"I misinterpreted the rules" - Puliveivaukset pörsseissä, meillä ja muualla kautta historian

I. Sulasalmi

+49
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
106

Päivänä menneenä istuin Roskapankin terassilla, tämä anniskelu- ja seurusteluravintola on saanut nimensä laman aikoihin tunnetuksi tulleesta termistä "Roskapankki", joka Wikipedian mukaan tarkoittaa "Roskapankki on kansanomainen nimitys omaisuudenhoitoyhtiölle, joka hoitaa valtion tukea saaneen pankin omaisuuden tai vastuiden hoitamisen ja myymisen." Roskapankkien syntyminen on näkemykseni mukaan pääosin seurausta agentti-päämies-ongelman  (http://bit.ly/1jdTQ89)  riskien toteutumisesta. Suomeksi sanottuna, liikkeenjohdon lojaalius omistajia kohtaan ei ole parhaalla mahdollisella tolalla ja ajetaan surutta omaa taloudellista etua omistajien kustannuksella. Koko yhteiskunnan kannalta huonoimmassa tapauksessa liikkeenjohto onnistuu ajamaan yrityksen selvitystilaan (nappaamaan itselleen samalla hyvät rahat) ja aina valppaat julkisen vallan edustajat käyttävät veroja pitkittääkseen vääjäämätöntä, eli konkurssia. Tämä lisää moraalikatoa ihmisten toiminnassa, koska on saatu signaali miten toimitaan kun ns. shit hits the fan. Omistajille syntyy disinsentiivi minimoida agentti-päämies-ongelmaa, koska ongelman kustannuksia subventoidaan verovaroista.

 

Puliveivausta tapahtuu myös muiden osakkeenomistajien taholta muita osakkeenomistajia kohtaan. Yleensä tämä ilmenee isompien osakkeenomistajien ajaessa omaa etuaan pienempien kustannuksella. Sijoitustiedon nimimerkki TEP1S tuo esiin (http://bit.ly/1koruNd)  Restamaxissa tapahtuvaa toimintaa. Historia tuntee monia huvittavia tapauksia mm. Enron, Parmalat, Worldcom jne. Missä on kyse käytännössä kirjanpidon vääristelystä. Suomalaisella pörssiyhtiö Koneellakin oli ongelmansa Italian tytäryhtiön johdon harjoittaman luovan kirjanpidon kanssa, mistä sitten tulikin isohkot alaskirjaukset monen vuoden ajalta. Sijoitustiedon nimimerkki Aki on kertonut Elcoteqin käyttäneen osavuosikatsausten yhteydessä ohjeistuksessaan monta kvartaalia peräkkäin optimistisia arvioita, jotka eivät koskaan toteutuneet. Onkin esitetty epäilyjä, että liikkeenjohdolla olisi ollut tietoa ettei yhtiön liiketoiminta kehity niin suotuisasti kuin annetaan ymmärtää. 

 

Tällä forumilla on varmasti henkilöitä, jotka muistavat Suomen ja maailman pörssihistoriasta varoittavia esimerkkejä mainitunlaisista puliveivauksista. Niitä voi kertoa tähän ketjuun, myös epäilyt ja havainnot meneillään olevista omistaja-arvoa tuhoavista vastaavista projekteista voi heittää tänne.

0
0
7.8.2014 - 14:43

TEP1S

+99
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
150

Geosentric oli hieno ja varmaan pisimpään jatkunut puliveivaus Helsingin pörssissä. Parilla muullakin keskustelupalstalla on jo aikaismmin mainittu "pesukoneteoria", josta lyhyt yhteenveto:

Vaikeuksiin joutuneeseen Geoon tuli vuosituhannen alussa sijoittajiksi / pääomistajiksi tarkemmin nimeämättömiä ulkomaisia tahoja (Jerseyltä jne. veroparatiiseista), jotka lisäksi piiloutuivat eri omaisuudenhoitoyhtiöiden taakse. Tulevaisuuden näkymiä korotettiin tiedotteisssa toiseen potenssiin. Sitten laitettiin painokone käyntiin ja ryhdyttiin järjestämään osakeanteja. Kurssi oli vielä joitakin senttejä, joten anneissa osakkeiden hinta oli ihan järkevä kurssiin nähden. Samalla kuitenkin suunnattiin vvk-lainoja/optioita/jotakin samoille tahoille, jolloin uusien osakkeiden todellinen keskihinta painui selvästi alle osakekurssin. Ja uudet osakkaat pystyivät myymään osakkeita heti voitolla ulos, kun piensijoittajat ostivat niitä. Firmaan kertyneet rahat kuluivat johonkin. Tuotekehitykseen? "Konsulttipalkkioihin"?

Kun sitten osakekurssi vähitellen painui yhteen senttiin, tuo ei enää toiminut. Osakkeella oli yli vuoden verran myyntilaita 1 sentti ilman ostolaitaa. Osakkeita ei voinut myydä.

Mutta annit jatkuivat edelleen, rahaa tuli sisään ja rahat kuluivat johonkin. Kiltisti ajateltuna tuotekehitykseen. Kierommin ajateltuna jersyläinen taho A "sijoitti firmaan" summan x osakeannissa. Firma sitten käytti vaikka 80% siitä tuotekehityskonsultoinnin ostamiseen taholta B ja loput 20% juokseviin kuluihin (pesukoneen pyörittäjän palkkio). A:lla oli lähes arvottomia osakkeita, mutta eipä sillä väliä. Rahat olivat jo siirtyneet tyylikkäästi A:lta B:lle ilman mitään heidän välistään suoraa rahansiirtoa. Taho B oli saanut 80% summasta putipuhtaana suomalaiselta pörssiyhtiöltä.

