Vuosi 2023 oli erinomainen kryptovaluuttasijoittajille. Bitcoinin kurssi nousi vuoden aikana yli 150 prosenttia, ja joulukuussa nähtiin rajuja kurssiliikkeitä myös monilta altcoineilta. Otan tässä artikkelissa katsauksen markkinoiden suurimpiin kryptovaluuttoihin. Käyn läpi vuoden 2023 tapahtumia ja kerron ajatuksiani myös vuoden 2024 potentiaalista.
Bitcoin: spot ETF ja Ordinals
Keskustelu Bitcoinista pyöri viime vuonna kahden aiheen ympärillä:
- Spot Bitcoin ETF
- Ordinals (inscriptions)
Spot ETF on ollut kesästä lähtien suurin puheenaihe Bitcoiniin liittyen. Blackrockin Spot Bitcoin ETF -hakemus juhannusviikolla nosti aiheen otsikoihin. Viime kuukausina sijoittajien epävarmuus on pikkuhiljaa poistunut, ja markkina on odottanut SEC:ltä hyväksyntää 100 prosentin todennäköisyydellä.
Tilanne on tällä hetkellä se, että SEC:ltä odotetaan vahvistusta ETF-hakemuksille ensi viikon alussa. Yli kymmenen vuoden mittainen odotus on siis vihdoin päättymässä! En käsittele tätä aihetta nyt tarkemmin vaan palaan siihen kevään mittaan, kun ETF:n vaikutuksista markkinaan on konkreettisia todisteita.
Toinen iso keskustelu on liittynyt Bitcoinin teknologiaan. Se lähti liikkeelle jo vuoden 2023 alkupuolella, kun Ordinals-protokolla julkistettiin. Ordinals on mahdollistanut Bitcoinin lohkon metadatan hyödyntämisen täysin uudella tavalla.
Käytännössä Bitcoinin lohkoon voidaan nyt tallettaa kuvia ja videoita eli NFT:tä. Tämän lisäksi Bitcoiniin on luotu oma BRC20-token -standardi, minkä avulla Bitcoin-lohkoketjuun voidaan luoda myös meemikolikoita.
Alla on statistiikkaa aiheesta.
Kuten graafista hyvin näkyy, BRC20-minttaukset ovat vieneet parhaimmillaan yli 40 prosenttia Bitcoinin lohkon datasta vuoden 2023 aikana.
”Shitcoinit” ja NFT:t ovat jakaneet Bitcoin-maksimalistien leiriä. Osa on yhä sillä kannalla, että kyseessä on bugi, joka täytyy paikata eli BRC20-tokenit ja NFT:t halutaan yksinkertaistesti estää. Tämä joukko on kuitenkin isona vähemmistönä.
Teknologiasta on tullut ongelma siksi, koska se on ajanut Bitcoinin transaktiomaksut pilviin. Bitcoinin keskimääräinen transaktiomaksu on pyörinyt aiemmin dollarin tuntumassa, mutta joulukuussa se oli 10–30 dollarin välillä.
Vastustajien mielestä kyseessä on spämmäys Bitcoinin lohkoketjuun, joka ei sinne kuulu. Fakta on kuitenkin se, että louhijat tekevät tällä "hulluttelulla" valtavaa tiliä, ja lisätulot tulevat yhä enemmän tarpeeseen seuraavan halvingin jälkeen.
Ordinalsien vastustajat jäävät väistämättä pieneksi marginaaliryhmäksi ja Bitcoinin päälle tullaan rakentamaan lisää täysin uutta toiminnallisuutta.
Vuosi 2024 vaikuttaa Bitcoinille erittäin hyvältä. Spot Bitcoin ETF, halving ja uudet teknologiset innovaatiot tarjoavat vahvoja narratiiveja, jotka houkuttelevat mukaan miljoonia uusia Bitcoin-sijoittajia. Bitcoin ei välttämättä pysty vuoden 2023 nousuprosentteihin, mutta vähempikin nousu riittäisi uuden ATH-kurssin saavuttamiseen.
Ethereum: takana heikko vuosi
Vuosi 2023 ei ollut missään nimessä hyvä vuosi Ethereumille. Markkinoiden johtava älysopimusalusta oli koko vuoden ajan kahden tulen välissä: Bitcoin-leiristä satoi kuraa Etherille sen heikon kurssikehityksen vuoksi, ja toisella suunnalla Ethereum sai kritiikkiä sen teknologiasta etenkin Solana-leiristä.
