Mitä lukea, paljonko tarvittavat alkupääomat?

11
forum
|

Jack Torrance

-69
Liittynyt:
14.4.2015
Viestejä:
256

Takana lukion oppimäärä ja muutama ylimääräinen yhteiskuntaopin kurssi, eli en ymmärrä sijoittamisesta, tai taloudesta hirveästi mitään. Kysynkin siis, mitä kannattaa lukea, että pääsee alkuun, ja minkä kokonen pääoma pitää olla, että kannattaa aloittaa.....? Toki varmaan em. voi olla montaa mieltä, mutta että järkevän kokoista lisätuloa voisi tehdä kohtuullisella vaivalla. Onko tämä edes mahdollista, vai joutuuko sijoittamisen aloittamaan samalla tavalla pohjalta, kuin pokerin (maksamaan oppirahoja / pyörittämään pennejä).

Ymmärrän pelikassanhallinasta ja varianssista ym. pokeriin liittyvästä, jotka varmaan pitkälle myös pörssiin liittyvät, eli noista ehkä jotain etua hommaan? Please help?!

13.5.2015 - 09:57

keely

+32
Liittynyt:
13.10.2014
Viestejä:
48

Nordnetin hinnastoa esimerkkinä käyttäen ekat 10 luotia maksaa 9e laaki ja halvimmillaan 3e jos sarjatulella ampuu.

Jos 100e paukkuja räiskisit, niin 9% rake per "potti" varmaan nostaa niskakarvat.

1000e per laaki on jo alle 1% rake, mitä henk. koht. pidän miniminä.

(Joskin pokerirake% ja kaupankäyntikulu% vertailu eivät sinänsä ole vertailukelpoisia, niin perstuntumaa antavia kuitenkin)

Jos nyt jotain ihan perusperus ABC aloitusta hakee ni tää oli ainaki minusta melko hauska: https://www.youtube.com/watch?v=qSsoyCG0E5I

13.5.2015 - 10:02

Straight8

+50
Liittynyt:
23.3.2015
Viestejä:
59

Pääomalla ei ole sinänsä minimimäärää, jos puhutaan sijoittamisesta yleensä. Hajautuksen saat aikaan rahastojen kautta jo kymmenillä euroilla. Pörssi on +EV peli jo itsessään eli tikkaa heittämälläkin teet voittoa, jos sijoitat nousun puolesta. Sikäli osaamista ei tarvita ja keskustelua onkin ollut, että voiko markkinoita voittaa, mutta itse tykkään ajatella, että voi voittaa niin tämä on paljon hauskempaa kuin indeksiin sijoittaminen.

Jos puhuit treidaamisesta eli aktiivisesta kaupankäynnistä, niin se lähestyykin sitten nollasummapeliä ja minimisumma riippuu siitä, minkälaisia kaupankäyntikuluja joudut maksamaan ja miten lyhyellä aikavälillä liikut, teetkö päivänsisäistä kauppaa, otatko vipua jne.

13.5.2015 - 10:08

kohina

+10
Liittynyt:
11.4.2015
Viestejä:
49

”Mitä kannattaa lukea”

-Tähän saat varmasti jokaiselta erilaisen vastauksen. Jos jostakin aloittaisin asemassasi, lukisin varmaan "A Random Walk Down Wallstreet" (Malkiel, löytyy suomennettunakin). Kirja käsittelee melko laajasti markkinoita, eri varallisuuslajeja (kirjasta aikaa kun olen sen viimeksi lukenut), ja melko usein pidetään yhtenä merkittävänä kirjana rahoituksen alalla.

 

”minkä kokonen pääoma pitää olla, että kannattaa aloittaa.....? Toki varmaan em. voi olla montaa mieltä, mutta että järkevän kokoista lisätuloa voisi tehdä kohtuullisella vaivalla."

-Riippuen mitä tavoitteena, ja mitä "aloittamisella" tarkoitat. Jos tarkoitat, että meinaat tehdä päiväkauppaa ja olla aktiivinen kohinasijoittaja, olisi hyvä olla melko pohjaton kassa. Pointtina siis että (mielestäni) päiväkaupantekijät ovat markkinoilla lähinnä likviditeetin tarjoajia, eikä ne ylisuuria (riskikorjattuja) tuottoja saa.

Jos tarkoituksena vaurastua, niin kysymys on irrelevantti. Siihen tarvitaan vain että kuluttaa vähemmän kun säästää, ja uudelleensijoittaa säästöt johonkin tuottavaan kohteeseen. Indeksisijoittaminen on hyvä vaihtoehto tätä varten (tosin tylsää jos tarkotuksena hakea pokerin korviketta pörssistä).

 

”Onko tämä edes mahdollista, vai joutuuko sijoittamisen aloittamaan samalla tavalla pohjalta, kuin pokerin (maksamaan oppirahoja / pyörittämään pennejä).”

-Tallaajia on melko monenlaista. Tässä on ajatusvirheenä tosin se, että pokeri on nollasummapeli kun taas markkinat (markkinatuotto) eivät ole. Mielestäni siis vertailusi pokerin kanssa on melko epäolennainen.

 

”Ymmärrän pelikassanhallinasta ja varianssista ym. pokeriin liittyvästä, jotka varmaan pitkälle myös pörssiin liittyvät, eli noista ehkä jotain etua hommaan? Please help?!”

-Enemmän miettimisen aihetta saat ehkä kun et mieti asioita, mitä kuvittelet ymmärtäväsi, vaan mitä et vielä tiedä. On asioita elämässä, joita ei rahalla saa vaan pitää käyttää myös aikaa. Olen huomannut joitakin jotka ovat päättäneet alkamaan spekuloimaan arvopaperimarkkinoilla, ja into asioiden opiskeluun on lopahtanut melko nopeasti kun uteliaisuus ei ole riittänyt hirveän pitkälle

Pääoma on keino päämäärien saavuttamiseen, eli ts. niiden asioiden saamiseksi joita arvostat. Kysymyksistäsi ei paljastunut hirveästi, mitkä ovat sinun motivoivimmat tekijät?

13.5.2015 - 13:32

Jack Torrance

OP
-69
Liittynyt:
14.4.2015
Viestejä:
256

Kiitos vastauksista!

Mikäli oikein ymmärsin aktiivista päivittäistä myymistä, ostamista ja seuraamista vaativa sijoittaminen, mikä itseä siis kiinnostaa vaatii kunnon pääomat. Persaukinen olen, joten voin unohtaa. Uskon myös, että omalla kohdalla isompi tuotto on investoida pokeriin (kasvattaa pelikassaa ja pyrkiä nousemaan tasoja), kuin laittaa rahaa matalakorkoisiin rahastoihin suht varmalla pitkän aikavälin tuotolla.

"Pääoma on keino päämäärien saavuttamiseen, eli ts. niiden asioiden saamiseksi joita arvostat." - hyvin sanottu. Ja kun nyt kysyit, niin ittelle näistä asioista rahalla saavutettavissa olevat  tuntuvat perimmiltään olevan pitkälle niitä, joista jäin pentuna paitsi tai jotka sain vain osittain. Harmitti aina, kun vanhemmat vuokras pitkään jotain mökkiä, siitä tuli rakas paikka ja sitten jouduttiin yhtäkkiä lähtemään pois. Haluaisin siis joskus oman mökin saunalla järvenrannasta !!! Se on nro1. rahalla saavutetavissa oleva juttu! Asunko vuokralla, vai omistusasunnossa tuntuu tällä hetkellä yhdentekevältä.....  Haluan perheen, ammatin, jossa voin auttaa muita (työn josta nautin!!!) , hyvän fyysisen kunnon joskus vielä ottelemaan (nyrkkeily) fyysinen kunto tottakai elämänmittainen tavoite.... + haluan reppureissata. (tämä rahaa vaativa, tosin ei todellakaan samassa mittakaavassa, kuin mökki).

 Asuminen, ympäristö, elintaso, harrastukset..... Noita se varallisuus rajoittaa, mutta lisäksi elämässä on paljon asioita, joihin voi  perehtyä ihan ilmaiseksikin.

Nyt kun tätä kirjoittaessani jouduin ajattelemaan huomasin, että aika iso osa mun rahan avulla haluamistani asioista on aika lailla saavutettavissa "köyhänäkin", tai erinomaisesti keskituloisena.... Uskon, että on rankkaa olla sika rikas, tiedän että on perseestä olla köyhä eli jotain siltä väliltä on varmaan optimi. 

13.5.2015 - 15:33

LongJohn

+80
Liittynyt:
21.1.2015
Viestejä:
129
Jack Torrance kirjoitti:

Ymmärrän pelikassanhallinasta ja varianssista ym. pokeriin liittyvästä, jotka varmaan pitkälle myös pörssiin liittyvät, eli noista ehkä jotain etua hommaan? Please help?!

Jack Torrance kirjoitti:

 Uskon myös, että omalla kohdalla isompi tuotto on investoida pokeriin (kasvattaa pelikassaa ja pyrkiä nousemaan tasoja), kuin laittaa rahaa matalakorkoisiin rahastoihin suht varmalla pitkän aikavälin tuotolla.

Näihin lainauksiin viitaen. Onhan sinun järkevää pitää osa pelikassastasi sijoitettuna jotenkin muuten kuin 0-korolla. (jonka vaikutelman saan tuosta jälkimmäisestä lainauksesani)

 

13.5.2015 - 19:09

Jack Torrance

OP
-69
Liittynyt:
14.4.2015
Viestejä:
256

Kun kassa on isompi ja tasot pokerissa sitä luokkaa, että en enää näe tarpeelliseksi pyrkiä pelaamaan isompaa, (seinä vastassa, en pärjää / pää ei kestä tappioputkia), niin sitten laitan varmaan rahastoihin reippaasti sitä rahaa tai perehdyn tarkemmin aktiivisijoittamiseen. Tällä hetkellä kumminkaan ei joutilaana ole semmoisia summia, että niiden makuuttaminen tulisi kalliiksi.

Alkuperäinen luulo oli, että muutamalla tonnilla voisi hyvin ostella osakkeita suht vakaista firmoista ja sitten myydä aina kun on voitolla, eikä ahnehtia....! Simple as that ja tehdä helppoa fyrkkaa, mutta jos toi vero on 9% niin voi varmaan unohtaa.

Täytyy lukea toi "A Random Walk Down Wallstreet"...

13.5.2015 - 19:23

asikainl

+69
Liittynyt:
1.7.2014
Viestejä:
101

Ite oon henk. koht. sitä mieltä, että alle 10k ei kannata lähteä osakkeisiin sijoittamaan. Kannattaa pienempiä summia säästää vaikka Nordnetin superrahastoihin ja siirtyä suoriin osakesijoituksiin kun se 10k on kasassa.

17.5.2015 - 10:39

sijoituskilpikonna

+26
Liittynyt:
22.11.2014
Viestejä:
121

Kunhan kulut pysyvät sijoitettuun summaan verrattuna järkevinä en näe mitään ongelmaa aloittaa pienemmällä pääomalla. Kuten aiemmin jos tuli ilmi, Nordnetin 9e komissiolla pitäisin myös tuota 1000 euron kertasijoitusta minimissään järkevänä.

Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin on hyvä aloituskirja.

18.5.2015 - 19:37

asikainl

+69
Liittynyt:
1.7.2014
Viestejä:
101

Niin siis mun pointti tossa 10k:ssa on se, että sillä voi jo hajauttaa jonkun verran että kulut pysyy suht. järkevissä numeroissa. Esim. neljään osakkeeseen 2500€ kuhunkin. Tällä saa jo aika hyvää toimialahajautusta. Siihen asti suosittelen esim. tuota superrahastoa tai jotain erittäin pienikuluista ETF:ää.

21.5.2015 - 15:53

Aki Pyysing

+13751
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7057
Jack Torrance kirjoitti:

Alkuperäinen luulo oli, että muutamalla tonnilla voisi hyvin ostella osakkeita suht vakaista firmoista ja sitten myydä aina kun on voitolla, eikä ahnehtia....! Simple as that ja tehdä helppoa fyrkkaa, mutta jos toi vero on 9% niin voi varmaan unohtaa.

Tässä stop profit strategiassa olisi rakenteellinen vika, joka tuo paljon pieniä voittoja, mutta muutaman ison kuran. Tätä suunnittelevat tekevänsä lähes kaikki aloittelevat sijoittajat ja jatkavat monet kokeneetkin. En suosittelisi, vaikka olisi verotonta.

6.2.2016 - 08:31

Jarkko

+8
Liittynyt:
5.2.2016
Viestejä:
20

Huomasithan, että esitit tämän kysymyksen huippukurssejen aikaan. 

En sinuna lähtisi ostamaan suoria osakkeita tai pelaamaan pörssissä. Nordetissä pääset kuukausisäästämisellä kuluttomasti. ETF tai superrahastot. Pidä peliharrastuksena pokeri ja säästä vaikka pörssiin "pokerivoittoja" tasaisesti. Pörssissä pitäisi ymmärtää maailman menosta ja yritysten arvostuksista todella paljon. Näennäisesti helppojen tunnuslukujen takana on paljon monimutkaisuutta.

Nuorena kannattaa opetella taitoja ja innolla tehdä asioita. Ottaa riskiä oman ajankäytön suhteen. Pokerin pelaaminen tai oman yrityksen perustaminen yli 30v perheelliselle tyhjätaskulle ei ole käytännössä vaihtoehto. Jos askel osu lankulle, niin muu perhe vaihtaa maisemaa.