Kaikki sijoittajat tietävät mitä tehdä, mutta siitä huolimatta läheskään kaikki sijoittajat eivät tienaa niin korkeaa tuottoa kuin pystyisivät, tai pahimmillaan tee edes voittoa. Syytetään huonoa tuuria, mikä joskus saattaa pitää kutinsakin, sattumalta. Moni sijoittaja kuitenkin lipsuu sijoittamisen yhdestä tai monesta sijoittamisen kultaisista säännöistä, mikä voi aiheuttaa tuottojen alenemisen. Virkistetään siis näin hiljaisina kesäkuukausina muistiamme sijoittamisen nyrkkisäännöistä.
Ei kaikkia munia samaan koriin – Sijoitusten hajauttaminen on yksi menestyksekkään pitkäaikaisen sijoittamisen kulmakivistä. Hajauttamalla pienennät yksittäisen sijoituksen riskiä salkussasi, samalla kokonaisuudessa hyötyen markkinan noususuhdanteesta. Korkeariskisiin sijoituksiin ei kannata panostaa 5-10% suurempaa siivua salkusta. Hyvin hajautettu sijoitussalkku koostuu osakkeista, velkakirjoista, hyödykkeistä ja muista kohteista, esimerkiksi kiinteistöistä. Osa sijoitusvarallisuudesta kannattaa pitää käteisenä, etteivät erinomaiset ostopaikat mene sivu suun.
"Plan your trade and trade your plan" - sama suomeksi, suunnittele sijoituksesi ja sijoita suunnitelmasi mukaisesti. Tai toisella tapaa "Fail to plan and you plan to fail", eli jos epäonnistut suunnittelussa niin suunnittelet epäonnistuvasi. Kuri on tärkeä ominaisuus tuottavan sijoittajan pääkopassa. Jokainen sijoitus tulee tutkia tarkasti etukäteen, tehdä taustatyötä ja suunnitella mihin hintaan sijoitus kannattaa tehdä. Samalla tulee miettiä valmiiksi mihin hintaan on valmis irtautumaan sijoituksesta, riippumatta siitä mihin suuntaan sijoitus etenee. Kaikki lähtee perusteellisesta valmistautumisesta ennen ostopäätöksen tekemistä.
Kylmäpäiset ratkaisut - Kun puhutaan sijoittamisesta, kannattaa tunteet laittaa päätöksenteon ajaksi hyllylle. Markkinoita ajavat pelko ja ahneus, joita monen sijoittajan on vaikea vastustaa. Nousevilla markkinoilla tuntuu siltä että rahan printtaaminen on helppoa kuin heinänteko, osakevinkkejä kuulee joka paikasta. Toisaalta laskevassa markkinassa moni onnistuu myymään pohjahintoihin, kun pelko lisätappioista vaanii mielessä. Nämä tunteet täytyy osata pitää poissa päätöksenteosta sijoituksia harkitessa. Tiettyyn osakkeseen ei myöskään kannata kiintyä tunnesyistä.
Realistiset odotukset - Vaikka Helsingin pörssi on tätä kirjoitettaessa tänä vuonna 7% nousussa, ei se tarkoita sitä että sama tahti jatkuu. Sattumalta 7% on osakemarkkinoiden pitkän ajan keskimääräinen vuosituotto. Painotus sanalla keskimääräinen. Hyvin harvana vuotena osakkeet nousevat täsmälleen 7%, sillä heiluntaa markkinoilla riittää. Yhtenä vuotena mennään alas 10%, toisena noustaan 15%. Ei siis kannata odottaa härkien juoksevan ikuisesti kun markkinat ovat rallitunnelmissa.
Sijoitusten oikea ajoittaminen on myytti - Edes Warren Buffett ei yritä ajoittaa sijoituksiaan kirurgin tarkkuudella. Toki käteistä kannattaa pitää epärationaalisten hinnoittelujen varalle, mutta yleissääntönä voidaan sanoa että yritykset markkinoiden oikeasta ajoittamisesta menevät useimmiten puihin. Jos kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin, ei kaikkia munia myöskään kannata heittää eri koreihin samanaikaisesti. Hajauttamalla sijoitusten tekemistä ajallisesti pienennät salkkusi riskiä edelleen.
Vältä laumakäyttäytymistä – Monen sijoittajan päätökset perustuvat liikaa naapureiden, tuttujen, taksikuskien ja sukulaisten vinkkeihin. Kun sana kuumasta osakkeesta kiirii Aleksanterinkadun kautta ympäri maaseutuja, samalla moni muukin on sijoittanut tai on sijoittamassa kyseiseen kohteeseen, ajaen sijoituksen hintaa ylös. Tällöin sijoituksen riski-tuotto-suhde ei ole enää huokutteleva. Sijoittajalegenda Warren Buffettin sanoin ”Ole pelokas kun muut ovat ahneita, ja ole ahne kun muut ovat pelokkaita”. Pitkässä juoksussa lauman seuraaminen sijoituksissa ei ole voittava strategia.
Sijoita vain kohteisiin jotka ymmärrät – Älä sijoita osakkeeseen, vaan sijoita yhtiöön. Sijoita yhtiöön, jonka toiminnan ymmärrät perinpohjaisesti. Jos tietty osake näyttää houkuttelevalta, muttet ymmärrä firman teknologiasta tai bisneksestä mitään, on aloitettava perusteellinen tutkimustyö ennenkuin rationaalinen sijoituspäätös voidaan tehdä. Sama pätee kryptovaluuttoihin.
Arvo vs hinta – Yrityksen ja osakkeen arvo ja hinta ovat kaksi eri asiaa. Ne eivät välttämättä ole tasapainossa, joten sijoitusmahdollisuuksia avautuu. Kauppaan mennessä ei kukaan ostaisi 10 euron maitotölkkiä, sillä sen arvo on tölkillisen hintaa alempi. Sama pätee sijoituksiin. Sijoituksen arvon täsmällinen määrittäminen on tietysti mahdotonta, mutta ei kannata antaa etua muille sijoittajille jättämättä perusteellista tutkimusta arvonmäärityksen eteen tekemättä.
Tällä kertaa kaikki on toisin! – Ei ole. Jos sijoituskohde näyttää liian hyvältä ollaakseen totta, sitä se myös lähes aina on.