Kolumnit

Kolumni: Kartonkikoneet käyvät kuumana, kun Amazon murskaa kilpailijat

Daytrader |
Jaa Twiittaa

Tällä viikolla käsittelen ennustamisen vaikeutta, Bitcoinia, Metsä Boardin positiivista tulosvaroitusta ja Amazonin maihinnousun vaikutusta Verkkokauppa.comin osakkeeseen. Lopuksi vielä viikon kuvaaja, linkit, podcastit ja kirja.

 

Markkina: Minulla ei ole hajuakaan, miten kryptovaluutat tulevat kehittymään

Amerikkalaisten kansalliskirjailija Mark Twain sanoi aikoinaan:

It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so.”

Et joudu pulaan tietämättömyytesi takia, vaan sen takia, että luulet tietäväsi jotain, mikä ei ole totta. Usein sijoitusalalla törmää ihmisiin, jotka luulevat tietävänsä, miten osake tulee kehittymään, koska he tietävät niin paljon faktoja alasta ja yrityksestä.

Oma näkemykseni on, että sijoittajan ja analyytikon työt ovat tiedon suhteen lähes vastakohtia toisilleen. Menestyvä analyytikko voi saada vaikka kuinka surkeaa tuottoa näkemyksillään, kunhan hän ei ole faktoissaan väärässä tai näkemyksissään liian kaukana keskiarvosta. Vakuuttavat puheet ja italialainen silkkikravatti kyllä pitävät asiakkaat luottavaisena ainakin seuraavaan bonukseen asti.

Menestyvä sijoittaja taas voi olla vaikka kuinka höveli nippelitiedoissa, kunhan hän välillä osuu oikeaan konsensuksesta poikkeavalla näkemyksellään. Katsos, kun muutkin tietävät paljon asioita. On parempi ymmärtää mitä ei tiedä ja mikä on tärkeää, kuin maksimoida oma faktavarasto.

Esimerkiksi itse olen niin suuripiirteinen, että häviäisin nettiväittelyt heittämällä, jos sellaisiin osallistuisin. Keskusteluintoni besserwisserin kanssa kuolee usein millisekunneissa. Olen mieluummin onnellinen kuin yksityiskohdissa oikeassa. Uskon, että sijoittamisessa kaikki kaikessa on joustavuus. Liika yksityiskohtaisuus voi saada sinut liian sitoutuneeksi asiaan, jolloin ei osaa enää vaihtaa mielipidettä, vaikka faktat jo muuttuivat.

On monia tutkimuksia (https://www.economist.com/news/21589145-how-sort-best-rest-whos-good-forecasts), joiden mukaan alan asiantuntijat eivät yleensä ole juurikaan maallikkoja parempia ennustamaan asioita. Mutta, heidän varmuutensa omista ennusteista on moninkertainen suhteessa maallikkoihin. Joten vaikka metsään mennään yhtä usein, asiantuntija tuppaa menemään sinne ilman karttaa. Ja kyllä, ekonomistit ovat pahimmasta päästä.

Tämä kaikki tuli mieleen, kun katsoin Bitcoinin valahtaneen taas alle 7500 dollarin hintaan. Kirjoitin aiemmin myyneeni Bitcoinia lyhyeksi ja tein sillä mukiinmenevän tilin. Nyt olen katsellut liikehdintää sivusta ja miettinyt asiaa jo oston kannalta.  

Tällä hetkellä toivon vielä jonkinlaista loppurysähdystä, kun mennään edellisistä pohjista läpi, eli ostoja Bitcoiniin viidellä alkavilta tuhansilta. Ethereumia yritän saada ostoon noin 400 dollarin tasoilta. Minulla ei ole pienintäkään hajua romahtavatko nämä vielä tästäkin yli 50 %. Mutta nyt lähestytään tasoja, joissa kaikki velalla ostaneet ja mitään asiasta tietämättömät on puhallettu markkinoilta pois. Perusta on siis paljon vakaampi.

Olen toki skeptinen kryptovaluuttojen arvosta, mutta tiedostan oman erehtyväisyyteni ja kryptojen osto-optiomaisen tuottoprofiilin. Luultavasti häviät näillä suuren osan pääomasta, mutta mahdollisesti teet moninkertaisen tilin. Siksi aikomukseni on ostaa yhteensä prosentin tai kahden osuus salkustani isoimpia krypto-tokeneita sitä mukaa, kun hinnat laskevat. Löytyy minulta salkusta muutama prosentti kultaakin.

Jeff Bezosin aikoja sitten kertoma kehys katumuksen minimisoinnille on monissa asioissa käyttökelpoinen ajattelumalli. Elä ja sijoita niin, että minimoit myöhempää harmitusta tehdyistä valinnoista. Jos minulla on prosentti omaisuudestani kryptovaluutoissa, harmitukseni on hyvin rajallinen nollaantumisesta, muttei toisaalta haittaa kymmenkertaistuminenkaan. Kun sijoitat yli 90 % pääomistasi rationaalisesti, voit pienillä prosenteilla pelata hulluimpia ideoitasi, vaikuttamatta kuitenkaan liikaa varallisuuden kertymiseen.

Haluan pudota jaloilleni kaikissa tulevaisuuden skenaarioissa, en vain omassa suosikkitulevaisuudessani.

 

Metsä Board + 9 % - Kartonkikoneet käyvät kuumana

Metsä Board on taitavasti omaksunut amerikkalaisyhtiöiden tavan ohjeistaa koko ajan alakanttiin ja ylittää odotuksen yleensä vielä positiivisella tulosvaroituksella. Well played!

Metsä Boardilla on reipas puoli miljoonaa tonnia enemmän sellun tuotantoa kuin tarvetta, joten ylimääräisen sellutuotannon myynti tuottaa hyvin, kun hinta on korkea. Alla olevasta, viimeisen viiden vuoden ajan pitkäkuituisen sellun hintakuvaajasta huomataan, että selluntuottajat vuolevat pitkästä aikaa taas kultaa.

Sellun hinta teki tulosvaroituksesta jopa odotetun. Toisaalta Metsä Boardilla on paljon historiaa tuotannon ylösajon hitauksista ja ylimääräisistä huoltoseisokeista. Tämän kun yhdistää siihen, että kurssi oli jo noussut aika paljon, en pitänyt osakkeen ostamista tulosta varten enää riittävän hyvänä vetona. Olisi pitänyt. Osakekurssi nousi perjantaina 8,5 %.

Koko vuoden tulosennusteet nousevat ehkä pari prosenttia. Ostohousut jalassa olevalle sijoittajalle myönteinen tulosvarotus kuitenkin antaa mielenrauhaa tankata.

Ostin kyllä Metsä Boardia 15 tuhatta kappaletta heti aamun huutokaupasta. Omasta näkemyksestäni ”oikea” reaktio olisi ollut 3-4 % nousu, mutta toisaalta tiedän, että markkinoilla on tapana ylireagoida uutisiin. Joten myin osakkeeni vasta, kun se oli noussut yli 6 prosenttia. Enemmän tienasin Stora Ensoa ostamalla. Sillä kun on markkinapositio selluun vielä Metsä Boardia 3,5-kertaa suurempi, joten ajattelin, että nousu tarttuisi myös siihen. Ottaako joku vedon kanssani sitä vastaan, että myös Stora Enso ylittää tulos-odotukset huhtikuussa? Enpä usko.

Päivästä teki vuoden toiseksi parhaan tilipäivän kaksi iltapäivän erikoisuutta, jotka olivat yhteensä noin 20 tuhannen euron arvoiset.

Itse ostin näet iltapäivästä 40 tuhatta kappaletta Metsä Board A osaketta ja myin saman määrän Metsä Board B osaketta. Kun keskimääräinen hinta-ero oli 28 senttiä, niin operaatiosta jää voittoa noin kymppitonni kaikkien kulujen jälkeen. Vaivaa oli noin 50 hiirenklikkausta ja muutama sähköposti. Reilun kuukauden päästä erotuksen pitäisi olla tililläni.

No nyt kun kerron tästä julkisesti, niin jatkossahan tällaisia paikkoja ei enää avaudu? Voi olla, mutta todennäköisemmin kirjoitukseni ei vaikuta yhtään mihinkään.  

Toinen perjantain kymppitonnin tili nimittäin liittyi Orionin kaupankäyntiin, josta Kim/Tom Lindström kertoivat artikkelissaan jo vuonna 2014. Tein saman — olen jopa kertonut asiasta monesti blogissani — ikiliikkujan toista puolta. Tässä tosin on jonkin verran riskiä, koska vain A-osakkeet voi vaihtaa B-osakkeiksi, ei toisinpäin. Perjantaina kotiutin Orion A ja B osakkeen eron kapenemisesta yli kymppitonnin voittoa, kun Orion A laski 5 % Orion B:n pysyessä paikallaan.

Lisäksi kilpailu tekee ihmiselle hyvää. On liian helppo jäädä tekemään helppoja tuottoja. Toivon, että pitemmän päälle ihmiset tekevät markkinoista tehokkaamman, jolloin joudun oppimaan uusia asioita ja liikuttelemaan isompia pääomia päästäkseni hyviin tuottoihin. Rahan perässä juokseminen ei tuo onnea — itseään haastamalla ja oppimalla on paremmat saumat siihen.

Perjantaista saa toki aivan väärän kuvan kuinka kannattavaa kaupankäynti osakesarjoilla yleensä on. Yhdessä päivässä sain suunnilleen saman summan voittoa, mitä olen keskimäärin tehnyt osakesarjojen eroilla vuodessa. En ole niitä viime vuosina edes jaksanut paljoa kytätä. Mutta paljon muitakin asioita on vähän väliä vinkisin vonksin pörssissä.

 

Metsä Board pitkäaikaisempana sijoituksena?

Mitenkäs Metsä Board pitemmän tähtäimen sijoituksena? Pitkällä tähtäimellä sellun hinnan sijaan kurssin veturi on pakkauskartonkini. Verkkokaupan vallankumous on vihdoin täällä — Amazonin ja Alibaban kaltaiset jätit kasvattavat pahvipakkausten kysyntää tasaisen varmasti.

Olen kuitenkin hyvin skeptinen, kun joku alkaa puhua supersyklistä, niin kuin nyt puhutaan sellun, pakkauskartongin ja vessapaperin suhteen. Teollisuuspatruunat ovat osanneet kautta historian rakentaa lopulta liikaa kapasiteettia juuri syklin käänteeseen. Ja nyt rahaa saa pankista roppakaupalla pienellä korolla. Olen kyllä lukenut investointipankkien analyysit, joiden mukaan sellumarkkinakin pysyy terveenä vielä pitkään. Toisaalta aiemmin olen huomannut, että enemmistö missaa aina syklin käänteen.  

En ala lukea teelehdistä, koska tämä sykli kääntyy, mutta uskon, että Metsä Boardin tulos ennen pitkää ottaa osumaa. Syklisiä osakkeita kannattaa ostaa silloin, kun tulos on huono ja myydä, kun se on jo vuosia tahkonnut ennätyksiä. Syklin lähetessä loppuaan, arvostukset tippuvat ja sijoittajat astuvat arvostusansaan.

P/E 14, P/B 2 ja vapaan kassavirran tuotto 7 % kuluvana vuonna eivät ole erityisen kalliin yrityksen lukuja. Joten sanoisin, että Metsä Board on verojen välttelyn takia omistajille pitolappu, mutta muille voi olla vähän myöhäistä hypätä kelkkaan yli kahdeksan euron kurssilla.

 

Verkkokauppa.com laski -14 % viikon aikana Amazon-huhujen paineessa

Tiistaiaamuna lehdistä alkoi tulla vakuuttavan kuuloisia huhuja, että Amazon olisi laajenemassa Ruotsiin hyvin nopealla aikataululla. Lisäksi asiantuntijoilta oli saatu arviota, että myös Suomeen rantauduttaisiin.

Näin Amazon on laskenut aikaisemmilla laajentumisillaan eri alojen yritysten kursseja. 5-10 % laskut ovat olleet aika tavallisia:

Lähde: Bloomberg

Kirjoitin Sijoitustiedon keskustelufoorumille tiistaina ja myin 3 tuhatta kappaletta yli kuudella eurolla Verkkokauppaa, koska ajattelin, että sijoittajat pelästyisivät uutista. Kyllähän ne pelästyivät lopulta -14 % arvosta, mutta lasku oli niin hidasta junnausta läpi viikon, ettei sen hyödyntäminen helppoa ollut.

Jos sijoitat johonkin yritykseen, koska sen menestys perustuu siihen, etteivät pahimman potentiaaliset kilpailijat ole vielä tajunneet kilpailla sen kanssa, olet ongelmissa. Uskon, että Suomessa on tarvetta paikalliselle vahvalle verkkokaupalle kansainvälisten verkkokauppojen lisäksi. Tämä markkina tulee jatkossa olemaan matalakatteinen, mutta se tulee vielä moninkertaistumaan.

Kuten tiistaina jo kirjoitin, tarkoitukseni on ostaa Verkkokauppaa, jos sijoittajat panikoivat. Osake on nyt mielestäni sijoituksen arvoinen, mutta mietin, voiko se laskea vielä enemmänkin. Yleensä hyvä ratkaisu on ostaa puolet nyt ja puolet myöhemmin.

Tärkein tekijä Verkkokaupan houkuttelevuudesta minulle on seuraava: Verkkokauppa tuntuu rakentavan liiketoimintaansa sen pohjalle, miten kuluttajat haluavat kuluttaa viiden vuoden päästä. Liiketoimintaa ei rakenneta maksimoimaan kuluvan vuoden tulosta. Tällaisissa osakkeissa lyhyen ajan pettymykset ja haasteet ovat yleensä ostopaikka. Nyt osake näyttää kalliilta, mutta osittain se johtuu kasvuinvestoinneista. Elektroniikan kilpailu voi jäädä veriseksi, mutta tuskin se enää tästä raaistuu.  

Ei Verkkokauppa.com ole mikään Suomen Amazon. Amazonin ylivoimassa verkkokauppa on vain yksi palanen. Amazon on mielestäni suurempi uhka tehottomille bonuskorttioligopoleille ja ämpärimyyjille kuin Verkkokauppa.comille. Itse teen tällä hetkellä noin kymmenen ostoa vuodessa Verkkokauppa.comista, kymmenen ostoa Amazonista ja kymmenen kaikista muista verkkokaupoista yhteensä. Jatkossa ostan luultavasti elintarvikkeetkin netistä. 80 % lapsiperheen ostoista on sitä samaa vanhaa, niin miksi minä niitä kaupassa keräilen? Se, että olen pikkuhiljaa tottunut ostamaan verkosta, kasvattaa verkkokaupan kokonaispottia. Ihmiset arvostavat aikaansa koko ajan enemmän ja enemmän, joten uskon tämän trendin vielä voimistuvan. Inderesin Roastissa väistyvä toimari kertoo Amazonin uhkasta 23:50 kohdassa.

Ei toki olisi ensimmäinen kerta, kun kilpailuun suhtaudutaan turhankin löysin rantein. Mutta viesti on lyhykäisyydessään, että Verkkokauppa.com on Suomessa tehokkain toimija nyt ja todennäköisesti jatkossakin.

Verkkokauppa on kallis verrattuna vaikka Tokmanniin, ei niinkään Keskoon. Tokmannin velaton yritysarvo on 550 miljoonaa euroa, Verkkokaupan.comin taas 190 miljoonaa euroa. Koska Verkkokauppa.comin nettokassa on 52 meur ja Tokmannin nettovelka 134 meur, on pelkkien markkina-arvojen vertailu hieman epäreilua.


Nordean tulosennusteissa parin vuoden päästä Verkkokauppa.com ei ole enää kalliimpi kuin Tokmanni. Omistatko vuonna 2020 mieluummin kivijalkakauppaa vai verkkokauppaa, jos arvostuksella ei enää ole paljon eroa? Minä tiedän oman vastaukseni. Ei Verkkokauppa.com nyt mikään älyttömän hyvä ostopaikka ole, mutta riittävän hyvä mahtumaan pienellä painolla salkkuun.

 

Viikon kuvaaja

EKP:n koronnosto vuodelle 2018 näyttää entistä epätodennäköisemmältä, kun katsoo korkojohdannaisia. Uskon inflaation voimistuvan loppukeväästä, mutta koronnosto tänä vuonna on siitäkin huolimatta varsin epätodennäköistä.

Lähde:  WSJ — the Daily shot

 

Linkit

Näin finanssikriisi teki suurkaupungeissa asumisesta liian kallista

https://www.ft.com/content/cc77babe-2213-11e8-add1-0e8958b189ea

Tämä Alpha Architect -kirjoitus on yli kaksi vuotta vanha, mutta edelleen klassikko. Jopa Jumala olisi saanut potkut aktiivisena salkunhoitajana. Vaikka sinulla olisi aina varma tieto seuraavan 5 vuoden parhaista osakkeista, olisit kokenut verenseisauttavia romahduksia salkussasi matkan varrella. Alempana tätä kirjoitusta, podcast sivuaa samaa aihetta.

https://alphaarchitect.com/2016/02/02/even-god-would-get-fired-as-an-active-investor/

Monella hyvin tienaavalla ei jää mitään säästöön. Miten estää elämäntyylin kallistuminen?

https://peterlazaroff.com/2018/03/12/lifestyle-creep/

Jos et ole aiemmin kuullut tätä minulta, niin velkakirjat eivät ole nyt kovin hyvä sijoitus. Koita löytää jotain muita omaisuusarvoja, jotka eivät liiku osakkeiden kanssa yhdessä.

https://pensionpartners.com/what-real-returns-should-bond-investors-expect/

Linkissä on hyvää analyysiä Nordealta Euroopan inflaation alhaisuudesta. Voi kuulostaa tylsältä, mutta Euroopan inflaatio on iso juttu osakkeiden kannalta.

https://e-markets.nordea.com/#!/article/43306/euroarea-inflation-not-so-super-core

Ketkä ovat maailman miljardöörit, miten he tekivät rahansa, ja missä he asuvat?  Jälleen kerran mainio infograafi Visual Capitalist –sivustolta.

http://www.visualcapitalist.com/25-countries-billionaires/

 

Podcastit

Inderes ROAST: Cargotec Mika Vehviläinen

No eihän tämä ole edes podcast, mutta Verneri Pulkkinen on niin loistava näissä haastatteluissa, että pitää linkata. Viihdyttävä ja osaava — ihan kansainvälisellä mittapuullakin. Tässä Cargotecin toimarin Roast:

https://www.inderes.fi/videot/roast-cargotec-mika-vehvilainen

The Meb Faber Show Podcast — Guest: Wes Gray — “Even God Would Get Fired As an Active Investors”

Vuodelta 2016. Liittyy vähän kirja-arvioon. Wes Gray ja Meb Faber ovat molemmat guruja kvantitatiivisessa sijoittamisessa. Käydään läpi faktoreita kuten arvo, momentum ja trendit. Selitetään myös miksi automatisoitu sijoittaminen sopisi parhaiten suurimmalle osalle sijoittajista.

http://mebfaber.2.cavendoclient.com/2016/06/29/podcast-episode-4-guest-…

 

Kirja

Gary Antonacci: Dual momentum Investing

https://www.amazon.com/Dual-Momentum-Investing-Innovative-Strategy/dp/0071849440/ref=mt_hardcover?_encoding=UTF8&me=

Hyvien lyhyesti kerrottuna, momentum-strategia sijoittaa niihin osakkeisiin, jotka ovat pärjänneet parhaiten jollain aikajänteellä lähihistoriassa

Tämän viikon kirja on erinomainen, mutta vaatii, että on jonkin verran sijoitusmarkkinan sisällä jo valmiiksi. Se kuulostaa jälleen kerran ”nopeasti rikkaaksi” -kirjalta. Niistä tämä eroaa siinä, että tähän kirjaan varsin kovat kvanttiosaajat kuten Jim O’Shaugnessy ja Wesley Gray ovat vahvistaneet datan paikkaansa pitävyyden ja mallin rationaalisuuden.  

Uskon, että arvo-, momentum- ja taktinen sijoittaminen kaikki toimivat. Ne toimivat toki yksittäinkin, mutta kaikkein parhaiten yhdessä. Valitettavasti moni arvosijoittaja ei ymmärrä, että sama tutkimusdata, joka puoltaa arvosijoittamista, näyttää myös momentum-sijoittamisen edut. Koska ne ovat jossain määrin saman kolikon kaksi puolta, niiden yhdistäminen tuo merkittävää hajautushyötyä.

En ala metodia kuvailemaan kovin tarkasti, koska tila ei siihen riitä. Kirjan strategia vaihtelee sijoituksia velkakirjojen, yhdysvaltalaisten ja kansainvälisten osakkeiden omistuksia niin, että salkusta löytyy viimeisen 12 kuukauden aikana paremmin suoriutunutta osakeluokkaa. Velkakirjoihin siirrytään kuin osakkeiden tuotto heikkenee. Mikään malli ei voita indeksejä jatkuvasti, mutta tämän tuottohistoria on ollut aika huikea. Ja kyllä tiedän, ettei se ole tae tulevasta tuotosta. Olen kyllä hyvin tietoinen data mining ongelmista näissä tutkimuksissa.

Sain kirjan käsiini viime viikolla, ja se on yksi positiivisimmista yllätyksistä sijoituskirjoissa. Yleensä kun tilaat kirjan, tiedät jo etukäteen, että se on hyvä. Tämä tuli puun takaa, koska en ollut harkinnutkaan sen tilaamista kuin vasta pari viikkoa sitten. Se on tiivis(160s), hyvin kirjoitettu ja selkeä.

Daytraderin blogi

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Artikkelit

Boreo — Mörnijä vai moninkertaistuja?

Iikka Numminen
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää