Nordean markkina-arvo on 35,5 miljardia ja Ålandsbankenin 216 miljoonaa. Jälkimmäinen luku on 0,6 prosenttia edellisestä, eli numerotaidottomalle taskulaskinsukupolvellekin ymmärrettävässä muodossa Nordea on paljon isompi pankki kuin Ålandsbanken. Näin ollen on luonnollista, että näistä kahdesta pörssiyhtiöstä juuri ÅAB:lla on varaa julkaista osavuosikatsauksensa myös suomeksi.
Mie luen mielelläni ruotsin- tai englanninkielisiä raportteja, koska kielitaito vahvistuu tai ainakin säilyy jonkunlaisena, kun sitä käyttää. Tämä ei muuten ole mikään sääntö edes korkeakoulutettujen ikäisteni kanssa. Olen melko varma, että Nalle yliarvioi suomalaisten englanninlukuhalukkuuden, kun säästäväisyyssyistä lopetti osareiden suomenkieliset käännökset. Saa nähdä muuttuuko tilanne, kun Nordean pääkonttori siirtyy Suomeen. Mitään rakennuksia ei siis olla siirtämässä, pelkästään juridinen sijainti.
Pankkiosakkeiden suhteen ollaan kovasti huolissaan Mifid 2-, GDPR- ja PSD2-lyhenteistä. Nämä ovat siis hiljan voimaan astuneita EU-direktiivejä, joista on varmasti ollut pankeille paljon surua ja murhetta. Sijoittajat pelkäävät, että kaikenlaiset pienyrittäjät kuten Apple tulevat nakertamaan pankkien kakkua pieni pala kerrallaan. Pankkien ollessa pakotettuja avaamaan rajapintojaan, kilpailu ilman muuta tuleekin kiristymään.
Lisäksi näyttää siltä, että Euroopassa kävellään nollakoroilla koko ennustettavissa oleva tulevaisuus. Pankeille tämä on aina nihkeää, koska ottolainaus tökkii, kun ei voi maksaa mitään ja samaan aikaan antolainauksesta taas ei tahdo saada juuri mitään. Toki aina voi myydä korkojen nousua pelkääville korkokattoja.
Näkemykseni mukaan sekä Nordea että Ålandsbanken on hinnoiteltu siten, että kaikista kirjainyhdistelmistä kuoriutuu vielä sikaisoja heinäsirkkoja. Lisäksi joka päivä voi lukea, miten Big Data on arvossaan. Pankeilla on muuten ihmisistä aika äreästi Isoa Tietoa. Niinpä miulla on sitten salkussa sekä pientä saaristolaispankkia että Pohjoismaiden suurinta ”finanssipalvelukonsernia”.
Nordealla arvelen olevan paljonkin vallihautoja bisneksen ympärillä ja Ålandsbankenilla vähintään Ahvenanmaan rannikkopuolustus kunnossa ja ainakin jonkunlaiset mahdollisuudet saada markkinaosuutta sekä idässä että lännessä.
Loppuviikosta tuli kummankin pankin odotuksia paremmat osavuosikatsaukset. Nordea olikin pettänyt analyytikot tätä ennen jo neljä kertaa peräkkäin. Itseni lisäksi en juuri tiedä muita ÅAB:n seuraajia, mutta joka tapauksessa senkin kurssi nousi muutamia prosentteja sulkien @13,85. Myös Nordea nousi kahtena päivänä yhteensä nelisen prosenttia päättäen perjantaina @8,78.
Kummatkin pankit treidaavat kympin paikkeilla olevalla P/E:llä. Omaa pääomaa per osake on Nordealla vähän alle pörssikurssin eli 7,92€ ja ÅAB:lla vähän yli pörssikurssin eli @14,92. Tämä tarkoittaa, että markkinat ennakoivat yhtiöiden jatkossa lähinnä tuhoavan omistaja-arvoa tai ainakin tulosten laskevan radikaalisti.
Mie olisin ihan tyytyväinen, jos pankit säilyttäisivät nykyisen tulostasonsa, ja näillä eväillä tuottaisivat omistajalle sellaiset kymmenen prosenttia vuodessa. Pankkisektoria yleensä ja Nordeaa erityisesti ovat koetelleet kaikenlaiset heinäsirkat Panaman papereista ruotsalaisten pääkonttorin siirtoa vastustavaan boikottiin. On melko varmaa, että Nordean skandaalikierre on satanut ainakin jotain pikkunököä myös Ålandsbankenin laariin. Nordealle pikkuvuoto tarkoittaakin ÅAB:lle isoa mahdollisuutta.
Vaikeista ajoista huolimatta molemmat pankit ovat pystyneet vartioimaan tulostaan nöyrästi kuin Ranskan jalkapallomaajoukkue MM-kisoissa omaa maaliaan johtoasemassa. Lisäksi kumpikin pankki on nähdäkseni hyvissä käsissä. Björn Wahlroos ja Anders Wiklöf alkavat tosin jo olla eläkeiässä, mutta tuskin he rahojensa perään katsomista kokonaan ennen hiekkahoitoa lopettavat. En sulje näitten herrojen henkilökohtaisilta pankeilta tuloskasvumahdollisuuttakaan laskuista pois.
Olen treidaillut molempia pankkeja viime vuosina varsin paljon, koska niiden kursseissa tapahtuu epäsäännöllisin väliajoin sekä selittämättömiä nykyjä että sukelluksia. Välillä salkussani on ollut enemmän isompaa ja välillä pienempää. Nordeat kävivät välillä jo nollissakin. Tällä hetkellä en pysty sanomaan, kumpi osakkeista on fundamentaalisesti edullisempi. Jos ei eroa ilman exceliä löydä, ei sitä yleensä oikeasti olekaan. Näin ollen miulla on molempia melko samalla rahalla.
Löisin kyllä even money –betsin sen puolesta, että vuoden päästä salkussa ei ole enää Nordeaa ja Ålandsbankenia tasarahalla. Vanhana Noise Traderinä yritän sekä lukea että ymmärtää osarit, seuraan muitakin uutisia kuten pörssikursseja ja reagoin välittömästi jos mutu-algoritmini alkaa piipittää. Olisi hassua, jos en yhteensä kahdeksasta tulosjulkistuksesta päätyisi ainakin vähän keikuttamaan venettäni.
P.S. Minkä suomalaisen pörssiyhtiön hallituksessa on entinen Ruotsin pääministeri?
Oikea vastaus on tietenkin Ålandsbanken. Ihmettelin hetken millä lihaksilla ÅAB on saanut markkinaosuutta Ruotsin Private Banking –markkinalla. Suomenruotsi kuulostaa nimittäin ruotsalaisten korvaan suomalaisten puhumalta ruotsilta, eli finnjäveleiden kieleltä. Aika nopeasti keksin, että tässä on takana Göran Persson (Ruotsin pääministeri 1996-2006).
Persson on teoriani mukaan suositellut kavereilleen kivaa pientä sympaattista pankkia, jonka hallituksessa hän sattuu istumaan. Tämä on luultavasti tapahtunut joissain saaristolaismökillä pidetyissä eliittijuhlissa - ehkäpä tällä kertaa jopa ilman ex-valtiovarainministeri Anders Borgin vehkeen esittelyä.
P.P.S.
Ahvenanmaa on muuten maailman paras paikka opiskella suomenruotsia. Vaikka yrittäisi puhua sujuvaakin pakkoruotsia Helsingin ankkalammikkolaisille, ne vastaavat suomeksi, koska heidän ylpeydelleen ei sovi käyttää hienostunutta Ruotsin suurvalta-ajan kieltään sellaisten barbaarien kanssa, jotka saattavat vielä käyttää jostain substantiivista väärää artikkelia.
Ahvenanmaalla taas kaikki vastaavat ruotsiksi, vaikka kysyisit: ”Vad heter ditt katt?”.
EDIT: Naureskelin taskulaskinsukupolvelle ja käytin Nordean väärää markkina-arvoa. Korjattu oikeaksi. Toivottavasti...
https://www.alandsbanken.fi/uploads/pdf/result/fi_resultat_jan-jun_18.pdf
https://www.nordea.com/Images/35-272543/Interim%20Report%20Second%20Quarter%202018%20v.1.pdf
https://www.sijoitustieto.fi/blogit/aki/alandsbanken-ottaa-markkinaosuutta
https://www.sijoitustieto.fi/blogit/aki/loppuuko-suomenruotsalaisten-sossiminen-ruotsissa