Karhut - esiintymät, haavat, uhrit, kaataminen ja parhaat paistit

1
forum
|

petteri

+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Viimeinen neljännes on ollut tuloksellisesti sijoitusuran paras eikä viimeisessä vuodessakaan ole yhtään valittamista. (koputtaa puuta) Erilaisissa arvopapereissa näyttää nyt olevan noin 120 % nettovarallisuudesta (pl . oma velaton asunto). Päivätöitä ei tällä hetkellä varsinaisesti ole, joten pieniä suorituspaineita sijoituspuolella on. Nyt viime aikoina karhut ovat alkaneet kummitella mielessä. Pörssi kuitenkin näkyy voivan ihan hyvin eli suoranaista syytä rauhattomuuteen ei pitäisi olla, mutta fiilis kertoo muuta.

Syytä voi aina arvailla, edellisestä laajasta markkinakarhuesiintymästä on jo aikaa, mutta kohdallani öljykarhu ja rautamalmikarhu pääsivät viimeisenkin vuoden aikana yllättämään ja puraisemaan aika kipeästi. Onnistuin muutaman kerran potkaisemaan karhun irti viime tipassa, joten karhut eivät raadelleet koko vuoden tulosta, vaikka kipeää tekikin. Pahinta oli kuitenkin kun yksi rautainen karhu hyökkäsi varoittamatta tulosvaroituspuskasta ja tarrasi kiinni salkun nurkkaan, tuosta ei selvitty ilman position pika-amputaatiota, mutta puolet tuosta raajasta jäi karhun saaliiksi. Rautakarhupaistista ei siis ollut puhettakaan ja salkkua joutui parantelemaan jonkin aikaa.

Taistelu öljykarhun kanssa on vielä kesken, pientä karhupaistia taitaa olla salkussa, tappioiden täytteeksi. Nyt olen kyllä vähän huolissani, josko öljykarhut eivät vaan ole paritelleet viime vuosina harvinaisen roskalainakarhun kanssa, pelkään näet että öljybondikarhu voisi olla kauhea peto.

Toisaalta yksi toisenlainenkin karhukokemus löytyy tältä vuodelta. Venäjän karhukin pääsi melkein näykkäisemään ja ärhenteli rajusti, mutta puolustus oli naapurikarhua vastaan sen verran hyvässä kunnossa, että lopputuloksena näyttää, ainakin tällä hetkellä, olevan ei kauhean iso mutta kuitenkin mehevä karhupaisti.

Nyt kuitenkin olen alkanut yhä enemmän pelätä mahdollisia karhulaumoja ja kartoittaa mahdollisuuksia saada ne kiinni ja kaadettua. Teknokarhuepidemiaa ihmettelin aikoinaan vaan kaukaa. Toisaalta markkinoita raadelleet finanssikarhulaumat tunnistin kyllä aikoinaan hyvin ja vahingot jäivät vähäisiksi, mutta paistia ei oikein tullut. Paha moka oli kyllä tuohon aikaan, että Outokarhua en karhuksi meinannut uskoa millään. Kiinteistökarhu myös näykkäsi.

Missäköhän karhut nyt piileksivät? Usein olen kyllä huomannut olevani markkinan ajoituksissa ennemminkin pahasti edellä, joten nyt pitäisi tehdä hyvä suunnitelma karhulaumojen varalta, jos vaikka tällä kertaa ne eivät pääsisi niin pahasti puraisemaan.

 

 

23.2.2015 - 09:59

TEP1S

+99
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
150

Matalien korkojen kausi voi jatkua jonkin aikaa, mutta korkotilanteen normalisoituminen (euriborit 2-4 %) on mielestäni talviunilla oleva karhuemo. Matalakorkoisen karhujässikän asemesta olisi paljon hauskempi katsella korkeakorkoista nousukauden bilettäjää.

Matalat korot saattavat saada listayhtiöt velkaantumaan vähän liikaa. Kunhan korot hieman nousevat, niin karhunpoikanen saattaa nostaa päätään useammassakin taseessa ja rouhaista osinkorahat parempiin suihin koronmaksuun. Tosin eipä Suomessa ole kovin monta käteisellä tehtyä isoa yrityskauppaa tai megainvestointia ole nähty viime vuosina, joten riski täällä ei ole kovin akuutti. Maailmalla löysä raha on aiheuttanut enemmänkin yli-investointeja.

Toinen näkökulma on liikearvot. Matala riskitön korko on tehnyt liikearvon testauslaskelmista melko huuhaata, kun WACC on laskenut. Jos korot nousevat, voi liikearvon alaskirjaustarve tulla nopeastikin, vaikka itse liiketoiminnassa ei tapahtuisi mitään muutosta. Liikearvon alaskirjauksella ei ole kassavirtamerkitystä, joten asia ei useimmiten ole kovin merkittävä sijoittajille. Mutta velkaantuneilla firmoilla alaskirjaus voi tehdä ison loven omaan pääomaan ja laskennallinen nettovelkaisuus voi siten kasvaa alaskirjauksen takia aiheuttaen kovenanttien paukkumisen, mikä voi nostaa korkokuluja merkittävästikin.

 

Vuonna 2007 instituutiosijoittajat kysyivät firmojen johdolta koko ajan "miksi teillä on noin vähän velkaa? Pitäkää oman pääoman käyttö tehokkaampana". Vuonna 2009 samat sijoittajat kysyivät samoilta firmoilta "miten teillä on noin paljon velkaa???". Sijoittajan muisti on lyhyt.