Kolumnit

Kaikkein vaikeinta on hypätä voittajan kelkkaan

Juhani Huopainen |
Jaa Twiittaa

Kaikki sijoittajat tykkäävät hintaralleista. Kun hinta nousee, valitettavasti aiemmat tutut majakat, kuten “edellinen pohja” tai “finanssikriisiä edeltänyt huippu” jäävät kauas taakse, eikä niistä ole enää antamaan suuntaviivoja tai tavoitettavissa olevia ostotasoja. Ehkä joistakin on helpompi ostaa ennätyshintoihin, mutta itse tykkään enemmän ostaa kunnon rekyylin päätteeksi. On tämäkin, kun sulovilenmäinen “sain halvalla” tuntuu paremmalta sijoitusperusteelta kuin “ostin jo vahvasti noussutta”.

Tässä ikä ja kokemus alkaa ainakin omalla kohdallani puhua. Nykyään osaan ja uskallan tulla valmiiseen pöytään röyhtäilemään, eli osallistun jo käynnissä olevaan nousuun. On se parempituottoisempi ja vähäriskisempi tapa kuin tulla markkinoille liian aikaisin.

Marraskuu oli yksi historian parhaita kuukausia markkinoilla. Nyt vähän heikompilahjaisellakin oli edellytyksiä saada positiivista tuottoa, kun USA:ssa S&P 500-indeksi nousi 9%, Nasdaq-indeksi 10,5%, DAX yli 10% ja pitkään heikosti alisuorittanut Suomikin yli 6%.

Kurssinousu jatkui vahvana vielä joulukuussa, vaikka marraskuun nousuprosentteihin ei enää ylletty. Tammikuussa ei toistaiseksi ole ylletty joulukuun huippuihin. Loppuvuoden rallin jälkeen hidas nousu ja satunnaiset laskupäivät tuntuvat melkein karhumarkkinalta. Ovatko markkinat kyllästymässä, ja petaamassa nousun jälkeistä plörröä tai peräti rekyyliä?

Kurssit 2022 tammikuun ennätystasoilla - mitä helvettiä?!?

Osakemarkkinat huitelevat kaikkien aikojen ennätystasojen tuntumassa. USA:n S&P 500- ja Nasdaq Composite ovat aivan tammikuun 2022 ennätystason tuntumassa. Kurssit ovat siis Venäjän 2022 helmikuun hyökkäystä edeltävällä tasolla. Koko vuoden 2022 kurssilasku kurottiin siis takaisin vuoden 2023 nousulla. Suomessa kehitys on ollut tähän verrattuna surkeaa. Kun 2023 jenkeissä tekno-nasse nousi yli 50 prosenttia ja S&P 500 yli 20 prosenttia, Suomi jäi koko vuoden osalta miinukselle.


Edellisessä tekstissäni pohdin, onko koettu 10 prosentin rekyyli “sopiva dippi ostettavaksi”, vai mahdollisen “huonon taantuman” alla tiejyrän alle heittäytymistä. Ratkaisin pulman pysymällä osakkeissa ja luottamalla, että markkinan kääntyminen alas ei ole mikään yllätys, vaan aikaa vievä prosessi.

Olen useasti maininnut, että osakemarkkinat tekevät huippuja pitkään ja hartaasti, kun pohjista voidaan kääntyä hyvin nopeasti ylös. Itseään onnekkaaksi arveleva voi siis ratsastaa osakkeilla ja luottaa siihen, että pystyy tunnistamaan markkinan heikkouden ja laskualttiuden.

Nousun eväät on jo syöty?

Kaksi kuukautta sitten kirjoitin, että “...pohja löytyy yleensä silloin, kun valoa ei näy. Ehkä me olemme nyt sellaisessa tilanteessa. Vaatii jumalattoman kovaa kykyä ja hermoa kontrata todellisuutta, jos ostoperusteena on se, ettei ole mitään ostoperusteita.”

Tämän kääntöpuoli on, että kurssihuippu löytyy yleensä silloin, kun merkittäviä uhkakuvia ei ole ja kaikki tuntuu olevan hyvin.

Loppuvuoden kurssinousua on ajanut useampi tekijä. Parin kuukauden takaiset puheet inflaationvastaisesta taistelusta on kuopattu, kun toteutuneet inflaatioluvut ovat osoittaneet selkeää laskua. Koronnostoja tuskin tässä syklissä nähdään enää. Keskustelu onkin siirtynyt siihen, koska ja kuinka paljon korkoja lasketaan.

Konsensus tulevista koronlaskuista alkaa näkyä jo markkinareaktioissa. Odotuksia korkeampi kuukausitason hintaindeksilukema saa osakkeet niiamaan ja pitkät korot nousemaan, kun taas odotuksia matalampi hintaindeksilukema ei repinyt osakkeita reippaaseen nousuun ja korkoja laskuun. Tämä varoitus kannattaa ottaa vakavasti.

Tämän lisäksi sijoittajat tuntuvat ennakoivan ns hyvää taantumaa. Hyvässä taantumassa tulokset voivat niiata hetkellisesti, mutta mitä sitten? Etenkin, jos korkojen madaltumisen myötä sekä yritysten tulokset että tulosten nykyarvo kasvaa?

Tuloskausi on juuri käynnistynyt. Tähän asti nähtyjä lukemia pidetään heikkoina. Monet yritykset ovat raportoineet positiivista yllätyksistä, mutta oletukset olivat heikkoja alunperin.  Lisäksi ensimmäisenä raportoineet pankit ovat jääneet selvästi odotuksista. Korkojen nousu tuntuu pankkiholdareista aluksi mukavalta, kun se kasvattaa pankkien korkokatetta. Jossain vaiheessa korkojen nousu alkaa kuitenkin heijastua luottojen laskevana kysyntänä sekä luottotappioina. Ja nythän korkojen odotetaan lisäksi laskevan. 

Pankkisektoria kannattaa nyt seurata - se saattaa toimia tänä vuonna suunnannäyttäjänä. Rahan luonti tapahtuu edelleen pankeissa, ja rahan määrä sanelee pitkälti sen, miten talous kehittty. Pankkien rooli rahan määrän muodostumisessa korostuu nykytilanteessa, jossa keskuspankit eivät juuri velkakirjaostoja harrastele.

Oma view

Tilanne on aika ennallaan parin kuukauden takaiseen. Pidän edelleen Nasdaqin ostettuna, ennakoiden, että markkina breikkaa uusiin huippuihin. On vaan pakko luottaa, että ehdin ulos kohtuulliseen hintaan ennen laskua. Todennäköisimmät kurssien laskutavat ovat 1) markkina “taittaa”, eli nousumomentum häviää, kurssiliike muuttuu vaakasuoraksi ja sen jälkeen hinta kääntyy hitaasti laskevaksi tai 2) joulukuun puolivälissä alkaneen plörrääminen päätyy johonkin yllätysuutiseen, joka aiheuttaa syvän laskupäivän, josta pitempiaikainen korjaus käynnistyisi.


Bitcoin!

Bitcoinin pitkän aikavälin hintakäppyrä kertoo vahvasta, mutta hidastuvasta kasvusta. Nousevien trendikanavien kulmakerroin näyttää madaltuvan. 2023 tammikuun pohjan jälkeen tekninen kuva vihjasi nousun käynnistymisestä.


Bitcoinin louhintapalkkio puolittuu noin neljän vuoden välein - tähän asti nähdyt puolittumispäivät ja ennakoitu seuraava päivä on kuvaan merkitty punaisilla pystyviivoilla. Punaisilla numeroilla on merkitty aikavälin louhintapalkkio. Tähän mennessä neljästi eli joka kerta kurssi on kääntynyt nousuun ennen puolittumista, ja nousu on kiihtynyt puolittumisen jälkeen.


Tämä on loogista, sillä louhintapalkkion puolittuessa kannustin louhia uusia bitcoineja puolittuu. Tämä vähentää bitcoinien tarjontaa kun taas kysyntä säilyy ennallaan.

Laitetaanpas kuvaan vielä lisää viivoja ja numeroita:


Puolittumisten keskivälissä näkyvät purppuralaatikot ovat bitcoin-pessimismin aikaisia kapeahkoja vaihteluvälejä. Sen jälkeen alkaa oransseilla laatikoilla merkitty “puolittumisen ennakointi”, jonka aikana kurssit nousevat selvästi. Ennakointivaiheeet ovat aiemmin kestäneet noin vuoden. Sen jälkeen tulee sinisillä laatikoilla merkitty “puolittumisen jälkeen”-vaihe, jolloin nousu kiihtyy. Tämä vaihe on aiemmin kestänyt noin puolitoista vuotta.

Bitcoin on noussut koko vuoden 2023, toistaen aiemmin kolmesti nähtyä näytelmää. Seuraava puolittuminen tapahtuu arviolta 19. huhtikuuta.

Mikäli näytelmä etenee, kuten aiemminkin, kurssit nousevat hitaasti mutta varmasti aina huhtikuun puolittumiseen asti, ja sen jälkeen nousu kiihtyisi, jatkuen puolisentoista vuotta. Tämä tarkoittaisi bitcoin-huipun osuvan vuoden 2025 syksylle. Koska puolittuminen tarkoittaa, että louhintapalkkion absoluuttinen lasku puolittuu, myös puolittumisen vaikutus hintaan pienentyy jokaisen puolittumisen yhteydessä. Puolittumissyklin lopullisen nousun voidaan siis olettaa jäävän pienemmäksi kuin edeltävällä kerralla, ceteris paribus.

Vuonna 2020 “oranssi laatikko”, eli pessimismipohjasta puolittumishetkeen, nousi 200%. Bitcoin on nyt jo saavuttanut saman 200% nousun.

Entä tästä eteenpäin? Vuonna 2020 puolittumishetkestä lähtien hinta nousi 600%. Aika oli outoa, ja käynnissä oli eeppinen koronaralli, kun amerikkalaiset tunkivat saamiaan tukishekkejä tekno-osakkeisiin ja kryptoihin.

Oletetaan, että bitcoinin kurssi huitelee 40 000 - 50 000-tasolla ensi huhtikuun puolittumisen aikana. Minimissään odottaisin, että vuonna 2021 nähty 70 000 dollarin huippu tullaan ylittämään selvästi. Varaudun henkisesti myymään 150 000 - 200 000-tasoilla, koska tällä iällä en viitsisi enää istua hodlaten läpi 80-90 prosentin kurssilaskua. Edelliset puolittumisen jälkeiset rallit päättyivät niin koviin laskuihin. 

Mua oikein erikseen harmittaa, että vaikka ennakoin 2015- ja 2019-pohjat, jopa täällä Sijoitustiedon sivuilla, en ollut ostoksilla. Tällä kertaa henkilökohtainen lopputulema on parempi, sillä havahduin keväällä 2023, että ei perkele, nousukanavan alalaita käyty katsomassa, purppuralaatikosta breikattu ylös ja mää en oo seurannu, miksi en oo seurannu, miksi en ikinä osta pohjalla, yhyy.

Kryptoporukoissa on oltu hyvin kiinnostuneita USA:n pörssiviranomaisen myöntämistä toimiluvista bitcoiniin sijoittaville ETF-rahastoille. Tämä on varmasti melko merkittävä vedenjakaja, mutta mielestäni sen merkitystä on liioiteltu. Ensinnäkin, jos joku haluaa ostella bitcoinia, se onnistuu tälläkin hetkellä ilman amerikkalaisten lupaa. Ehkä institutionaalista ja passiivista rahaa suuntautuu jatkossa enemmän kryptoihin, mutta aivan yhtä todennäköisesti yksityishenkilöistä sijoittajiiin kaikki ovat ennakoineet ETF-ratkaisua ja uutinen ei aiheuta kurssrallia, vaan pikemminkin “sell the news”-ilmiön.

Niin kävi tälläkin kertaa. Bitcoin on ropissut kymmenisen prosenttia alas. Tämä saattaa olla oikein hyvä hetki hypätä kyytiin, koska puolittumishetkeen ei ole enää kovin paljon aikaa.

Keskustele ja lue Juhanin aiemmat tekstit

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

EcoUp – rakennusmarkkinan heräämistä odotellessa?

Iikka Numminen
12.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Hedge fundit shorttaavat nyt aktiivisesti

Johannes Ankelo
9.1.2025
east Lue lisää