Artikkelit

Onko nyt täydellinen hetki sijoittaa Ethereumiin?

Antti Hyppänen |
Jaa Twiittaa

Ethereum on markkinoiden johtava älysopimusalusta. Se on myös kokoluokaltaan ainoa kryptovaluutta, jota voi verrata Bitcoiniin. Ethereum saa kesän 2022 aikana sen historiansa tärkeimmän päivityksen, jolla on todennäköisesti merkittäviä vaikutuksia Ethereumin kurssiin. Jos Ethereum kiinnostaa sijoituskohteena, niin jatka lukemista. Nyt voi olla suorastaan täydellinen hetki sijoittaa Ethereumiin ennen markkinan heräämistä!

Sijoittaminen altcoineihin yleisellä tasolla

Otetaan ensin lyhyet perusteet altcoin-sijoittamisesta. Jos termi altcoin ei ole lukijalle tuttu, sillä viitataan kaikkiin muihin kryptovaluuttoihin pois lukien Bitcoin.

Indeksit ovat suosittuja sijoituskohteita osakkeiden maailmassa. Niiden suosioon on myös erittäin painava syy, sillä suurin osa alan ammattilaisista ei pysty biittaamaan indeksin vuosituottoa. Harraste- ja piensijoittajan todennäköisyydet ovat vieläkin heikommat. On hyvinkin perusteltua ottaa markkinoilta indeksin tarjoama vuosituotto ja jättää osakkeiden poiminta ammattilaisille.

Sama logiikka toimii mielestäni myös kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoin on kuin S&P 500 -indeksi. Se on vaihtoehto kaikille sijoittajille, jotka haluavat kryptovaluuttoja portfolioonsa mahdollisimman pienellä riskillä. Etenkin DCA (Dollar-Cost Averaging) viikko- tai kuukausitasolla on mainio valinta.

Tästä voidaan vetää seuraava johtopäätös. Jos harrastat ”osakepoimintaa” kryptovaluuttojen maailmassa, eli haet riskillä korkeampaa tuottoa, on sijoituskohteesi biitattava Bitcoinin tarjoama vuosituotto. Muussa tapauksessa vain häviät rahaa. Tämä on kaiken altcoin-sijoittamisen A ja O.

Miltä tilanne näyttää sitten Ethereumin osalta? Alla olevassa kuvassa on ETH vs. BTC chartti viikkotason kynttilöillä.

ETH vs. BTC

Pilkon itse Ethereumin historian kahteen osaan. Ensimmäinen osa oli ICO-buumi 2017/2018 ja sen tuoma ylilyönti Ethereumin kurssiin. Tuo jakso päättyi vuoden 2019 alkupuolella, ja se oli oikeastaan täyttä spekulointia. DeFi-sektoria ei ollut olemassa, ja kaikkien älysopimustalustojen sovellustarjonta oli lähes nolla.

Vuoden 2019 lopulla alkoi tapahtua. Ethereum-alustalle syntyi DeFi-sovelluksia, joilla oli oikeaa käyttöä. DeFi-raketti lähti toden teolla lentoon kesällä 2020. Sen toinen osa nähtiin keväällä 2021, jolloin Ethereum teki valtavan raketoinnin Bitcoiniin nähden yleisen altcoin-buumin aikana.

Ethereum on löytänyt viime vuosina paikkansa markkinoilla, ja ETH vs. BTC -kurssikäyrä on ollut noususuunnassa jo kolmisen vuotta. Noin kaksi viikkoa sitten rikottiin myös neljä kuukautta kestänyt laskutrendi.

Mielestäni on olemassa hyvät perusteet sille, että Ethereum olisi myös jatkossa hieman nopeampi hevonen kuin Bitcoin.

Ethereumin tuleva päivitys: The Merge

Miksi Ethereum voisi olla loistava sijoituskohde juuri nyt? Eikä esimerkiksi puolen vuoden päästä. Tähän on syynä tuleva päivitys nimeltään The Merge.

Englanninkielinen sana merge tarkoittaa sulautumista yhteen. Tästä on juuri kyse myös tulevassa päivityksessä. Tarkalleen ottaen yhdistetään seuraavat asiat:

  • Execution layer eli prosessointitaso
  • Consensus layer eli konsensustaso

Prosessointitaso tulee nykyisestä Ethereum-järjestelmästä. Tämä tarkoittaa sitä, että älysopimusten toiminta, lohkoaika, transaktiomaksut (gas fees) ynnä muuta eivät muutu nykyisestä.

Konsensustaso on Proof of Stake -lohkoketju nimeltään Beacon Chain. Se käynnistyi joulukuussa 2020. Tähän mennessä Beacon Chainiin on lukittu yli 11 miljoonaa Etheriä yli 330.000 validaattorin toimesta.

Alla oleva kuva havainnollistaa hyvin, mistä on kyse.

Ethereum path

Suurin muutos koskee Ethereumin louhintaa eli nykyistä Proof of Work -konsensusalgoritmia. The Merge on ennen kaikkea siirtymä Proof of Stake -järjestelmään. Kaikki louhinta ja sen vaatima energiankulutus päättyy tähän päivitykseen.

The Merge on periaatteessa selkeä paketti: PoW ulos ja PoS sisään. Moni sijoittaja on silti käsittänyt sen väärin. The Mergen uskotaan skaalaavan Ethereum-alustan ja pudottavan transaktiomaksut 90 prosenttia. Tästä ei ole todellakaan kyse.

Ethereumin transaktiomaksuissa ei todennäköisesti nähdä merkittävää muutosta. Älysopimukset prosessoidaan kuten ennenkin, ja lohkoaika pysyy myös 12-13 sekunnin tasolla. Varsinainen skaalauspäivitys (sharding-teknologia) tulee vasta myöhemmin. Sitä odotellessa skaalauksen hoitavat Layer 2 -ratkaisut. Niiden suosio on kasvanut valtavasti kuluneen vuoden aikana.

The Merge -päivitykselle ei ole annettu tarkkaa päivämäärää. Moni analyytikko arvelee sen ajoittuvan heinäkuun alkuun eli noin kolmen kuukauden päähän. 

The Mergen vaikutukset sijoittajalle

Jos päivitys ei kerran näy loppukäyttäjälle oikeastaan millään tavalla, niin miksi The Merge aiheuttaa niin suurta kohua? Tämä johtuu ETH-tokeniin liittyvistä päivityksistä. Käydään niitä läpi seuraavaksi.

Aloitetaan inflaatiosta. Termi Bitcoinin halving saattaa olla tuttu osalle lukijoista. Tämä tarkoittaa sitä, että Bitcoinin inflaatio puolittuu neljän vuoden välein. Uusia bitcoineja tulee nyt markkinoille 6,25 kappaletta jokaisen lohkon (10 min) yhteydessä. Seuraavan halvingin jälkeen (~2024) enää 3,125.

The Mergen kohdalla tapahtuu kolmea Bitcoinin halvingia vastaava kuristus Ethereumin inflaatioon. Se putoaa toisin sanoen noin 90 prosenttia.

Tästä seuraa myös toinen merkittävä muutos. Tähän asti uudet Etherit ovat menneet louhijoille, joiden täytyy myydä (suurin) osa Etheristä kattaakseen louhinnan kustannukset. Jatkossa vähäinen inflaatio menee validaattoreille, joilla ei ole vastaavia ongelmia. Miten suuri osa uusista ETH-tokeneista jää steikattavaksi?

Kolmas merkittävä asia on kesällä 2021 tapahtunut EIP-1559 -päivitys. Se muutti merkittävästi Ethereumin transaktiomaksujen mekanismia. EIP-1559:n jälkeen yli 62 prosenttia Ethereumin transaktiomaksuista on poltettu eli tuhottu.

Voit tsekata ajantasaiset tilastot osoitteesta watchtheburn.com.

watchtheburn

Markkinoilta on poistunut puolessa vuodessa yli kaksi miljoonaa Etheriä arvoltaan lähes 6,5 miljardia dollaria. EIP-1559 jatkaa toimintaansa myös The Mergen jälkeen. Monien arvioiden mukaan Ethereumista tulee päivityksen jälkeen jopa deflatorinen kryptovaluutta! Arviot inflaatiosta pyörivät -0,5 prosentin tasolla.

Eikä tässä vielä kaikki. Osa sijoittajista pelkää The Mergen tuovan markkinoille valtavasti myyntipainetta, sillä edellä mainitun Beacon Chainin steikkaus on ollut toistaiseksi lukittuna. Steikkaajat eivät siis voi kotiuttaa tokeneitaan niin halutessaan.

Tilanne muuttuu aikaisintaan kuusi kuukautta The Mergen jälkeen ja silloinkin asteittain. Tämä tarkoittaa sitä, että markkinoille ei tule yhtään uutta ETH-tokenia puoleen vuoteen The Mergen jälkeen.

Kun lukitus poistuu, niin kyseessä lienee vain lyhytaikainen piikki. Jonossa on nimittäin paljon instituutioita, jotka haluavat ensin odottaa The Merge -päivityksen lanseerauksen ja todeta, että kolikoiden kotiutus todella onnistuu.

Vuoden 2022 näkymät yleisesti

Edellä kuvattu päivitys on siis tulossa kolmen kuukauden päästä. Kun katsoo The Mergen vaikutuksia Ether-tokeniin, on vaikea ottaa aiheeseen karhumainen näkökulma.

Huomioidaan vielä bonusfakta edellisten lisäksi. Steikkaajien vuosituoton odotetaan nousevan The Mergen jälkeen nykyisestä 4,6 prosentista jopa 10–12 prosentin tasolle. Miten moni ison rahan instituutio lukitsee Etheriä markkinoilta tämän jälkeen?

Toki Bitcoinilla on myös omat kurssiajurinsa. Saadaanko Spot-ETF lopulta Yhdysvaltojen markkinoille? Uudet instituutiot, uudet valtiot, regulaation selkeys, ja niin edelleen. Sijoittaminen altcoineihin on aina kuin osakepoimintaa. Jahtaat korkeampaa tuottoa riskillä - saatat olla myös väärässä. Ehkä potentiaalinen kolikkosi häviääkin tuotossa Bitcoinille.

Kun huomioidaan The Mergen päivitys sekä ajankohta, niin sijoitus Ethereumiin kattaa mielestäni riskin lyhyellä ja keskipitkällä tähtäimellä. Riippuu sitten sijoittajasta, millaiset prosenttiosuudet portfolioon asettaa.

Nyt on kuitenkin hyvä pitää mielessä makrotalouden riskitekijät. Markkinatilanne on yleisellä tasolla hyvin epävarma. Olen itse seurannut Yhdysvaltojen tilannetta vuodesta 2010 lähtien, enkä ole koskaan nähnyt näin paljon mustia pilviä horisontissa.

Ennätyskorkea inflaatio pakottaa Fedin toimiin eli nostamaan korkoja. Puheiden perusteella Fed-pomo Jerome Powell (kuvassa) on kollegoidensa ohella sitoutunut taisteluun inflaatiota vastaan myös osakemarkkinoiden kustannuksella.

jerome powell

Kuva: Flickr / Brookings Institution

Viime viikolla nähtiin myös Yhdysvalloissa korkokäyrän kääntyminen, mikä on ennustanut aina taantuman viimeiset 40 vuotta. Eurooppa lienee sadan prosentin varmuudella taantumassa vuoden 2022 lopulla johtuen sodasta, minkä globaalit vaikutukset (ruokakriisi) ovat vielä epäselvät.

Osakemarkkinoiden nousua uhkaavat nyt monet eri tekijät. Kryptovaluutat ovat edelleen suurelle yleisölle korkean riskin kohde, mikä näkyy niiden korrelaatiossa teknologiaosakkeisiin. On vaikea nähdä kryptovaluuttojen raketoivan osakemarkkinoita vastaan.

Kryptosijoittajan täytyy mielestäni pohtia kahta eri strategiaa. Miten paljon portfoliosta haluaa riskeerata kryptovaluuttoihin suhteessa vaihtoehtoihin, kuten käteinen, kulta, bondit ja osakkeet. Kryptoportfolion sisällä voi tehdä myös konservatiivisia valintoja. Onko nyt aika ottaa riskiä esim. metaverse-tokeneilla vai olisiko syytä pitää korkeampi paino Bitcoinissa ja Ethereumissa?

Bitcoinkeskus.com raportoi joka viikko kryptomarkkinan kehityksestä. Seuraa sivuston uutisia, niin pysyt kartalla myös edellä kuvattujen tapahtumien osalta.

Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille

Tule keskustelemaan aiheesta Sijoitustiedon foorumille!

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Artikkelit

Kultakaivoksilta odotetaan vahvaa tuloskasvua

Antti Leinonen
22.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Trumpin tariffien vaikutus markkinoihin ensimmäisenä virkapäivänä

Johannes Ankelo
22.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Pokeri auttaa sijoittamiseen

Aki Pyysing
19.1.2025
east Lue lisää