Kolumnit

Kolumni: Ankkurisijoittajat ankkuroituvat Suomeenkin

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Kun ruotsalainen yhtiö suunnittelee listautumista, ensin se etsii hallituksen, jolla on cv:ssä pitkä lista hallituspaikkoja ja mielellään ainakin parilla ruotsalainen aatelinen sukunimi. Sitten pitää löytyä vielä hyvämaineinen pankkiiriliike. Tämän tärkein tehtävä on hakea listautumisannille ankkurisijoittajia, joilla on takanaan tyyliin satavuotinen sijoitushistoria. Ruotsissa kumpikaan ei ole kovin suuri ongelma, koska länsinaapurissamme raha ja aateliset eivät ole olleet kovin niukka hyödyke tällä eivätkä viime vuosisadalla. Ruotsin tulikuumilla emissiomarkkinoilla anti onkin sitten jo käytännössä myyty.

Suomessakin on menossa listautumisbuumi ja ankkurisijoittajat ovat rantautuneet jo Pohjanlahden itärannannallekin. Karo Hämäläinen kirjoitti, että hän teki osallistumispäätöksensä Terveystalon antiin nähdessään Hartwall Capitalin toimitusjohtajan Eeva Ahdekiven listatuumissuunnitelman infotilaisuudessa. Hartwall Capital on yksi Terveystalon ankkurisijoittajista.

Karo aikoo kertomansa mukaan seurata viisasta rahaa. Tämä ei ole mikään kehno strategia. Valistunut sijoittaja tarkkailee yhtiöiden omistajatietoja ja jos täysipäiseksi tuomittu taho alkaa esimerkiksi myydä isoja määriä, on tämä ilman muuta huolestuttava signaali. Tosin minkä tahansa signaalin sokkona seuraamista kutsutaan tekniseksi analyysiksi ja se johtaa yleensä palkkatöihin päätymiseen.

Vaikka minäkin saatan tehdä sijoituspäätöksiäni hyvinkin sumuisilla perusteilla, emissiobuumin aikana tapaan nittailla IPOjen suhteen. Sain maistaa voittajan kirousta jo vuonna 1989, ja pyrin olemaan toistamatta samaa virhettä kovin montaa kertaa. 

Koska minulla on kiireitä pokerin SM-kisojen tiimoilta, palkkasin nuoren kauppatieteiden ylioppilaan käymään Terveystalon ja Seafire AB:n listautumisesitteet läpi. Tähän menee yleensä muutama tunti, ja neljäntoista tunnin pelipäivien lomassa tätä on vähän haastavaa omista resursseista allokoida.

Hilpeä yksityiskohta saamassani muistiossa oli Terveystalon toimitusjohtajan kohdalla ollut ”Yrjö Närhinen vuodesta 2010, koulutus kauppatieteiden kandidaatti?!?!?!”. Kun Närhinen on minun ikäluokkaani, tarkoittaa tämä yleensä ekonomin tutkintonsa keskeyttänyttä. Lyhyet tutkinnot tulivat kauppatieteisiin takaisin tällä vuosituhannella ja laitokset valmistuttivat puoliväkisin gradun tekemättä jättäneet, mutta tarpeeksi tenttejä suorittaneet. Koska minä jouduin hukkaamaan aikaani nollatutkimuksen parissa (=tein gradua) kesällä 1994, olen aina vähän nyrpeästi katsellut dropouttien esiintymistä ylpeinä kauppatieteiden kandidaatteina.

Tällä ei tosin ollut sijoituspäätökseeni mitään merkitystä. Närhisellä on hyvin edustava ansioluettelo, joten hän selkeästi on keskimääräistä opintonsa keskeyttänyttä aikaansaavampi. Yrityksen liikevaihdolla 547 m€, markkina-arvolla 1.250 m€ ja 2016 P/E:llä 41,3 on jo sitten enemmänkin väliä. Haiskahtaa kalliilta, tapasi Munkkiniemen Eki (R.I.P.) sanoa, kun mietittävänä oli iso betsi.

Olen lisäksi suorittanut omia empiirisiä tutkimuksiani yksityisen terveydenhuollon parissa. Sieltä saamani laskut ovat todellakin haiskahtaneet kalliilta. Pidän mahdollisena, että kilpailu vielä pudottaa hintoja, kunhan sotehimmelit saadaan joskus valmiiksi rakennettua. Tämä tosin on epävarmaa, vaikka aito kilpailu aina kuluttajahintoja laskeekin, sanoivat apteekkarit ja taksikuskit mitä tahansa. Suhtaudun epäluuloisesti poliitikkojemme kyvykkyyteen rakentaa terveydenhuollostamme aidosti kilpailtu markkina, mutta en siis sulje pois tätä mahdollisuutta.

Kun terveydenhuoltoalan tulevaisuus on ainakin minulle sumuinen ja hinnat hypessä, päätin jättää Terveystalon annin väliin. En tosin ole vähään aikaan ostanut Stockmanniakaan, vaikka sielläkin ovat Hartwallit isoina omistajina.

Tutkitutin samaan syssyyn Suomeen road showlle tulossa olevan Seafire AB:n, vaikka olin lähtökohtaisesti hyvin epäluuloinen. Ruotsalaiset yhtiöt eivät ole juuri vaivautuneet hakemaan suomalaista rahaa, kun omatkin ovat riittäneet.

Kun kohde osoittautui sijoitusyhtiöksi, jonka tulostiedot olivat hyvin epäselvät, en jaksanut kovin paljon perehtyä, vaan päätin palauttaa hylsynä. Tosin Seafire omistaa tällä hetkellä kaksi operatiivista yhtiötä, jotka puuhastelevat hyvin seksikkäillä aloilla. Kyseessä voi toki olla Itämeren Helmi, mutta jos on, niin mie en ole simpukkaa avaamassa. Kun muutaman kymmenen miljoonan kruunun annissa tullaan meiltä metsäläisiltä pyytämään apua, kannattaa muidenkin ehkä miettiä miksi. Toki kuten sanoin, en perehtynyt Seafiren nykyisiin omistuksiin käytännön lainkaan.

Tiedän paljon sijoittajia, jotka puolisokkona merkkaavat kaikkea mikä liikkuu. Listalta tämä väki ei uskalla ostaa mitään, koska hintahan voi vaikka huomenna laskea. Toki alihinnoiteltuihin IPOihin osallistuminen on parasta viihdettä, mutta nykyisillä markkinoilla huokeasti hinnoiteltujen listautumisantien löytäminen on oikeaa työtä.

Ollaan varovaisia siellä ulkona.

Keskustelua Terveystalosta tässä ketjussa.

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Artikkelit

Applied Nutrition - Kasvuhakuinen lisäravinnebrändi Briteistä

Pentti Jokinen
21.12.2024
east Lue lisää
Henkilökohtainen talous

Esa Juntunen: Mitä on todellinen vauraus ja tuoko raha onnea?

Esa Juntunen
16.12.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Outokumpu varoitti

Aki Pyysing
15.12.2024
east Lue lisää