Mutta tämähän voisi joskus paljastua, jos joku viranomainen alka tonkia firmaa tarkemmin? Mitä pitäisi tehdä? Vaihdetaan ensin tiedottamislinja realistisemmaksi ja kerrotaan tilanteen olevan haastava. Sitten pitkitetään tilannetta, jotta 5 vuoden vanhenemisaika täyttyy.

Hmmm... kun rahaa tuovia tuotteita ei synny, niin lisätään kuitenkin "tuotekehitystä" velkarahalla. Otetaan velka ystävällisiltä tahoilta ja laitetaan vähitellen kaikki omaisuus vakuudeksi. Kun velkoja ei sitten voitu maksaa, niin vähitellen omaisuus siirtyi velkojille ja firmaan jäi vain velkaa. Sekä 7000 toiveikasta pienosakasta, joista osa oli vannoutuneita pitkäaikaisia Bene/Geo-faneja.

Tässä kohtaa pörssikin puuttui asiaan ja poisti osakkeen listalta syksyllä 2013.

Pienosakkaat olivat nyt osakkaina kuolleessa firmassa, jolla on vain velkaa. Se ei enää ollut pörssissä, vaan ihan normaali yksityinen osakeyhtiö. Nyt heinäkuussa 2014 on sitten lopulta tullut konkurssipäätös, mutta kun firma ei enää ole julkisesti noteerattu, niin Fiva jne. ovat jo ulkona kuvioista eikä juttu juuri ylitä uutiskynnystä.

Raadollisesti nähtynä firmaa tekohengitettiin lähes 10 vuotta. Optimistisesta vedätyksestä vaihdettiin ajoissa tiedottamislinja realistiseen ja sitten pitkitettiin kuolemaa, jotta mahdolliset optimistiset vedätykset vanhenevat. Samalla pumpattiin loppu omaisuus näennäisen laillisesti velkojen panttina jonnekin.

 

Edellä oleva on inhorealistinen, mutta valitettavasti mahdollinen, kuvitelma siitä, mitä firmassa tapahtui 2005-2014.

0
0
8.12.2015 - 14:56

Aykazu

+42
Liittynyt:
25.11.2015
Viestejä:
203

Entinen Cencorp, nykyisin Valoe Oyj pörssilistalla menee kyllä vakuuttavasti yllämainittuun kategoriaan, osakeanteja on pukannut vuositolkulla toinen toisensa perään. Selitellään kuinka markkina tilanne on haastava ja myyntiä löytyy kunhan rahoitus saadaan kuntoon. Samaan aikaan jos vaivautuu lukemaan osavuosikatsauksen niin tuntuu enemmän, että lukisi tuoteesittelyä jossa hinnat on vedetty aivan hatusta kuin, että lukisi aivan rehellistä talousdataa

 

0
0
30.1.2016 - 18:31

I. Sulasalmi

OP
+49
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
106

Mukavat ja reippaat linja-autoyrittäjät ovat epäiltyinä useiden vuosien pituisesta maanlaajuisesta kartellista Suomessa (http://www.hs.fi/talous/a1454124502809). Ainakin yksi yritys kertoo pikemmin harjoittaneensa hyväntekeväisyyttä ”Olemme kaiken aikaa toimineet matkustajan edun mukaisesti ja noudattaneet viranomaisten ohjeita lain tulkinnasta sitä mukaa, kun niitä on meille annettu”, sanoo toimitusjohtaja Jarmo Oksaharju tiedotteessa (http://www.hs.fi/talous/a1453701004458). On myös käytetty oppikirjamaisesti otsikon mukaista puolustusta  "– Kyllä me nähdään että nämä uudet pelisäännöt ovat olleet aidosti niin epäselvät että se on tämän sekasotkun syynä, Mäkilä sanoo." (http://yle.fi/uutiset/bussiyhtioita_uhkaavat_jattisakot_kartellista/862…).

 

Seuraamme innolla tilanteen kehittymistä. Muuten olen sitä mieltä, että OnniBussille voitaisiin myöntää Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkki kuluttujan ylijäämän lisäämisestä.

0
0
1.4.2016 - 21:31

asuntosijoittaja

+2
Liittynyt:
17.3.2016
Viestejä:
51

Rahastoyhtiöllä kannattaa olla toisiaan kontraavia rahastoja valikoimassaan, aina riittää markkinointimateriaalia. Huonointen pärjäävät rahastot kannattaa myös yhdistää keskekään, joilloin menestyvien rahastojen osuus kasvaa koko ajan. Ja perustaa toki uusia tilalle.

0
0
19.10.2021 - 13:28

Kekkoslovakki

+511
Liittynyt:
2.4.2018
Viestejä:
332

Ne isommat puliveivaukset tuolla kyllä tapahtuivat vasta GeoSentric-nimenmuutoksen jälkeen, eikä Niemisellä varmaan niissä ollut enää roolia. TEP1S tuota on jo 7 vuotta sitten näköjään ansiokkaasti avannut.

Hämmentävän kauan tuokin sai listoilla roikkua, ennen kuin se kymmenen tarkkisvuoden jälkeen poistettiin.

0
0
19.1.2022 - 22:18

SSpro

+6
Liittynyt:
19.1.2022
Viestejä:
3

Kun YIT ja Lemminkäinen yhdistyivät, Lemminkäisen osake kallistui 43 prosenttia – nyt päällikkö­pankkiiria epäillään sisäpiirin­tiedon väärin­käytöstä fuusioon liittyen

https://www.hs.fi/talous/art-2000008551353.html

Mielenkiinnolla jään odottamaan asian etenemistä. Puhetta eri tapauksista riittää, mutta harvemmin oikeuden päätöksistä kuulee.

0
0