Trumpin presidenttikauden neljäs viikko on alkamaisillaan ja otsikkomateriaalista ei ole ollut puutetta. Tariffien pelotetta on toistaiseksi käytetty laittoman maahanmuuton ja fentanyl-huumeen maahantuonnin eston neuvotteluvälineenä, mutta tällä viikolla huomio on siirtynyt toimitusketjujen turvallisuuteen ja kauppataseen epätasapainoon. Viikonlopun aikana Trump ilmoitti 25 prosentin tariffeista alumiinin ja teräksen maahantuonnille KAIKISTA valtioista.
Tuorein tariffi asetettiin käytäntöön maanantaina viiden aikaan iltapäivällä Amerikan aikaa. Tariffien tarkoituksena on suojella poliittisesti tärkeitä amerikkalaisia teollisuudenaloja. Pahimman lommon terästariffien suhteen ottaa Kanada, joka on suurin yksittäinen teräksen maahantuoja Yhdysvaltoihin….
…ja käytännössä ainoa alumiinin maahantuoja.
Lähes neljännes kaikesta USA:ssa käytettävästä teräksestä on maahantuotua.
Kiina on maailman suurin teräksen tuottaja ja vientimaa, mutta vain murto-osa tuotannosta lähetetään Yhdysvaltoihin. Vuonna 2018 asetettu 25 prosentin tariffi Kiinasta USA:han tuodulle teräkselle aiheutti Kiinan terästeollisuudelle merkittäviä vaikeuksia. Nyt Kiina vastaa alle kahdesta prosentista Yhdysvaltioihin tuodusta teräksestä.
Alumiinin suhteen USA joutuu turvautumaan enemmän maahantuontiin. Noin puolet jenkeissä käytetystä alumiinista tuodaan maahan ja valtaosa siitä tuodaan Kanadasta.
Presidenttikautensa alkajaisiksi Trump lätkäisi kaikille Kiinasta tuotaville hyödykkeille 10 prosentin tullimaksun, 25 prosentin tariffit Meksikolle ja Kanadalla ovat toistaiseksi jäähyllä neuvottelujen ajan. Epäilemättä tuoreen presidentin suunnitelmissa on asettaa lisää tariffeja eri valtioille jatkossakin .
Tämä on toistaiseksi merkittävin Trumpin työkalu taistelussa kauppataseen epätasapainoa vastaan ja samalla tarkoituksena on muodostaa kansainvälisestä kaupasta tulon lähde.
Trumpin neuvonantajien mukaan alumiinin ja teräksen tullimaksut ovat välttämättömiä, sillä viejät käyttivät hyväkseen aiemmin asetettujen säännösten poikkeuksia, mikä aiheutti harmia amerikkalaisille tuottajille.
Trumpin ensimmäisellä kaudella asettamat 25 prosentin tariffi teräkseen ja 10 prosentin tariffi alumiiniin aiheuttivat vastareaktion muun muassa Euroopan Unionilta, joka asetti tullimaksuja legendaarisille amerikkalaisille tuotteille, kuten Harley-Davidson-moottoripyörille ja Levi Strauss-farkuille.
Amerikkalaisen Mid-West Premium-alumiinin hinta reagoi odotetun välittömästi ilmoitukseen.
Deutsche Bankin George Saravelos arvioi raportissaan Trumpin seuraavia liikkeitä. MikälI USA asettaisi muiden maiden USA:lle asettamia tariffeja vastaavat maksut, nousisivat maksut kokonaisuudessaan vain 2 prosenttia. Syynä tähän ovat historiallisen alhaiset tullimaksut ympäri maailmaa.
Tietyt maat kuitenkin kokisivat muita valtioita suuremman vaikutuksen. Intia, Vietnam ja Thaimaa ovat erityisen haavoittuvia. Myös Suomen teollisuudelle odotetuuilla tariffeilla on negatiivisia vaikutuksia.
DB ei usko tariffimuutosten olevan välittömiä, sillä asioiden valmisteluun menee aikaa ja suuri määrä välittömiä uusia tariffeja olisi negatiivinen yllätys markkinoille.
Kokonaisuutta katsottaessa alumiini- ja terästullimaksujen vaikutus ei ole kovinkaan merkittävä, vastaten noin 50 miljardia dollaria.
Goldman Sachsin mukaan Trumpin suurennuslasin alle tariffien suhteen tulevat muun muassa öljy, lääketeollisuuden tuotteet, puolijohteet ja muut sähkölaitteet.
Kanada, Euroalue ja Aasia kokisivat merkittävintä vaikutusta näiden teollisuusalojen tariffien suhteen.
Goldman Sachsin mukaan Trump on selkeästi vihjannut EU:n tulevien tariffimuutosten huomion keskipisteenä, erityisesti autoteollisuus.