Artikkelit

Valmet Q3/24: Sijoittajat eivät jaksa katsoa pitkälle

Almanakka |
Jaa Twiittaa

Miten asiat ovat kehittyneet edellisestä päivityksestä?

Q2-päivitykseni otsikko oli ”Valmet nosti juuri ohjeistustaan, mutta tarjotaanko loppuvuonna pettymys?”. Vastaus oli, että tarjottiin. Jos luet Q2-päivitystäni otsikkoa pidemmälle huomaat, että en kyllä varsinaisesti tällaista pettymystä odottanut. Luulin Laineen pelanneen pöytää puhtaaksi seuraajalleen, mutta hän olikin asentanut miinoja johtajan pöydän laatikoihin. Tähän sopisi se Hitler-leffasta levinnyt meemivideo, jossa uusi toimitusjohtaja Hinnerskov kuulee alaisiltaan mitä Laine on hänen kauden alkajaisiksi järjestellyt.

Valmet antoi ennen Q2 posarin täysin puskista. Sitten vähintään yhtä puskista tuli negari ennen Q3. Neljännestulos on mielestäni kokonaisuutena aika heikko, mutta sellaista kaiketi osattiin negarin jälkeen odottaakin. Eikä tässä raportissa nyt pelkkää huonoa ole. Tilauskannan sulaminen on tietysti ikävää, mutta muuten kehitys on ihan ok ja kannattavuus oli tällä neljänneksellä jo ihan hyvällä 12 % tasolla. Tilauskantakin korjaantuu heti seuraavalla neljänneksellä, kun sisään saadaan aiemmin ilmoitettu miljarditilaus Brasiliasta. Vakaa liiketoiminta jatkaa tasaista puksuttamista yhä suuremmaksi osaksi Valmetia.

Lyhyellä tähtäimellä Valmetilta tuntuu puuttuvat positiiviset ajurit ja uutiset. Pidemmällä tähtäimellä, jos yhtiö pystyy edes pitämään asemansa, on osake aika edullisen näköinen.

Kuva

Ajatuksia raportista

Thomas Hinnerskovin ensimmäinen katsaus toimitusjohtajana on tiivis. Tässä oikeastaan ainoa nosto, jonka teen, ja senkin vain siksi ettei ole muuta.

Toisaalta kartonki- ja paperiprosessiteknologioiden markkina-aktiviteetti on ollut odotettua hitaampaa, ja osa asiakkaista on lykännyt lopullisia investointipäätöksiään. Tämän seurauksena Valmetin ohjeistusta vuoden 2024 tuloksen osalta muutettiin lokakuussa.

Tämä ei ollut kovin mielenkiintoinen fakta, mutta mitään mielenkiintoisempaa Tomppa ei osannut katsauksessaan kertoa. Harvinaisen tylsä katsaus.

Uusi alennettu ohjeistus:

Valmet toistaa 11. lokakuuta 2024 julkaisemansa tulosohjeistuksen, jossa yhtiö arvioi, että liikevaihto vuonna 2024 pysyy samalla tasolla verrattuna vuoteen 2023 (5532 milj. euroa) ja että tulos (vertailukeloinen EBITA) vuonna 2024 pysyy samalla tasolla vuoteen 2023 (619 milj. euroa) verrattuna.

Viimeisen 12 kuukauden osalta EBITAa on kasassa 3 % vähemmän, kuin viime vuonna. Tämä taso ei nyt varmaan vielä negaria vaatisi, mutta ei jätä varaa myöskään suuremmalle lisäsulamiselle. Toivottavasti johto nyt ohjeisti negarissaan tarpeeksi varovaisesti. Hinnerskovin uskottavuudelle ei tekisi hyvää, jos ensimmäisen puolen vuoden aikana pitäisi antaa kaksi negaria.

Lyhyemmän aikavälin ohjeistus:

Valmet arvioi, että lyhyen aikavälin markkinanäkymä palveluille on laskenut tyydyttäväksi (aiemmin hyvä), ja että lyhyen aikavälin markkinanäkymä kartongille ja paperille on laskenut heikoksi (aiemmin tyydyttävä). Valmet toistaa hyvän lyhyen aikavälin markkinanäkymän virtauksensäädölle ja automaatiojärjestelmille sekä tyydyttävän lyhyen aikavälin markkinanäkymän sellulle, energialle ja pehmopaperille.

Paperin ja palveluiden heikkous taisi yllättää yhtiön. Ja Pasin miinat.

Ajatuksia sijoittajapuhelusta

Jostain syystä Valmet ei ole vielä tulosta seuraavana aamunakaan saanut ladattua Q3-raporttia ja esitystä sivuilleen, joten poimin tähän esityksestä lontooksi. Alla olevasta kuvasta näkee hyvin Valmetin rakenteellisen muutoksen. Palveluiden ja automaation osuus on kasvanut systemaattisesti, mikä on parantanut kannattavuutta ja toivottavasti tehnyt tuloksesta myös tasaisempaa. Vielä ollaan jonkin matkaa tavoitetasosta, mutta kunhan prosessiteknologiat saadaan tikkiin, uskon että tuolle tasolle päästään.

Kuva

What I would also like to highlight that last 12 months, actually 70 % of Valmet’s orders received is coming from this stable business.

Liikevaihdosta 60 % on vakaasta liiketoiminnasta, eli trendi on edelleen parempaan suuntaan. Iso Araucon sellutehtaan tilaus tulee näkymään taas isompana palkkina prosessiteknologiassa, mutta siitä kirjataan nyt myös automaatiotilauksia ja myöhemmin palvelutilauksiakin.

One of he things that will also help us into Q4 on the bottom line side is that we do expect 70m eur more sales coming out of the backlog in Q4 versus what happened a year ago. So that will support our Q4 results.

Tämä vähentää kyllä toisen negarin mahdollisuutta näiltä tasoilta.

Kuva

Araucon tilaus tulee nostamaan prosessiteknologiat taas paremmalle tasolle tilausten osalta, mutta kannattavuutta pitää pystyä parantamaan. Valmet on vastannut tähän alustavasti YT-neuvotteluilla tarkoituksenaan vähentää yli 100 henkilöä vastaamaan paremmin nykyistä kysyntätasoa. Hinnerskov huomauttaa myös kannattavuuden olleen Q3 hieman parempi kuin Q2, eli suunta on sentään oikea.

Kuva

Tässä vielä kyseinen Araucon tilaus summeerattuna. Sormet ovat todella ristissä, että tämä projekti menisi hyvin ja saataisiin tyytyväinen asiakas ja loistava referenssi Valmetin kyvykkyydelle.

Kuva

Last 12 months orders actually record high, 1,8 billion, still not quite as high as what we thought some months ago.

Toivottavasti (varmasti) tästä tulee kysymyksiä Q&A-sessiossa. Mielenkiintoista kuulla mikä on hidastunut ja miksi. Palvelut menee kokonaisuudessaan kuitenkin edelleen erinomaisesti.

Kuva

The pulp and paper industry orders in this segment are slightly down, but other industries are up and mitigating or countering that. That shows that we have a strong value proposition and things to offer outside the pulp and paper industry, and I think that is super important.

Yksi sektori vetää heikosti tällä hetkellä, mutta tilaukset ovat ~samalla tasolla 2023 huippuvuoden kanssa. Olisi kiva nähdä kasvua, mutta hyvä että päästään edes tasaiseen kehitykseen.

Kuva

We have seen more that customers’ decisions are taking a bit longer time. The utilization rates of the customers’ equipment are lower. Therefore, the consumable spend is lower. Some of the packages and decision-making is also taking longer time.

Hinnerskov kertookin jo kysymättä, miksi palveluilla menee heikommin. Veikkaanpa, että tähän silti palataan Q&A:ssa.

