Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Järein mahdollinen vipu käyttöön: Unlimited turbot

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Kaupallinen yhteistyö | Nordnet

Pienellä pääomalla järeisiin tuottoihin. Suomalaisten treidaajien jo lähes 20 vuotta käyttämä salainen ase on monelle vielä hämärän peitossa. Turbon idea on helppo ymmärtää: se liikkuu kohde-etuudensa kanssa samaan tahtiin. Viisas treidaaja valjastaa Turbon tarjoaman vivun käyttöönsä unohtamatta riskienhallintaa.

Turbot tutuiksi

Unlimited Turbojen (myöhemmin Turbo) hinnanmuodostus on suoraviivaista: Hinta muodostuu kohde-etuuden hinnan ja Turbon rahoitustason välisestä erotuksesta.

Turbon liikkeiden seuraaminen on selkeää, sillä sen hinta liikkuu 1:1 suhteessa kohde-etuuden hinnan kanssa.

Turboja voidaan ajatella jokamiehen futuureina. Niitä voi treidata pienilläkin summilla, toisin kuin futuureita, joiden nimellinen arvo on yleensä kymmeniä tuhansia euroja.

Turboja on kahdenlaisia: Long Turbo ja Short Turbo, jotka nimiensä mukaisesti tuottavat joko markkinoiden noustessa tai laskiessa. Long Turbot tunnistat Nordnetin palvelussa kaupankäyntitunnuksesta “T LONG” ja Short Turbot tunnuksesta “T SHRT”.

Esimerkki Turbon perustiedoista:

Jos Nokian osakkeen hinta nousee 0,05 euroa, nousee esimerkin Nokia Long Turbon hinta myös 0,05 euroa. Vastaavasti Nokia Short Turbon hinta laskisi 0,05 euroa. Yhden sentin liike osakkeessa vastaa siis yhden sentin liikettä Turbossa.

Turbon vipuvaikutus muodostuu Turboon sijoitettavasta pienemmästä pääomasta. Nokian osakkeen ostanut sitoo koko osakkeen hinnan (3,56 euroa) treidiinsä. Nokia Long Turboa treidaavalle liikkeellelaskija rahoittaa Turbon rahoitustasoa (3,01 euroa) vastaavan summan. Täten treidaaja sitoo vain osan Nokian osakkeen hinnasta treidiin (0,60 euroa). Turbon hinta kuitenkin liikkuu samaan tahtiin Nokian osakkeen kanssa, joten treidaaja osallistuu täysimääräisesti Nokian osakkeen hintamuutoksiin.

Turbon vipu lasketaan seuraavasti:

Rahoitustaso / (Kohde-etuuden hinta - Rahoitustaso)

Nokian osakkeen ollessa 3,56 eurossa ja Long Turbon rahoitustason ollessa 3,01 euroa, muodostuu Turbon vivuksi 5,5x.

Kun Long Turbon vipu on 5,5-kertainen, Nokian osakkeen noustessa yhdellä prosentilla Long Turbon arvo nousee 5,5 prosenttia. Vastaavasti osakkeen hinnan laskiessa Turbon prosentuaaliset tappiot voimistuvat 5,5-kertaisesti.

Nordnetin palvelusta näet Nordnet Markets -tuotteiden vipuvaikutuksen sekä Long että Short Turboille.

Mitä korkeampi vipu, sitä riskisemmästä Turbosta on kyse. Tällöin myös Turbon riskipuskuri on pieni.

Nordnet laskee valmiiksi kunkin Turbon riskipuskurin, joka kertoo kohde-etuuden prosentuaalisen etäisyyden Turbon rahoitus-/Stop loss -tasosta. Jos Turbon riskipuskuri on 18 %, Turbo erääntyisi arvottomana, jos kohde-etuus (esim. Nokian osake) liikkuisi treidaajan kannalta 18 % väärään suuntaan.

Turboilla ei ole ennaltamäärättyä päättymispäivää, eli ne ovat ns. Open End -tuotteita. Jos Stop loss -tasoa ei koskaan saavuteta, Turbon kaupankäynti jatkuu pörssin listalla kohde-etuuden hinnan mukana.

Oikean Turbon valitseminen

Turboa valitessa on tärkeintä huomioida treidaajan riskiprofiili.

Turboja voi käyttää pidempään holdiin, jos sijoittaja haluaa vivuttaa sijoitustaan kaksin- tai kolminkertaisella maltillisella vivulla. Täten vapautuu pääomaa muihin sijoituksiin. Kaksinkertaisella vivulla varustettuun Turboon sijoitetaan vain puolet siitä pääomasta, joka panostettaisiin suoraan sijoitukseen – euromääräinen tuotto-odotus molemmissa on sama. Valtaosa treidaajista hakee kuitenkin maksimaalista vipua lyhyisiin treideihin, joihin Turbot soveltuvat parhaiten.

Käyttääkseen maksimaalista vipua treidaaja valitsee Turbon, jonka rahoitus-/Stop loss -taso on mahdollisimman lähellä kohde-etuuden nykyhintaa. Strategia kuulostaa veret seisauttavan riskiseltä, mutta sillä on selkeitä etuja: pienellä summalla treidaaja rajaa riskinsä sijoitettuun summaan tuottopotentiaalin säilyessä rajattomana. Indekseissä ja raaka-aineissa vipukerroin voi olla jopa yli 100, kun kohde-etuuden hinta on lähellä rahoitus-/Stop loss -tasoa.

Turbo sopii erinomaisesti teknistä analyysia apunaan käyttävälle treidaajalle. Jos osake on lähellä tukitasoa, josta treidaaja odottaa osakkeen pomppaavan ylös, voi hän valita Turbon, jonka Stop loss -taso on hieman tukitason alla. Turbon Stop loss toimii silloin automaattisena tappioiden rajoittajana, mikäli kohde-etuus meneekin vauhdilla tukitasosta läpi.

Turbo sopii moniin treidauspaikkoihin – osareihin, makrolukuihin, korkopäätöksiin ja kaikkiin muihin tilanteisiin, joissa treidaajan kaipaamaa volatiliteettia on odotettavissa.

Turbon kulut

Turbojen treidaamiseen liittyy kuluja sekä lyhyissä treideissä että pidemmissä holdeissa.

Spreadi, eli osto- ja myyntihintojen välinen erotus, tulee sijoittajan maksettavaksi sekä lyhyissä että pidemmissä treideissä. Mitä likvidimpi kohde-etuus, sitä pienemmän spreadin markkinatakaaja pystyy Turbolle tarjoamaan. Mitä suurempi spreadi on, sitä suurempi on sijoittajan kulu. Spread ilmaistaan prosentteina ja Nordnetin palvelusta näet kaikille Turboille spreadin valmiiksi laskettuna.

Rahoituskustannus ei vaikuta päivänsisäisissä kaupoissa. Pidemmissä holdeissa Turbon liikkeellelaskija maksattaa treidaajalta rahoituskustannuksen, eli korkotekijän, nostamalla Long Turbon rahoitustasoa ajan mittaan. Short Turboissa rahoitustasoa puolestaan lasketaan ajan kuluessa. Rahoituskustannus jaetaan kiinteään ja muuttuvaan osaan; kiinteä osa Turboilla on 3 prosenttia. Sitä kutsutaan tuotteen lopullisissa ehdoissa peruskorkomarginaaliksi. Muuttuva osa muodostuu kohde-etuuden valuutan viitekorosta; euroissa noteerattavien kohde-etuuksien viitekorko on yhden kuukauden EURIBOR.

Välityspalkkioita ei Nordnet Markets -tuotteita käyttävä treidaaja maksa lainkaan yli 100 euron kaupoista. Tämä tarjoaa merkittävän edun treidaajalle verrattuna kaupankäyntiin osakkeilla tai futuureilla, joissa välityspalkkiot nakertavat treidaajan tuottoja. Muissa valuutoissa kuin euroissa käytävistä Turbo-kaupoista treidaaja maksaa valuutanvaihtokulut, jollei hänellä ole ks. valuutassa käteistä valuuttatilillä. Nordnet Markets -tuotteita löytyy euromääräisten tuotteiden lisäksi Ruotsin, Norjan ja Tanskan kruunuissa noteerattuina.

Treidatessa 1000 eurolla Nordnet Marketsin DAX-turboa, jonka spreadi on 0,25 % ja rahoituskustannus 3 %, kuluksi muodostuu päivänsisäisessä kaupassa 2,50 euroa ja kahdeksan päivän pituisessa holdissa 3,16 euroa.

Esimerkkejä kaupankäynnistä Turboilla

Turboilla voi treidata monia eri markkinoita - osakkeita, indeksejä ja raaka-aineita.

Nokia – osavuosikatsaus

Nokia osarin lähestyessä epävarmuus tulevasta kasvaa, eli volatiliteetti nousee. Tämä saa treidaajan sormet syyhyämään. Liikettä on luvassa, mutta mihin suuntaan? Treidaaja uskoo negatiivisen osarin olevan todennäköisempi ja päättää vivuttaa treidinsä Turbolla.

Treidaaja valitsee Short Turbon, jonka rahoitustaso ja Stop Loss ovat 5,50 eurossa. Nokian osake on 5,20 eurossa, eli Turbo tarjoaa 18-kertaisen vipuvaikutuksen. Jos Nokian osake nousee Stop Loss -tasoon, erääntyy Turbo arvottomana.

Treidaajan analyysi osui oikeaan ja Nokia lähti laskuun. Osaria edeltävänä päivänä ostetun Short Turbon arvo nousi 0,30 eurosta osaripäivänä 1,60 euroon ja treidaaja kuittasi muhkean 433 % tuoton. Osakkeen vastaava reaktio ylöspäin olisi tuonut 100 % tappion, mikäli treidaaja ei olisi ehtinyt myydä Turboa ennen Stop Loss -tapahtumaa.

Öljy – epäonnistunut long-treidi

Swing-treidaaja ottaa näkemystä muutaman päivän tai muutaman viikon aikahorisontilla. Öljyä analysoiva swing-treidaaja uskoo öljyn jatkavan nousuaan ja vivuttaa treidinsä Öljy Long Turbolla, jonka rahoitustaso on 60 taalaa ja vipu kymmenkertainen.

Treidaajan analyysi menee vikaan ja oletettu 63 taalan tukitaso ei pidä. 0,53 eurolla ostettu Long Turbo menetti arvonsa kokonaan, mikäli treidaaja ei myynyt Turboa ennen Stop Lossia. Öljyn hinta ei kuitenkaan romahtanut hetkessä, vaan treidaajalla oli mahdollisuus minimoida tappionsa ja myydä Turbot takaisin markkinatakaajalle ennenkuin Turbo erääntyy arvottomana.

DAX – shortti osakeindeksiin

Treidaaja uskoo DAX-indeksin olevan tällä hetkellä jo liian korkealla, eikä näe nousuvaraa indeksillä. Geopoliittinen tilanne hermostuttaa markkinoita ja osakkeet ovat historiallisen korkealla vuosikymmenen jatkuneen nousun jälkeen. Treidaaja ottaa näkemystä DAX Short Turbolla, jonka Rahoitustaso on 14 500 indeksipisteessä ja vipu 14-kertainen. Riskipuskuri on 8 prosenttia, joten treidaajalla on tilaa reagoida markkinan potentiaalisesti jatkuvaan nousuun.

Treidaaja ostaa Turboa noin 11 euron hintaan. Mikäli DAX sakkaa treidaajan odottamalla tavalla, voi hän jättää positionsa auki ja antaa tuottojen kertyä indeksin kääntyessä laskutrendiin.

Nordnet Markets

Nordnet Markets -tuotteilla voit käydä kauppaa joko vivulla tai ilman. Markets tarjoaa Suomen suosituimmat viputuotteet, joiden kautta voit treidata laajaa valikoimaa sijoituskohteita ympäri maailman. Valikoimaan sisältyy osakkeita, hyödykkeitä ja indeksejä. Välityspalkkio on 0 euroa kaikista yli 100 euron kaupoista.

Markets-tuotteilla voit käydä kauppaa normaalia eurooppalaista osakekaupankäyntiä laajemmilla aukioloajoilla, klo 09.15-21.00.

Nordnet Markets tarjoaa Pohjoismaiden laajimman valikoiman pörssilistattuja tuotteita, joilla voit käydä kauppaa ilman välityspalkkioita. Välityspalkkiottomuus koskee Nordnetin verkkosivuilla ja Nordnetin tarjoamien kaupankäyntisovellusten (esimerkiksi Infront Web Traderin) kautta tehtyjä, kauppasummaltaan yli 100 euron tai yli 1000 SEK/DKK/NOK suuruisia toimeksiantoja Nordnet Markets -tuotteilla. Käydäksesi kauppaa Nordnet Markets -tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Kaupallinen yhteistyö | Nordnet

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaaritallenne

Artikkelit

Boreo — Mörnijä vai moninkertaistuja?

Iikka Numminen
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää