Monen talouteen ja sijoittamiseen paneutuneen nuoren miehen ja naisen unelmissa siintää ammatti itsenäisenä traderina, voittaa markkinat omilla istuinlihaksillaan ja aivoillaan. Miten tästä ajatuksesta pääsee alkua pidemmälle?
Treidaamisella, eli aktiivisella kaupankäynnillä, traderi pyrkii ansaitsemaan korkeampaa tuottoa kuin mitä tavanomaisella "osta ja pidä"-strategialla saavuttaa. Sijoittajan pyrkiessä hakemaan tuottonsa nousevilla markkinoilla, traderi pyrkii tekemään rahaa myös laskevilla markkinoilla.
Traderin ammattia tulee lähestyä liiketoimintana, sillä se on bisnestä siinä missä muukin liiketoiminta. Traderin tulee luoda tarkka strateginen suunnitelma bisnekselleen, miettiä lyhyen ja pitkän tähtäimen tavoitteet, pohtia kassanhallintaa ja varustaa toimistonsa menestystä varten. Trading-suunnitelmaan tulee kirjoittaa tarkalleen millä markkinoilla ja tuotteilla aikoo käydä kauppaa ja millä tavoin. Suunnitelman tulee olla niin selkeä, että sen voi ojentaa kaverille, joka voisi alkaa suunnitelman pohjalta oman trading-bisneksensä.
Trading-suunnitelma ei ole ainoastaan liuta sääntöjä, joita kaupankäynnissä noudatetaan. Hyvä suunnitelma on testattu historiallisella datalla (vaikkei historiallinen tuotto olekaan takuu tulevasta tuotosta, kuten kaikki jo tiedämme), tutkittu tarkkaan ja testattu myös nykyisissä järjestelmissä valitulla markkinalla. Menestyksekäs treidaaminen ei ole muutaman viikon tai kuukauden oppimisen pituinen kurssi, moni traderi alkaa tehdä todellista tuottoa strategiallaan vasta vuosien hiomisen jälkeen. Varaudu siis sijoittamaan paljon aikaa trading-strategiaasi.
Trading-tyylejä
Positio-trading
Positio-trading muistuttaa sijoittamista, sillä tässä strategiassa trading-horisontti on kuukausista vuosiin. Traderit tekevät päätöksensä teknisen ja fundamenttianalyysien perusteella, ja katsovat graafeistaan pidemmän aikavälin käppyröitä. Lyhyen aikavälin hintavaihtelut eivät hetkauta positio-treidaajaa, vaan pitkän aikavälin tuotto on tämän strategian punainen lanka. Erotuksena tavalliseen sijoittamiseen positio-treidaajat käyttävät hyväkseen osakkeiden ostamisen sijaan myös lyhyeksimyyntiä.
Swing-trading
Swing-traderi hakee tuottoa lyhyemmän aikavälin tuottoja, ostojen ja myyntien välissä kuluu päiviä tai muutamia viikkoja. Swing-traderit paneutuvat normaalisti vahvasti tekniseen analyysiin etsiessään otollisia osto- ja myyntipaikkoja. Tässä strategiassa positio suljetaan kun odotettu tuotto on saavutettu, kun hinta vajoaa stop-loss-tasolle tai kun etukäteen päätetty aikaikkuna sulkeutuu. Swing-traderin ei välttämättä tarvitse kokoajan olla koneella seuraamassa markkinoiden kehitystä kauppojen pituuden ansiosta.
Day-trading, eli päiväkauppa
Päiväkauppiaan elämästä tekee hektisen kauppojen määrä ja pituus. Ostot ja myynnit tapahtuvat saman päivän aikana eikä päiväkauppiaan juuri kannata ottaa nenää näytöltä pörssin ollessa auki, varsinkaan jos positio on auki. Myös päiväkauppiaat käyttävät päätöksiensa tukena teknistä analyysiä, mutta tarpeellista tietoa tarjoaa myös osakkeiden tarjouskirjat. Osakkeen tarjouskirjasta traderi osaa lukea tarjousvolyymien perusteella mahdollisia liikkeitä. Päiväkauppias hakee kaupoillaan pieniä voittoja ja käyttää usein vipua apunaan. Päiväkauppias on ammattilainen, eikä hän treidaamisen ohessa ehdi muuta päätyötä harjoittamaan.
