5
forum
|

hauturi

+3265
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2384

Kysymys viiniharrastajille/viinintuntijoille: Sanotaan, että teillä on viinikaappi, jossa on kolme lämpötila-aluetta. Yksi on n. 6-8 astetta, toinen on n. 10-12 astetta ja kolmas on n.16-18 astetta. Kaappi on tyhjä ja haluatte täyttää sen mahdollisimman monikäyttöisellä viinivalikoimalla; ostamalla kutakin viiniä yhden tai useampia 6 pullon laatikoita. Kahteen kylmimpään alueeseen mahtuu 8 x 6 pulloa kumpaankin, ja lämpimimpään mahtuu 14x6 pulloa. Kaikkea ei tarvitse täyttää, ja samaa viiniä voi ostaa useammankin laatikon, mutta enintään siis 30 erilaista viiniä. Mitä ostatte (mihinkin osioon)?

En hae yksittäisiä viinejä/vuosikertoja, vaan viinityyppejä esim. "vuosikertasamppanja", "gewürztraminer Elsassista", "Rioja gran reserva", "Burgundin alueen pinot noir", "Tokaji 5 puttonyos" jne. Enkä myöskään hae pitkää kypsytystä vaativia viinejä, enkä varsinkaan sijoitusviinejä, vaan mahdollisimman monipuolisesti erilaisiin ruokiin ja tilanteisiin sopivia viinejä.
 

trending_up +2
28.7.2023 - 17:22

Bingo53

+3570
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2326

Tommasin Ripasso Valpolisella sopii erilaisten lihojen kanssa ja pärjää hyvin juustojen ohella ihan lasillisen nauttimiseenkin. Luxemburgin alueella löytyy hyvin Rieslingejä kylmään säilytykseen.

trending_up +1
28.7.2023 - 23:43

Aki Pyysing

+13747
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7056

Laittaisin kylmää vuosikertasamppanjaa kylmään, kuivaa rieslingiä tai chablista keskilämpöiseen ja täyteläistä riojaa tms.  siihen lämpimimpään (joka tosin olisi itselleni aavistuksen liian lämmin lämpötia nauttimiseen).

trending_up +2
29.7.2023 - 12:41

Carlos Monte

+3
Liittynyt:
1.12.2014
Viestejä:
7

Samppajan rinnalle suosittelisin harkitsemaan myös Cremant d'Alsace kuohuviinejä. Samalla menetelmällä valmistettuja kuohuviinejä, kuin samppanja, mutta huomattavasti edullisempia. Usein hapokkaita ja raikkaita.

Kuivista Rieslingeistä itse suosisin Alsacen aluetta tai Saksan viinialueita. Jos pitää erityisen paljon hapokkaista Rieslingeistä, niin siinä tapauksessa saksalaisia. Mm. Rheingau ja Pfalz hyviä alueita.

Punaviinien osalta espanjalaisissa viineissä on yleisesti ottaen erinomainen hintalaatusuuhde. Riojat toimivat hyvin lihojen kanssa. Mainitsemasi Burgundin Pinot Noiritkin ovat loistavia viinejä, mutta niissä on syytä panostaa kalliimpiin ja laadukkaampiin viineihin. Halvat Burgundit ovat melko huonoja. Sama pätee Bourdeaux-viineihin.
 

trending_up +2
1.12.2023 - 13:03

Bingo53

+3570
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2326

Olen utelias kuulemaan miten tämä Hauturin viinikysymys on ratkennut, kun Mosel-Saar-Ruwer viinialue on kivenheiton päässä. Mosel-joella on viiniä viljelty jo kaksi ja puolituhatta vuotta sitten - luulisi olevan jo kypsää.

Joenrantahan on viinialue, jossa pääsee maistelemaan luxembourgoisie viinejä ja viinireitti Wäistrooss kulkee kuulemma hyvien viinitilojen ja maisemien läpi - vai kuinka lähempi perehtyminen on osoittanut.

Glögikausikin alkaa kai olla käsillä.

trending_up +1
1.12.2023 - 13:54

hauturi

OP
+3265
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2384

Bingo53 wrote:

Olen utelias kuulemaan miten tämä Hauturin viinikysymys on ratkennut, kun Mosel-Saar-Ruwer viinialue on kivenheiton päässä. Mosel-joella on viiniä viljelty jo kaksi ja puolituhatta vuotta sitten - luulisi olevan jo kypsää.

Joenrantahan on viinialue, jossa pääsee maistelemaan luxembourgoisie viinejä ja viinireitti Wäistrooss kulkee kuulemma hyvien viinitilojen ja maisemien läpi - vai kuinka lähempi perehtyminen on osoittanut.

Glögikausikin alkaa kai olla käsillä.

Viinikysymys ei varsinaisesti ole ratkennut millään tavalla, erilaisia viinejä, ml. mainitsemiasi Mosel-Saar-Ruwerin alueen viinejä on toki osteltu ja juotu, ja paljon muutakin on tarttunut kaupoista mukaan. Kysymys oli enemmänkin sellaisen "ideaaliviinikaapin" kartoittamiseksi, ei niinkään akuuttiin hätään. Luxemburgilaista cremantia on kyllä aina kaapissa.

Wäistroossia ajellaan aika usein, koska n. parin viikon välein tulee käytyä Trierissä ja vähintään jompaan kumpaan suuntaan ajellaan Moselin rantaa nimenomaan maisemien takia. Siellä ei kylläkään pysähdytä maistelemaan, koska ollaan autolla. 

Glögi- tai glühweinkausi on käsillä, täällä myös munatoti on varsin suosittu. Luxlait tekee valmista totia johon tarvitsee vain lisätä sopiva määrä rommia ja lämmittää - maistuu ihan oikealta huomattavasti vähemmällä vaivalla. Skandinaavian "herkkuihin" erikoistuneesta kaupasta saa myös (ruotsalaista) glögiä. Kaikkia kolmea sorttia on jo nautittu.

trending_up +1