Haastattelut, Kaupallinen yhteistyö

Sijoitustiedon haastattelussa ”Bitcoin-pomo” Henry Brade

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Bitcoin huitelee haastattelua tehdessä 7000 – 7300 USD välimaastossa ja takana on hirmunousut. Yhden Bitcoinin sai vielä vuoden alussa alle tonnilla. Useiden mielestä kyseessä on päivänselvä kupla. Bitcoinissa kestävää arvoa näkevät todistelevat kyseessä olevan mullistava teknologinen innovaatio, sekä tulevaisuudessa mahdollisesti yksi päävaluutoista. Millaisia ajatuksia kryptovaluuttahype herättää alusta asti mukana olleelle?

Sijoitustiedon haastattelussa kryptovaluuttapalveluja tarjoavan Prasos Oy:n perustaja Henry Brade.

Henry, perustit Prasos Oy:n 2012. Miten kiinnostus kryptovaluuttoihin heräsi? Kerro ajastasi ennen Prasosta, CV:ssäsi on maininta myös pokeriammattilaisuudesta.

Taustaltani olen tietotekniikan tradenomi, ja teinkin muutaman vuoden verran IT-tukihommia. Tein kuitenkin enemmän rahaa nettipokeria pelaamalla, ja vuosina 2006-2011 pelasin käytännössä ammatikseni pokeria. Sen jälkeen Bitcoin vei mennessään.

Löysin Bitcoinin keväällä 2011 yhdessä pokerikavereideni kanssa. Kiinnostus oli alussa bitcoinien louhinnassa, ja meillä olikin aika pian useita asuntoja ihan dedikoitu pelkästään bitcoin-louhintaa varten. Pikkuhiljaa ymmärrys Bitcoinista lisääntyi, ja tajusin että kyseessä on todella merkittävä asia monella tapaa.

Huomasimme, että suomenkielisiä Bitcoin-palveluita tai Bitcoin-tietoutta ei ole lainkaan, ja päätimme perustaa siihen keskittyvän palvelun. Tämä oli syksyllä 2011. Ongelmana oli se, että kaveripiirissäni ei ollut koodareita, joten lähdimme metsästämään niitä. Löysimme nykyäänkin varsin aktiiviselta IRCNetin #bitcoins.fi -kanavalta kolme koodaria, jotka liittyvät joukkoomme, ja siitä syntyi Prasos Oy. Meitä oli iso joukko perustajia, peräti 9 perustajajäsentä.

Prasos perustettiin maaliskuussa 2012 ja ensimmäinen palvelumme Bittiraha.fi avattiin toukokuussa 2012. Sen jälkeen toimintamme on laajentunut Bittimaatti-käteisautomaatteihin, Denarium-kolikoihin ja viimeisimpänä mutta ei suinkaan vähäisimpänä, Coinmotion-sijoitusalustaan. Coinmotion ohitti Bittirahan yrityksemme suurimpana palveluna kesällä 2017.


"Prasos perustettiin maaliskuussa 2012 ja ensimmäinen palvelumme Bittiraha.fi avattiin toukokuussa 2012"

-

Mainos: Coinmotion -erikoistarjous Sijoitustiedon lukijoille: Bitcoin -kaupat 1%:n kaupankäyntikomissiolla (-50%) ensimmäisen kuukauden ajan käyttämällä kutsukoodia ST17AAA. Lue lisää tarjouksesta täällä.
-

Perustele Bitcoinia tuntemattomille, miksi Bitcoin on mahtava keksintö ja miksi Bitcoin jonain päivänä saattaisi nousta päävaluuttojen rinnalle.

Bitcoin mahdollistaa digitaalisen arvon säilyttämisen ja siirtämisen ilman kolmansia osapuolia. Turvallisesti ja luotettavasti. Tämä yksinkertainen totuus on täysin vallankumouksellinen, sillä se ei ole ollut mahdollista koskaan ennen ihmiskunnan historiassa.

Olennaista Bitcoinissa on muun muassa sen valuuttayksiköiden niukkuus eli bitcoineja on äärimmäisen rajallinen määrä. Sitä ei voi printata tyhjästä samalla tavalla kuin keskuspankkirahaa. Tämä on todella tärkeä ominaisuus. Toinen yhtä tärkeä ominaisuus on se, että bitcoinien säilytys ja siirtäminen on sensuurivapaata. Eli kukaan ei voi jäädyttää tai estää Bitcoinin käyttöä.

Bitcoinissa on myös muita mullistavia ominaisuuksia kuten se, että se on ohjelmoitavaa rahaa. Sitä voi alkaa hyödyntämään missä tahansa digitaalisissa sovelluksissa täysin ilmaiseksi ja kysymättä lupaa keneltäkään, mikä ei ole mahdollista jos käyttää jonkin yrityksen tai pankin maksupalveluja. Heiltä tarvitsee luvan jotta se onnistuu. Bitcoinin käyttö on täysin vapaata.

Tärkeää on ymmärtää, että vaikka keskuspankit tai nykyajan suuret IT-yritykset tekisivät oman kryptovaluutan, se ei minun nähdäkseni pysty kilpailemaan Bitcoinin kanssa kun mietitään edellä mainittuja ydinominaisuuksia.

Totesit Arvopaperin Rahapäivässä, että kryptovaluuttoihin ei tule sijoittaa mikäli ei ymmärrä. Teknologia on kuitenkin monimutkaista ja jatkuvassa murroksessa. Lisäksi Bitcoinin ympärillä sattuu ja tapahtuu. Miten IT-teknologia-asiantuntijuutta omaavaton henkilö voisikaan ymmärtää tarpeeksi?

Sanomaani ei kannata ymmärtää väärin. Tässä kohtaa onkin hyvä tarkentaa, että en tarkoittanut sitä että Bitcoinin tekniikka tulisi ymmärtää läpikotaisin. Se on monimutkaista ja ei varmasti ole monellekaan kovin helppoa ymmärtää.

Tarkoitin tällä sitä, että Bitcoinin idea tulee ymmärtää, ja se mistä bitcoinien arvo syntyy. Ja tietysti perusasiat bitcoinien käytöstä ja turvallisesta säilytyksestä. Se riittää. Ei ole tarpeen ymmärtää teknisiä yksityiskohtia kovin syvällisesti.

Kommentillani otin lähinnä kantaa siihen, että kurssinousun aikaan monet ostavat bitcoineja pelkästään sen takia että kurssikäyrä näyttää nousevalta. Se ei ole mielestäni kovin hyvä lähtökohta, vaan on fiksumpaa yrittää ensin ymmärtää mitä on oikeasti ostamassa ja miksi bitcoineilla on arvoa.

Bitcoinin ympärillä on viimeaikoina tapahtunut: Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Segwit2x, Bitcoin-futuurit. Mitä nämä kaikki tarkoittavat? Koosta viime aikojen merkittävimmät tapahtumat ja kerro mikä on merkittävintä juuri tällä hetkellä.

Bitcoin on kokenut viime aikoina useita “jakautumisia” eli lohkoketju on haljennut kahtia, kun pieni käyttäjäryhmä on päättänyt luoda oman Bitcoininsa vaihtoehtoisella säännöstöllä. Näissä jakautumisissa eli forkeissa bitcoinien omistus on kopioitunut uuden ketjun puolelle forkkihetken saldojen mukaan.

Näistä ensimmäinen oli Bitcoin Cash ja viime aikoina toteutui myös Bitcoin Gold. Segwit2X peruttiin. Tärkeintä näistä on ymmärtää se, että ne ovat melko pienen porukan virityksiä, ja useimmat Bitcoin-omistajat näkevät ne eräänlaisina osinkoina heidän bitcoin-omistustensa päälle. Forkkien markkina-arvo onkin jäänyt selvästi bitcoinien markkina-arvoa pienemmäksi.

Forkkeihin liittyi paljon pelkoa aikanaan, mutta nyt on osoitettu, että Bitcoin porskuttaa eteenpäin täysillä niistä huolimatta. Ne ovat myös voineet aiheuttaa kurssinousua, sillä muiden kryptovaluuttojen treidaajat ovat ostaneet bitcoineja ennen forkkihetkeä, jotta heillä olisi molempia tokeneita omistuksessa. Tämä kehitys on siis vahvistanut Bitcoinin asemaa suhteessa muihin kryptovaluuttoihin.

Futuurit on merkittävä kehitysaskel Bitcoinille. Nyt on alkanut avautumaan säänneltyjä johdannaismarkkinoita bitcoinille, missä voi käydä kauppaa futuureilla ja optioilla. Se tulee tuomaan bitcoin-markkinoille hurjan paljon lisää pääomaa, minkä itse näkisin pääasiassa varsin positiivisena asiana.

Kolme tärkeintä Bitcoinin kasvavaa arvoa ja valoisaa tulevaisuutta tukevaa perustelua.

  • Bitcoinista on kehittymässä todellinen, vakavasti otettava sijoituskohde. Sitä voidaan pian vaihtaa kaikkialla, ja mukaan on tulossa myös institutionaaliset sijoittajat. Uskon, että jopa eläkerahastot alkavat pian hajauttamaan sijoituksiaan bitcoineihin. Tämä on todella merkittävä asia ja se luo nousupainetta bitcoinin arvolle.
  • Bitcoinin tekniikka kehittyy hurjasti, ja pian siihen on tulossa todella merkittäviä skaalauspäivityksiä. Päivityksistä keskeisin on niin kutsuttu salamaverkko, jonka kehitys on viime aikoina ollut varsin lupaavaa. Näyttää siltä, että salamaverkkoa aletaan ensi vuoden aikana käyttämään jo ihan oikeasti, ja se on kova juttu. Salamaverkko lisää Bitcoinin transaktiokapasiteetin jopa tuhatkertaiseksi, ja tekee siirroista täysin välittömiä, ja hyvin edullisia.
  • Bitcoinin sääntely on kehittymässä pääasiassa positiiviseen suuntaan. Harvassa paikassa sitä ollaan kokonaan kieltämässä, vaan suunta on enemmänkin se, että pelisääntöjä selvennetään. Tämä muun muassa helpottaa Bitcoin-yritysten mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä perinteisten finanssitahojen kanssa, ja muutenkin edistää Bitcoinin matkaa kohti yhä vakavasti otettavammaksi sijoituskohteeksi ja maksutavaksi.

Kolme suurinta Bitcoinin nousua uhkavaa tekijää tai riskiä, myös kryptovaluuttoihin sijoittavan näkökulmasta.

  • Sääntelyn kehityksessä on myös riskinsä, silloin kun se kehittyy negatiiviseen suuntaan. Esimerkiksi Kiinassa on ainakin väliaikaisesti nähty aika tiukkoja kieltoja kryptovaluuttoihin liittyen, mikä voidaan nähdä negatiivisena seikkana. On kuitenkin vaikea kuvitella että kryptovaluuttoihin liittyviä kieltoja tulisi käyttöön laajamittaisesti. Kiina on kuitenkin Kiina. Lisäksi uskon, että myös Kiinassa tullaan löysentämään kieltoja, kunhan sääntelyprosessit on saatu kuntoon.
  • Bitcoin kilpailee muiden kryptovaluuttojen kanssa, ja tärkeää Bitcoinille on kyetä lisäämään transaktiokapasiteettiaan, ja myös parantamaan yksityisyysominaisuuksiaan. Tällä hetkellä Bitcoin on selkeä kuningas kryptomarkkinoilla, mutta jos se haluaa säilyttää kuninkaan aseman, tulee sen kyetä kehittymään. Bitcoinissa kehitys on konservatiivista, koska turvallisuus ja vakaus on etusijalla, ja tämän näen hyvänä asiana. Mutta jotain kehitystä täytyy kuitenkin tapahtua pitkällä aikajänteellä. Riskinä on siis se, että jos Bitcoin ei kehity, voi jokin muu kryptovaluutta ottaa kruunun. En näe tätä kuitenkaan akuuttina riskinä.
  • Tekniset uhat on aina huomioitava, eli mahdollinen haavoittuvuus Bitcoinin koodissa / protokollassa. Tälläisen löytyminen on epätodennäköistä, juurikin sen takia että sellaisia ei ole viime vuosina löytynyt, ja Bitcoin muuttuu niin hitaasti. Turvallisuustekijöiltään Bitcoin on erityisen paljon vahvempi kuin muut kryptovaluutat. Mutta tämä riski kuitenkin on aina olemassa. Jos jokin iso tekninen haavoittuvuus löytyisi, voisi se tietysti olla arvon kannalta negatiivinen asia.

Sijoitustiedon foorumilla keskusteltiin transaktioiden korkeasta energian kulutuksesta ja kallistuvista transaktiokustannuksista. Ovatko nämä ratkaisemattomia ongelmia?

Bitcoinilla on korkea energiankulutus, mutta se energia ei mene hukkaan. Sen avulla turvataan Bitcoinin ydintoiminta ja sen ansiosta Bitcoin onkin maailman ylivoimaisesti turvallisin kirjanpitojärjestelmä. Siirrot ovat absoluuttisen peruuttamattomia, ja siirtojen väärentäminen on mahdotonta. Niin jykevää ja muuttumatonta järjestelmää on todella vaikea toteuttaa muulla tavalla.

