Kolumnit

Mainettaan parempi hallitus taksiuudistuksineenkin

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Pitäisi ryhtyä sijoittamaan spekulatiivisesti osakkeisiin tai jotain muuta ennustajankykyjä vaativaa. Ennustin nimittäin neljä vuotta sitten, että Sipilän hallitus ei saa mitään rakennemuutoksia aikaan. Vuosi sitten arvailin hallituksen ja soten kaatuvan. Heti edellisten eduskuntavaalien jälkeen ennustamani demarien vaalivoitto taitaa valitettavasti osua sekin. Tosin siinä ennustin väärin, että demarit ymmärtäisivät vaihtaa Antti Rinteen johonkin vähän uskottavammin valehtelevaan. Mitä ilmeisimmin SDP:ssä vallassa olevat ay-jyrät eivät ole tajunneet, että Sanna Marinin demarit voisivat kerätä kannatusta muiltakin kuin eläkeläisiltä.

Olen neljän vuoden ajan politiikkaa sivutessani lähinnä mutkuttanut hallituksen tekemättömyyksistä. Mutta jos tarkastelemme, mitä hallitus on tehnyt, joudun toteamaan, että se ei ole tehnyt mitään hirvittävän tyhmää. Ja tämä on Suomen hallitusten historiassa ihan kelpo suoritus.

Pieniä hyviä asioita:

Kauppojen aukioloaikojen vapautus

Alkoholilain lievä liberalisointi

Osakesäästötili

Myyntitappiot voi vähentää muista pääomatuloista

Tulolajiuudistus

Taksiuudistus

Monella varmaan kulmat kurtistuivat, kun päästiin taksiuudistukseen. Miekin olen saanut aiheesta hinkuyskää. Sekä vihervasemmistolainen että roturealistinen mediamme raportoi jatkuvasti, miten uudistus epäonnistui surkeasti. Ja tämä on villinnyt sen väestönosan, joka ei juuri käytä taksia.

Olen ollut taksin suurkuluttaja 90-luvun puolestavälistä asti. Vihaan siis sydämeni pohjasta Taksi Helsingin puhelinkeskusta, josta saa maksullisen varausnumeron, muttei varmuutta taksin tulosta. En ole soittanut sinne tosin vuosikausiin kuin korjaillakseni muuten peruuttamattomia näppäinhäiriöitä.

Lehdistö kirjoittaa, että kuskit eivät enää osaa suomea eivätkä perille. Printtimedia ilmeisesti voi niin huonosti, että toimittajat eivät saaneet ennen taksiuudistusta ajaa kustantamon piikkiin taksilla. Väite suomea osaamattomista mamukuskeista on toki totta. Tosin he tulivat yövuorojen pääasiallisiksi ajajiksi jo monta vuotta sitten.

Jos Kela ei osaa kilpailuttaa ja valvoa taksejaan, se ei ole taksiuudistuksen, vaan Kelan vika. En ole varma jättävätko toimittajat tämän tahallaan huomioimatta vai ovatko he oikeasti niin yksinkertaisia, että ajattelevat tarjonnan lisääntymisen oikeasti haittaavan osaavaa ostajaa?

Helsingissä taksien tarjonta on lisääntynyt radikaalisti. Lisäksi hinnat ovat laskeneet, jos vähän viitsii shoppailla, eli pääsääntöisesti tilata Uberin. Useampi pokerinpelaaja on lisännyt radikaalisti halventuneiden taksien käyttöä. Mutta ei ne mihinkään someen tästä kirjoita. Sinne kirjoittavat kaverit, joiden tarkoitus on marmattaa uudistuksesta, koska he joko eivät ymmärrä markkinataloutta tai haluavat esittää Sipilän hallituksen huonossa valossa tai molempia.

Humoristista on, että osa vinkujista väittää periaatteessa olevansa markkinatalousmyönteisiä. Voi olla, että ovat, mutta eivät he markkinatasapainon hakemisesta tai tarjonnan lisääntymisen vaikutuksista markkinoihin juuri mitään ymmärrä. Aiheesta voi lukea asiallisen kirjoituksen Juhani Kähärältä. Mie olen niin raivoissani tästä Anne Bernerin ja hallituksen mustamaalauskampanjasta, etten pysty ylläolevaa ystävällisemmin kirjoittamaan.

Ymmärrän miksi vanhat taksiyrittäjät eivät tykänneet uudistuksesta. Miksi asiakkaat valittavat, on pöyristyttävämpää kuin Vasemmistoliiton vaaliohjelma.

Sipilän hallitukselta jäi rakenteet muuttamatta, mutta eiköhän se minun aikani hallitusten TOP3:een Ahon ja Lipposen ykkösen perään mene kuitenkin.

Vaalitentit

Tätä rakenteiden muuttumattomuutta ei sitten vaalitenteissä ole juuri edes sivuttu. Meillä on sylissä eläkepommi, valtiontalouden krooninen vaje jo ilman sitäkin ja kuntakriisi. Silti ollaan iloisia, kun on muka jakovaraa. Mehän olemme oikeasti neljässä vuodessa lähinnä velkaantuneet lisää, eikä mitään rakenteita ole korjattu. Silti lähinnä pohditaan, että mitä yhdestä kolmeen miljardiin olevia menonlisäyksiä mikäkin puolue tarjoaa. 

Paradoksaalista on, että Kirsi Heikel ja Olli Seuri ovat paras tenttaajapari, mitä Suomessa olen nähnyt. Kannattaa kaivaa vanhoja Leif Salmenin ja Antero Kekkosen tekemiä haastatteluja vertailukappaleeksi. Osalle voi tulla uutisena, että 80-luvulla oli ihan kosher laittaa vaalihaastattelut hoitamaan julkidemari julkikommarin kanssa. Vaikka olen toki Ylen lasitorniin kiviä heitellyt miekin, ovat asiat 80-luvulta menneet paljon parempaan suuntaan sielläkin.

Sijoittajan äänestäminen

Demarit ovat voittamassa vaalit, mutta hallitusneuvotteluista tulee vaikeat. Petteri Orpolla on oma hommansa suostua siihen holtittomaan velkaantumiseen, mitä Antti Rinne ajaa. Mutta epäilen joustavuutta tarvittaessa kykypuolueesta löytyvän vaikka kuinka paljon. Ministeriauton kyydissä on mukavampaa kuin päästä telkkariiin vain eduskunnan kyselytunnilla hallituksen esityksiä haukkumaan

Keskustassa nousee valtaan vaalien jälkeen sellainen siltarumpupolvi, että Sipilä voi sitä Kempeleeltä käsin vain kauhistella. Vastuullista puheenjohtajaa kokeiltiin neljä vuotta, ja kannatus laski. Seuraavaksi tarvitaan joku, joka järjestää moottoriteitä maaseudulle. Haiskahtaa oppositiolta, varsinkin kun demarit ja kokkarit löysivät toisensa sotessa ja sinne meni Sipilän maakuntamalli.

Persut saavat kolmannen jytkynsä. Tämän hoitivat muut puolueet lupaamalla olla ottamatta persuja hallitukseen. Tällä metodilla saadaan Kontulan kaljabaarien kulmapöytien väkikin uurnille. Hallitukseen asti ei taida kuitenkaan veto riittää. Ehkä jos on hyvin aurinkoinen vaalipäivä, ja alkoholismiinsa syyllisen pakolaisista löytävät saadaan uurnille asti.

Miulle sinänsä kävisi oikeistohallituksen jatko jollain RKP:lla kuorrutettuna. Halla-ahon talouspolitiikkalinjaukset ovat ihan järjellisiä, ellei oteta huomioon kaiken rahoittamista maahanmuuton kustannuksella. Mutta kenttänsä on taas aivan eri linjoilla. Mutta jos Jussi saisi apukoululaisensa pidettyä kurissa paremmin kuin Soini nuivansa? Vasemmisto rahoittaa uudistuksensa aina fiktiivisellä harmaasta taloudesta saatavalla rahalla ja persut Pauli Vahteran 3,2 miljardilla. Lisäksi olisi todella upeata nähdä Jussi Halla-aho ja Anna-Maja Henriksson ryhmäkuvassa. Kumpi pitää toista vastenmielisempänä on miulle vielä vähän epäselvää.

Sinipunavihreä näyttää kuitenkin todennäköisimmältä vaihtoehdolta. Sijoittajan taktisessa mielessä tehty valinta on näissä vaaleissa kokoomus. Lähden tässä siinä oletuksesta, että kukaan täysipäinen sijoittaja ei vasemmistoa Tobinin veroineen äänestä. Vasemmistoon voi valitettavasti nykyisin laskea vihreätkin. Jonkun puolueen pitää torjua mahdollisimman tehokkaasti Antti Rinteen pääomatuloveron korotukset, varallisuusveron palautukset ja sijoitussäätötilin perumiset. Torjuntatoimenpiteisiin tarvitaan mahdollisimman paljon kansanedustajia.

Surullista on, että päällisin puolin fiksuilta vaikuttavat ovat miulle länkyttäneet, miten kokoomus ei ole saanut hallituksessa mitään aikaan. Mie olen koko matkan kuitenkin vaatinut rakenteellisia muutoksia tietoisena kuitenkin siitä, että maataloustuet eivät keskustalaisella pääministerillä leikkaannu ja yllättyneenä siitä, että persut torppasivat apteekkien vapauttamisen. Kolmen puolueen hallituksessa minkään asian muuttaminen vaatii kolmen puolueen yksimielisyyden. Olen tästä aina välillä huomautellut, ja sen jälkeen on jatkettu huutamista, miten hallituksessa ei ole saatu mitään aikaan. Mutta toiset tykkäävät huutaa asioiden pohtimisen sijaan.

Äänesti mitä puoluetta tahansa, sijoittajaäänestäjän on hyvä selvittää, onko kansanedustajaehdokkaasi käynyt pörssikursseilla. Tämä siis tarkoittaa markkinatalouden perusteiden ymmärtämistä ja mielellään omia osakesijoituksia. Jokaisesta eduskuntapuolueesta löytyy joku sijoittamisesta jossain määrin sivistynyt, jopa vihreistä. Osa ihmisistä äänestää vanhasta muistista aina samaa puoluetta, vaikka oma maailmannäkemys olisi jo kauan sitten edennyt historian juoksuhautoihin jääneen puolueensa aatemaailman edelle. Ainakin vanhempani toimivat juuri näin.

Näen muistakin kuin sijoittajasyistä tärkeäksi vahvistaa kaikkien puolueiden markkinaliberaaleja siipiä. Mutta enemmistöksi he voinevat päästä eduskuntapuolueista RKP:n ja kristillisten lisäksi lähinnä vain kokoomuksessa. En esimerkiksi näe kovin markkinaliberaaliksi perustella kaikenlaisia valtionhallinnon himmeleitä tekemään riskisijoituksia. En muuten ymmärrä mistä ihmeestä oletettavasti pörssimarkkinoista jotain tajuava Juha Sipilä oli saanut päähänsä, että valtio osaisi sijoittaa markkinoita paremmin?

Olen tehnyt hengitysharjoituksia, etten tulevan Antti Rinteen hallituksen aikana a) muuttaisi ulkomaille b) alkoholisoituisi lopullisesti enkä c) tekisi itsemurhaa.

Mauno Koivisto sanoi kauan siten, että yleensä elämässä on viisasta luottaa siihen, että kaikki menee hyvin.

Mie en vain ole vahvimmillani harjoittaessani aiheetonta optimismia.

P.S.

Suosikkikokkareitani näissä vaaleissa. Listalle päästäkseen täytyy olla markkinaliberaali, vastustaa netin blokkaamista ja olla realistiset edellytykset läpipääsyyn.

Helsinki

Wille Rydman

Juhana Vartiainen

Kaakkois-Suomi

Jukka Kopra

Vaasa

Susanna Koski

Oulu

Janne Heikkinen

Varsinais-Suomi

Saara-Sofia Siren

Pirkanmaa

Pauli Kiuru

Uusimaa

Elina Lepomäki

P.P.S. Mieluitenhan äänestäisin toki nuorsuomalaisia, mutta puolue meni nurin jo kauan sitten.

Keskustele: Eduskuntavaalit 2019

Poliittisia ennustuksia ja koohkaamista sisältäviä aiempia kolumneja:

Onko ehdokkaasi käynyt pörssikursseilla?

Työn orjat sorron yöhän jääkää

Lakkovaroitus

Tämä sota taitaa olla hävitty

Miten sijoittaja varautuu hallituksen kaatumiseen?

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Korkoherkät Kamux ja Kojamo

Aki Pyysing
17.11.2024
east Lue lisää