Kolumnit

Kolmannes vuodesta on takana — tuottoa kertyi +26 %

Daytrader |
Jaa Twiittaa

Ajattelin ennen lomille jääntiä kirjoittaa, miten vuosi on tähän mennessä mennyt ja päivittää tiedot salkkuni sisällöstä. Toisin kuin monella pörssiyhtiöllä, omaan yritykseen kylmä sää, epäsuotuisat valuuttakurssit ja kustannusinflaatio eivät ole vaikuttaneet. Huhtikuu oli itse asiassa varsin hyvä kymmenen prosentin tuotollaan.

Yleisesti, minulla ei tullut vuoden ensimmäisestä kolmanneksesta sellaista oloa, että olisin ollut erityisen oikeassa eri asioista. Jos katsoo vuodenvaihteen näkemystäni vuodelle 2018, se ei ole paha, muttei myöskään resepti huipputuotoille.

Artikkelissa mainitsemistani osakesuosikeistani Nokia ja Telia ovat toki nousseet hyvin. Mutta toisaalta kaksi, Martela ja Nordea, ovat kokeneet kovia. Myös shorttilistani osakkeista Tesla on mennyt erinomaisesti, mutta negatiivinen näkemys Nesteeseen on ollut paha vikatikki.

Miten ihmeessä olen sitten päässyt miljoonan euron alkupääomallani 26 prosentin tuottoon osakemarkkinoiden kutakuinkin polkiessa paikoillaan?

No, ensinnäkin vain 10 % tuotoistani on pidemmän aikavälin sijoituksista ja 16 % lyhytaikaisesta kaupankäynnistä.

Toisekseen, uskon, että asioiden ennustaminen on äärimmäisen vaikeata. Uusin tilanteisiin oikein reagoimalla sen sijaan pystyy tekemään helpommin lisäarvoa. En pyri kunnareihin, vaan napsin sieltä täältä alle prosentin lisätuottoja salkulleni. Mitä enemmän yrityksissä ja ympäröivässä maailmassa tapahtuu muutoksia, sen parempi se minulle on.

Tärkeämpää elämässä ja sijoittamisessa on, miten reagoi, kun tulee lunta tupaan. Onnistumiset pitävät kyllä huolta itsestään, mutta epäonnistumisiin reagoimme hyvin eri tavoilla.  

Usein huonoista sijoitusratkaisuista (esimerkiksi long Martela, short Neste), on vahingot saanut minimoitua olemalla nopea myöntämään virheensä. Kun faktat muuttuvat, pitää jalkojenkin lähteä liikkeelle. Se ei ainoastaan säästä rahallista pääomaa, mutta myös henkistä pääomaa. Usein tappioiden ottaminen on aika lyhytaikainen tuska verrattuna tappiollisen omistuksen kanssa kituuttamiseen.

Osakkeiden valinta on pirun hankalaa — etenkin 9 vuoden nousumarkkinat jälkeen. Markkinat ovat suhteellisen tehokkaat, ja aina kun löydät halvan osakkeen, siinä on luultavasti jokin valuvika. Ellei osakevalinta ole sinulle rakas harrastus, niin se kannattaa usein unohtaa ja sijoittaa indeksirahastoon. Säästyt vaivalta ja harmailta hiuksilta.

Muutenkin aion pitäytyä aiemmin kertomassani strategiassa. Sen mukaan keskityn nyt valtaosallani pääomistani tuottoideoihin, jotka eivät nojaa osakemarkkinoiden nousuun. Tämä tarkoittaa paljon käteistä ja lyhytaikaisia sijoituksia, sekä hajauttamista ideoihin valuutta- korko- ja raaka-ainemarkkinoilla.

Uskon, että joidenkin vuosien päästä on taas aika, jolloin kaikki varat sijoittaa huolellisesti valittuihin pitkäaikaisiin osakesijoituksiin. Suurimmalle osalle ihmisistä suosittelen toki vieläkin lämpimästi osakesijoituksia, koska mistään muualta ei tahdo saada edes 5 % tuotto-odotusta järkevällä riskillä.

 

Salkun sisältö

Olen myynyt paljon yksittäisiä osakkeita, jotta saisin osakepainoani pienemmäksi. Myin muun muassa Nokian, Altian ja Telian, kun ne nousivat tavoitehintoihini. Tällä hetkellä on siis osakesijoituksia 58 % salkusta ja lyhyeksimyyntejä noin 15 % salkusta, joten niin sanottu nettosijoitusasteeni osakkeisiin on 43 %. En lähtisi vieläkään veikkaamaan pörssin laskun puolesta, mutta toisaalta tuotto-odotus ei nyt monilta osilta ole itselleni riittävän houkutteleva suhteessa riskiin. Tämä johtuu siitä, että löydän erilaisia pieniä riskittömän tuoton paikkoja ja muita lyhytaikaisia sijoituksia, joihin suurimmalla osalla ihmisistä ei ole mahdollisuutta sijoittaa. Pääomalleni on siis suhteellisen korkea vaihtoehtoiskustannus.

Ostin juuri ennen lomaa kahta rakennusyhtiötä: YIT:tä ja Lehtoa. YIT:n osavuosikatsaus oli toki kehno, mutta mielestäni se näytti jossain määrin myös pöydän puhdistamiselta huonojen projektien suhteen. Eli yhdistymisen yhteydessä oltiin varovaisia projekteista, joista muuten olisi voinut tulla harmia paljon myöhemmin. Toisaalta myös kylmä ja luminen sää, valmistumisten ajoitukset ja IFRS-15 säädäntöön siirtyminen vaikuttivat tulokseen. Ennen pitkää synergiat Lemminkäisen kanssa ja vahvempi asema markkinoilla alkaa näkyä ja tulos paranee. Viiden euron hinnassa on jo paljon ikävää huomioituna.

Myös Lehto kärsi ajoituksista ja säästä. Mielestäni molemmat firmat hinnoitellaan niin, kuin rakennusalan taantuma olisi jo varma ja lähes välitön. Jos analyytikkoja on uskominen, molempien firmojen ensi vuoden P/E luku on alle 10. Kyllä se rakennusalan taantuma sieltä vielä tulee. En vain ole varma, että sijoittajat ovat oikeassa siitä, että se alkaa käytännössä huomenna. Sijoitusteesini toimi hyvin Cramon pohjaonginnassa. Osake nousi vauhdilla 20 %, kun pelot välittömästä liiketoiminnan rapautumisesta osoittautuivat aiheettomiksi.

Lehdon ja YIT:n osuus salkustani on väliaikaisesti 16 %. Näen, että ulkomaiset omistajat ovat myyneet nyt hieman turhan isolla kädellä, ja luulisin niissä nähtävän jonkinlaisen rekyylin, kun myyntipaine hellittää. Näin suurta painoa ei ole tarkoitus pitää rakennusyhtiöiden osakkeissa pitkällä aikavälillä.

Lyhyeksimyytynä minulla on seuraavia osakkeita: Tesla, Netflix, Dish Network, Alibaba, Square, Neste, Outotec ja DNA. Nämä pidän yleensäkin riskinhallintasyistä melko pienillä painoilla. Tiedän kyllä, että mukana on myös maailman parhaita yhtiöitä.

Omistan edelleen kehittyvien markkinoiden indeksiosuusrahastoja. Etenkin Kauko-Aasiassa pienten- ja keskisuurten yhtiöiden arvostus on edelleen dramaattisesti indeksitason arvostuksia matalampaa. Tämä luultavasti pidemmällä aikavälillä kuitenkin korjaantuu.

Öljyn hintaan minulla on vieläkin positiivinen näkemys. Tarkka öljyn hinnan kehityksen arvioiminen on tietenkin mahdotonta. Uskon kuitenkin, että nyt kun ylimääräiset öljyvarastot on kulutettu, on melko voimakkaankin öljypiikin mahdollisuus kohtalainen. Investointilama alkaa ensi vuonna puremaan perinteiseen öljyntuotantoon. Samaan aikaan öljyn siirtokapasiteetti Yhdysvalloissa alkaa hillitä liuskeöljyn tuotannon kasvuvauhtia. Raaka-aineet ovat perinteisesti olleet loppusyklin voittajia. Vuoden 2008 kesällä, moni raaka-aine porskutti ylöspäin vielä siinäkin vaiheessa, kun pörssi jo rymisi alaspäin.

 

Valuutta ja korkonäkemys

Otin pitkästä aikaa isompaa valuuttanäkemystä tällä viikolla. Ostin noin 30 % salkuistani Ruotsin kruunua, koska uskon sen vahvistuvan lähiaikoina. Hauska yhteensattuma tässä oli, että Juhani Huopainen kirjoitti Sijoitustietoon muun muassa kruunun liikkeistä kertovan artikkelin myöhemmin samana päivänä.

Uskon kruunun kohdistuvan nyt spekulatiivista myyntipainetta, joka liittyy pitkälti huoliin asuntomarkkinoista ja sitä kautta laajemmin Ruotsin talouden tilaan. Uskon kuitenkin, ettei seuraavan vuoden aikana Ruotsissa nähdä varsinaista taantumaa. Tähän näkemykseen nähden Ruotsin kruunu alkaa olla houkutteleva kohde makuuttaa rahojaan. Oma tavoitteeni EUR/SEK suhteelle on noin 10, mutta tuskin malta koko matkaa sinne odotella kruunuissa. Toki halvasta kruunusta voi yrittää myös hyötyä ruotsalaisia yhtiöitä omistamalla.  Kruunu on siis fundamenttien perusteella aliarvostettu ja teknisesti ylimyyty (Kuvaaja alla)

Olen lisäksi hyötynyt nyt jonkin verran Yhdysvaltojen dollarin vahvistumisesta, koska minulla on dollarimääräisiä sijoituksia.

Valtionvelkakirjoja olen edelleen shorttina. Yhdysvaltojen velkakirjoista olen kotiutellut jo jonkin verran voittoja. Samaan aikaan, Euroopan maiden todella alhainen korkotaso kieltämättä turhauttaa. En toki häviä korkoshorteillani paljon mitään, mutta oman näkemyksen toteutumisen venyminen ja venyminen harmittaa. Ymmärrän kyllä syyt, miksi korot ovat alhaalla. Olen toisaalta lukenut myös paljon rahoitusmarkkinoiden historiaa. Sen perusteella pidän todennäköisenä, että yliarvostetut omaisuuserät palaavat aina takaisin maanpinnalle. Se tuppaa kestämään pidempään kuin kukaan odottaa, mutta kun liike tapahtuu, se on yleensä odotettua voimakkaampi.

 

Päiväkaupankäynti

Sieltä täältä voi lukea, ettei aktiivisella kaupankäynnillä voi tehdä tuottoja pörssissä. Joten kerron tässä taas, miten hyvä tuuri on käynyt. Alkuvuoden saldo on +157 tuhatta euroa, josta +42 tuhatta euroa syntyi huhtikuussa. Huhtikuu voi kuulostaa hyvältä, mutta se on hienoinen pettymys. Tälle kuukaudelle ajoittuivat melkein kaikkien suurten yhtiöiden tulokset, joissa tuli aika paljon virheliikkeitä.  No aina ei voi onnistua. Siitä voi olla kuitenkin tyytyväinen, että kahden yli 5 tuhannen euron tappiopäivän jälkeen onnistuin kuukauden lopussa tekemään pari onnistunuttakin päivää.

Osavuosikatsauskausi oli hankalin miesmuistiin. Oli hyvin vaikea päästä hyvälle, mikä osakkeita lopulta liikutti heti tulosjulkistuksen jälkeen.

Kuukauden toisiksi viimeisenä päivänä minut pelasti YIT, jonka surkeaan osavuosikatsaukseen reagoitiin hyvin hitaasti, ja ehdinkin myydä 55 tuhatta kappaletta osaketta melko hyvään hintaan. Ottamani 30 sentin voitto osoittautui lopulta aika pieneksi, kun osake laski lopulta 1,5 euroa eli 24 prosenttia viikon aikana.

Kuukauden viimeisenä päivänä taas ostin Sanomaa 45 tuhatta kappaletta, kun osake laski 14 % melko pieneen pettymykseen. Osake ei toipunut ihan niin paljon kuin olisin toivonut, mutta siitä sai kuitenkin noin 10 tuhannen euron voitot, kun osakkeista illemmalla luovuin.

Tärkein huomio minkä tein kaupankäynnin suhteen, että pitää alkaa pidentämään aikahorisonttia. Mielestäni osakkeiden oikeat reaktiot tulosjulkistuksiin tulevat usein viiveellä, joten pitää siirtyä pidempiin pitoaikoihin, jotta tästä saa täyden hyödyn. Kasvava pääoma antaa tähän hyvät mahdollisuudet.

Yleisesti ottaen päiväkaupankäynti on sujunut siis oikein hyvin alkuvuonna. Alla kuvaaja päiväkaupankäynnin tuotoista kulujen jälkeen viimeiseltä seitsemältä kuukaudelta:

Kommentit ja keskustelu Daytraderin blogissa

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Korkoherkät Kamux ja Kojamo

Aki Pyysing
17.11.2024
east Lue lisää