Kolumnit

Muutama ajatus sijoittamisesta vuoden alkumetreille

Matias Savolainen |
Jaa Twiittaa

Asunnot ovat monen sijoittajan mielessä ja herättävät kovasti kysymyksiä. Minusta asuntoja tulisi verrata kenties muiden sijoituskohteiden sijaan osin bisneksen pyörittämiseen. Toisin kuin yksittäisessä osakkeessa, sijoittaja voi itse vaikuttaa melko paljon yksittäisen asunnon tuottotulemaan. Vuokratason voi valita markkinavuokran puitteissa ja asunnon kuntoon voi itse vaikuttaa. Nämä vaikuttavat suoraan saatavaan tuottoon. Oman pääoman tuottoon voi lisäksi vaikuttaa rahoitusmallin kautta - kuinka paljon on omaa pääomaa ja paljonko lainarahaa. Asioita, joihin on vaikeampi vaikuttaa, on asunnon hinnan kehitys, taloyhtiön remontit ja näistä syntyvät kulut sekä yleinen kulutason kehitys. 

Osakkeen hintakehitykseen on samalla tapaa sijoittajan vaikeaa vaikuttaa, vaikka kuinka lähettelisi sähköpostia yhtiön johdolle tai äänestäisi yhtiökokouksessa piensijoittajana. Yhtiön rahoitusrakenne tulee annettuna yhtiön toimesta. Tietenkin lainarahaa voi liittää osaksi omaa sijoitustoimintaa. 

Asunnot, toisin kuin osakkeet, luovat omistajalleen jossain määrin työtaakkaa ja seuraamista pelkän osta ja pidä toiminnan sijaan. Vuokralaisten valinta vaikuttaa paljon siihen millaisia erityisongelmia on luvassa, samoin vuokrien maksua on hyvä seurata sekä syntyviä kuluja. Tietenkin nämä ovat tarpeellisia oman saadun tuoton arvioinnissa, mutta myös tulevaa verotusta varten tärkeitä. 

Asunnot eivät ole mikään lounasautomaatti, mutta eivät ole mitkään muutkaan sijoitukset. Oma ahkeruus ja ymmärryksen kehittäminen on tarpeellista. Tämä pitää kutinsa vaikka käyttäisi täyden palvelun varainhoitoa. Ilman riittävää ymmärrystä ja tietotaitoa on vaikeaa valita itselle sopivaa varainhoitajaa tai arvioida oman sijoitussalkun kulkua muuttuvissa markkinaolosteissa.

Asuntosijoittamisesta on helppoa innostua ja moni on innostunut vuosien varrella. Helppo innostus ja sijoituksen periaatteen yksinkertaisuus ei tarkoita kuitenkaan, että itse sijoitustoiminta tai asuntoliiketoiminta olisi helppoa. Jokainen pitkään asuntoihin sijoittanut varmasti pystyy jakamaan useita kipeitä ja kiperiä kokemuksia. Osakesijoittajilla tarinoita on usein aika paljon vähemmän, vaikka kyllä minulla siltäkin puolelta on erikoisia kokemuksia, joista kirpoaa kupin äärellä monelle räkäiset naurut. 

Aikanaan sain muutaman hyvän vinkin sijoittamiseen liittyen, jotka ovat olleet peri hyödyllisiä. 

  1. Etsi sellainen sijoitustyyli ja omaisuuslaji, jotka kiinnostavat luontaisesti ja jaksat kerätä niistä lisätietoa vielä vuosia

  2. Tärkeämpää kuin mihin sijoitat, on se, mitä tiedät siitä mihin sijoitat. Tämän lauseen pohdiskeleminen vapauttaa ajattelemasta sitä, mikä olisi paras sijoitus. Käytännössä hyvä sijoittaja voi saada erinomaisia tuottoja omaisuuslajista riippumatta. Sama on kääntäen totta. Huonolla tuurilla ja vajaavaisella osaamisella ja liian kovalla riskinotolla voi omaisuuslajista riippumatta mennä hommat etelään. 

  3. Kannattaa välttää niin suuria riskejä, että markkinahäiriöt katkaisevat lennon. Kuten Dr. Alexander Elder aikanaan opetti, Trade to trade another day. Toiminnan pitää tähdätä siihen, että pelissä pysytään pitkään.

  4. Aika on ajoitusta keskeisempi tekijä

  5. Tavoiteltu lopputulema määrittää sen mitä kannattaa tehdä ja millaisia riskejä ottaa. Tarvitaan aivan erilaista toimintaa mikäli halutaan tavoitella taloudellista turvaa ja tasapainoa pitkällä aikavälillä tai tähdätään taloudelliseen riippumattomuuteen. Tässä tarkoitan tällä elämistä sijoitusten tuotoilla. Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tavoitetta, vaan ne ovat jokaiselle henkilökohtaisia

  6. Sijoittaminen paljastaa meidät itsellemme tavalla, joka voi yllättää. Mukava myötätuuli saattaa ruokkia perusteetonta itsevarmuutta ja riskinottoa siinä missä pienetkin riskien toteutumiset saattavat paljastaa, että riskinsietokyky on usein paljon alhaisempi kuin mitä ennalta olemme arvioineet. 

  7. On kahdenlaisia sijoittajia. On sellaisia sijoittajia jotka ovat menettäneet rahaa (kärsineet tappioita) ja sellaisia, jotka tulevat menettämään rahaa. Sijoittamiseen kuuluvat sekä onnistumiset, että vääjäämättömät huonot sijoitukset. Kukaan ei onnistu täydellisesti ja jokaisen menestystarinan takana on kipeitä kokemuksia. 

  8. Se mikä on toiselle loistava sijoitus, voi olla itselle aivan väärä.

  9. Jokaisen sijoituksen tulisi tuottaa ainakin toinen seuraavista tulemista: Tuottaa rahaa tai opettaa paremmaksi sijoittajaksi.  

Toivottavasti mennyt vuosi osoittautui sekä tuottavaksi, että opettavaiseksi siinä määrin, että alkanut vuosi voisi kulkea myötäisessä tuulessa. 

Rahaa ja ehkä sitä rakkautta sitten jossain kohden lisää!

Matias

Teksti julkaistu alunperin osoitteessa: www.matiassavolainen.com

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

EcoUp – rakennusmarkkinan heräämistä odotellessa?

Iikka Numminen
12.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Hedge fundit shorttaavat nyt aktiivisesti

Johannes Ankelo
9.1.2025
east Lue lisää