Artikkelit

Kryptovaluuttojen vuosi 2023 on ollut tapahtumarikas

Antti Hyppänen |
Jaa Twiittaa

Vuoden 2023 ensimmäinen kvartaali on saavuttanut puolivälin. Vaikka kalenterivuotta on kulunut vasta kuusi viikkoa, kryptovaluuttojen maailmassa on ehtinyt tapahtua jo paljon. Käyn seuraavaksi läpi vuoden 2023 puhutuimpia aiheita.

Bitcoinin kurssiin muodostui Golden Cross

Vuosi 2023 on ollut erinomainen sekä kryptovaluutoille että osakkeille. Bitcoinin kurssi aloitti nousun heti vuoden ensimmäisenä päivänä. Kurssi raketoi peräti 40 prosenttia noin 16.500 dollarista hieman yli 23.000 dollariin. Kaikki tämä saatiin aikaan vain kolmessa viikossa.

Bitcoin-raketin bensa näytti loppuvan tammikuun viimeisellä viikolla. Helmikuun alussa kurssit ovat liikkuneet lähinnä vaakasuoraan. Viime viikolla nähty lasku on kuitattu tällä viikolla, ja Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 22.700 dollaria.

Bitcoinin kurssi on vetänyt luonnollisesti muun kryptomarkkinan mukanaan. Hieman yllättävää on ollut se, että nousu on ollut Bitcoin-vetoinen. Bitcoinin markkinaosuus on kohonnut pari prosenttiyksikköä vuoden 2023 aikana.

Viime viikolla kurssi muodosti teknisen analyysin kannalta mielenkiintoisen Golden Crossin. Se syntyy, kun 50 päivän liukuva keskiarvon leikkaa 200 päivän liukuvan keskiarvon. Tämä näkyy hyvin alla olevassa grafiikassa.

Golden Cross muodostui edellisen kerran syyskuussa 2021 ja toukokuussa 2020. Se on toiminut historiassa hyvänä signaalina uudesta bull-markkinasta.

Kyseessä on toki vain yksi lukuisista indikaattoreista, mutta tällä kertaa Bitcoin saa vahvaa tulitukea osakemarkkinoiden puolelta. Vastaava signaali on nimittäin saatu myös suurissa osakeindekseissä. Aihetta käytiin läpi viime viikon Nordnetin Trader’s Clubin jaksossa - kannattaa tsekata!

Analyytikoiden ennusteissa hajontaa

Vuosi 2023 on alkanut kiistatta tuottoisa kryptovaluutoille. Samaa voidaan sanoa myös muista riskiasseteista eli mm. teknologiaosakkeista. Näiden omaisuusluokkien korrelaatio pysyy yhä vahvana, kuten odottaa saattaa.

Iso kuva on tästä huolimatta hyvin usvainen. Makroanalyytikoiden ennusteissa on todella paljon hajontaa, ja moni tuntuu pitävän nykyistä markkinaympäristöä haastavimpana kymmeniin vuosiin.

Lisäksi osakemarkkina ei tunnu yksinkertaisesti uskovan Fed-pomo Jerome Powellin (kuvassa) lausuntoja.

jerome powell

Powell on kertonut kuukaudesta toiseen Fedin halusta murskata inflaatio. Korot ovat yhä nousussa, ja ympäristö riskiasseteille on yhä selvästi heikompi kun 2010-2020 vuosikymmenen aikana.

Tuolloin sijoittajat oppivat lauseen ”Don’t Fight The Fed” -merkityksen. Jostain syystä markkinalla tuntuu nyt olevan kova halu haastaa Fedin puheet. Aika näyttää, kumpi osapuoli on oikeassa. Toistaiseksi mikään ei viittaa siihen, että Powell olisi löysentämässä kuristusotettaan markkinoista.

Itse ennakoin reilu kuukausi sitten, että markkinassa nähdään vielä yksi lasku 12.000–14.000 dollarin tienoille (Bitcoinin kurssi). Arvelin karhumarkkinan pohjan löytyvän Q1:n aikana. Tämä skenaario ei ole poissuljettu. On kuitenkin myönnettävä, että todennäköisyys uusille pohjille alkaa olla matala, ja se pienenee koko ajan.

Todennäköisyys kasvaa joka päivä sille, että kryptomarkkinan pohja saatiin marraskuussa FTX:n romahduksen jälkimainingeissa. Tämä ei kuitenkaan vielä tarkoita sitä, että Bitcoinin kurssi olisi lähelläkään esim. 50.000 dollaria kevään tai edes kesän aikana.

Ilmassa on yhä todella paljon epävarmuustekijöitä, ja markkina vaikuttaa todella haastavalta lyhyellä tähtäimellä. Se on varmaa, että itse hyödynnän jatkossakin suurimmat dipit ostopaikkoina.

Ordinals ja Bitcoin NFT -kohu

Jatketaan Bitcoin-aiheilla, sillä Bitcoin-kannattajien leirissä on nähty enemmän kohua kuin pitkään aikaan. Voisi jopa sanoa, että tällaista älämölöä on kuultu edellisen kerran vuonna 2017 käydyn lohkosodan yhteydessä.

Viime viikkojen draama liittyy myös Bitcoinin lohkoihin. Sen on aiheuttanut Ordinals-niminen protokolla. Ordinals mahdollistaa tekstin, kuvien ja videoiden (eli NFT:n) tallentamisen Bitcoinin lohkoketjuun.

Ns. metadatan lisäys on aina ollut mahdollista, ja jopa Satoshi Nakamoto tallensi Bitcoinin alkulohkoon kuuluisan lauseen ”The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks". Datan käytölle on kuitenkin ollut isoja rajoitteita. Nämä ovat nyt poistuneet.

En mene Ordinalsin teknisiin yksityiskohtiin tarkemmin. Jos aihe kiinnostaa enemmän, Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava artikkeli Ordinalsista. Tässä kohtaa riittää tieto, että Bitcoinin lohkoketjuun voi nyt tallettaa NFT:tä tavalla, mikä ei aiemmin ollut mahdollista.

Tämä feature on Ordinals-protokollan inscriptions-ominaisuus. Sana inscription tarkoittaa suomennettuna merkintää tai kaiverrusta. Voit selata näitä digitaalisia ”kaiverruksia” osoitteesta ordinals.com/inscriptions/. Alla on muutamia esimerkkejä.

Kovimmat fundamentalistit ovat sitä mieltä, että tämä on Bitcoinin lohkoketjun väärinkäyttöä. Lohkoissa pitäisi olla vain Bitcoinin transaktiodataa eikä hassuttelukuvia. Tästä syystä Bitcoin-maksimalistien leirissä on käyty kovaa keskustelua. Kriitikot vaikuttavat kuitenkin olevan (yllättävän) pieni vähemmistö.

Fakta on myös se, että Bitcoin on sensuurivapaa ja kaikille avoin protokolla. Ordinalsin käyttöä ei voi näin ollen estää edes äänekkäin Bitcoin-maksimalisti. Viime viikkona on ”mintattu” tuhansia digitaalisia kuvia Bitcoinin lohkoketjuun joka päivä.

Ordinals kasvattaa Bitcoinin suosiota ja tuo myös uusia tulonlähteitä louhijoille. Onko se lopulta hyvä vai huono asia Bitcoinille? Mitä käy siinä vaiheessa, kun lohkoihin tallennetaan laitonta tai copyrightin alaista materiaalia? Aiheesta käydään varmasti vielä paljon keskustelua.

Tekoälykryptojen nousu

Tekoäly on ollut ehdottomasti vuoden 2023 suurin trendi. Jokainen lukija lienee tässä vaiheessa kuullut ChatGPT-botista, ja moni on myös kokeillut sitä. ChatGPT:stä tuli historian nopeimmin kasvava appi vuoden 2022 lopulla, ja se nosti tekoälyn puheenaiheeksi myös valtamediassa.

Kuten arvata saattaa, tekoälybuumi on tullut myös kryptovaluuttojen maailmaan. Englanniksi puhutaan termistä AI cryptos. Suomennos voisi olla tekoälykryptot, AI-kryptot tai AI-kolikot. Termejä on taas keksittävä itse, koska vakiintuneita suomennoksia ei ole olemassa.

On hyvä ymmärtää, että AI-kryptoissa ei ole kyse ChatGPT:n ja lohkoketjuteknologian symbioosista. AI-kryptot eivät ole projekteja, joiden lohkoketju olisi jotenkin AI:lla ”höystetty”. Kyse on tokeneista, jotka liittyvät tekoälyä suoraan tai epäsuorasti hyödyntäviin projekteihin.

Esimerkki:

  • Fetch.ai tarjoaa työkalut ja infrastruktuurin sovelluskehittäjille, jotka haluavat rakentaa AI-järjestelmiä.
  • SingularityNET on hajautettu markkinapaikka tekoälyä hyödyntäville sovelluksille.
  • Alethea AI mahdollistaa iNFT:n eli interaktiivisen NFT:n luomisen, joista käytetään myös termiä smart avatar.

Olen kirjoittanut AI-kryptoista Bitcoinkeskukseen kattavan artikkelin. Siinä esitellään tarkemmin eri projekteja ja kerrotaan mistä kolikoihin voi sijoittaa. On hyvä muistaa, että AI-kryptoihin yritetään myös asettaa (big) datan käsittelyä suorittavia projekteja. Esimerkiksi The Graph indeksoi lohkoketjun dataa, mutta se on saanut ”AI-kryptona” satojen prosenttien nosteen tammikuussa.

Tekoäly (AI) on todennäköisesti yksi tämän vuosikymmenen suurimpia megatrendejä ja tulee taatusti näkymään myös kryptovaluuttojen maailmassa.

SEC aloitti sodan kryptosektoria vastaan

Kurssinousun, Ordinalsin ja AI-kryptojen lisäksi pinnalla on ollut myös neljäs kuuma aihe. Vaikuttaa siltä, että Yhdysvalloissa on täysi sotatila arvopaperimarkkinoita valvovan SEC:n sekä kryptosektorin välillä.

Tunnettu kryptoanalyytikko Nic Carter julkaisi viime viikolla artikkelin otsikolla ”Operation Choke Point 2.0 Is Underway, And Crypto Is In Its Crosshairs”. Carter käy siinä yksityiskohtaisesti läpi, miten Yhdysvaltain eri viranomaiset ovat liittoutuneet ja yrittävät kuristaa kryptosektorin hengiltä. Eri toimijoiden kimppuun käydään nyt useilla rintamilla.

Kryptovaluuttoja ei voida bännätä, mutta alan toimijat voidaan pistää liekaan estämällä pankkiyhteydet ja iskemällä perään osumia regulaatiolekalla.

Tunnettu Kraken-pörssi joutui sulkemaan viime viikolla steikkauspalvelunsa ”laittomana arvopaperikauppana”. Kaksi päivää sitten SEC iski puolestaan Paxoksen kimppuun ja pakotti sen ajamaan BUSD-stablecoinin alas. Kyseessä on Binancen stablecoin, jonka toteutuksesta on vastannut Paxos.

Edellä mainittu Nic Carterin dokumentti sisältää pitkän listan muitakin toimenpiteitä.

Sijoittajien mielipiteet vaihtelevat rajusti. Osa uskoo Coinbasen ja USDC:n olevan seuraava uhri, mutta toisten mielestä koko prosessin tarkoituksena on tyhjentää sektori kilpailijoista ja tehdä USD Coinista tulevina vuosina de facto CBDC (keskuspankkien digiraha) Yhdysvaltoihin.

BUSD-isku saattoi myös olla enemmän hyökkäys Binancea kohtaan kuin stablecoineja. Tuoreiden tietojen mukaan USDC:n taustayhtiö Circle olisi myös ottanut regulaattoreihin aiemmin yhteyttä ja raportoinut puutteista BUSD:n takauksissa. Käynnissä on siis monenlaista säätöä kulissien takana.

On vaikea sanoa, mikä on tämän sodan lopputulos. Kryptojen regulaatiota Yhdysvalloissa seuraava Jake Chervinskyn Twitter-ketju on ainakin syytä lukea, jos haluaa saada hyvän kuvan tilanteesta.

SEC:n sotatilan julistus on joka tapauksessa todella valitettavaa kehitystä. Yhdysvallat on noussut viime vuosina yhdeksi maailman johtavista maista kryptosektorissa. Nyt vaikuttaa siltä, että EU:n tuleva MiCa-kehikko on paljon fiksumpi lähestymistapa regulaatioon.

---

Tule keskustelemaan näistä ja muistakin aiheista Sijoitustiedon foorumille

Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille

Löydät aiemmat artikkelini Sijoitustiedossa tästä linkistä.

Yhteistyökumppanit: Heikki Keskiväli

Liity suositulle Tähtäimessä osakkeet -sijoituskurssille. Poimi -15e alennus koodilla STIETO15

Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää