Kolumnit

Robin Hoodissa rikkailta jaettiin kansalle, tänään kansalta jaetaan rikkaille

Matias Savolainen |
Jaa Twiittaa

Sijoittaja, joka otti kiinni markkinoista maaliskuun Spike-signaalin aikaan ja luprutteli menemään -1,5ATR stopin kanssa, sai mukavan siivun liikkeestä tililleen. Maaliskuussa alkanut pörssin nousu saa minut kuitenkin pohtimaan, onko tämä uuden bull-markkinan alku vai edellisen historiallisen pitkän jatkumo. Useimmiten uuden bull-markkinan lähtiessä liikkeelle, sitä johdattavat eri toimialat ja yritykset kuin ennen sitä. Näin ei kuitenkaan ole nyt, sillä veturina on edelleen suuret teknologiayhtiöt, samat kuin edellisen nousuputken aikaan. S&P 500:n ja Nasdaq 100 - indeksien välinen tuottoero on erittäin suuri. 

Miksi sijoittajan pitäisi olla kiinnostunut tästä lainkaan, eikö liike ole kuitenkin tärkeämpää? Mitä iäkkäämmäksi nousumarkkina muodostuu, sitä harvemmat osakkeet ovat sen nousun vetureina. Vahvasti nousevat osakkeet saavat osakseen lisärakkautta ja arvostukset nousevat todella korkeiksi samalla kun toiset toimialat hiipivät alaspäin. Viimevuosina ongelmissa ovat olleet pankki- ja energiasektori. Näiden kumuloiminen pitkään juoksuun vaikuttaa kiinnostavalta. Rahan painamisen aiheuttamasta epävarmuudesta hyötynee arvometallisektori jatkossakin. Etenkin hopea- ja hopeakaivosyhtiöt ovat kiinnostavaa tutkittavaa. 

Keskeinen kysymys, jota sijoittajan tulisi pohtia on, mitkä toimialat toipuvat ja kasvavat ja mitkä eivät koskaan toivu ennalleen. Todennäköistä on, että jo ennen Covid:ia hiipunut kauppakeskussektori tulee olemaan häviäjien aitiossa. Konkurssit puhdistavat kenttää ja jäljelle jäävät toimijat saattavat menestyä erittäin hyvin. Ylipäätään osakemarkkinoiden arvostustasosta saadaan lisätietoa Q2-tulosten tullessa ulos. Oletettavaa on, että yhtiöiden tunnusluvut rupsahtavat laajalla otoksella. Tulokset laskevat ja debt-equity ampaisee kuuta kohden. Tästä seuraa luottoluokitusten laskua ja rahoituskustannusten nousua. 

Kiinnostavaa on nähdä mitä tapahtuu, kun työttömyys säilyy suhteellisen korkeana ja konkurssien määrä kasvaa lähi viikkoina ja kuukausina. Tuleeko jossain kohden mieleen, että Nasdaqin kaikkien aikojen all-time-high ja korkea työttömyys ovat hankala yhdistelmä, joka kielii siitä, että rahanpainamisen stimulaatio on suuntautunut kenties epätehokkaasti ja väärin. Tukirahasta vain kymmenys on suunnattu kansalle ja valtaosalla on rikastutettu jo valmiiksi rikkaita. Kansan osaa suurempi osa rahasta päätyy erikoisten mutkien kautta poliittisiin taskuihin sekä päättäjien sukulaisille ja kavereille.

Pörssin voimakas nousu ja tileille lähetetyt tukishekit ovat innoittaneet Robinhood sijoittajat ennätykselliseen intoon. Piensijoittajien suosima välityspalvelu on kannattanut suosiotaan ennennäkemättömällä tavalla. Tämä muistuttaa minua 2000-luvun alun pörssikuplasta, jossa valtava määrä täysin kokemattomia sijoittajia ryntäsi markkinoille suurten voittojen toivossa. Sijoittamalla nousevaan dot-com - sektoriin, useat ansaitsivat kuukaudessa enemmän kuin työtä tekemällä. Villiintyneen sijoittajajoukon usko tappiota tekevään ja vahvasti nousevaan sektoriin oli vankkumaton. Vastaavalla tavalla piensijoittajat rynnivät nyt kovan momentin osakkeisiin, saaden jopa konkurssissa olevat yhtiöt nousemaan kerrannaisilla. 

Ainoa varma asia lienee se, että kesästä tulee kiinnostava tulosdatan ja talouden yleisten mittarien kertoman kautta. Miten ne tulevat vaikuttamaan osakkeisiin, sitä kukaan ei tiedä. Oma epäilykseni on, että näemme volatiliteetin nousua syksyä kohti mentäessä.

Rahaa ja rakkautta kesääsi!

Matias

Teksti julkaistu alunperin osoitteessa: www.matiassavolainen.com

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Kolumnit

Pokeriturnaukset ja osakesijoittaminen

Aki Pyysing
24.11.2024
east Lue lisää

Sijoitusasuntojen kysyntä kasvaa keväällä

Miika Vuorensola
24.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää