Kolumnit

Kolumni: Käteinen kelpaa myös Pohjanmaalla

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

En varsinaisesti edusta samaa aatemaailmaa Pohjanmaan lestadiolaisten kanssa. Mutta heidän työmoraaliaan arvostan kovasti. Lisäksi lähtökohtaisesti uskon ennemmin lestadiolaisvetoisen yrityksen lukuihin kuin ateistien vastaaviin. Meillä pakanoilla on menettävänä vain maanpäällinen maineemme, lessuilla pelissä on paljon enemmän.

Niinpä ruoskin itseäni, että ryyppäsin alkuvuodesta 2016 Lehdon emission. Jos olisin lukenut ajoissa Sijoitustiedon Lehto Group –ketjua ja perehtynyt kunnolla antiesitteeseen, olisin merkinnyt varmasti. Luultavasti tosin olisin irrottanut aivan liian aikaisin. Merkintähinnasta kurssi on sittemmin vajaassa parissa vuodessa yli tuplautunut.

Myönnetyt rakennusluvat kääntyivät vahvaan nousuun jo vuonna 2015 ja rakentamisen buumi oli näkyvissä varsin selvänä jo huhtikuussa 2016. Mutta listattujen rakennusyhtiöiden kurssit eivät olleet vielä nousseet. Joten itse asiassa olisi ollut optimiaika ottaa rakennusyhtiötä, jolla numeroiden valossa oli kilpailuetua ja jolla ei ollut Suomen verrokkiensa tavoin mitään Venäjän murheita.

Noh, ryypätty mikä ryypätty, toivottavasti oli edes kivaa, en muista. Mainittakoon tässä yhteydessä, että ryyppääminen on meklarislangia 80-luvulta ja tarkoitti ainakin tuolloin sössittyä toimeksiantoa.

Pääosakkaalle Hannu Lehdolle (Lehto Invest Oy) on tullut maanpällistä pörssivarallisuutta Lehto Groupin muodossa perjantain päätöskurssilla @12,18 jo yli 260 miljoonalla eurolla. Hänen omistusosuudella mitaten isoimmat yksityiset yhtiökumppaninsa päättivät kuitenkin viime viikolla, että käteiselle on käyttöä. He myivät Lehtoa yli 85 miljoonan euron edestä ja suurin osa luopui omistuksestaan kokonaan.

Kauppalehdessä Lehdon talousjohtaja avautui tapahtuneesta:

”Tekisi mieli kysyä pojilta, miksei myynneistä kerrottu meille vähän aikaisemmin. Olisimme voineet keskustella ratkaisusta ennakkoon, mutta tähän tietoon on nyt tyytyminen.”

”Myyjät ovat kertoneet tarjoutuneesta mahdollisuudesta. Isolle osakeblokille löytyi kysyntää ja pankkiirithan kovasti jallittavat isoja omistajia”

”Pankkiirit tässä vetävät hyvän siivun välistä. Myyjät ovat omistajiamme vanhimmasta päästä.”

Ei pojilta tarvitse kysyä mitään. Jos on aikeissa myydä koko omistuksensa, vaatii aikamoista solidaarisuutta kertoa potentiaaliselle suurmyyjälle suunnitelmistaan. Jos vielä paljon isompikin osakas osoittautuisi realisointihalukkaaksi, jäisi siinä vielä omat laput myymättä tai ainakin saisi huonomman hinnan.

Osakkeet myytiin ns. nopeutetulla tarjousmenettelyllä. Tämä tarkoittaa, että asialle laitetut pankkiiriliikkeet ennen menettelyn alkua ovat tavallisesti jo hyvissä ajoin varmistaneet muutaman ison tarjoajan. Sitten tarjouskirjan auettua laitetaan viestiä pienemmillekin pokille. Miekin sain mailin, tosin luin sen vasta kirjan jo sulkeuduttua. En kuitenkaan olisi uskaltanut ottaa koppia pääomistajien myynnistä, vaikka olisin tarkistanut sähköpostini ajoissa.

Pankkiirien jallittamisesta sen verran huomauttaisin, että pukumiesten on mahdotonta pakottaa yhtiön hyvin tuntevia isoja omistajia myymään yhtään mitään. Lisäksi geelitukkien on turha selittää tuntevansa yhtiön arvostus paremmin, kuin siinä pitkään hanskat savessa mukana olleiden. Kaupan taustalla on ollut myyjien oma halu muuttaa pörssiraha käteisrahaksi.

Siinä tosin pankkiirit saattoivat markkinoita ja myyjiä jallittaa, että painoivat omista salkuistaan lappua ulos ennen tarjousmenettelyn alkua, ja ottivat sitten myöhemmin halvemmalla takaisin. Lainaan tapahtumaketjun keskustelupalstan Jack Reacherin 1.3.2018 viesteistä:

”1) Lehto tekee erinomaisen tuloksen, antaa positiivisen, joskin tapansa mukaan hieman varovaisen ohjeistuksen

2) Kurssi pomppaa 14 euron tienoille, OP nostaa tavoitehinnan 17 euroon

3) OP tunkee lappua myyntilaitaan isoja määriä kun ostajaa löytyy 13,60-14,18 välillä

4) Lehdon merkittävät omistajat myyvät nopeutetulla menettelyllä ison siivun yrityksestä jonka johdosta kurssi tippuu 10%.

Osakemyynnin pääjärjestäjänä toimii OP Yrityspankki."

Ja myöhemmin samana päivänä:

”Laitetaan nyt tähän tapahtumaketjuun vielä kirjaus, että viime viikkoina kovalla tohinalla lappuja myyntiin laittanut OP todellakin siirtyi tänään ostopuolelle.

Ostoja 7,24 miljoonaa, Myytyjä 7,15 miljoonaa, netto +91k lappua.”

Varmuutta tapahtumista emme saa, koska Fiva on niin kiireinen blokatessaan Jenkki-ETF:ien ostoja, että tällaista hyvin pahalta näyttävää operaatiota ei kuitenkaan ehditä tutkia.

Myyntipäätöksen syytäkin voimme vain arvailla. Ensimmäiseksi tietenkin kaikille Tuomaksille tulee mieleen, että myyjät näkevät yhtiön tulevaisuudessa ilmestyskirjan petoja. Tämän tietysti sekä myyjät että yhtiö kiistävät jyrkästi, olivat lestadiolaisia tai vaikka muslimeja, joten kysymällä ei yleinen tietoisuus lisääntynyt.

Mie veikkailen, että myynnissä on kuitenkin ollut kyseessä enimmäkseen maallisen hyvinvoinnin varmistaminen. Kun ihmiselle heilutetaan ensimmäistä kertaa kuvaa kymmenistä miljoonista euroista, aika monet ovat taipuvaisia pelaamaan varman päälle. Olen itse ollut mukana prosesseissa, jossa osa myyjistä on ollut ottamassa varallisuusloikan. Kun iso yrityskauppa näyttää oikeasti olevan toteutumassa, aito kiinnostus yhtiön näkymiin on ollut myyjien puolella varsin vähäistä. Sen sijaan hyvin paljon on haluttu tietää, paljonko käteistä rahaa on tulossa ja milloin. Tämä sinänsä on hyvin inhimillistä ja ymmärrettävää.

Numeroiden valossa Lehdon osake ei ole kasvuyhtiöksi mitenkään tappiin hinnoiteltu. Tuskin osakkeet ostaneet instituutiosijoittajat niitä olisivat muuten ottaneetkaan. Yhtiöön omia rahojaan laittanut Krenjuussa kirjoitti blogissaan siitä puolitoista kuukautta sitten ja on varmasti minua paremmin perehtynyt Lehdon arvostukseen ja näkymiin. Joten Lehdossa saattaa olla tällä hetkellä perusteltu ostopaikkakin.

Mie en kuitenkaan uskalla osaketta tähän hätään ottaa lähinnä kahdesta syystä. On tietenkin mahdollista, että myyjät vastoin pääteoriaani ymmärsivät yhtiöstä jotakin, mitä ostajat eivät. Ja Lehto on erinomaisesti hoidettu yhtiö hyvin lähellä suhdannesyklin huippua. Vastuullisen pääsääntöisesti suhdannekuopan pohjan liepeiltä käänneyhtiöitä tonkivan paskayhtiösijoittajan salkkuun Lehto Group Oyj sopisi uutena osakkeena huonosti.

P.S. En tiedä Lehdon entisten ja nykyisten omistajien oikeasta uskonnollisuudesta yhtään mitään, eikä erityisesti kiinnostakaan. Kolumnini uskonnolliset viittaukset perustuvat pelkästään vahvistamattomiin nettitietoihin yhtiön perustajien lestadiolaistaustasta.

Aki Pyysing 2.8.2015: Onko YIT putoava puukko?

Sijoituskeskustelu: Lehto Group

Yhteistyökumppanit: Heikki Keskiväli

Liity suositulle Tähtäimessä osakkeet -sijoituskurssille. Poimi -15e alennus koodilla STIETO15

Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää