Kolumnit

Osakesäästötili ansaitsee sissimarkkinointia

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Parasta uudessa hallitusohjelmassa oli se, mitä sieltä ei kauhuskenaarioista huolimatta löytynyt: osakesijoittajien asema ei entisestään heikentynyt ja osakesäästötili tulee vuodenvaihteessa käyttöön.

Oletan tilistä tulevan varsin suositun. Suomalaisethan perinteisesti ovat valmiita maksamaan kaksi euroa yhdestä säästetystä veroeurosta. Tässä tapauksessa veroja ei tosin varsinaisesti säästy, mutta niiden maksaminen lykkääntyy siihen asti, kunnes tililtä nostetaan rahaa takaisin. Maksimisijoitusta 50.000 euroa on arvosteltu pieneksi, mutta kuten pokeripöydässä jo 90-luvulla kuulin: Apu se on pienikin apu.

Joka tapauksessa tili soveltuu erinomaisesti ensimmäisten osakesijoitusten parkki- ja kaupankäyntipaikaksi. Näenkin kansalaisvelvollisuudekseni yrittää taivutella jälkikasvuni avaamaan omat osakesäästötilinsä. Jos suomalaiset pienestä pitäen oppisivat kohtelemaan osakesijoittamista rationaalisena säästämisenä eikä paheksuttuna spekulontina, voisimme pikkuhiljaa kiriä ruotsalaisten varallisuusetumatkaa kiinni.

Edustamani filosofian mukaan osakkeita on sallittua myös myydä. Pörssimarkkinat yleensä ja yksittäiset osakkeet erikseen ylireagoivat säännöllisesti sekä ylös- että alaspäin. Pelkkä ”Osta ja unohda” -strategia on lähinnä henkistä laiskuutta. Osakekaupan lisääntyminen muuten tehostaa osakemarkkinoita, vaikka toisinkin on väitetty. Tosin meille häpeilemättömille osakespekulanteille tämä heikentää ansaintamahdollisuuksia.

Suvun sijoitussivistyneimpien pitäisikin kantaa vastuunsa ja opettaa sijoittamisen perusteet muillekin. Kehotan tehokkuuden nimissä keskittymään alle 25-vuotiaisiin, sitä vanhemmat omaksuvat uusia ajatuksia varsin nihkeästi.

Jos ihminen on jo aivopesty siihen, että ainoa sallittu säästämismuoto on asuntolainan lyhentäminen, ollaan yleensä jo myöhässä. Mutta nuorissa on tulevaisuus, ja jo nyt on ilmassa merkkejä, että nykynuoret eivät välttämättä halua hirttäytyä loppuelämäkseen yhteen asuntoon.

Joka tapauksessa asuntosijoittaminen tulee hallitusohjelman myötä epäedullisemmaksi. Kiinteistöverotuksen kiristäminen ja korkovähennysten leikkaaminen luonnollisesti heikentävät tuottoja - tai pahimmassa tapauksessa syventävät tappioita.

Pitemmälläkin aikavälillä uskon rakennuksien verotusta kiristettävän enemmän kuin ihmisten. Asunnot eivät pääse karkuun, mutta ihmiset voivat hyvin nostaa kytkintä, jos verotaakka alkaa painaa liikaa. Pääomat taas ovat paljon ihmisiäkin liukasliikkeisempää, joten sieltä lisäverotuottojen kaivaminen on vielä hankalampaa.

Osakesijoittamisen suosion kasvu nostaisi myös Helsingin pörssin arvostustasoa. Ihmiset kun tapaavat sijoittaa mieluummin sijoittaa kotikentälleen kuin kaukomaihin. Sijoitusten hajauttaminen olisikin useimmille viisasta, tosin tässä yhteydessä profeetta ei elä kuten opettaa. Omat sijoitukseni ovat koko sijoittajaurani olleet raskaasti Suomeen painottuneita. Mutta spekulantin on syytäkin erikoistua, matalammalla riskiprofiililla varustettujen taas hajauttaa.

Jos pörssikurssit Suomessa nousevat, siitä seuraa 1.) Kansakunnan vaurastuminen 2.) Yhtiöiden oman pääoman ehtoisen rahoituksen helpottuminen 3.) Suomalaisten yhtiöiden ulkomaiseen omistukseen siirtymisen harventuminen tai ainakin kallistuminen 4.) Verotulojen lisääntyminen.

Nämä kaikki useimmat kokevat suotuisiksi siviilivahingoiksi. Joten osakesäästötili todellakin ansaitsee sissimarkkinointia.

Keskustele osakesäästötilistä täällä

Kolumni julkaistu myös tuoreimmassa Viisas Raha -lehdessä.

Yhteistyökumppanit: Heikki Keskiväli

Liity suositulle Tähtäimessä osakkeet -sijoituskurssille. Poimi -15e alennus koodilla STIETO15

Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Korkoherkät Kamux ja Kojamo

Aki Pyysing
17.11.2024
east Lue lisää