Vihdoin näköpiirissä on positiivinen muutos osakesäästäjän verotukseen. Osakesäästäjän verotus on tällä vuosituhannella kiristynyt askel kerrallaan. Alkusysäyksen antoi yhtiöveron hyvitysjärjestelmästä luopuminen. Sen jälkeen pääomatuloveroprosenttia on vielä korotettu ja pörssiosinkojen veronalaista osuutta nostettu. Masentavaa.
Sipilän hallitusohjelmassa omistajuudesta ja sijoittamisesta puhuttiin myönteisesti. Nyt näitä lupauksia ollaan lunastamassa aivan hallituskauden viime metreillä säädettävän osakesäästötilin muodossa. Osakesäästötili on kokoaan suurempi askel oikeaan suuntaan. Vihdoin osakesäästämistä kannustetaan eikä rangaista. Signaali on tärkeä.
Elokuun budjettiriihessä hallitus linjasi osakesäästötilin rakenteen. Kyseessä on verotukseltaan sijoitusrahastoja vastaava tili, jonne säästäjä saa siirtää korkeintaan 50 000 euroa rahaa. Osakesäästötilin sisällä rahat voi sijoittaa haluamiinsa pörssiosakkeisiin. Myös listautumisannit ja First North -yhtiöt sallitaan. Luovutusvoitot ja osingot voi vastaanottaa ja sijoittaa uudelleen tilin sisällä ilman välittömiä verovaikutuksia. Tilin tuotosta maksetaan pääomatuloveroa vasta, kun varoja nostetaan tililtä.
Osakesäästötilin perusrakenne toimii. Lisäksi nykyinen pörssiosakkeiden verokohtelu säilyy rinnakkaisena vaihtoehtona. Lokakuussa valtiovarainministeriö keräsi lausuntopalautetta tilin tarkemmista yksityiskohdista. Palautteen perusteella viimeistellään esitys, jonka eduskunta ottaa käsittelyyn joulukuun alussa. Yksityiskohdista kolme kaipaa vielä korjausta. Hallituksen tahto oli tehdä veromallista samanlainen kuin sijoitusrahastoilla, jotta osakesäästäjän ja rahastosäästäjän verokohtelu olisi neutraalia. Tavoite on oikea ja toteutettavissa. Esitysluonnos poikkesi tästä kahdelta osin. Nämä kohdat on korjattava.
Ensimmäinen on tappioiden käsittely. Kun osakesäästötililtä nostetaan varoja, mikäli tili on kokonaisuudessaan voitolla, maksetaan tuoton osalta pääomatuloveroa. Näin on myös sijoitusrahastoissa. Mikäli kokonaisuus on nostoja tehtäessä tappiolla, syntyy rahastosäästäjälle vähennyskelpoinen tappio. Osakesäästötilin kohdalla esitetään, että tappion saisi vähentää vasta, kun tili lopetetaan. Tämä johtaisi varmasti keinotekoisiin tilien sulkemiseen ja uusien avaamiseen. Tappioiden verokohtelun tulee olla sama kuin sijoitusrahastoissa.
Toinen on hankintameno-olettaman käyttö. Kun rahastosäästäjä tai osakkeita suoraan omistava myyvät yli kymmenen vuotta sitten tehtyjä sijoituksia, he saavat käyttää verotuksessa 40 prosentin hankintameno-olettamaa. Sama oikeus on annettava myös osakesäästötilin haltijalle. Epäneutraali kohtelu voisi johtaa ikäviin yllätyksiin 2030-luvulla.
Kolmas välttämätön muutostarve liittyy tilin käyttöönottoon. Esityksen mukaan uusi laki astuisi voimaan 1.3.2019, mutta osakesäästötilin saisi avata vasta 1.1.2020. Näin pitkä viive ei ole perusteltu ja lisää poliittista riskiä. Osakesäästötilit pitää ottaa käyttöön jo kevät–kesän 2019 aikana.
Sari Lounasmeri
Kirjoittaja on Pörssisäätiön toimitusjohtaja.
Sari Lounasmeren kirjoitus on julkaistu kokonaisuudessaan Osakesäästäjien Keskusliiton Viisas Raha-jäsenlehdessä 9/2018.