Rahasta ja sijoittamisesta puhuminen on hieman kuin selostaisi ristinolla peliä. Kovin vähän on oikeastaan mitään uutta tai järistyttävää sanottavaa. Rahan dynamiikka ja sijoittamisen perusteet ovat yksinkertaisia. Jopa siinä määrin, että ne voi opettaa alle kouluikäiselle melko helposti. Sijoittamisen mekaniikka on periaatteeltaan helppoa. Silti moni jännittää ja miettii koko ikänsä vaikkapa asuntosijoittamista uskaltamatta kuitenkaan koskaan ostaa asuntoa. Osakemarkkinat ovat periaatteessa helppo sijoituskohde. Avaa arvo-osuustili ja osta indeksiä tai heitä tikkaa osakelistaan. Osta yli ajan ja keskity elämään.
Oman talouden rakennuspalikat ovat hyvin simppelit. Kuluta vähemmän kuin ansaitset, vältä turhaa velkaantumista, sijoita ylijäämä ja pyri kasvattamaan tuloja. Moni toivoisi mystistä menestyksen salaisuutta, mutta todellisuus on tylsä. Se on puettu työmiehen haalariin ja aika tekee tuoton. Jonkin verran tarvitaan hyvää tuuria. Huono tuuri voi sössiä hyvän työn ja tuloksena on pettymys. Rahaan ja varallisuuteen liittyviä asioita ei voi päättää. Niihin voi vaikuttaa, mutta ne eivät ole lopulta meidän päätettävissämme.
Asuntosijoittaminen on osakesijoittamista huomattavasti tylsempi laji. Se sopii minulle. Hyvin mennessään se on aivan tappavan tylsää. Asunnot ovat vuokrattuina ja vuokrat tulevat ajallaan. Jännitystä syntyy lähinnä vuokrankorotuskirjeen muodossa tai kun tapahtuu jotain ikävää. Joskus aikanaan sijoitusten hankinnasta sai kiksejä, mutta nykyään se on kuin kävisi leipäkaupassa ostamassa valmiiksi viipaloitua paahtoleipää. Omalle kontolle jää päättää millä leivän päällystää ja paahtaako sen vain ei. Leipä voi homehtua tai palaa paahdettaessa, aivan kuten asuntoihin sijoitettaessa voi sattua huono markkinaonni, ikävä vuokralaiskokemus tai kurja remontti. Perus paketti on kuitenkin yksinkertainen.
Asunnoissa suurimmat tunteet tuntuvat olevan ketutus viivästyvistä remonteista, häädöt ja niiden kustannukset sekä muut kismittävät seikat. Jokainen myöhästynyt kuukausi remontissa tai vuokrausten välissä tarkoittaa tuhansien menetystä tuloina ja syntyneinä kuluina. Kaiken hitauden aiheuttamaa tulonmenetystä ei viitsi edes miettiä, se on kuitenkin useiden Ferrareiden verran. Riittää kun se on Excelissä löydettävissä. On asioita joihin voi vaikuttaa, muttei päättää. On tärkeää ymmärtää mihin voi vaikuttaa ja mihin ei ja mistä asioista voi päättää ja mistä ei. Ketutuksen aallokkoon syntyy näin tyynehköjä suvanteita.
Suurin innostuksen hetki on vuokrien kilahtaessa tilille tai kun kohteen saa myytyä. Myynnin ilo vaihtuu helposti pään raapimiseksi kun tilalle pitäisi löytää jokin toinen kassavirran lähde. Se tarkoittaa työtä ja jälleen potentiaalisia harmaita hiuksia remonttien ja järjestelyiden osalta. Vuokrarahoja pyrin sijoittamaan takaisin asuntomarkkinaan tai sopivin hetkin osakemarkkinoille.
Oman sijoitusfilosofian ydin on ollut sijoittaa yritystoiminnan tulot kassavirtaa tuottaviin kohteisiin ja näistä saatu kassavirta joko takaisin kiinteistöihin tai osakemarkkinoille. Vuokran kuukausittainen tuleminen antaa oivan ohjenuoran ajalliselle hajauttamiselle.
Osakemarkkinat ovat mielestäni huomattavasti asuntoja viihteellisempi sijoittamisen muoto. Joka päivä voi töllistellä onko prosentti vihreä vai punainen. Muutaman päivän laskumarkkinat saavat sijoitusfoorumit kuhisemaan. Toiset ovat kauhuissaan siinä missä uhmakkaat vannovat tankkaamisen nimeen. Niin tai näin kunhan jokainen toimisi oman ennalta tehdyn suunnitelman ja sääntöjen mukaan eikä mutu tuntumalla. Tunteet ovat kaikessa sijoittamisessa hieman huono mauste. Kiima aiheuttaa uhkapeliä ja pelko johtaa useimmiten huonoihin päätöksiin.
Sijoittajan kannattaisi tutustua valitsemansa sijoitusmuodon historiaan. Osakemarkkinoilla on erityisen hyödyllistä tutustua menneisiin nousu ja laskusuhdanteisiin, niiden aiheuttajiin ja muotokieleen. Kuvaajien katselusta on paljon iloa ja hyötyä, mikäli haluaa menestyä sijoittajana. Useat eivät ole kokeneet kunnon laskumarkkinoita. Ne ovat opettavainen ja tärkeä kokemus. Niiden aikana oppii sijoittamisesta sekä itsestään huomattavasti enemmän kuin nousumarkkinoiden aikana. Tärkeintä olisi jatkaa markkinatilanteesta huolimatta ymmärtäen, että laskut kuuluvat sijoittamiseen aivan yhtä lailla kuin nousutkin. Ei ole olemassa ilmaisia lounaita. Siinä vaiheessa kun kuuma asunto- tai osakemarkkina tarjoaa helppoa tuottoa, joka peittoaa oman vuosittaisen palkkatyön tuoman korvauksen, ollaan ilmastossa, jossa moni päättää ryhtyä elättämään itsensä sijoittamisella. Osaaminen ja markkinaveto sekoittuvat päässä ja on helppoa kuvitella olevansa aivan kingi kunnes laskumarkkina pitää huolen siitä, että tulot kutistuvat ja omaisuus pahimmassa tapauksessa sulaa kuin jääpuikko kesäauringossa. Tällaisten aikojen yli eläessä punnitaan se todellinen halu olla päätoiminen sijoittaja tai kenties paremmin kuitenkin sopii sijoittaminen sivutoimisesti oman talouden tukipilarina.
Tästä päästään sijoittamisen kannalta yhteen tärkeimmistä periaatteista. Varallisuus tulisi jakaa riskiltään ja käyttötarkoitukseltaan erilaisiin nyytteihin. Tylsin ja heikoimmin tuottava, mutta välttämätön osa on elämän turvan rakentaminen. Sellainen varallisuuserä, joka on mahdollisimman hyvin säilyvä ja turvallinen huonoissakin oloissa. Toisena ovat sijoitukset, joiden tarkoituksena on kasvattaa varallisuutta yli ajan. Kolmanneksi olen itse valinnut omien unelmien täyttämiseen liittyvät sijoitukset. Niiden tuotoilla ei ole tarkoitus maksaa normaalia elämistä vaan toteuttaa jotain sellaista, mikä on elämyksellistä ja itselle tärkeää.
Etenkin yrittäjän olisi tärkeää saada kerättyä rahaa oman yrityksen ulkopuolelle turvaan ja kasvamaan etenkin silloin kun yritystoiminta tuottaa hyvin tai edes kohtuullisesti. Osingot menevät helposti kulutukseen, mutta niiden sijoittaminen tuloa tuottavasti olisi parempi ajatus. Palkan voi kuluttaa ja sen tarkoitus onkin maksaa arjen elo. (tämä tietenkin nyt koskee vain yrittäjää, ei palkansaajaa) Kaikkea menestystä ei kannata uudelleen sijoittaa omaan yritystoimintaan vaikka se tuntuisi kaikkein parhaalta sijoitukselta. Tämä kuulostanee monen korvassa hassulta höyrypäisyydeltä, mutta useamman bisneskaaren tehneenä, tämä on omasta mielestäni tärkein oppi mitä matkalta olen saanut mukaani. Kenties ajattelen näin, koska olen pienmenestyjä enkä todellinen massikeisari, toisaalta tämän opin sain eräältä reilut kolme nollaa itseäni rikkaammalta aikanaan lahjaksi.
Rahaa ja rakkautta sinulle missä ikinä oletkin!
Matias
Teksti julkaistu myös osoitteessa: www.matiassavolainen.com