Tuntematon käyttäjä (ei varmistettu)

-604
Liittynyt:
23.1.2023
Viestejä:
1399

Suomen eturivin poliitikkojen kannattaisi varmaan säännöllisin väliajoin käydä jossakin Lapissa hiihtoreissulla hakemassa vähän etäisyyttä asioihin.

Poliitikko ei saa palkkaa valtion raha-asioiden ja budjetin ainaisesta miettimisestä, vaan kansan kuuntelemisesta ja kansallisen edun huomioon ottamisesta. On ikävää havahtua, että poliitikot sotkevat raha-asiat ja politiikan nykyään jatkuvasti viitaten Sipilän ja Bernerin möhläyksiin.

27.1.2017 - 03:12

baatiful (ei varmistettu)

OP
-604
Liittynyt:
Viestejä:
1399

No ehkä nyt eletään hieman tiukkoja aikoja, jolloin taloutta on väkisinkin mietittävä. Valtio ei kuitenkaan ole yritys. Valtio on monen ihmisen koti. Ihmisiä ei voi ajatella vain numeroyksikköinä, vaikka talouslukuja voi.

Esimerkiksi hallituksen ehdottaessa lakiuudistuksia, kannattaisi muistaa, että lakiehdotukset eivät saa sotia vastoin armasta perustuslakiamme, joka on vaivalla sadan vuoden kuluessa aikaansaatu. Esimerkiksi eduskunnan oikeusasiamies Jaakko Jonkka on maininnut, ettei hallitus kuuntele lakeja säätäessään oikeusvalvojien kommentteja, vedoten esimerkiksi kiireeseen.

Ymmärrettävästi lakiuudistuksilla on monesti kiire. Mieleen voi kuitenkin hiljaisina hetkinä hiipiä pieni kysymys: mihin kaikkeen perusoikeuksien loukkauksiin hallitus onkaan valmis ryhtymään?

Toisaalta "kiireellä" aikaansaadaan huonoa lainsäätelyä. Esimerkiksi: lakiehdotustekstistä tulee liian pitkä. Hyvä teksti, jota on hiottu ja hiottu ja hiottu puntaroiden ENSIN tarkkaan, mitä tavoitellaan, on ytimekäs. Hyvä kirjoittaja kirjoittaa tekstin tavoitteensa esiin niin, että muutkin ymmärtävät. Viesti menee perille. Vastaavasti, kun kiireessä laaditusta lakitekstistä tulee liian pitkä, voi ns. pihvi mennä piiloon. Tällöin laeista tulee vaikeaa noudattaa/soveltaa oikein. Lakitekstistä ei saa "otetta". Laeista tulee "puuroa". Kiire siis jättää "jälkensä", mikä on meidän jälkipolviemmekin sitten jotenkin kyettävä kantamaan, kun koettavat Suomen valtion lainsäädäntöä tulkita. Jokaisellahan on velvollisuus tuntea laki.

Tietävätkö lakiehdotuksen laatijat nykyään itsekään, mitä ehdottavat ja mitä on mielessä, kun rustaan tällä tavalla.

(Lisäksi se on mielestäni paha virhe, jos kuvittelee olevansa itse kaikista viisain ja oikeassa, vaikka todellisuudessa voisi oikeasti vähän kuunnella, mitä muut asiasta tietävät. Nykyajan ongelmana on juurikin, että kuvitellaan olevansa oikeassa, vaikka todellisuudessa ei ole edes kysynyt keneltäkään edes näkemyksiä saatika edes ajatellut, että joku muu saattaisi olla itseä viisaampi (jossakin) asiassa. Perustuslaki on onneksi jonkunlaisena tulppana kaikenlaiseen päähänpistoihin hallituksen suunnalta!!!)