Aki Pyysing

+13751
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7057

Bengt Holmström on näköjään ehdokaslistoilla talous-Nobeliin. Äijä on siis MIT:n taloustieteen professori. MIT tuottaa mm. erinomaisia Blackjack-countereita ja biittaa Aallon vasemmalla pikkusormella. Tuskin valitaan.

Kumma homma, että STAKES raahaa tänne australialaisen huru-ukon, eikä kysäise esim. Bengt Holmströmiltä sen näkemyksiä Suomen taloudesta.

Hesari julkaisi tämän obv epähuomiossa 19.8.:

http://www.hs.fi/talous/a1439870365925

"Kaksi tärkeintä lääkettä Suomen talouden ongelmiin ovat Holmströmin mukaan työmarkkinoiden uudistaminen ja nuorista huolehtiminen. Palkkamaltilla voidaan parantaa yritysten kustannuskilpailukykyä, mikä on lyhyen aikavälin lääke."

"En kuulu niihin, joiden mielestä Suomi voisi elvyttää itsensä ulos taantumasta. Suomi tuottaa eniten teollisuuden tarvitsemia tuotteita ja palveluita. Kun investoinnit ovat vähäisiä kaikkialla maailmassa, en oikein ymmärrä, miten kotimaista kysyntää lisäämällä voitaisiin lievittää kansantaloudelle erittäin tärkeän vientiteollisuuden ongelmia."

"Internet, robotit ja liiketoiminnan digitalisoituminen ovat kuin luonnonlakeja. Ei niiden kehittymistä voi estää. Mitä enemmän kiellämme uusia liiketoimintamalleja, sitä enemmän jäämme jälkeen"

Toisaalta pään pussiin laittaminen on kivempaa kuin tosiasioiden tunnustaminen.

12.10.2015 - 14:59

Aki Pyysing

OP
+13751
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7057

Jaahas, olin jo myöhässä. Köyhyyden ja hyvinvoinnin tutkijalle Angus Deatonille meni. Oli näköjään jo julkaistu, kun heräsin edes Holmströmin ehdokkuuteen.

12.10.2015 - 17:59

khufu

+239
Liittynyt:
26.2.2015
Viestejä:
192

Kävin kuuntelemassa yhden tuon aussi huru-ukon Suomen vierailun luennoista. Siis olettaen, että Aki viittasi William Mitchelliin. Äijä osoittautui hiukan Wahlroosin tapaiseksi taitavaksi puhujaksi, jolta media varmasti saa sopivan raflaavia sitaatteja. Ajatusten ideologinen perusta ei jäänyt epäselväksi ja välillä Mitchell johdatteli kuulijoita hiukan puolivillaisilla perusteluilla haluamaansa suuntaan, mutta erilaisesta taustaideologiasta huolimatta pakko myöntää että kaveri on monessa asiassa luultavasti myös oikeassa.

Suomalainen media ja Arhinmäki&co usein vain joko tahtomattaan tai tahallaan väärinymmärtävät näiden keynesiläisten sanoman. Ei se Mitchellinkään kohdalla ollut, että työn yksikkökustannuksilla ei ole väliä tai että Suomi voi nykytilanteessa velkaantua juuri niin paljon kuin huvittaa. Se oli, että rahaliitto ilman talousunionia ei voi toimia. Ja koska Euroopassa juuri kukaan ei ole valmis talousunioniin, niin rahaliitto tulisi purkaa. Ja Suomen kohdalla vielä tarkemmin: Erotkaa rahaliitosta ja hoitakaa kilpailukykynne valuuttadevalvaation kautta kuntoon.

Lopulta Holsmströmin näemmä puoltama ja Suomen hallituksen ajama palkkadevalvaatio ja Mitchellin kannattama valuuttadevalvaatio (euroeron jälkeen) johtavat aikalailla samaan suuntaan. Arhinmäki tietysti käyttää näitä Mitchelleitä ja Holapoita yms keynesiläisiä tukenaan väittäessään, että Suomen on ihan ok velkaantua juuri niin paljon kuin huvittaa, valtion tulisi jatkaa elvyttävää talouspolitiikkaa ja keneltäkään ei saa leikata. Tosiasiassa kuitenkin sekä Mitchell että Holappa ideologisesta taustastaan huolimatta tunnustavat, että Suomen kaltainen pieni, vientivetoinen rahaliiton reunamaa ei voi vapaasti päättää velkaantumisastettaan ja elvyttämisestäkin on rajallisesti hyötyä. Mitchellkin oli elvyttämisen kannalla, mutta vaati sitä ensisijaisesti rahaliiton ylijäämämailta eli käytännössä Saksalta.

13.10.2015 - 08:02

Salkku nimeltä Wanda

+10
Liittynyt:
28.9.2015
Viestejä:
85
khufu kirjoitti:

Suomalainen media ja Arhinmäki&co usein vain joko tahtomattaan tai tahallaan väärinymmärtävät näiden keynesiläisten sanoman.

Tai eivät oikeasti ole perehtyneet Suomen tilanteeseen. Heille tungetaan lehdistön toimesta joku taulukko paljonko eri euroopan mailla on velkaa suhteessa bkt ja kysytään pitääkö suomen kiristää, kun velka on näin suuri. Kertomatta paljonko budjettivaje on.

10.10.2016 - 12:56

Aki Pyysing

OP
+13751
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7057

Nyt se Holmström sitten sai talouden Nobelin. Maailma alkaa olla valmis: Jääkiekon maailmanmestaruus, euroviisuvoitto ja talouden Nobel Suomeen tuntuivat kaikki kovin mahdottomilta asioilta 70-luvulla.