Artikkelit

Kryptovaluuttojen kvartaalikatsaus Q1-2023

Antti Hyppänen |
Jaa Twiittaa

Vuoden 2023 ensimmäinen kvartaali on ohi. Se oli ensimmäinen todella positiivinen kvartaali kryptosijoittajille vuoden 2021 jälkeen. Käyn tässä artikkelissa läpi vuoden 2023 näkymiä tunnettujen kryptovaluuttojen näkökulmasta.

Bitcoin on vetänyt markkinan nousuun

Ensimmäinen kvartaali oli kiistatta Bitcoinin. Maailman tunnetuin bittiraha on ollut koko markkinan veturina vuoden ensimmäisistä päivistä lähtien. Tämä näkyy myös Bitcoinin markkinaosuudessa, joka on noussut vuoden 2023 alussa merkittävästi.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin dominanssi vuodesta 2017 lähtien. Kyseessä on Tradingview-palvelusta löytyvä CRYPTOCAP-signaali. Eri sivustot laskevat markkinaosuuden hieman eri tavalla, mutta isossa kuvassa trendi on kuitenkin selkeä.

Bitcoinin dominanssi ei ole ylittänyt 50 prosenttia kertaakaan sen jälkeen, kun lukema putosi kevään 2021 altcoin-huumassa noin 40 prosentin tuntumaan.

Markkinaosuuden suurin nousu saatiin maaliskuun puolivälissä, kun markkinoita ravisteli Yhdysvalloissa käynnistynyt pankkikriisi. Bitcoinin kurssi nousi samaan aikaan kun perinteiset pankit (ja monet muut assetit) laskivat. Tämä nosti narratiivin digitaalisesta turvasatamasta uudelleen sosiaaliseen mediaan.

Itse uskon kyseessä olevan lyhytaikainen ilmiö. Bitcoin on nyt aivan sama sijoituskohde, kun se oli vuosi sitten, kaksi vuotta sitten tai viisi vuotta sitten. On toki selvää, että jotkut sijoittajat ovat vaihtaneet jopa stablecoinejaan bitcoineiksi.

Fakta on kuitenkin se, että Bitcoin on yhä suurimmalle osalle sijoittajista korkean riskin assetti. Tämä on todistettu vuoden 2020 ja 2022 romahduksissa. Aikanaan Bitcoin toivottavasti kasvaa digitaaliseksi kullaksi, mutta tämän narratiivin vahvistuminen on (kymmeniä) vuosia kestävä prosessi.

Oma veikkaus on se, että Bitcoinin dominanssi kääntyy laskuun tulevina kuukausina ja altcoinit vahvistuvat Ethereumin johdolla.

Ethereumilla edessään tärkeä päivitys

Q1 on ollut ehdottomasti pettymys Ethereum-sijoittajille, vaikka Etherin kurssi onkin noussut todella mukavat 50 prosenttia. Vertailun vuoksi, Bitcoin on noussut 70 prosenttia. Moni olisi odottanut vahvempaa nousua johtuen Ethereumin erinomaisista fundamenteista.

Ensin on syytä mainita Ethereumin The Merge -päivitys, joka tapahtui reilut kuusi kuukautta sitten. Ethereum siirtyi The Mergen myötä Proof of Stake -konsensukseen ja lopetti energiaa kuluttavan louhinnan. Samalla Etheristä on tullut aidosti deflatorinen assetti.

Kuten alla oleva grafiikka näyttää, Ethereumin varanto on vähentynyt The Mergen jälkeen 75.500 ETH. Vanhalla mekanismilla markkinoille olisi tullut noin kahden miljardin dollarin edestä ETH-tokeneita.

Toinen pointti liittyy Ethereumin steikkaukseen. Se on ollut tähän asti lukittu, eli steikattuja kolikoita ei ole voinut nostaa pois niin halutessaan. Tilanne muuttuu Shapella-nimisen päivityksen myötä. Sen päivämääräksi on vahvistettu 12. huhtikuuta.

Moni Ethereum-kriitikko pelottelee sijoittajia kurssiromahduksella, mutta itse en jaksa uskoa ainakaan pidempään alamäkeen. Lukituksen poisto tulee houkuttelemaan mukaan paljon uusia steikkaajia, jotka ovat odottaneet edeltävät kuukaudet Shapella-päivitystä.

