Kolumnit

Tuloskaudella treidarit ja sijoittajat punnitaan

Daytrader |
Jaa Twiittaa

Karnevaali nimeltään tuloskausi on taas täällä. Neljä kertaa vuodessa on aika, jolloin salkunhoitajien ja sijoittajien suista kuuluu joko tuskan huudahduksia tai ilon kiljahduksia. Treiderille nämä jaksot tarkoittavat liikettä osakekursseissa. Tämä markkinan ominaisuus kun loistaa nykyään muuten poissaolollaan, niin tuloskaudelle kohdistuu painetta tilien tekoon.  Olen seuraavaan kirjoittanut keskiviikon ja torstain treidailuista, jolloin seitsemän OMXH25 yhtiötä julkaisi tilinpäätöksensä. Lopputulos näinä päivinä oli hyvä, muttei varsinaisesti erinomainen. Kunnon tappioiden puuttuminen tarkoittaa, ettei riskiä ole ollut riittävästi.  75 % onnistumisprosentti ei ole mitenkään erityisen hyvä tuloskaudella. 

Tilinpäätöksen julkistuksissa kaikkien huomio alkaa olla jo kuluvassa vuodessa. Kaikkein tärkeintä on, miten ennusteet vuodesta 2018 muuttuvat tilinpäätöksen myötä  – ei niinkään oliko vuoden 2017 tulos 10 miljoonaa euroa matalampi vai korkeampi kuin ennustettiin.

Keskiviikko

Päivän suurempia suomalaisia tulosjulkistajia olivat Elisa, Wärtsilä, UPM ja Outokumpu. Ruotsissa taas julkaisivat SEB, Electrolux, Volvo ja H&M.  Vaikka tällä kertaa osavuosikatsaukset jakautuvat huomattavasti tasaisemmin kuin kolmannen kvarttaalin katsauksissa, ei silti enää meinaa aamulla pysyä osakkeiden liikkeissä mukana.  Käyn läpi muutamia yhtiöitä vähän tarkemmin. Tässä kuitenkin kuvakaappaus päivän treideistä.  Tulos oli kulujen jälkeen noin 16 tuhatta euroa, suurelta osin Outokummun ansiosta. Ensimmäinen sarake on osakkeen tunnus, toinen markkinapaikka ja kolmas toteutunut tulos kaupankäyntivaluutassa:

Elisa

Elisa on kutakuinkin Helsingin pörssin varmin tulosylittäjä. Se ylittää odotukset melkein aina muutamalla miljoonalla eurolla. Jos kurssi on noussut hyvin ennen katsausta, usein pieneen positiiviseen yllätykseen jopa myydään osaketta miinukselle.  Tällä kertaa tilanne oli kuitenkin hieman eri. Telialla oli ollut näyttävät kampanjat halvoilla hinnoilla viimeisellä neljänneksellä.  Muutenkin hintakilpailu tuntui olevan tiukentumassa. Tästä syystä Elisaa oli myyty viimeisinä kuukausina.

Silti 9 prosentin nousu heti aamusta oli jotain aivan muuta kuin Elisalta on totuttu odottamaan suhteellisen maltilliseen tulosylitykseen. Tähän oli minun mielestä siis myytävä. Myin 6 tuhatta kappaletta hieman yli 35 euron hinnalla, ja ostin niitä takaisin sitä mukaan kun osake tippui neljä prosenttia huipuistaan. Seuraavana päivänä kurssi nousi keskiviikon huippujen yli, joten selvästikin monille tilinpäätös oli mieleinen.

Ei tietenkään vakaan yhtiön arvon kuuluisi kohota 10 % pienen tulosylityksen takia. Mutta osakkeet tekevät mitä osakkeet tekevät, eli yleensä ylireagoivat. Lähes aina polttoaineena turhan suurille reaktioille toimivat ulkomaiset sijoittajat, joille hinta ei ole niin sentin päälle.

UPM

UPM:n tulos tuli keskiviikkoaamuna 31.1. Viime osavuosikatsauskaudella hävisin arviolta viisi tuhatta euroa ostamalla UPM:ää ja sen kilpailijoita odotuksia parempaan tulokseen. Arvaako kukaan mitä tein tällä kertaa?

Kyllä, olen hidas oppimaan, joten tein saman mokan uudestaan, mutta nyt osasin sentään hävitä huomattavasti vähemmän. Kuvaajasta näkee, että osake avaa 27,80 euroon, josta se lyödään muutamassa minuutissa kokonainen euro alas. Tässä vaiheessa voi vaan levitellä käsiä ja ihmetellä sekä omaa toimintaa että markkinoiden reaktiota. Tulos oli 10-15% yli odotusten, näkymät hieman turhan yleisluontoiset, joten oikea liike olisi ehkä ollut olla ostamatta kahta tuhatta kappaletta heti avaukseen. Lopulta osake nousi seuraavana päivänä yli neljä prosenttia – eli suunnilleen sen, mitä olin kaavaillut jo tulospäivälle. Mitä tästä opimme? Emmepä juuri mitään. Nykyään mielestäni ”oikea” reaktio tuntuu tulevan vähän jälkijunassa. Salkunhoitajat tekevät päätöksiä yllättävän hitaasti.

Reaktiot tuloksiin ovat usein melko hämäriä, koska emme tiedä todellisuudessa mitä muut odottavat.  Niissä on usein joku logiikka, mutta voisin kuvitella, ettei se suurimmalle osalle sijoittajista aukea.  Joskus itsekin joutuu testaamaan mielikuvituksen rajoja. Kirjoitin viime tuloskaudella blogiini kuviteltuja otsikkoja tuloskaudelta, jotka kuvasivat vähintään yhtä hyvin reaktioita kuin toimittajien ja analyytikoiden vastaavat.

Outokumpu

Outokummun tilinpäätös tuli keskellä päivää kello 12. Koneet lukevat tiedotteet ja tekevät kaupat samalla sekunnilla kuin tiedote julkaistaan. Ihmisen sormilla ei ole siis mitään saumaa tässä kilpailussa. Omat myyntini toteutuivat vasta kun osake oli jo laskenut neljä prosenttia noin kymmenessä sekunnissa tiedotteen ilmestymisen jälkeen.

Outokummulta odotettiin 137 miljoonan euron käyttökatetta ja seuraavalle kvartaalille ohjeistusta tätä vielä suuremmasta käyttökatteesta. Outokumpu kertoi kuitenkin vain 87 miljoonan euron käyttökatteesta. Siinä ei paljon lohduttanut, että seuraavalle neljännekselle luvattiin parempaa. Arvioin heti, että koko vuoden 2018 tulosennusteet voisivat laskea suuruusluokkaa 8-10 %. Outokummun tietäen, osakekurssi ampuisi varmasti vielä enemmän alaspäin.

Niinhän siinä kävi. Osake tosin lähti yllättävän rauhallisesti alaspäin, ja yritin hiki hatussa katsoa, että onko siellä jotain valon pilkahduksia, mitä en heti ollut huomannut. Osake nousi muutama minuutti tuloksen jälkeen vielä 7,8 euron tasolle, mikä meni täysin yli ymmärrykseni. En kuitenkaan lisännyt shortteja, koska en ollut varma. Kuitenkin olin myynyt jo 29 tuhatta kappaletta ja Outokumpu on ollut hyvin oikukas reagoimaan osavuosikatsauksiin. Otan tänä vuonna vähän kevyemmin riskien kanssa, mikä toki heikentää tuloksia. 

Tein virheen ostamalla osakkeet liian aikaisin, kun osaketta ostettiin aika reilusti kahteen kertaan 7,1 euron tasoilta ylös. Kuitenkin yli kymmenen tuhatta euroa tulosta, joten ei auta valittaa. Myyntipaine tuli ei-niin-yllättäen anonyymeiltä välittäjiltä, eli ulkomaisista pankeista.

Torstai

Torstai oli vähän vaisu tilinpäätöspäivä omalta kohdaltani. Oikeastaan isoimmat tilit tulivat omistamalla omat kymmenen tuhatta Nokiaani. Pari tuhatta euroa tuli myös Wärtsilästä, jolla oli tulos tosin jo edellisenä päivänä. Se sai erikoisen aamupiikin suositusten muutosten myötä ja nousi yli viisi prosentia – tarjoten hyvän mahdollisuuden myydä. Itseasiassa myöhemmin huomasin, että jopa kolme analyysitaloa oli nostanut Wärtsilän suositusta.  Torstailta tulosta tuli reilu neljä tuhatta euroa kulujen jälkeen.

Nokia

Nokia avasi hienoiseen nousuun, eikä juuri katsellut taaksensa sen jälkeen.  Osake oli iltapäivällä 9 % nousussa. Suurin osa analyytikoista odotti laskuavausta. Mitä ihmettä Nokiassa tapahtui?

Itse sanoisin, että sijoittajat vihdoin tulivat järkiinsä. Sen sijaan, että katsotaan vain vuoden 2018 heikkoutta, tehosivat sijoittajiin tällä kertaa odotettua suotuisammat näkymät vuosille 2019 ja 2020. Kannattaa muistaa, että Nokian osakekurssi oli kutakuinkin puolittunut viimeisen kolmen vuoden aikana. Hyvin paljon pessimismiä oli siis jo osakekurssiin lyöty sisään. Nokian osake on erittäin halpa, jos johdon tavoitteet toteutuvat edes sinne päin.

Sain Nokiasta yli tuhat euroa voittoa myös käymällä kauppaa osakkeella. Se on toki aivan liian vähän. Voi olla, että kun Nokiaa löytyi salkuista jo valmiiksi, oli vaikea arvioida objektiivisesti mitä tulee tapahtumaan. Siinä olisi pitänyt vain katsoa kurssikuvaajaa ja ostaa muiden mukana paljon enemmän osakkeita.  Kaikki on muuten naurettavan helppoa jälkikäteen tarkasteltuna.

Keskustelua Daytraderin blogissa.

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kolumnit

Pokeri auttaa sijoittamiseen

Aki Pyysing
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Boreo — Mörnijä vai moninkertaistuja?

Iikka Numminen
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää