Valuuttakurssien vero-optimointi
MasaJon
Verottajan sivuilla mainitaan omaisuuden kuten esim. ulkomaan osakkeiden kauppaamisessa olevan mahdollista vaikuttaa verotettavaan määrään ulkomaan valuutan vaihtokurssin kautta siten että sijoitta itse voi valita mitä vaihtokurssia verotuksessa käytetään.
Jos omaisuuden hankintahinta on suoritettu muussa valuutassa kuin euroina, hankintahinta muunnetaan euroiksi muun selvityksen puuttuessa hankintahinnan suorituspäivän Euroopan keskuspankin virallisella vaihtokurssilla. Vastaavasti jos luovutushinta on saatu muussa valuutassa kuin euroina, luovutushinta muunnetaan euroiksi muun selvityksen puuttuessa luovutushinnan saantipäivän Euroopan keskuspankin virallisella vaihtokurssilla.
Lähde: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48935/omaisuud…
Jos omaisuuden hankintahinta on maksettu muussa valuutassa kuin euroina, hankintahinta lasketaan muuntamalla suoritetun valuutan arvo euroiksi hankintapäivän vaihtokurssilla. Jos luovutushinta on saatu muussa valuutassa kuin euroina, luovutushinta muunnetaan euroiksi muun selvityksen puuttuessa luovutushinnan saantipäivän vaihtokurssilla.
Lähde: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48262/arvopape…
Ensimmäisessä lainatussa tekstissä tulee vastaan maaginen "muun selvityksen puuttuessa", josta itsessään verottajan sivuilla ei näyttäisi olevan mitään tarkempaa tietoa tai määritelmää. Jos asiaa hakukoneen voimalla yrittää selvittää, niin ainakin Googlen kautta löytyy joitakin suomalaisia keskustelunalkuja asiasta jossa väitetään kaikenlaisia vaihtoehtoja olevan kuten:
2010 - "Kun sijoittajalle on kertynyt luovutusvoittoja, -tappioita tai osinkoja muussa valuutassa kuin eurossa aukeaa mielenkiintoinen vero-optimointikohta. Verotuksessa voi sijoittaja käyttää valuutan muuntokurssina päivän, viikon, kuukauden tai vuoden valuuttakurssia - mikä vain on sijoittajalle edullisin vaihtoehto."
Lähde: http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/2010/04/sijoittajan-verovin…
2020 - "Verottajalle voi tehdä selvityksen kurssissa. Vaihtoehtoina ovat tapahtumahetken kurssi, kuukauden keskikurssi tai vuoden keskikurssi. Itselläni on myös valuuttatili ja olen verrannut vuoden keskikurssia veroilmoituksen kurssiin ja käyttänyt vuoden keskikurssia, mikäli se on ollut kannaltani edullisempi vaihtoehto."
Lähde: https://www.sijoitustieto.fi/comment/50974#comment-50974
2021 - "Itse soittelin verottajalle ja varmistin että ainakin Suomen Pankin vahvistamaa koko vuoden keskikurssia voitaisiin käyttää koko vuoden kaikkiin kauppoihin."
"Sama on todettu hieman toisin sanoin myös ohjeessa Arvopaperien luovutusten verotus. Huomaa etenkin ohjeen sanamuoto ”muun selvityksen puuttuessa”. Jos päädyt käyttämään jotain muuta valuuttakurssia, kuten esimerkiksi verottajalta kysymääsi vuoden keskikurssia, samaa menetelmää on syytä käyttää kaikissa luovutuksissa."
Lähde: https://keskustelut.inderes.fi/t/verotus-osakekaupoissa/330/310
Tämän kaiken jälkeen on vähän sellainen epävarma fiilis että asiaan voi jonkinverran ilmeisesti vaikuttaa, mutta tarkkaa laillista määritelmää ei näytä asialle olevan joka valottaisi noita muita vaihtoehtoja selvityksen suhteen kuin päivän kurssin tai vuoden keskiarvo kurssin käyttäminen. Ainoa varma vaihtoehto on tietenkin verottajalle soittamiseen ja sieltä asian tiedustelemiseen jos vaikka sattuisi kohdalle asiakaspalvelija joka asiasta jotain tietäisi...
Sattuuko täällä olemaan veteraanisijoittajia tai muita sellaisia henkilöitä joilla olisi tästä asiasta jotain "varmaa" tietoa omien tekemisiensä perusteella? Itse olen ensimmäistä kertaa tänä vuonna sijoittamassa ulkomaan osakkeisiin IB:n kautta ja tämä on ensimmäinen kerta kun vero-optimoinnista suomessa kuulen. Jos tällä voi laillisesti rahaa säästää, niin kyllä kiitos.