Ethereum on nyt deflatorinen assetti, joka tarjoaa reilun neljän prosentin vuosituottoa. Se on myös institutionaalisille sijoittajille ”puhdas kryptovaluutta” eli ESG-yhteensopiva.

Mielestäni Ethereumin fundamentit ovat erinomaiset juuri nyt, ja odotan siltä Bitcoiniin verrattuna vahvempaa suoritusta vuoden 2023 lopulle. Shapella-päivitys voi aiheuttaa lyhyellä tähtäimellä volatiliteettia ja myös kurssilaskua. Pitkässä juoksussa se on kuitenkin erittäin härkämäinen tapahtuma.

Tether on stablecoinien ylivoimainen ykkönen

Kolmantena kryptojen rankinglistalla on Tether-vakaavaluutta. Vuoden 2023 ensimmäinen kvaartaali oli Tetherille erinomainen, sillä sen markkina-arvo on kasvanut 66 miljardista dollarista noin 80 miljardiin dollariin. Tästä noususta yli puolet on tullut kolmen edeltävän viikon aikana.

Syy Tetherin nousuun on tietysti Yhdysvaltojen pankkikriisissä, joka käynnistyi Silicon Valley Bankista. Kilpailija USD Coinilla oli SVB:ssa yli kolmen miljardin dollarin edestä varoja. Kun SVB kaatui maaliskuun alussa, sataprosenttisen turvallisena pidetyn USDC:n ”dollari-peg” katosi ja stablecoin treidasi pahimmillaan noin $0,89 kurssissa.

USD Coin sai rahansa takaisin kiitos bailoutin, mutta sijoittajien luottamus sai kovan kolauksen. USDC on menettänyt kuukaudessa markkina-arvoa 10 miljardia dollaria.

USD Coinia on pidetty aina turvallisena sen yhdysvaltalaisen ja reguloidun statuksen vuoksi. Yhdysvalloissa riehuva ”regulaatiosota” kryptosektoria kohtaan on kuitenkin säikyttänyt sijoittajia. Yhtäkkiä Tetherin status offshore-stablecoinina onkin paljon houkuttelevampi.

Tether on ehdottomasti yksi Q1:n suurimpia voittajia kryptomarkkinoilla.

BNB-token ja Binance

BNB tunnettiin nimellä Binance Coin, mutta valuutta sai uudelleenbrändäyksen BNB-nimelle keväällä 2022. BNB toimii BNB Chainin natiivitokenina (steikkaus & transaktioiden maksu), minkä lisäksi sitä holdaamalla saa alennuksia Binance-pörssin treidauskuluista.

BNB on asettunut kryptovaluuttojen rankingissa vahvasti Ethereumin sekä muiden haastajien välimaastoon. BNB:n markkina-arvo on lähes tuplasti seuraavaksi suurinta kolikkoa (XRP) suurempi, mutta Ethereum on toisaalta lähes 5x suurempi kuin BNB.

Vaikka Binance on yrittänyt luoda hajurakoa sen ja BNB-tokenin välille sekä BNB Chainin välille, on BNB:n tulevaisuus varmasti riippuvainen myös Binancen menestyksestä. Monia sijoittajia huolestuttaa nyt regulatorinen paine.

Yhdysvaltojen hyödykemarkkinoita valvoa CFTC haastoi nimittäin Binancen sekä perustaja Changpeng Zhaon oikeuteen maaliskuun lopulla. Näin asiasta twiittasi suosittu uutispalvelu Coindesk.

Ei yllättäisi, jos arvopaperimarkkinoita valvova SEC heittäisi myös lusikkansa soppaan ja hyökkäisi Binancen kimppuun. Todennäköisin skenaario näistä haasteista on sakkojen maksaminen, mutta tilanteet voivat myös eskaloitua pitkiksi oikeudenkäynneiksi.

BNB on sijoittajan kannalta hieman ongelmallinen tapaus. Regulaatioriskin vuoksi sen kurssi on noussut tänä vuonna vain 25 %, mikä on selkeästi vähemmän kuin Bitcoin ja Ethereum. Sen lisäksi BNB:n markkina-arvo on niin korkea, että se rajoittaa kiistatta nousupotentiaalia.

BNB hyötyy kuitenkin Binancen hurjasta kasvusta, koska jokainen uusi asiakas on potentiaalinen BNB:n holdaaja. Tämän lisäksi BNB:tä hyödynnetään myös suositussa debit-kortissa. BNB Chain on myös Ethereumin ja Tronin jälkeen kolmanneksi suurin älysopimusalusta likviditeetillä mitattuna.

Saadaanko Ripplen oikeudenkäynti päätökseen?

BNB:n jälkeen sijalta viisi löytyy USD Coin, joka käsiteltiin jo edellä. Kuudentena on Ripplen XRP token, jolle ensimmäinen kvartaali oli menestys. XRP:n kurssi on noussut vuoden alussa komeat 50 prosenttia eli saman kuin Ethereum.

Tilanne näyttäisi kuitenkin hyvin erilaiselta, jos katsaus olisi tehty kolme viikkoa sitten. XRP:n kurssi oli nimittäin flattina aina maaliskuun puoliväliin asti. Tämän jälkeen kurssi nousi 50 prosenttia alle kymmenessä päivässä. Miksi?

Alla on kuva XRP:n kurssigrafiikasta vuodelta 2023.

Syy nousuun vaikuttaisi olevan sijoittajien spekulointi Ripple vs. SEC oikeudenkäynnillä. Moni alaa seurannut muistaa vielä hyvin, miten SEC haastoi Ripplen ja sen perustajat oikeuteen joulukuussa 2020. Kyseessä oli silloisen SEC-pomo Jay Claytonin viimeinen sivallus ennen kun Gary Gensler otti viraston haltuunsa.

SEC syyttää XRP:n olevan laiton arvopaperi. Jos syytteet menisivät läpi, se olisi kuolemantuomio XRP-tokenille Yhdysvalloissa. Todennäköisesti kurssissa nähtäisiin valtava romahdus. Ripplellä on kuitenkin satojen miljoonien rahakirstu puolustaa itseään, ja sen yhtiö on myös tehnyt.

Oikeudenkäynti SEC:tä vastaan on kestänyt pian kaksi ja puoli vuotta. Sen päätöstä odotetaan tapahtuvaksi minä hetkenä tahansa. Viimeisin kurssinousu viittaa siihen, että joku tietää (tai uskoo tietävänsä) tuloksen olevan Ripplelle suosiollinen.

Tässä oikeudenkäynnissä on muutenkin isot panokset. Ripplen voitto olisi kova takaisku SEC:lle ja sen Gary Genslerin mahdollisuuksille haastaa muita kryptovaluuttoja laittomiksi arvopapereiksi. Ripplen tappio taas antaisi SEC:lle paljon tulivoimaa hyökätä muiden projektien kimppuun.

Sijoitus XRP-tokeniin on täyttä lottoa niin kauan kunnes oikeudenkäynnistä saadaan päätöksiä ulos.

Ethereumin skaalausratkaisut vahvoilla

Poimitaan lopuksi kryptovaluuttojen top 100 -listalta kolme nimeä, jotka ovat kaikki Ethereumin skaalausratkaisuja. Kyseiset kryptovaluutat ovat Polygon (MATIC), Optimism (OP) ja Arbitrum (ARB).

Kirjoitin 4. tammikuuta julkaistussa artikkelissa samasta aiheesta. Ennustin tuolloin, että Ethereumin Layer 2 -ratkaisut kasvattavat valtavasti suosiotaan tänä vuonna. Q1-2023 on ollut tässä suhteessa mielenkiintoinen.

Polygon oli yksi alkuvuoden parhaita sijoituskohteita. MATIC-tokenin kurssi oli sadan prosentin nousussa jo helmikuun puolivälissä, kunnes raketointi hyytyi. MATIC on kaikesta huolimatta 43 prosenttia plussalla, ja samalla token on noussut myös tukevasti kryptojen top 10 -listalle.

Optimism on ollut niin ikään erinomainen sijoituskohde. OP-token on noussut tänä vuonna 134 prosenttia eli reilusti tuplannut kurssinsa. Parhaimmillaan OP oli yli 200 prosentin nousussa helmikuun lopulla.

