Artikkelit

Loppuvuosi 2019 kristallipallossa

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Vuosikymmenen jatkuneen tasaisen nousukauden jälkeen vuosi 2018 oli kaikkea muuta kuin selkeää jatkumoa tälle putkelle. Viime vuodesta päällimäisenä jäivät mieleen markkinoiden volatiliteetti, poliittinen epävarmuus, tuhoisat luonnonilmiöt ja taloudellinen epävarmuus tulevasta. Vuodesta 2019 tuskin tulee paljoa tasaisempi, vaikka osakemarkkinat ovatkin alkuvuodesta nousussa. Mitä kaikkea 2019 voisi pitää sisällään, mitkä ovat mielenkiintoisimmat aiheet ja kuumimmat trendit?

Blockchain eli lohkoketjuteknolgia

Blockchain-teknologia tuli ensimmäistä kertaa julkisuuteen Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen alustana kymmenen vuotta sitten. Tänä vuonna Bitcoin on buumin jälkeen jatkuvassa laskusuhdanteessa ja blockchain-sanan kuulee entistä useamman ihmisen suusta. Suuret yritykset miettivät kuumeisesti miten valjastaa blockchain-teknologia käyttöön. Vuonna 2019 lohkoketjut tullee tutuksi pankkimaailmassa, äänestyksissä ja tietokantojen ylläpidossa sairaaloissa. Blockchain-teknologia on tullut jäädäkseen.

Karhumarkkina

Viime vuosi päättyi osakkeiden kannalta vaikeissa tunnelmissa, alkuvuodesta osakkeet ovat avanneet tasaiseen nousuun. Vuodenvaihteessa maailmalla yli 20 maan osakeindeksit olivat karhumarkkinassa. Edellisestä olikin jo vuosia aikaa, vaikka muutama korjausdippi on matkalle osunutkin. Karhumarkkinat ovat yksi markkinasyklin luonnollisista vaiheista ja tällä hetkellä näyttää että tämä jäi tällä kertaa lyhyeksi. Toisaalta alkuvuoden osakenousut voivat olla vain tyyntä myrskyn edellä.

Shorttaaminen eli lyhyeksimyynti

Markkinoiden laskiessa sijoittajat ja treidaajat voivat tehdä tuottoa myymällä osakkeita lyhyeksi tai treidaamalla sijoitustuotteita joiden arvo nousee indeksin arvon laskiessa. Shorttaaminen on riskistä puuhaa sillä tappiota ei ole rajattu sijoitettuun pääomaan. Jos kuitenkin haluaa rahastaa vuoden 2019 mahdolliset kurssilaskut tai peräti romahdukset, kannattaa tutustua tarkemmin lyhyeksimyynnin maailmaan.

Brexit

Brexit lienee vuoden 2019 kuumin peruna. Britannian Euroopan unionista poistumiseen liittyvät keskustelut värittivät voimakkaasti viime vuoden poliittista maisemaa. Tänä vuonna sen näkyvyys ja tärkeys korostuu entisestään keskustelussa ja poliittisessa tulevaisuudessa. Maaliskuun 29. päivä on merkitty alustavasti kalenteriin “exit”-päiväksi, jolloin Britannia lähtee EU:sta. Prosessin tarkat yksityiskohdat ovat edelleen hämärän peitossa ja tällä saattaa olla vaikutusta globaaleihin markkinoihin. Pieni todennäköisyys on edelleen olemassa sille ettei Brexitiä edes tapahdu. Tapahtuu mitä tahansa, tämä aihe varmasti dominoi otsikkoja vielä pitkään.

USA vs Kiina

USA:n ja Kiinan välinen tariffisota jatkuu supervaltojen selvitellessä taloudellisia välejään. Tällä hetkellä maiden välillä on 90 päivän mittainen rauha kun maiden johtajat yrittävät päästä kauppa-asioista yhteisymmärrykseen. Diplomatiaa vaativan kauppasodan vaikutuksia maailmantalouteen on vaikeaa ennustaa. Selvää kuitenkin on, että välienselvittelyn vaikutus tuntuu monen suuren S&P500-yrityksen tuloksessa.

FEDin koronnostot

Yhdysvaltain keskuspankin, FEDin, koronnostosuunniltelmat vuodelle 2019 ovat suuri kysymysmerkki sijoittajien mielessä. Viime vuonna FED nosti korkoja neljä kertaa ja viimeisessä kokouksessa ennustettiin koronnostojen jatkuvan kaksi kertaa tänä vuonna. Markkinat ovat kuitenkin skeptisiä siitä jatkuvatko koronnostot todellisuudessa. Alhaiset työttömyysluvut ja muut vahvat indikaattorit antoivat FEDille tukea koronnostojen puolesta. Nousevat korot aiheuttavat painetta yritysten tuloksiin.

Taantuma

Markkinoiden käytyä huipuissaan syyskuussa on keskustelu mahdollisesta taantumasta tullut aktiivisemmaksi. Yhdysvaltojen korkokäyrä kävi joulukuussa tilanteessa, jossa lyhyet korot olivat pitkiä korkoja korkeammalla. Tätä ns. “inverted yield curve” -tilannetta seuraa historiallisesti usein taantuma. Taantuman alkamiseen joulukuisesta korkokäyrän kääntymisestä saattaa kuitenkin viedä paljonkin aikaa. Muita taantumaan viittaavia indikaattoreita: maailmanlaajuinen kasvu on hidastunut, asuntomarkkinat ovat laskusuhdanteessa ja osakkeet ovat maailmanlaajuisesti olleet viime kuukaudet laskussa. FED pohtii mahdollisia tulevan koronnostoja, mikä ei edesauta talouden kasvua.

Tekoäly

Japanilainen yhtiö Groove X julkisti robotin, jonka ainoana tehtävänä on saada ihmiset onnellisiksi. “Lovot”-robotti matkii ihmisten empatiaa...onko tekoäly kehittymässä hurjaa vauhtia vai onko ihmisistä entistä helpompi saada selvää? Applen Siri ja Amazonin Alexa ovat jo laajalti käytössä ja niiden vanassa tulee suuri määrä erilaisia tekoälysovelluksia. “IRobot” ei ole vielä tätä päivää, nähtäväksi jää joko tänä vuonna tästä sanasta tulee arkipäivää.

Sosiaalisesti vastuullinen sijoittaminen

Viime vuonna esimerkiksi Facebookin yksityisyysjupakka ja Elon Muskin Twitter-kommentit muistuttivat sijoittajia siitä miten tärkeää vahva yritysjohto on. Samaan aikaan sekä USA että YK julkistavat rapotteja ilmastonmuutoksen vaikutuksesta maailmantalouteen. Rahavirta sosiaalisesti vastuullisiin sijoituksiin (esim ESG-rahastot, Environmental, Social, Governance) jatkaa kasvuaan.

Jenkkien auto- ja opintolainat

Asuntolainakriisistä on siis kulunut jo kymmenen vuotta, mutta lainaongelmat eivät ole kadonneet mihinkään. Yhdysvalloissa opintolainat kasvavat järisyttäviin summiin samalla kun yliopistokoulutuksen merkitys pienenee; monelle työnantajalle nykyään riittää osoitus siitä, että hakija on luotettava ja omaa tarvittavat taidot, virallista koulutusta ei enää jokaiseen yritykseen haettaessa vaadita. Taidot ratkaisevat. Uusin kuplan siemen piilee jenkkien autolainoissa, kun rahaa on lainattu autoa tarvitseville heppoisin perustein, aivan kuten vuosikymmen sitten asuntoa janoaville. Korkojen noustessa monelle tulee autolainojen maksusta vaikeaa. Autolainat tuskin järisyttävät maailman markkinoita asuntolainojen tapaan, mutta niitäkin on syytä pitää silmällä. Ne ovat asuntolainojen jälkeen suurin lainaerä.

Positiivinen yllätys

Markkinatunnelmien ollessa happamat, ei markkinoilla välttämättä ole muuta suuntaa kuin ylöspäin. Moni ala maailmassa varmasti petraa suoritustaan tämän vuoden kuluessa. Positiivisia yllätyksiä on vaikea ennustaa etukäteen, mutta niitäkin on varmasti luvassa.

Vaikka artikkelin vivahde olikin synkähkö, on parempi pitää riskitekijät mielessä kuin jättää ne huomioitta ja etsiä uutisia ainoastaan positiivisista näkymistä.

Ennustukset vuodelle 2019

Johanneksen blogi

Yhteistyökumppanit: Heikki Keskiväli

Liity suositulle Tähtäimessä osakkeet -sijoituskurssille. Poimi -15e alennus koodilla STIETO15

Artikkelit

Näin ostat osuuden Mäntsälän datakeskuksen kasvusta

Antti Leinonen
16.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Esa Juntunen: Omistusasuminen on yliarvostettu tapa vaurastua

Esa Juntunen
11.11.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Mitä akit ja woket oppivat vaaleista?

Aki Pyysing
10.11.2024
east Lue lisää