Kolumnit

Tie helvettiin on päällystetty ilmaisella rahalla

Matias Savolainen |
Jaa Twiittaa

USA:ssa Covid-19 tukitoimet ovat vahvasti osa presidenttipeliä ja niistä on syntynyt erikoisia seurauksia. Siinä missä Suomessa yrityksiä tuettiin BF-rahalla, jolla pitää keksiä uutta ja lainoilla, joita pitää jatkossa maksaa pois, jos selviää pelissä mukana. USA:ssa lähdettiin yritysten tukemisen lisäksi suoraan tukemaan kansalaisia. Tästä seurasi, että monilla matalapalkka tai keskipalkka-aloilla on vaikeaa saada työntekijöitä tulemaan takaisin töihin, sillä kotona makoilusta saattaa saada 47 prosenttia enemmän kuukaudessa rahaa kuin töissä olosta. Amerikkalainen on keskimäärin lyhytkatseinen opportunisti. Tukirahaa on luvattu maksaa näillä näkymin elokuun alkuun saakka. 

Useissa keskusteluissa USA:n tuttujeni kanssa on tullut ilmi se, että työntekijät ovat ilmoittaneet tulevansa töihin elokuussa sitten. Tämä aiheuttaa nopealla sykkeellä suuria vaikeuksia talouden toimivuudelle. Kauppaan ei kannata mennä töihin kassalle tai täyttämään hyllyjä, kun kotona ollessa saa enemmän rahaa eikä työmatkoihin kulu rahaa. Apteekkiin ei kannata mennä töihin kun rahaa tulee tekemättä mitään. Sama on property managementissa ja elintarviketeollisuudessa. 

Ei tarvitse olla mikään mielikuvituksen ihmelapsi nähdäkseen mihin tämä johtaa. Pian kauppojen hyllyillä ei ole ruokaa mitä ostaa niillä tukirahoilla, jos vessan pönttö menee tukkoon, ei ole ketään kuka sen avaisi. Vesijohto katkeaa eikä kaupunki saa työntekijöitään töihin. Ainoa avain on tarjota pakollisista töistä hurjasti enemmän palkkaa. Syntyy purskeen omainen palkkainfaatiopiikki. 

Lisää vettä myllyyn on heittänyt Biden, joka lupais jokaiselle elossa olevalle $2000 kuukaudesa tukirahaa. Tämä on tietenkin äänten suoraa ostamista, mutta tarkoittaa yksinhuoltajaäidille, jolla on neljä lasta, $10 000 kuukausituloja tekemättä mitään. Ei varmasti motivoi mennä töihin, jos sieltä saatava palkka on $3000 ja työhön menemällä menettää vielä lastenkin tuet. Fiksu ajattelisi, että töitä kannattaisi silti tehdä, sillä se takaisin paremmin työpaikan pysyvyyden jatkossakin. Tuskin tämä Bidenin malli läpi tulee menemään, mutta nykyinen malli on jo iskenyt pahasti takaisin. 

Suora tuki on tarkoitettu osin siihen, ettei uutta asuntolainojen ja asuntojen pakkohuutokauppojen ongelmaa syntyisi. Moni pankki onkin myöntänyt pyytämättä kolmen kuukauden lainavapaan eli korkoja eikä lyhennyksiä tarvitse maksaa tänä aikana. Tukitoimet yhteiskunnassa ovat merkittäviä, mutta niiden luomat uudet moraaliset ongelmat vielä suurempia. 

Paine avata talous on suuri ja USA:n tuntien, se avataan myös vauhdilla. Jarruksi muodostuu kuitenkin tukitoimet, jotka hidastavat ihmisten halukkuutta palata työmarkkinoille. 

Olen joutunut monena aamuna heräämään ihmetyksen vallassa, kuinka Amerikasta on pystynyt tulemaan niin nopeasti aivan kolikon kääntöpuoli siihen mitä sen on tottunut olevan. Maa, jossa tilaisuuden hyväksikäyttäminen ja usko siihen, että omalla työllä ja yrittämisellä voi onnistua ja menestyä, on muuttunut maaksi, jossa tukiraha rikkoo normaalin talouden nopean dynamiikan. 

Tällainen perustulokokeilu on tietenkin silmiä avaava ja ainakaan tällaisena se ei toimi.  

Rahaa ja rakkautta päivääsi!

Matias

Teksti julkaistu alunperin osoitteessa: www.matiassavolainen.com

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Kolumnit

Pokeriturnaukset ja osakesijoittaminen

Aki Pyysing
24.11.2024
east Lue lisää

Sijoitusasuntojen kysyntä kasvaa keväällä

Miika Vuorensola
24.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää