Kolumnit

Hyviä ja huonoja terveisiä kehittyviltä markkinoilta

Daytrader |
Jaa Twiittaa
  • Sodat ja kauppasodat uhkaavat — myynkö nyt osakkeeni?
  • Kävin PYN Eliten omistajien kokouksessa kuulemassa Vietnamin kuulumisia
  • Ostin Venäjän indeksiosuutta juuri ennen kuin se romahti. Mitä tehdä nyt?
  • Viikon kuvaaja, linkit ja podcastit

Sodat ja kauppasodat

Geopoliittinen tilanne kiristyy Syyriassa. Tämä aiheuttaa kitkaa Venäjän ja Yhdysvaltojen välille. Pörssissä hinnat laskevat, kun sijoittajat vähentävät riskejä. Trump uhkailee jo suoraan Venäjää.

Samaan aikaan Kiinan ja Yhdysvaltojen nokittelu kauppakiistassa kiihtyy. Asiantuntijoiden keskusteluissa otetaan esiin jo taantumapelot ja toimitusketjujen kaatuminen. Ja pörssit laskevat. Ray Dalio kirjoittaa hyvän koosteen siitä, miksi tilanne on nyt hieman huolestuttavampi.

Tästä oikea johtopäätös voisi siis olla myydä kaikki osakkeet, kun vielä saa hyvän hinnan? Eipä oikeastaan. Parempi on vain noudattaa sitä rauhalliseen aikaan tehtyä sijoitussuunnitelmaa.

Ellei sotaa käydä oman maan kamaralla, niiden vaikutukset osakekursseihin ovat aiemmin olleet pienet, jopa positiiviset.

Kauppasota varmasti heikentäisi maailmantalouden kasvua. Mutta toistaiseksi kyse voi olla vielä neuvotteluasemien hakemisesta. Ja jos Eurooppa ei lähde mukaan nokitteluun, kaupparajoitteet voivat olla joillekin yrityksille jopa mahdollisuuksia. Tullit edes 200 miljardin dollarin kaupalle eivät yksistään riitä viemään talouksiamme taantumaan.

Kannattaa muistaa mitä edellisten uhkien suhteen on käynyt viime vuosina. Kun ne ovat toteutuneet (Brexit, Trump), kurssi ovat ampaisseet alkujärkytyksen jälkeen ylös.  Tällä hetkellä jokaiseen pelotteeseen reagoidaan myymällä. 

Kun tilanne edes vähän selkiintyy suuntaan tai toiseen, niin kaikkea ostetaan taas. Se ei muuta mitenkään näkemystäni siitä, että Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat turhan kalliit, Euroopan hieman hintavat ja kehittyvät markkinat kohtuuhintaiset. On edelleen aika olla varovainen, muttei vielä aika käydä siilipuolustukseen.

PYN Elite omistajien kokous — Vietnamissa menee kovaa

Yhdysvalloissa Omahan oraakkeli pitää vuosittain yhtiökokouksen, josta on muodostunut yksi suurimmista sijoitusalan spektaakkeleista. Suomessa moni pitää Nalle Wahlroosin yhtiöiden yhtiökokouksia parhaana vastineena suuren maailman tilaisuuksille. PYN Eliten tuotto on kulujen jälkeenkin kutakuinkin pysynyt Sammon kokonaistuoton kannassa (osingot uudelleensijoitettuna) olemassaolonsa aikana. Rahasto on salkkuni suurin omistus tällä hetkellä. Alkuperäisille omistajille rahasto on tuottanut 3 223 % alle 20 vuoden aikana.

Siinä mielessä kyseessä on ainutlaatuinen rahasto Suomessa, ja maailmanlaajuisessakin tuottovertailussa Elite pärjää melko hyvin. Salkunhoitaja Petri Deryng ei ole Warren Buffettin keskimääräisitä tuottolukemista kovin kaukana lähes 20 %:n keskimääräisellä tuotollaan — ja tämä siis rahastopalkkioiden jälkeen.

Elite on paisunut jo suomalaisittain suureksi rahastoksi yli 450 miljoonan euron pääomallaan. Tämä näkyy myös osakkeenomistajien kokouksessa, kun 300 henkilöä vetävä Helsingin Astoria-sali on melkein täynnä. Rahaston johto toteaa, että 4,4 % rahaston pääomista on edustettuna, joten kaikkein suurikenkäisimmät eivät ole paikalle vaivautuneet.

En ole PYN:n tilaisuuksissa käynyt vuosikausiin. Viimeksi kuin kävin, niin ruoka- ja viinitarjoilu Suomenlinnassa oli viimeisen päälle, mutta se taisikin olla myyntihenkisempi tilaisuus olemassa oleville ja potentiaalisille hyville asiakkaille. Osuudenomistajat saavat tyytyä limppariin ja voileipiin, vaikka rahastoyhtiö tehtailikin 8,2 miljoonan euron nettovoiton. Eli PYN olisi tuloksensa puolesta pörssikelpoinen rahastoyhtiö.

Itse kokoushan on tylsää kuin eduskunnan Sote-keskustelu. Suurin osa ihmisistä on kuitenkin saapunut paikalle seuraamaan Ho Chi Minhin oraakkelin, eli Petri Deryngin markkinakatsausta. Tällä kertaa mahdollisuus oli myös liveseurantaan netin välityksellä, ja tallennekin on tarjolla kaikille:

https://www.pyn.fi/markkinakatsaus-1142018/

En ala kertaamaan rahaston historiaa tai markkinakatsausta kovin tarkasti. Sen nyt kirjoitan, että vaikka rahasto on nyt 100 % sitoutunut sijoittamaan Vietnamiin, on se valmis hyppäämään uudelle markkinalle, jos Vietnam yhtiöt kallistuvat ja parempia tilaisuuksia on muualla. Samoin kuin hypättiin noin viisi vuotta sitten Thaimaasta Vietnamiin.

Tärkeimmät pointit esityksestä:

  • Vietnamin osakeindeksi on noussut viimeisen vuoden ajan lähes pystysuoraan. Indeksin isot yhtiöt ovatkin jo kohtalaisen korkealla arvostukselle P/E 22. Elite on kuitenkin keskittynyt pieniin- ja keskisuuriin yhtiöihin, joiden P/E luku on noin puolet isojen yritysten vastaavasta. Näin suuri ero vaikuttaa kestämättömältä.
  • Valuuttasuojausta ei tehty viimeisen vuoden aikana. Valuuttasuojauksen tekemisen kalleus ja fundamenttien tilanne ovat rajoittaneet suojauksia. Itselläni ei ole mitään ongelmaa tämän suhteen, vaikka toki tuottoja se on rokottanut.
  • Vietnamin talous vaikuttaa koko ajan paremmalta ja paremmalta. Valuuttavarannot kasvavat tänä vuonna vauhdilla, ja talous kasvanee yli seitsemän prosentin vauhtia.
  • Mielestäni Eliten salkun reilun P/E 10 taso ja seitsemän prosentin talouskasvu on yhdistelmä, josta tykkään kovasti. Myös salkunhoitajan hyvin simppeli tapa ostaa edullisia yhtiöitä ja myydä kalliitta on kaikessa yksinkertaisuudessaan mieleeni.
  • Suurin osa esitykseen liittyvistä kysymyksistä aiheutti lievää vaivaantumista. Yhdessä muutenkin pitkän ja tutunoloisen esityksen aikana twitter-feedini vei usein voiton mielenkiinnossa.

Alla on kuvaaja suurten ja pienempien yhtiöiden kurssikehityksestä. Uusi raha on vyörynyt lähinnä suuriin yhtiöihin. Näissä voi tulla hieman korjaustakin, mutta silti uskoisin rahan valuvan pikkuhiljaa myös pienempiin yhtiöihin, jolloin Elite alkaa hyötymään.

Mitkä ovat rahaston riskit ja ongelmat?

Päästääkseen jatkossa vielä lähelle 20 %:n vuosituottoja, alkaa rahasto olla turhan suuri. Samaa joustavuutta pienissä osakkeissa ei enää ole kuten alkuvuosina. Elite on Vietnamin neljänneksi suurin rahasto, joten jo Vietnamista poistuminen olisi monen vuoden urakka. Uskoisin, että omistajat joutuvat ”tyytymään” 10-15 % tuottoihin seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Vietnam on maailmankaupan muutoksille altis, mutta maan dollarivarannot tuovat turvaa ulkoisia kriisejä vastaan. Jossain määrin näen riskinä, että nykyinen melko vakaa poliittinen tilanne voi muuttuakin. Toisin kuin Kiinan autoritaarinen hallitus, Vietnam ei samassa määrin rajoita ihmisten kommunikointia ja netin käyttöä, joten levottomat ajatukset voivat levitä maassa nopeastikin. Tällä hetkellä mitään viitteitä epävakauksista ei kuitenkaan ole.

Petri Deryngin mielestä suurin riski rahaston arvolle on korjaus Yhdysvaltojen kalliissa pörssissä, joka imaisee kaikki muutkin maat mukaansa. Lyhyellä aikavälillä tämä on varmasti totta. Toinen uhka on Vietnamin isojen yhtiöiden korjaus alaspäin, jolloin pienemmätkin voisivat kärsiä.

Venäjän pörssi romahti — juuri kun olin sitä ostanut

Ostin pari viikkoa sitten Venäjän pörssin indeksiosuuksia. Ostin, koska Venäjän osakkeet ovat erittäin halpoja, ja historiallisesti erittäin halvat pörssit ovat tuottaneet poikkeuksellisen hyvin. Usein äärimmäiseen halpuuteen toki liittyy erinäisiä ongelmatilanteita — poliittisia kriisejä, finanssikriisejä, korruptiota ja jopa sotilaallisia konflikteja. Mutta jos systemaattiset sijoitat halvimpiin pörsseihin, olet historiallisesti saanut selkeää ylituottoa.

Sijoitin Venäjään siis vaikka fundamentit ovat heikot, poliittinen tilanne surkea, korruptio rehottaa ja kukaan ei kehtaa kertoa omistavansa näitä osakkeita. Toisaalta olin lukenut ja kuullut hiljaisia signaaleja, että poliittista tilannetta lukuun ottamatta asiat ovat paranemaan päin Venäjällä. Sitten geopoliittinen riski iski moukarilla vyön alle — osakurssit euroissa laskivat 15% parissa päivässä:

Yksi sijoittajan vaikeimmista tilanteista on, kuin omistuksesi romahtaa silmiesi edessä. Silloin on päätöksen aika: myynkö, pidänkö vai ostanko lisää osaketta.

Romahdustilanteessa pitää kysyä seuraavat kysymykset?

1. Kumoaako romahduksen aiheuttaja sen syyn, miksi olet osaketta ostanut?

On käytännössä aina huono idea pitää osakkeet, jos oston perusteet ovat hävinneet. Tyypillinen keino tähän on siirtyä laatuyhtiöön sijoittajasta arvoyhtiösijoittajaksi. Kun yhtiö paljastuikin odotettua huonommaksi, niin uusi holdiperuste on halpuus. Olen tätä itsekin testannut riittävästi todetakseni, että strategia ei toimi.

Jos ostit osaketta, koska odotat sen tuloksen nousevan mukavasti tänä vuonna, mutta saatkin silmillesi tulosvaroituksen, älä mieti, vaan myy. Olen ties kuinka monta kertaa pelastunut osakkeesta myymällä pettymystä seuranneeseen laskuun. Lasku on usein vain jatkunut ja jatkunut. Voit hypätä uudestaan kelkkaan, mutta tee se edes kirkkaalla mielellä, ilman positiota.

2. Kuinka suuri osuus sijoituksella on salkussasi?

Onko hajautuksesi siis kunnossa? Itselläni Venäjän indeksiosuusrahasto on noin kolme prosenttia salkusta. Jos salkustani olisi 15 % Venäjää, olisi mietinnän paikka, onko tämä sopivaa riskienhallinnan näkökulmasta. Ei ole vaikeaa keksiä skenaariota, jossa Venäjän omistukseni arvo puolittuisi.

Kolmen prosentin osuudesta kun lohkoo 15 % tappion pois, niin koko salkku laskee alle 0,5 %. Ei hauskaa, mutta menee ihan päivittäisen salkun vaihtelun piikkiin.

3. Olenko juuri nyt täysin objektiivinen arvioimaan, mitä positiolleni teen?

Tiede on osoittanut lukemattomat ajattelun harhat, joilla ihminen huijaa itsensä esimerkiksi olemaan myymättä tappiolla olevaa osaketta. Kun tekee päätöksiä, nämä harhat on hyvä pitää takaraivossa, jotta niiden vaikutusta pystyy rajoittamaan. 

Ratkaisuni? Pidän indeksiosuuteni, koska mielestäni pystyn objektiivisesti arvioimaan tilanteen. Syy ostaa Venäjää oli halpuus ja aikajänteeni on pitkä. Poliittiset riskit olivat tiedossa, nyt ne vain realisoituivat. Itselläni ei ole kykyä ennustaa, mitä jatkossa tapahtuu, mutta uskon hinnoittelun ottavan melko hyvin huomioon hankalan tilanteen. Osuus salkussa on maltillinen, joten todella huonokaan kehitys ei olisi katastrofi. Näen kuitenkin nousupotentiaalin riittävän suurena tasapainottamaan suuria riskejä.

Viikon kuvaaja

Inderesin kuvaaja kertoo, että Euroopassa yllätysindeksit tuntuvat menevän läpi lattiasta. Pari huomiota kuitenkin: 1. Lähtötaso, mistä yllätetään negatiivisesti, on korkein 10 vuoteen. 2. Yhdysvalloissa tuetaan juuri nyt taloutta veroleikkauksin ja menolisäyksin. 3. Kiinan yllätysindeksit ovat positiivisimmillaan vuosikausiin. Mitä tämä tarkoittaa? Eurooppa kokee normaalin noususyklin hidastumiskauden. Koska Euroopan kulutus on hyvin vakaa muuttuja ja tärkeimmät kauppakumppanit Yhdysvallat ja Kiina ovat hyvässä kuosissa, on taantuman riski ilman yllättävää ulkopuolista shokkia hyvin pieni tänä vuonna. Älkää uskoko vielä taantuman povaajia.

Viikon linkit

Karo Hämäläinen kirjoittaa Suomen nettiosakevälityksen historiasta. Suomesta löytyy hyviäkin talouskirjoittajia:

https://www.taloustaito.fi/Rahat/internet-demokratisoi-osakekaupan--suomalaiskonkari-kertoo-kuinka-vallankumous-tapahtui/

Tiesitkö, että Warren Buffettin 81 miljardia dollarin omaisuudesta 78 miljardia on kertynyt vasta eläkeiässä. Morgan Housel kertoo, miksi on tärkeä aloittaa sijoittaminen nuorena:

http://www.collaborativefund.com/blog/the-freakishly-strong-base/

Vähän edelliseen linkkiin liittyen, Warren Buffettilta kesti 26 vuotta siirtyä miljonääristä miljardööriksi, Jeff Bezosilta kaksi vuotta ja Mark Zuckenbergiltä enää vuosi. Maailman vauhti vain kiihtyy. Visual Capitalistin mielenkiintoinen infograafi:

http://www.visualcapitalist.com/jump-millionaire-to-billionaire/

Tämän vuoden alkuvuosi on ollut käteisen juhlaa. Se on ollut yksi niistä muutamista omaisuuslajeista, joka on ollut plussalla. Mitä pitempi aikajänne, sitä todennäköisemmin käteinen alkaa häviämään kilpailussa:

https://pensionpartners.com/when-cash-is-king/

FiveThirtyEight on tunnetumpi urheilun ja politiikan todennäköisyyksistä, mutta tällä kertaa he pohtivat, miten voittaa kauppasota. Pääset itsekin pelaamaan kauppasotapeliä:

https://fivethirtyeight.com/features/how-to-win-a-trade-war/

Inderesin tuloskausietkot. Ei mitään yllättävää, mutta antaa jonkinlaisen kuvan, mitä suomalaisilta yhtiöiltä odotetaan:

https://www.inderes.fi/videot/q118-tuloskausietkot

Spinoff sijoittamista pidetään yleensä hyvin tuottavana. Eli sijoitat jakautuvaa yhtiöön, ja etenkin yhtiöstä irtoavaan pienempään kokonaisuuteen, ja saat ylituottoa osakemarkkinoihin nähden. Tämä toimi fantastisesti aiemmin, mutta viimeisen vuosikymmenen aikana ylituotot ovat olleet maltillisempia. Edelleen mielestäni kannattaa käydä läpi irtoavat yhtiöt

https://www.factorinvestor.com/blog/when-breaking-up-is-easy-to-do

Viikon Podcastit

Meb Faber — High Valuations Don’t Necessarily Mean That We’re Going to See Asset Prices Collapse” —Meb Faber haastattelee Elroy Dimsonia, joka tuntee eri pörssien ja omaisuuslajien tuottohistoriasta luultavasti enemmän kuin kukaan muu maailmassa.

http://mebfaber.com/2018/04/04/episode-100-elroy-dimson-high-valuations-dont-necessarily-mean-that-were-going-to-see-asset-prices-collapse/

Animal Spirits — The False Breakdown —Michael ja Ben pohtivat mm. taloudellisen lukutaidon puutetta, miksi melkein kaikki tähtisijoittajat ovat eläkeiässä ja Amazonin ja Netflixin shorttaamisen ihanuudesta.

http://theirrelevantinvestor.com/2018/04/11/animal-spirits-the-false-breakdown/

Invest Like the Best — Moonshot Investing with Nikhil Kalghatgi — Vähän vaihtelevan tasoinen podcasti, mutta aiheet (moonshot investing, onnellisuus, kryptot ) kiinnostavat.

http://investorfieldguide.com/nikhil/

 

Daytraderin blogiin.

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaaritallenne

Kolumnit

Vero on veljenpoika maksettaessa

Aki Pyysing
22.12.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Applied Nutrition - Kasvuhakuinen lisäravinnebrändi Briteistä

Pentti Jokinen
21.12.2024
east Lue lisää
Henkilökohtainen talous

Esa Juntunen: Mitä on todellinen vauraus ja tuoko raha onnea?

Esa Juntunen
16.12.2024
east Lue lisää