Retirement Fund Just Isn’t Keeping Up - WSJ

Viime aikoina kansainväliset osakkeet ovat menestyneet niin kelvottomasti, että jenkkipankkien analyytikot ovat ryhtyneet varovasti suosittelemaan kiinalaisten ja eurooppalaisten osakkeiden hankkimista. Oletuksena on, että moiseen syvään  kuoppaan jumittumisella on taipumus ennen pitkää kääntyä. Mutta: "So far there hasn’t been much of a reversal."

Uskomus on, että Trump alkaa rääkätä globaalia taloutta kaikin keinoin, jolloin ulkomaiset osakkeet ottavat lisää hittiä ja vieraiden valtioiden on alettava keventää rahapolitiikkaa, mikä taas saisi osakkeet nousuun.

Tämä kuulostaa jo epätoivoiselta sijoitusolettamalta - minusta kannattaa pitää suunnitelmat simppeleinä ja rahat rahastoissa sopivasti aluepainotettuina. Eikä miettiä liikaa.

trending_up +3
14.12.2024 - 14:00

Bingo53

+3570
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2326

Varma hajauttaa Amerikan mantereelle ilmasto-ETF:illä

Varma tekee tähän asti suurimman yksittäisen sijoituksensa Yhdysvaltain markkinoilla toimivaan pörssinoteerattuun ETF-rahastoon. 2,3 miljardin euron sijoitus on myös suurin koskaan tehty ETF-lanseeraus. Uusi ilmastovaikutukset huomioiva ETF-rahasto listattiin New Yorkin pörssiin 12. joulukuuta 2024.

"Sijoitus palvelee hyvin sijoitusstrategiamme mukaisia tavoitteita, jotka liittyvät vastuulliseen sijoittamiseen ja sijoitusten maantieteelliseen hajauttamiseen. Tämä on likvidi instrumentti ja antaa meille joustoa sijoittaessamme kaikkiaan noin 63 miljardin euron varallisuuttamme", Varman listatuista sijoituksista vastaava johtaja Timo Sallinen sanoo.

Linkki: Varmalta kaikkien aikojen suurin ETF-lanseeraus Yhdysvaltain markkinoille ilmastorahastoon - Varma

Varman rahasto on Invescon rahasto, jota on modifioitu Varmalle. Varman uusi ETF-rahasto seuraa MSCI Global Climate 500 North America Selection -indeksiä, eli siinä on temaattista painoa ilmastoasioille. Varma on tehnyt muitakin sijoituksia ilmastovaikutukset huomioiviin, Varmalle räätälöityihin ETF-rahastoihin. Nämä toimivat laajasti hajautettuina Japanin, Euroopan ja kehittyvien markkinoiden alueilla.

Invesco kehtaa kertoa rahaston tikkerinkin, koska se on pörsinoteerattu eli sitä voi ostaa ja myydä jenkkipörssissä.

Invesco Launches the Invesco MSCI North America Climate ETF (KLMN)

KLMN breaks global record by launching with US$2.4 billion invested by Finnish pension insurer Varma

Linkki Invesco: https://www.invesco.com/us-rest/contentdetail?contentId=f894a64b-7545-4814-ad32-b2f13cde196d&dnsName=us&title=invesco-launches-the-invesco-msci-north-america-climate-etf-klmn

Allokaatio on aika merkittävä, jos se on 2,3 miljardia Varman 63 miljardin sijoituspotista. Se ei ole kuitenkaan Varman ainoa jenkki-etf, sillä jo keväällä he sijoittivat Invescon KLMT ETF:ään.

US listed thematic ETFs currently make up over US$439 billion in assets under management (AUM) and the category continues to see growth both domestically and internationally. Themes like greenhouse gas and carbon emissions reductions that are targeted by KLMN’s index can be useful to institutional clients who are looking to express large positions through a flexible and cost-effective allocation.

I am grateful to work with MSCI, a leading global index provider, as well as Invesco, one of the world’s largest asset managers, to break new ground on the launch of KLMN,” says Timo Sallinen, Varma’s Head of Listed Securities. “Our record-breaking $2.4 billion investment in the North American tilt of KLMN aligns with our investment in the global KLMT ETF, which launched earlier this year, to provide us with a flexible way to allocate to our precise geographical and responsible investing needs.”

Mikähän tässä ujostuttaa kertoa sijoitusten tunnuksia, jotta tavallinen kansalainenkin voisi itse päättää ja osallistua tähänkin kapinaan.

According to index provider MSCI, the MSCI Global Climate 500 North America Selection Index picks constituents of the MSCI ACWI Select Climate 500 Index, which are also constituents of MSCI North America Index.

More than 95% of the constituents of the latter index are US stocks, while the remainder are Canadian.

Linkki: https://www.ipe.com/news/varma-trumpets-biggest-investment-yet-with-23bn-in-us-climate-etf/10127799.article

Tämä kai eli etf:ssä on luonnostaan voimakas jenkkipainotus, mistä eläkkeensaaja tietysti kiittää, mutta aatesuuntautuneet vetävät taas hernettä nenään.

Kuva
Varma_invesco_hinta
Kuva
Varma_invesco_tiedot

Linkki KLMN: Invesco | Product Detail | Invesco MSCI North America Climate ETF

Linkki KLMT: https://www.invesco.com/us/financial-products/etfs/product-detail?audienceType=Investor&productId=ETF-KLMT

Ei varmaan ole pahitteeksi muidenkaan hajauttaa, isojen perässä. Jos vaikka saisivat tästä EU-kelpoisen, niin kansalainenkin voisi ostaa.

14.12.2024 - 14:28

Luuseri

+86
Liittynyt:
5.7.2014
Viestejä:
45

"Tämä kai eli etf:ssä on luonnostaan voimakas jenkkipainotus, mistä eläkkeensaaja tietysti kiittää".  

Upeaa, että joillakin on kristallipallo, itsellä se on ollut jo pidempään hukassa.