Pidin Hinnerskovin esiintymisestä enkä ole näköjään yksin:

Kuva

Silti talousjohtaja Katri Hokkasen esityksessä törmää edelleen Valmetin tulospuheluita piinaavaan ilmiöön. Katri sanoo monta kertaa esityksessään ”…as Thomas said before”. Miksi siis pitää toistaa? Voisitteko sopia keskenänne mikä alue kuuluu kenellekin, tai jättää talousjohtajan katsauksen kokonaan pois?

Kuva

Korkeampi osuus vakaata liiketoimintaa nosti bruttokatetta ja nousseet kiinteät kulut selittyvät lähes kokonaan API-yrityskauppaan liittyvällä integroinnilla. Ei draamaa täällä.

Q&A

Kysymy posari-negari ketjureaktiosta ja miksi näin kävi. Vastauksessa ei mitään uutta. Valmet ekstrapoloi kesän hyvää palvelukysyntää loppuvuodelle ja kun niin ei käynytkään, ohjeistus vedettiin alemmas. Aika amatöörimäistä IMHO. Vähän kuin itse lähtisi ekstrapoloimaan hyvää tammikuuta sijoittamisessa koko vuodelle ja toteaisi, että voikin irtisanoutua ja jäädä eläkkeelle.

Kysymys Metsän välimiesmenettely-casesta. Hinnerskov kertoo, että Valmet on toimittanut ajoissa ja dokumentointi on kunnossa. Valmet ei myöskään ole ainut yhtiö, joka on haastettu välimiesmenettelyyn. Ikävää riitelyä hyvän asiakkaan kanssa. Aika näyttää mitä tässä käy.

Hyvä kysymys ensimmäisistä havainnoista toimarina ja mitä tekisi toisin. Tähän ei valitettavasti saada talon ulkopuolelta tulevalta toimarilta käytännössä koskaan konkreettista vastausta. Pääomamarkkinapäivä järjestetään kesäkuussa 2025 ja silloin kerrotaan tarkemmin.

Aiheellinen kyysmys miksei vakaa liiketoiminta olekaan vakaata. Hinnerskov ei vastaa tähän, mutta antaa ihan mielenkiintoisen teaserin omasta kokemuksestaan ja miten palvelua tehdään suomalaisten insinööritalojen ulkopuolella. Asiakkaalle ei myydä osia vaan lopputulosta. Jonkun mielestä ehkä sananhelinää, minun mielestä hyvin summattu. Palveluista kenties uskotaan siis saatavan paremmin tehoja ulos.

Kysymys olisiko Valmetilla halua ja kapasiteettia ottaa vielä toinen iso sellutehdastilaus seuraavan 12 kk aikana, kun huomioidaan vaihteleva historiallinen onnistumistaso isoissa projekteissa ja Metsän uutiset, jossa jotain oli jo mennyt pieleen. Hinnerskov kertoo useamman syyn, miksi Valmet on hyvä Etelä-Amerikassa. Kertoo myös, että kunhan pari kuukautta sulatellaan tätä isoa tilausta ja päästään alkuun, ovat valmiita neuvottelemaan myös uusista projekteista. Latinalaisessa Amerikassa on vielä jokunen vastaava iso hanke todennäköisesti piippulinjassa.

Kysymys prosessiteknologia-segmentin marginaaleista. Tilauskirjassa olleet huonot projektit alkavat tulla maaliin ja tulivat pitkälti jo Q2. Nykyinen heikkous johtuu näiden lisäksi madaltuneesta myynnistä ja operatiivisen vivun vaikutuksesta.

Myin 30 % Valmeteistani pois 29 eurossa ison tilauksen jälkeen. Edelleen kuitenkin reilu 6 % salkusta. Nyt on taas ihan ostohinnoissa mielestäni.

Keskustele Valmetista

Seurantalista

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Ylituottoa osakepoiminnalla - Maksuton webinaaritallenne

Kolumnit, Kaupallinen yhteistyö

Bitcoin lähellä kevään kurssihuippuja

Pessi Peura
30.10.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Neste Q3/24: Miksi Neste on niin huono?

Almanakka
28.10.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Jenkkimarkkinat hermostuneita vaalien alla

Johannes Ankelo
28.10.2024
east Lue lisää