Artikkelit

Lundinin yritysimperiumi: Ruotsalaisten rinnalla raaka-aineisiin

Antti Leinonen |
Jaa Twiittaa

Suomalaiset katsovat usein ihaillen ja kadehtien ruotsalaisten menestystä kuluttajaliiketoiminnoissa pohtien mitä länsinaapurissa tehdään oikein. Vaikka Ruotsilla ei ole pisaraakaan öljyä, on länsinaapurista ponnistanut myös maailmanluokan öljy-yhtiöitä. Adolf Lundinin alulle panema Lundin Group on tätä nykyä 19 miljardin dollarin yritysrypäs, joka sekä louhii mineraaleja että tuottaa öljyä maapallon jokaisessa kolkassa.

Adolf Lundinin tarina on samalla ristiriitainen, hämmästyttävä ja täynnä juonenkäänteitä. Lundin kouluttautui kaivosinsinööriksi ja uransa alussa porasi öljyä Shellin palveluksessa. Lundin ei tahtonut löytää öljyä ja lähti appi-isänsä avustuksella hankkimaan MBA-tutkinnon Geneveen. Lundin päätyi takaisin öljyalalle, mutta irtisanoutui vuonna 1966 aloittaakseen opetus- ja varainhankintatehtävissä edellisessä opinahjossaan. Työnsä ohessa Lundin aloitti sijoittamaan omia ja tuttavien rahoja raaka-ainesektorille.

Vuonna 1968 Lundin perusti rahaston, jossa sijoittajina oli hänen itsensä lisäksi muutamia ulkopuolisia. Samanaikaisesti varajohtajan työtehtävät yliopistossa veivät Lundinin eksoottisiin paikkoihin ympäri maailmaa. Myöhemmin Lundinin yritysten hankkeet suuntautuivat esimerkiksi Sudaniin, Zaireen ja Lähi-itään, joita tuolloin hyljeksittiin poliittisesti ja joista länsimaiset yhtiöt pysyivät mahdollisimman kaukana.

Raaka-aineiden hinnat ovat tunnetusti hyvin volatiileja eli vaihtelevia. Raaka-aineiden ympärillä onkin syntynyt lukuisia ryysyistä rikkauksiin ja takaisin ryysyihin tarinaa. Niin uhkasi käydä myös Adolf Lundinille useaan otteeseen. Hän teki valtavat tappiot muun muassa käymällä osakekauppaa australialaisen kaivosyhtiön osakkeilla sisäpiiritietoa hyödyntäen. Vaikka se oli tuona aikana sallittua, Lundin tulkitsi saamansa viestin väärin ja osti yhtiön osakkeita huolimatta siitä, ettei yhtiö ollut löytänyt etsimiään mineraalivarantoja. Epäonnistuneen sijoituksen seurauksena Lundin joutui myymään perheen kodin ja kulki skootterilla töihin.

Lundin teki rahat moninkertaisesti takaisin onnistuttuaan hankkimaan öljynetsintäoikeudet Qatarin rannikolta. Lundin oli saanut vihiä esiintymästä juteltuaan sattumalta potkut saaneen geologin kanssa lentokentällä. Lundin sai tapaamisen emiirin kanssa ja kaupat järjestyivät lopulta vedonlyönnin avittamana:

“Claiming to be an infallible weather forecaster, he bet the emir $1 million that Qatar, despite its desert climate, would be drenched in rain the following day. The emir readily accepted the wager. “Of course, it didn’t rain,” Lundin told his biographer. “The emir got $1 million, and I got my first oil concession.” -Institutional Investor

Qatarin kaasukenttä osoittautui ja kehittyi yhdeksi maailman suurimmaksi kaasukentäksi. Vielä suuremmat voitot Lundin teki kuitenkin sijoituksillaan Venäjällä, jonne hän suuntasi pääomia Vostok Nafta nimisen yhtiön välityksellä. Parhaimmillaan Vostok Nafta omisti useamman prosentin valtavasta sittemmin pahamaineisesta Gazpromista. Jotkut arviot ovat esittäneet Lundinin jopa nelikymmenkertaistaneen sijoitustensa arvon Venäjällä.

Adolf Lundinin tarinassa yhdistyy monta menestyvän liikemiehen periaatetta. Hän etsi omalla osaamisalueellaan mahdollisuuksia sieltä, minne muut eivät uskaltautuneet. Lundinin toimintamallina oli rakentaa hankkeita ja yhtiöitä yhdessä muiden sijoittajien kanssa pienentäen henkilökohtaista riskiä. Lisäksi Lundin yhdisti kaksi osaamisaluetta, mineraalien etsinnän ja kaupanteon taidot. Ehkä tärkeimpänä kaikista, jo nuorena Lundinin tavoitteena oli tulla amerikkalaistyyliseksi öljypohataksi.

Adolf Lundinin kuoltua vuonna 2006 leukemiaan yhtiön johdon ottivat pojat Lukas ja Ian Lundin. Roolit oli jaettu jo poikien ollessa 10 ja 12 vuotiaita. Toinen otti johtoonsa öljy-yhtiöt ja toinen kaivannaisyhtiöt. Omana aikanaan veljekset ovat pyrkivät kohentamaan toimintakulttuuria tai vähintäänkin kiillottamaan julkisuuskuvaa. Lukas Lundin menehtyi viime heinäkuussa, mikä aiheutti markkinoilla huolta siitä, kuinka yritysrypästä jatkossa johdetaan.

