Kolumnit

Kolumni: Neitsyet antavat paremmin

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Kun yhtiö antaa ensimmäisen osavuosikatsauksensa listattuna yhtiönä, ollaan aina jännän äärellä. Joskus listautumiset on nimittäin ajateltu lähinnä kertarahastuksiksi ja profiilinkorottamiseksi muiden intressipiirien kuin uusien sijoittajien silmissä. Kun listautumisessa on onnekkaasti päästy maaliin, voidaan ensimmäisessä osarissa olla jo odotuksissa realistisempia verrattuna listautumisesitteiden maailmanvalloituksen maalailuun. Kylmää vettä IPO-kiimaisten sijoittajien haaruksille ovatkin monet yhtiöt heittäneet heti listauransa alkuvaiheessa. Tämä on muuten erinomainen tapa päätyä käytännön nollavaihdon ja hyvin vähäisen seurannan osakkeeksi.

Aspire Global antoi ensimmäisensä torstaina. Varjojani pelkäävänä ja satoja listautumisia seuranneena miehenä olin etukäteen kevennellyt osaketta vähän, mutta osin jo ostanut myytyjä takaisinkin vähän halvemmalla. Olin ilahtunut osarista, koska road showssa kuulemani osoittautui todeksi, ja sitä vielä vähän kuorrutettiinkin. Jos minulla on joku positio, toivon aina hyvää yhtiölle ja pörssikurssille, vaikka lappua olisikin vähemmän kuin jossain vaiheessa.

Firma näytti kaksinumeroisia kasvulukuja vuodentakaiseen melkein rivillä kuin rivillä. Kun EBITDA (Earnings Before Interests,Taxes, Depreciation and Amortization, käyttökate) kasvaa vuodessa 29%, asiat voisivat olla huonomminkin. Koska Aspiren tulos tulee suurimmalta osalta nettihedelmäpeleistä, vertailu edellisen kvartaaliinkin olisi ihan relevantti. Rahapelialalla on kausivaihtelua, mutta slottiveturit eivät paljon välitä, onko kesä vai talvi. Tosin Aspirella on myös urheiluvedonlyöntiä, jossa erilaiset EM-kisat tuovat aina buustia betsaamiseen.

Muut rahapelisijoittajat etsivät tavallisesti kiimaisesti kasvua. Mie kyynisenä kaverina lähden pohdinnoissani yleensä siitä, pystyykö nykyisen tason säilyttämään. Kasvutarinan kannalta oli erinomaista, että Aspire onnistui saamaan kaksi uutta B2B-asiakasta 34 aikaisemman seuraksi. Lisäksi yhtiö kaappasi ja integroi neljä uutta brändiä kilpailevilta alustoilta. Rahapelialalla toimittajaa vaihdetaan harvemmin kuin kynäkaupassa ja B2B-raha on sekä pysyvää että hyvin arvostettua sijoittajien silmissä. Tykkäsin siis sekä kassavirtapohjan vahvistumisesta että minua kasvukeskittyneemmille myytävän tarinan uskottavuuden lisääntymisestä.  Ainoa mustetahra kvartaalissa oli viimeinen rivi. Paljon tuijotettu EPS eli osakekohtainen tulos laski 0,06:een vuodentakaisesta 0,07:stä. Saman verran tuli tulosta myös ensimmäisellä neljänneksellä. Tulosheikennys johtui kuitenkin ylikokonaan dollarin heikkenemisestä, eli tämän voi ehkä laskea satunnaiseksi. Yhtiöllä on lähtökohtaisesti positiiviset korot. Tosin Aspirella ei ole varsinaista jenkkitoimintaa, mutta jotain dollaribetsaamista sillä selkeästi on. Tosi ahkera poika olisi kysynyt Aspiren IR:stä, mistä on tarkalleen ottaen kysymys. Mie arvioin tämän surutta kertaeräksi kyselemättä juutalaisilta mitään.

Tasaisen vauhdin taulukolla EPS:iä koko vuodelle tulisi 0,24, mutta kun on uudet asiakkaat ja brändit, niin arvotaan ennusteeksi H2 varovasti vaikka 0,14 ja tulee 0,26 euroa eli 2,47 kruunua, joka antaa P/E:ksi 16. Ei ole halpaa kuin saippua, mutta rahapeliyhtiöksi hyvillä näkymillä varustettuna ihan kohtuullista.

Kurssi nousi ensin reippaasti palatakseen alle jopa keskiviikon neljänkympin. Lämpenin raapaisemaan lappua torstaina neljäänkymppiin ja perjantaina sitten 39:ään ja otin näin lisää neljänkympin päällä myytyjä takaisin. En kyllä näihin hintoihin tätä suosittelisi kenellekään ainakaan tappioita kestämättömälle. Rahapeliala elää kriisistä kriisiin ja Aspirellekin voi tapahtua kaikenlaista regulatorista pahaa, mitä ei tällä hetkellä edes ole näkyvissä. Lisäksi osakemarkkina yleisesti vaikuttaa edelleen hermostuneelta, mutta kuumentuneelta.

Annanpas pätkän yleissivistystä rahapeliyhtiösivistymättömille Aspiren B2B-luvut pohjana:

KPI on “Key Performance Indicators” eli sanotaan vaikka avainluvut. Peliyhtiöiden väki tykkää käyttää paljon lyhenteitä vaikuttaakseen tosi fiksuilta. Mie olen kalvosulkeisissa aika monta lyhennettä salaa googlannut, että en vaikuttaisi ihan dinosaurukselta. Tosin en ihan täysin ymmärrä, miksi uusia lyhenteitä pitää sarjatuotannolla keksiä.

NGR:ää taas jahtaa koko Maltan pohjoismainen siirtokunta ehkä Juha Vuorista lukuun ottamatta.  Se tulee kun GGR:stä vähennetään bonuskustannukset eli nämä "Pelaa ilmaiseksi kympillä" kampanjat. Taulukosta löytyy maltillista kasvua.

Ensimmäistä kertaa tallettavat First Time Depositors (FTDs) taas nousivat Q2:lla ärhäkästi. FTD on sekin tunnusluku, jota ei UPM-Kymmenen osarista löydy. Toki ”ensi kerran sellua ostaneet” voisi olla vastaava. Kasvu Aspiren FTD:eissä oli tällä kvartaalilla niin kovaa, että Maltalla ovat monet kateellisia. Eli siis neitsytdepoajat lisääntyivät ahkerasti. Näiden neitsyiden perässä juoksevat kaikki Maltalla ja Aspiren pojat ovat oikein kunnolla saaneetkin. Neitsyet nimittäin rahapeleissä antavat enemmän kuin jo pitkään matkassa henganneet. Uusien tallettajien haaliminen ja niiden elinkaaren pidentäminen on maltalaista perusnyrkkipajatyötä.

Samaa kehitystä näyttävät aktiiviset käyttäjät eli taulukossa ”Active users”. Prosessi menee niin, että ensin yritetään saada jengi saitille, sitten saada se depoamaan (tätä kutsutaan konversioksi) ja tämän jälkeen depoamaan vielä lisää.

Nämä tunnusluvut ennakoivat siis minun arvaukseni mukaan sisukkaasti nousevaa tuloskehitystä kolmannelle kvartaalille. Lisäksi listautuminen on kaiken järjen mukaan tuonut näkyvyyttä ja asiakkaita ja tämä vaikutus näkyy vasta vuoden kolmannessa erässä. Veikkaan äkkinäisten viime viikolla säikähtäneen tipahtanutta EPSiä ja realisoineen hätäpäissään voittoja. Toisaalta olen saattanut sortua analyysissäni yritysjohtajien standarditapaan kaunistella lukuja ja tuupannut jatkuvat kulut surutta satunnaisiksi.

Pokerin pelaaminen ammatikseen on lähtökohtaisesti taitopeliä tuntityönä. Rahapeliosakkeisiin sijoittaminen taas on lähtökohtaisesti uhkapeliä, jossa onnella on hyvin suuri osuus.

Aki Pyysing 2.7.2017: Globaalien rahapelituottojen perässä Suomesta käsin

Aspire Global -keskusteluun

Keskustelufoorumi:

Suosituimmat foorumiviestit viimeisen kuukauden ajalta

Henkilökohtainen talous

Esa Juntunen: Mitä on todellinen vauraus ja tuoko raha onnea?

Esa Juntunen
16.12.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Outokumpu varoitti

Aki Pyysing
15.12.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Eikö enää tarvitse siivota?

Antti Leinonen
14.12.2024
east Lue lisää