Optimism ja Polygon eivät ole onnistuneet kasvattamaan likviditeettiään tänä vuonna. Samaa ei voi sanoa Arbitrumista, jonka TVL-lukema on tuplaantunut yli kahteen miljardiin dollariin. Alla on kuva tämänhetkisestä älysopimusalustojen rankingista.

Arbitrum nousi myös otsikoihin maaliskuun lopussa, kun platform teki kauan odotetun airdropin. Siinä lanseerattiin Arbitrumin ARB-token. Se sai kovan heilunnan jälkeen lopulta 1,5 miljardin dollarin markkina-arvon, mikä on yli 2x suurempi kuin Optimism-tokenilla.

Sijoittajan kannattaa muistaa yksi tärkeä ero Arbitrum- ja Optimism-tokeneiden kohdalla. Ne ovat hallintotokeneita, aivan kuten DeFi-appien tokenit. Saat ARB- ja OP-tokeneilla vain äänivaltaa protokollien hallinnossa.

Transaktiomaksut maksetaan sen sijaan Etherillä (ETH). Polygon on myös tässä suhteessa parempi sijoituskohde.

Kuten DeFi-sektorista on viime vuosina huomattu, protokollan suosion ja likviditeetin nousu ei säteile välttämättä lainkaan sen hallintotokenin kurssiin. Aloittelevan sijoittajan on helpompi ostaa Etheriä, jonka kurssi hyötyy suoraan sekä Ethereumin että Layer 2 -tasojen lisääntyvästä käytöstä.

Vuoden 2023 seuraavat kvartaalit

Tarkastellaan lopuksi kryptomarkkinan tilannetta yleisellä tasolla. Mielestäni todistusaineistoa alkaa olla jo melkoisesti kasattuna sen puolesta, että marraskuussa 2021 alkanut karhumarkkina on tullut päätökseen. Suurin yksittäinen tekijä on Yhdysvalloista käynnistynyt pankkikriisi.

Kryptovaluuttamarkkina seuraa osakkeiden tavoin keskuspankkien likviditeettiä. Fedin kireä rahapolitiikka oli joka tapauksessa tulossa päätökseensä vuoden 2023 lopulla, mutta maaliskuussa alkanut pankkikriisi on heittänyt kapuloita rattaisiin.

Fedin tase on alkanut jo paisua hurjasti vain parissa viikossa, joten sijoittajien inhoama QT on käytännössä loppunut. Tässä grafiikkaa vuoden ajalta Fedin sivuilta.

On vaikea uskoa Fedin puskevan korkoja väkisin enää tästä ylemmäs, kun jokainen korkopisteen nousu vain pahentaa pankkien ongelmia. Korot tuskin lähtevät nopeasti laskuun koska inflaatio ei ole pudonnut, mutta pahin on varmasti ohi. Nyt ollaan hyvin lähellä kursseja painaneen rahapolitiikan loppua.

Samaan aikaan Bitcoinin seuraava halving lähestyy reilun 12 kuukauden päästä. Vaikka halvingit eivät mielestäni enää ohjaa Bitcoinin kurssia kuten sen alkuvuosina, tuon narratiivi auttaa varmasti luomaan uutta nostetta kryptoihin.

En itse usko vuoden 2023 olevan mitään ilotulitusta. Kestää vielä pitkän aikaa ennen kun suuret massat uskaltautuvat takaisin ostamaan koirakolikota. Tämä tapahtuu tuskin ennen vuotta 2024. Ennakoin itse volatiliteettia sekä pientä nousua seuraavien kvartaalien aikana.

Uskon myös Ethereumin edellä mainitun päivityksen olevan todella positiivinen asia Ethereumille sekä koko altcoin-markkinalle mahdollisen alkushokin jälkeen. Bitcoin ei ole enää seuraavilla kvartaaleilla kryptomarkkinan parhaimpia suorittajia.

---

Tule keskustelemaan tulevan vuoden kryptotrendeistä Sijoitustiedon foorumille!

Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille

Löydät aiemmat artikkelini Sijoitustiedossa tästä linkistä.

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Korkoherkät Kamux ja Kojamo

Aki Pyysing
17.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Näin ostat osuuden Mäntsälän datakeskuksen kasvusta

Antti Leinonen
16.11.2024
east Lue lisää