Kolumnit

Taantuma tulee, oletko valmis

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Useimmat osakespekulanttilajit ovat laumoissa viihtyviä nopealiikkeisiä petoeläimiä. Tästä todistuksena vielä kaksi viikkoa sitten suuruusluokkaa kaikki sijoittajat märehtivät olemassa olevaa ja tulevaa inflaatiota. Tällä viikolla panikoidaankin sitten jo tulevasta taantumasta.

Sanovat keskuspankkiirit mitä hyvänsä, kohta ajamme varsin suurella todennäköisyydellä jonkunlaiseen taantumaan. Saadaanko kaksi kvartaalia peräkkäistä talouden supistumista (mikä on siis tässä tapauksessa pedon merkki) ei ole relevantti kysymys kuin kirjoitusvelvoitteisille palkansaajaekonomisteille. Sijoittajan perspektiivistä riittää pitkälti valistunut arvaus talouden tulossa tai jopa menossa olevasta jäähtymisestä.

Kun sekä FED että EKP nostavat korkojaan ja kiinalaiset härkäpäisesti jatkavat häviöön tuomittua nollakoronapolitiikkaansa, taantuma alkaa tosiaan olla kirkossa kuulutettu. Joku äkkinäisempi voisi muuten helposti ajatella, että nousevat korot ja sakkaava talous olisivat osakkeille myrkkyä.

Tokihan näin asiat ovatkin. Mutta tällä viikolla sain vahvistusta teorialleni, että osakemarkkinat nykyisin katsovat pidemmälle kuin koskaan. Taantumaindikaattoreita putkahteli esiin sieltä täältä kuin spurguja keväisin Narinkkatorille, mutta pörssikurssit vain porskuttivat ainakin itäkoilliseen. Meidän mustasydämisten spekulanttien parviäly saattoi tällä viikolla ajatella vaikkapa näin:

Taantuma tulee, keskuspankit lopettavat koronnostonsa ennen kuin ne kunnolla edes alkoivat ja osakkeet jäävät ainoaksi kunnon inflaatiosuojaa antavaksi sijoituskohteeksi.”

Sijoittajat eivät muuten usko pitkäkestoiseen hyperinflaatioon. Markkinoilta johdetut inflaatio-odotukset ovat Euroopassa vain parin prosentin luokkaa. Lisäksi kovilla raaka-ainehinnoilla porskuttavat firmat, kuten SSAB, Shell ja Boliden treidaavat pienehköillä yksinumeroisilla P/E-luvuilla. Tämä tarkoittaa taantuman ennakoimisen lisäksi myös inflaation laukan hiipumista nykyisestä Suomen kuuden prosentin vauhdista.

Kerran vielä perusteita pojat ja tytöt

Kävin Tampereella katsomassa lätkää ja pelaamassa pokeria. Menestyksen huuma sai miut pitämään vielä pokeriammattilaisen statuksesta kiinni.

Sen sijaan sijoittajalisenssin voisi monelta vaihtaa spekulanttistatukseksi. Jossain näistä ziljoonan ihmisen SijoitusFB-ryhmistä oli kysymys "Mikä osake tuplaa", oliko se nyt vielä tänä vuonna. Siellä oli joku 300 jantteria vastannut ilmeisen tosissaan niitä varmoja tuplaajia.

Kuunnelkaa edes jotkut nelinkertaista setämiestä: Jos etsit tuplaajia, osut helpommin puolittajiin kuin tuplaajiin. Jos etsit kahdeksan pinnan tuottovaateen täyttäviä lappuja, voit samalla törmätä epähuomiossa tenbäggereihin (=kymmenkertaistujiin).

Ja jos stabiilin yhtiön P/E on 12 se ennakoi 1:12 = 0,083 = 8,3 %:n tulostuottoa sijoittajalle. Jos stabiili yhtiö, jonka olet ostanut P/E:llä 12 jostain syystä saa aikaiseksi tuloskasvua, istut rahariihellä kaikissa suhdanneolosuhteissa.

Tällä yritän pelastaa edes jonkun polttamasta rahojaan toivotaan toivotaan -lappuihin, enkä niinkään naureskella somesankareille. Toki jos sattuu olemaan Clint Haukansilmä Barton, voi hyvin ampua vaikka kuinka kaukaisia tuloksia.

Taantuman torjuntastrategioita

Osakkeiden ostaminen taantuman alla voi olla hyväkin idea. Tämä sotii yleistä oikeustajua vastaan, mutta itse skannaan sijoituskohteita kaikkein ahkerimmin aina silloin kun taloudessa näyttää kaikkein synkimmältä. Ja Suomessa tällä hetkellä ollaan ajamassa taloudellisessa mielessä ensimmäisessä luokassa helvettiin. Onneksi kuitenkin Naton lentotukialusten suojassa.  

Olennaista olisi kuitenkin löytää pörssistä yhtiöitä, jotka ovat pystyssä vielä taantuman jälkeenkin. ”Menestykseni” viime vuosina on perustunut sekä konkurssiriskisten kioskien että hypeosakkeiden väistelemiseen.

Oma henkilökohtainen salkkuni loppuvuodesta 1991 ei muuten ollut rakennettu konkurssiturvan varaan. Interpolator kärsi tuolloin jo kuolinkouristuksia. Stromsdal sentään sinnitteli vuoteen 2008, vaikka oli hyvin lähellä kaatua jo 1990-luvulla.

Sitten olisi hyvä ostaa yhtiöitä, jotka ovat edullisesti hinnoiteltuja, eli kertoimissaan olisi venymistilaakin. Taantumassahan useimpien yhtiöiden tulos ottaa osumaa. Mutta tulevaisuutta ennakoivat markkinat voivat antaa anteeksi tämän vuoden heikohkon tuloksen, jos näkevät vaikkapa höyrypilviä taivaanrannassa.

Olen itse vähän likinäköinen, joten näen vain lyhyitä ajanjaksoja eteenpäin. Niinpä ostelen tämän päivän matalien P/E-, P/S- (hinta per liikevaihto) tai P/B-lukujen (hinta per osakekohtainen oma pääoma book value) lappuja. Tulevaisuuden Vilhelm Valloittajia en juurikaan kykene ennakoimaan. Mutta luen kuitenkin talousuutisia ilman silmälaseja.

Inflaatio ei muuten laita painetta alaspäin P/E-lukuihin, vaan sen tekee nouseva korkotaso. Ja yhtiöiden P/E:stä puhuttaessa olisi parempi katsoa eteen- kuin taaksepäin. Eilisen sankarit eivät tämän päivän kiekkokaukaloissa enää pärjäisi.

Lisäksi olisi hyvä hetki pitää työpaikastaan kiinni. Etätyöaika on saanut jengin vaihtamaan paikkoja kuin hammaslääkäri. Nyt voisi olla hyvä hetki asettua paikalleen, mielistellä pomoa ja puukottaa kollegoja selkään. Näin hyvä työllisyystilanne Suomessa tuskin pitkään jatkuu, ay-liike ja Marinin hallitus pitävät siitä kyllä huolen. Ensin hallitus taipuu maksamaan kuntien työntekijöille kovat korotukset ja sitten teollisuusliitot ulosmittaavat syksyllä vähintään saman. Näin saadaan seuraava hallitus aloittamaan kunnon alijäämillä, mutta heikolla kilpailukyvyllä ilman, että mitään rakenteellisia uudistuksia olisi edes yritetty.

Jaa, onhan sentään viritteillä kauppakeskusten kiinteistöverojen kaksinkertaistaminen. Olen pelännyt jotain tällaista jo vuosikausia. Kiinteistöt eivät nimittäin pääse maasta karkuun, toisin kuin kollegani tuntuvat yhä kiihtyvissä määrin tekevän. Maastapoistumisvero oli viimeinen niitti, joka sai miljönäärejä siirtymään Sveitsiin, Belgiaan tai Monacoon.

Päättelivät aivan oikein, että Suomesta eivät tosiaankaan vasemmistopuolueet halua liian varakkaiden asuinmaata. Mie en tosin muuta mihinkään, olen aivan liian vanha ja säätöhaluton sellaiseen. Jään tänne ja jatkan vikisemistä -ainakin sunnuntaisin.

Osakemarkkinoiden suhteen yleensä neuvojen antaminen on hyvin arveluttavaa. Mutta aina voi kertoa mitä itse aikoo tehdä:

Toivon kurssien laskevan ja pääseväni sitten ostamaan kaikenlaisia pappaosakkeita kuten esimerkiksi Orionia, Sampoa ja Tietoevryä edullisesti. Jos kurssit jatkavat nousuaan, saatan hetken istuskella kesäkuussa tulevien Aspire Globalin lunastusrahojen päällä ja mietiskellä tilannetta.

Ainakin mie olen siis vähintään henkisesti valmistautunut taantumaankin.

P.S. Otsikon muotoilin Hassisen Koneen hienon biisin vuodelta 1981 ”Jeesus tulee” pohjalta.

 

Jeesus tulee, oletko valmis?

Viritä virtes, osaatko psalmis?

Jeesus tulee, vaihda jo pukua

Alahan treenata ulkolukua

Jeesus tulee

Tullessaan laulaa ilosanomaa

 

Taivaan isä ja poika Oy

Rakkautta tänään halvalla myy

Taivaan isä ja poika Oy

Ratkaisut halvat meiltä löytyy

 

Jeesus tulee, tulee pian

Puhdistaa tahrat ja poistaa lian

Tule Jeesus, tässä mä oon

Itseni sullonut kukkaroon

 

Tule Jeesus, tässä on hintaa

Onnea vaadin, en reittä, en rintaa

Jeesus tulee, tulee kuin ohjus

Parantaa stressis ja suonikohjus

Jeesus tulee paatoksella

Ei tarvitse enää ajatella

Jeesus tulee, kenen on vastuu

Kun kansa tehtyyn rooliin astuu?

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Artikkelit

Applied Nutrition - Kasvuhakuinen lisäravinnebrändi Briteistä

Pentti Jokinen
21.12.2024
east Lue lisää
Henkilökohtainen talous

Esa Juntunen: Mitä on todellinen vauraus ja tuoko raha onnea?

Esa Juntunen
16.12.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Outokumpu varoitti

Aki Pyysing
15.12.2024
east Lue lisää