ETH/BTC -chartti näyttää kiistatta varsin ankealta.
Vuonna 2020 alkanut Ethereumin nousu (vs. BTC) päättyi vuoden 2021 lopussa. Sen jälkeen Ethereum on ollut alamäessä jo kaksi vuotta. Vuoden 2022 lasku ei yllätä yleisen karhumarkkinan takia, mutta moni Ethereum-sijoittaja oli varmasti pettynyt vuoden 2023 tulokseen.
Vuoden 2022 lopulla lanseerattu The Merge -päivitys on kadonnut keskusteluista. Sillä on kuitenkin valtava vaikutus Ethereumin rahapolitiikkaan. Artikkelin kirjoitushetkellä Ethereumin varanto on pienentynyt 0,215 % / vuosi -vauhtia eli Ethereum on deflatorinen valuutta. Kurssi on siitä huolimatta edennyt odotuksiin nähden heikosti.
Projekti on saanut kritiikkiä myös päätöksestä toteuttaa skaalaus Layer 2 -ratkaisujen avulla. Tämä keskustelu on noussut esiin Solanan myötä, joka oli vuoden 2023 iso hitti. Solana skaalautuu Layer 1 -tasolla ja tarjoaa salamannopeat siirrot minimaalisilla kuluilla.
Ethereumin suosio on monien mielestä alimmillaan sitten vuoden 2019. Tämä on mielestäni vain ohimenevä vaihe.
Verkostovaikutus (network effect) on kryprovaluutoissa todella iso asia. Bitcoin ja Ethereum ovat tässä suhteessa täysin omassa luokassaan. Ethereumin asema DeFi-sektorissa on myös kiistaton, eikä esimerkiksi Solana uhkaa sitä millään tavoin.
Todennäköisesti vuosi 2024 tulee olemaan aiempaa parempi. Ethereumin tärkein puuttuva palanen on SEC:n hyväksyntä Yhdysvalloissa eli vahvistus siitä, ettei ETH ole arvopaperi. Toistaiseksi SEC ei ole tätä vielä virallisesti antanut.
Tuo hyväksyntä saadaan todennäköisesti vuoden 2024 aikana, mikä johtaa myös spot Ethereum ETF:n julkaisuun nopealla aikataululla. Ethereum tulee saamaan yhä suurempia rahavirtoja myös instituutioilta. Instituutioiden näkökulmasta Ethereum:
- On ESG-yhteensopiva (ei mainehaittaa vrt. Bitcoinin louhinta)
- Maksaa vuosikorkoa steikkauksesta
- Tarjoaa käyttöjärjestelmänä laajemmat kasvumahdollisuudet kuin Bitcoin
Vaikka takana onkin heikko vuosi, tämän projektin asemasta ei kannata turhaan murehtia.
Solana: Firedancer vie nextille levelille
Vuosi 2023 oli Solanalle jättimenestys. Projekti nousi kirjaimellisesti kuolleista ja kymmenkertaisti kurssinsa. Tämän rallin päätteeksi Solana nousi myös kolmanneksi suurimmaksi kryptovaluutaksi, jos stablecoin Tether jätetään pois laskuista. Solana ohitti sijalla neljä olevan BNB:n ja viidentenä olevan XRP:n joulukuussa.
Tasan vuosi sitten Solana oli julistettu kuolleeksi projektiksi FTX:n romahduksen jälkimainingeissa. FTX:n perustaja Sam Bankman-Fried oli yksi Solanan suurista tukijoista Alameda Research -yhtiönsä kautta. Rahallisten menetysten lisäksi SBF:n romahduksesta muodostui Solanalle mainehaitta.
Moni projekti siirtyi pois Solana-alustalta, ja sen DeFi-sektorin likviditeetti romahti 99 prosenttia. Samalla SOL-tokenin kurssi romahti 260 dollarin huipuista alle 10 dollariin. Harva uskoi tuossa vaiheessa, että Solanasta voisi nousta enää isoksi peluriksi älysopimusalustojen kisassa.
Toisin kuitenkin kävi. Solana alkoi pikkuhiljaa kerätä sijoittajien luottamusta ja solmi vuoden 2023 edetessä uusia yhteistyösopimuksia. Kesällä alkoi keskustelu uudesta Firedancer-clientista, jonka teknologia mahdollistaa yli miljoona transaktiota per sekunti.
Vuoden toisella puoliskolla myös instituutiot heräsivät Solanaan. Kaikesta pöhinästä huolimatta Solanan kurssi oli vielä lokakuun lopulla vain 21–22 dollaria. Viimeisellä kvartaalilla loputkin sijoittajat vihdoin heräsivät Solanan potentiaaliin.
Alla on Solanan kurssigrafiikka reilun vuoden ajalta.
Solanan kurssi aloitti marraskuussa huikean raketoinnin, mikä päättyi jouluviikolla 125 dollariin. Joulukuussa nähtiin myös Solanan oma meemikolikkobuumi. Myös flopiksi leimatusta Solanan Saga-älypuhelimesta tuli hitti, kiitos sen sisältämien airdropien.
Solanan DeFi-sektori toipui myös huikealla tavalla. Sen likviditeetti nousi vuoden 2023 aikana noin 200 miljoonasta dollarista lähes 1,5 miljardiin dollariin. Vertailun vuoksi, Ethereumin likviditeetti kasvoi samassa ajassa noin 36 prosenttia.
Vuosi 2024 näyttää Solanan osalta lupaavalta. Sijoittajien kiinnostus on kasvanut valtavasti, ja taustalla valmistuu myös tärkeä teknologinen päivitys Firedancerin muodossa.
Uuden sijoittajan kannalta huono puoli on se, että Solanan kurssi on jo noussut niin valtavasti. Suurimmat raketoinnit on kiistatta nähty, eikä Solanan ~45 miljardin dollarin markkina-arvo enää multiploidu samalla tavalla kuin viidestä tai kymmenestä miljardista.
BNB: heikko potentiaali Binancen diilistä huolimatta
BNB eli entinen Binance Coin oli surkea sijoitus vuonna 2023. BNB:n kurssi oli vielä joulukuun alussa miinuksella vuoden 2023 osalta! Vain viimeisen viikon kurssipyrähdys sai BNB:n nousemaan noin 30 prosenttia plussalle.
BNB:n kannalta merkittävin tapahtuma oli Binancen diili Yhdysvaltain syyttäjänviraston kanssa vuoden lopulla. Se päätti vuosia kestäneen FUDin Binancea kohtaan, mikä on uhannut myös BNB:n tulevaisuutta. Binance maksoi yli neljän miljardin dollarin sakot ja perustaja Changpeng "CZ" Zhao joutui myös henkilökohtaisesti vastuuseen.
Binance selvisi siis prosessista kuiville. Vaikka sen markkina-asema onkin kaventunut, kyseessä on silti alan vaikutusvaltaisin yhtiö, joka palvelee yli 170 miljoonaa asiakasta.
On vaikea nähdä BNB:tä kiinnostavana sijoituskohteena Binance-diilistä huolimatta. BNB Chainin ainoa myyntivaltti oli mielestäni keväällä 2021, kun DeFi alkoi laajentua Ethereum-alustalta ja BNB Chain pääsi iskemään tähän trendiin yhtenä ensimmäisistä EVM-yhteensopivista lohkoketjuista.
Nyt markkinoilla on jo kymmeniä nopeampia ja ennen kaikkea hajautetumpia EVM-ratkaisuja. Vaikka BNB Chain on pyrkinyt irtautumaan Binancesta myös tokenin brändäyksen vuoksi, BNB Chainia pidetään yhä Binancen lohkoketjuna.
Mielestäni BNB Chain ei tarjoa mitään selkeää kilpailuetua. Sillä on varsin hyvä käyttäjäkunta, kiitos vuoden 2021 buumin, mutta BNB:n markkina-asema on heikentynyt tasaisesti.
BNB:llä on myös käyttökohde Binance-pörssissä, sillä tokenia holdaamalla saa alennuksen kuluista. Tämä feature ei ole kuitenkaan tuonut sille merkittävää nostetta. Ei edes Binancen alkuvuosina, jolloin yhtiö kasvatti rajusti asiakasmääräänsä.
Ethereumin Layer 2 -tasot, Solana, Polygon, Avalanche, Cronos, Base, Cardano ja monet muut kasvavat tulevina vuosina BNB Chainin ohi. Kuvaavaa on myös se, että BNB Chainin likviditeetti putosi vuoden 2023 aikana noin 4,6 miljardista dollarista 3,6 miljardiin.
XRP: miten pitkälle laaja fanipohja kantaa?
XRP kuuluu ehdottomasti vuoden 2023 pettymyksiin Ethereumin ja BNB:n ohella. XRP-sijoittajat saivat heinäkuussa vuosia odotetun ratkaisun oikeudessa, mutta tästä huolimatta XRP:n kurssikehitys jäi vaatimattomaksi. XRP tuotti selvästi heikommin kuin Bitcoin, ja XRP hävisi myös Ethereumille, jonka mainitsin jo aiemmin olleen pettymys.
Vuosi 2023 oli kenties XRP:n historian tärkein, ja XRP-sijoittajat saivat massiivisen voiton Yhdysvaltain oikeussalissa. Tuomari antoi heinäkuussa Ripplen johtohahmoja ja XRP-tokenia suosivan päätöksen lähes kolme vuotta kestäneen oikeustaistelun jälkeen.
SEC:n joulukuussa 2020 käynnistämä haaste on roikkunut Ripplen ja XRP:n yläpuolella ja aiheuttanut epävarmuutta sijoittajille. XRP-token raketoi heti uutisten jälkeen reilut 80 prosenttia, mutta viisi viikkoa myöhemmin XRP:n kurssi oli jo palautunut uutisia edeltävälle tasolle.
Ripple sai vielä lokakuussa uuden buustin, kun SEC päätti olla valittamatta päätöksestä ja perui syytteet Ripplen johtohahmoja kohtaan. Jäljellä on vielä pientä vääntöä, mutta käytännössä Ripple selviytyi tapauksesta voittajana.
Itseäni on häirinnyt XRP:ssä se, että sijoitusta myydään aina tulevaisuuden spekulaatioilla. Ensi viikolla, ensi kuussa tai ensi vuonna tapahtuu aina joku mystinen diili, jonka vuoksi XRP raketoi tuhansia prosentteja.
Ensin kyse oli Ripplen uusista diileistä, ja viimeiset kolme vuotta ideana on ollut voitto SEC:tä vastaan oikeudessa. Nyt tämäkin voitto on saatu, mutta kurssi ei silti lähtenyt lentoon.
Ripple on tehnyt vuosien mittaan satoja diilejä erilaisten finanssialan laitosten kanssa. Se on voittanut SEC:n oikeudessa ja saanut XRP:lle hyväksytyn leiman Yhdysvalloissa. Jos kaiken tämän jälkeen XRP on yhä yli 80 prosenttia kuuden vuoden takaisen huipun alapuolella, niin mikä tokenin kurssin nostaisi uusiin korkeuksiin?
Mikä on se aito kurssiajuri, joka tekisi XRP:stä paremman sijoituksen kuin esimerkiksi tässä artikkelissa mainituista kolikoista?
XRP:n perusongelmana on se, että XRP Ledgerin teknologia ei tue steikkausta eikä älysopimuksia kuten Ethereum, Solana, BNB Chain ja vastaavat lohkoketjut. Tätä yritetään paikata uusilla teknologisilla ratkaisuilla (EVM sidechain), mutta XRP on alusta asti rakennettu nopeaksi maksujärjestelmäksi.
XRP toimii erinomaisesti siinä roolissa, mihin se on tarkoitettu. Tämä on fakta, jonka varmasti jokainen käyttäjä voi allekirjoittaa. XRP on nopea ja halpa lähettää paikasta toiseen. Tuo on kuitenkin funktio, jonka pystyy toteuttamaan tuhat muutakin lohkoketjua. Ja kilpailevilla lohkoketjuilla on muitakin arvonluontielementtejä omalle tokenilleen, joita XRP.n teknologia ei natiivina tue.
Näen itse vuoden 2024 samanlaisena kuin aiemmatkin XRP:n osalta. XRP-token tulee nousemaan muun markkinan tahtiin, ja XRP:n huikean laaja fanipohja pitää sen top 10 -sijoilla vielä pitkään. Vaikea kuitenkin valita XRP:tä vieläkään omaan portfolioon, kun huomioi kaikki markkinoilla olevat vaihtoehdot.
Tule keskustelemaan tulevan vuoden kryptotrendeistä Sijoitustiedon foorumille!