Trading-teknologia
Pätevän trading-suunnitelman lisäksi traderi tarvitsee viimeistä huutoa olevaa teknologiaa pärjätäkseen markkinoilla. Ei ole kovinkaan pitkä aika siitä kun kaupat tehtiin puhelimitse soittamalla välittäjälle, joka toteutti kaupan. Tänä päivänä tietokoneet voidaan ohjelmoida tekemään satoja ja tuhansia kauppoja millisekunnissa valittujen parametrien perusteella, eikä ihmisen tarvitse muuta kuin nojata taakse tuolillaan ja hörppiä kahvia.
Kun sijoittaja haluaa aloittaa aktiivisen kaupanteon traderina, tarvitsee hän tietokoneen, luotettavan ja nopean internet-yhteyden sekä trading-ohjelman.
Parasta on hankkia tehokas tietokone, jota käytetään ainoastaan kaupankäyntiin ja strategioiden testaamiseen. Ylimääräiset ohjelmat taustalla hidastavat suorituskykyä, joten pelit kannattaa pelata eri koneella. Huippulaatuinen virusturva on tietysti ehdoton vaatimus, samoin ohjelmiston pitäminen ajan tasalla. Konetta ostetaessa kannattaa panostaa tehokkuuteen ja muistiin, ja mitä lyhyemmän aikavälin kauppaa teet, sitä tärkeämpi on huippunopea ja -tehokas työkalu. Päiväkauppiaan apuna tulee olla myös puhelin, jolla nopea soitto välittäjälle voi pelastaa isoilta tappioilta...tai voitoilta.
Samoin internet-yhteyden tulee olla sitä laadukkaampi mitä enemmän ja mitä useammin teet kauppaa. Päiväkauppiaalla tulee olla varayhteys esimerkiksi puhelimessa, jotta internet-ongelmat eivät estä kaupankäyntiä totaalisesti.
Trading-ohjelmistoon kannattaa panostaa. Välittäjiä kannattaa vertailla paitsi hinnoittelun suhteen, myös kaupankaupantiohjelmistoissa on eroja. Trading-ohjelmiston kolme tärkeintä toimintoa ovat: markkina-analyysi, testaaminen ja kauppojen toteuttaminen.
Markkina-analyysin avulla voit ottaa näytöllesi eri graafeja ja hintatietoja. Riippuen trading-strategiastasi saatat tarvita paljon eri tietoa näytölle, joka yksi näyttö ei millään riitä. Päiväkauppiaalla on ehdottomasti oltava reaaliaikaista hintatietoa näytöllään. Tavalliselle sijoittajalle riittää usein viivästettykin data.
Nykyisissä trading-ohjelmistoissa tulee usein mukana mahdollista testata eri strategioita historiallisella hintadatalla. Ohjelmiston eri testaus- ja optimointimahdollisuuksiin kannattaa perehtyä perusteellisesti ja ottaa kaikki hyöty irti.
Tärkein tekijä on tietysti kauppojen sulava toteuttaminen trading-ohjelmassa. Monet ohjelmistot tarjoavat kaikkea yksinkertaisesta tarjousten syötöstä mitä edistyksellisimpiin rajapintoihin, joilla kaupankäynnin voi automatisoida.
Välittäjillä on usein tarjolla eri trading-ohjelmistoja sijoittajille ja aktiivisille tradereilla, kannattaa siis ottaa selvää eri mahdollisuuksista. Seuraavassa artikkelissa paneudumme syvemmälle trading-maailmaan ja mitä tuottava treidaaminen vaatii.