Lisäksi Bitcoin-louhinnan käyttämän energian suhteellinen määrä pitäisi pienentyä ajan kuluessa. Tällä hetkellä se määrittyy louhintapalkkion ja bitcoinin arvon välisellä suhteella. Louhintapalkkio on kuitenkin pienenemässä pitkässä soitossa, kun uusien bitcoinien luontitahti hidastuu. Se tulee vähentämään Bitcoinin suhteellista energiankäyttöä ainakin jonkin verran, mikä on ihan hyvä asia.

Transaktiokulut ovat välillä olleet korkeita, viime aikoina erityisesti Bitcoin Cashiin liittyvien louhintasekoilujen takia. Siihen on kuitenkin tullut korjaus, ja Bitcoin-verkon louhintateho on nyt tasoittunut. Jokin aika sitten aktivoidun SegWit-päivityksen ansiosta transaktiokulujen trendi on tällä hetkellä alaspäin, ja tulee olemaan kiihtyvästi alaspäin kunhan merkittävät Bitcoin-palvelut ottavat SegWitin käyttöön. Sen käyttöaste on vasta noin 10 %, joten sen kokonaishyödystä on nähty vain pieni osa.

Transaktiokulujen kannalta tulevaisuudessa todella merkittävä kehitysaskel on salamaverkko, josta mainitsinkin toisen kysymyksen yhteydessä.

Coinmotion tuo Ethereum –välityksen mukaan palveluihinsa tulevaisuudessa? Mitkä ns. altcoineista ovat vahvimmat?

Henkilökohtaisesti en juuri fanita Ethereumia, koska näen siinä monia ongelmia. ETH-tokeneiden määrää ei ole tarkkaan rajattu toisin kuin bitcoinien, ja lisäksi Ethereum vaikuttaa todella keskitetyltä järjestelmältä. Perustajajäsen Vitalik Buterinilla on lähes absoluuttinen valta siihen mitä Ethereumissa tehdään. Ethereum on myös osoittautunut varsin bugiseksi ja virheherkäksi, mikä on johtanut Ethereum-verkon täysimittaisiin käyttökatkoihin säännöllisesti.

Tämä on kuitenkin vain henkilökohtainen näkemykseni, Prasoksen ja Coinmotionin ratkaisut perustuvat kysyntään. Ethereum ollaan lisäämässä Coinmotioniin pian, sillä se on toisiksi suurin kryptovaluutta, ja sille on paljon kysyntää. Ihan ensimmäisenä lisäämme Litecoinin, ja Ethereum on tulossa pian sen jälkeen.

Itse pidän tällä hetkellä potentiaalisimpana altcoinina Moneroa. Se on yksityisyysominaisuuksiin keskittyvä altcoin, ja se omaa siinä suhteessa paremmat ominaisuudet kuin nyky-Bitcoinissa. Se on tarkoitus lisätä Coinmotioniin ensi vuoden alkupuoliskolla.

Mitä mieltä olet Bitcoinin nykyisestä kurssista?

Bitcoin-markkina alkaa käydä aika kuumana, joten kannattaa olla varovainen. Yleensä suosittelen ostamaan silloin kun tulee isoja laskuja, mutta härkämarkkinan kiihtyessä se voi olla yhä haasteellisempaa. Jos epäröi kurssitilanteen suhteen, yksi hyvä strategia on ostaa ajallisesti hajauttaen. Eli ostaa esimerkiksi kerran viikossa jollain summalla.

Lyhyellä tähtäimellä kurssikehitys on arvaamaton. Uskon, että seuraavan vuoden aikana tulemme näkemään todella suurta volatiliteettia ja kurssilaskun riski on olemassa. Pitkällä tähtäimellä eli useamman vuoden aikajänteellä kurssiennusteeni on kuitenkin erittäin positiivinen.

Kenen arvelet olevan olevan Satoshi Nakamoto?

Tähän en oikeastaan osaa sanoa mitään kovin järkevää. Edelleen on täysin epäselvää kuka Satoshi on, ja siitä löytyy monenlaisia teorioita. Ehkä mysteeri selviää vielä joku päivä.

Haastattelusta ja kryptovaluutoista voi keskustella Sijoitustiedon kryptovaluutat sijoituskohteena -ketjussa.

-

Mainos: Coinmotion -erikoistarjous Sijoitustiedon lukijoille: Bitcoin -kaupat 1%:n kaupankäyntikomissiolla (-50%) ensimmäisen kuukauden ajan käyttämällä kutsukoodia ST17AAA. Lue lisää tarjouksesta täällä.

-

 

Keskustelufoorumi:

Suosituimmat foorumiviestit viimeisen kuukauden ajalta

Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Korkoherkät Kamux ja Kojamo

Aki Pyysing
17.11.2024
east Lue lisää