Tänä päivänä yhtiörypästä johdetaan Kanadan Vancouverista. Lundin Groupin johto on suurelta osin kolmannen sukupolven käsissä, Lukas Lundinin poikien, jotka ovat johto- ja hallitustehtävissä useissa perheen omistamissa yrityksissä. 

Raaka-ainesektorille Lundin Groupin yhtiöillä

Lundinin perheellä on osaomistuksia yhdessätoista pörssilistatussa yhtiössä. Suurin osa yrityksistä on listattu sekä Tukholman että Toronton pörsseihin. Näin ollen suomalaisen yksityissijoittajan on helppo ja edullinen sijoittaa rinnallaan kasvollinen omistaja, jolla on oma lehmä ojassa. Seuraavaksi esiteltävistä yhtiöistä International Petroleum ja Lundin Gold olivat joulukuussa Swedbankin analyytikoiden suosikkilistalla

Kuparia, kultaa ja kaikkia kaivannaisia

Lundin Mining Corporation (LUMI) on yritysryppään arvokkain yhtiö. Se tuottaa pääasiassa kuparia (65 %), mutta myös sinkkiä (12 %), nikkeliä (11 %) ja kultaa (7 %). Liikevaihdolla mitattuna lähes puolet toiminnoista on Chilessa, ja loput suuruusjärjestyksessä Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Portugalissa ja Ruotsissa. Lundin Miningin tase on kaivosyhtiöksi vahva ja se maksaa hyvää osinkoa. 

Filo Mining (FIL), Lundin Gold (LUG) ja Bluestone Resources ovat keskittyneempiä ja pienempiä kaivosalan yhtiöitä. Filo kehittää Argentiinan ja Chilen rajalla kaivoshanketta, jonka on määrä tuottaa kultaa, hopeaa ja kuparia. Lundin Gold operoi kultakaivosta Equadorissa, jossa sen toiminta on yltänyt kypsään vaiheeseen ja yhtiö maksoi ensimmäisen osingon syyskuussa. Vuonna 2023 yhtiö alkaa maksaa osingon vuosineljänneksittäin. Bluestone Resources kehittää kultakaivoshanketta Guatemalassa ja on listattu ainoastaan Toronton pörssiin. Näistä kolmesta yhtiöstä Lundin Group omistaa noin 30 prosenttia kustakin.

Mustaa kultaa

International Petroleum (IPCO), Africa Oil (AOI) ja Africa Energy (AEC) ovat yritysperheen kolme suurinta öljyn etsintään, poraukseen ja jalostukseen keskittyvää yhtiötä. International Petroleum tuottaa öljyä ja kaasua Malesiassa, Ranskassa ja Kanadassa. Yhtiön osakekurssi on viisinkertaistunut koronapohjista ja yhtiön vapaan kassavirran tuotto on 20 %, jos öljyn hinta on yli 75 dollaria barrelilta. 

Nimensä mukaisesti Africa Oil pääasiassa etsii ja kehittää öljyesiintymiä kuudessa Afrikan maassa. Se omistaa myös 20 % Ecoatlantic Oil&Gas yhtiöstä, jolla on toimintaa Gyanassa, maassa jonka mitavat öljyvarannot ovat vielä paljolti hyödyntämättömät. Africa Energy omistaa osuuksia kehitettävistä merenalaisista öljykentistä. Yksi kumppaneista on esimerkiksi TotalEnergies. Yhtiö tiedotti hiljattain haasteista yhden esiintymän hyödyntämisen osalta ja osakekurssi on laskenut voimakkaasti. Lundinin perhe omistaa yhtiöstä kuusi prosenttia ja Africa Oil 20 prosenttia.

Isoja timantteja

Lucara Diamonds (LUC) omistaa Botswanassa toimivan timanttikaivoksen, joka on tunnettu tuottavan suuria ja arvokkaita timantteja. Koronavuotta lukuunottamatta Lucara on tehnyt epätasaista tulosta ja löytäessään suuren timantin yhtiön voitot ovat satumaisia. Tällä hetkellä kaivos investoi pidentääkseen toiminta-aikaansa, eikä siksi maksa osinkoa. Lucara investoi uuteen tuotantoon hetkellä, jolloin useat kilpailijat ovat joutuneet sulkemaan kaivoksia tai alentamaan tuotantoa ehtyvien varantojen vuoksi. Samanaikaisesti Lucara pyrkii uudistamaan pölyttynyttä timanttien kauppatapaa varsin lupaavia tuloksia saavuttaneella palvelullaan.

Viherpesua uusiutuvilla

Orrön Energy (ORRON) on yritysperheen uusin luomus, joka syntyi kun Lundin Energy ja Aker BP yhdistyivät ja Lundin Energyn uusiutuvan energian omistukset irrotettiin omaksi yhtiökseen. Yksi Orrön Energyn suurimmista omistuksista on Suomen Vaalassa sijaitseva Metsälamminkankaan tuulivoimapuisto, josta se omistaa 50 prosenttia. Orrön on hankkinut portfolioonsa vauhdilla uusia kohteita vuoden 2022 puolivälissä alkaneen pörssitaipaleensa aikana. Lundinin perhe omistaa yhtiöstä noin kolmanneksen.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää