Artikkelit

Epäonnistumiset johtavat oppimiseen

Teemu Åkerblom |
Jaa Twiittaa

Pahimpia munauksia on aina hyvä käydä läpi. Virheistä oppii kunhan ne tunnustaa itselleen rehellisesti. Parhaassa tapauksessa oppii jo ensimmäisestä kerrasta, eikä samaa virhettä toista uudestaan. Toki näin käy yleensä vain elokuvissa, ja usein sama virhe pitää tehdä muutaman kerran ennen kuin kehitystä oikeasti tapahtuu.

Sijoitusuran alun mokat

Ensimmäisten sijoitusvuosien aikana pahimmilta mokilta tuli vältyttyä hieman liiankin hyvin. Toki keskihinnan alentamisen tragedia tuli tutuksi useammankin lapun kanssa, mutta suurimmasta osasta pääsi ulos kuivin jaloin. Kovimmat turskat tuli tehtyä Lehdolla, -50% tauluun. Toki euromääräisesti pieni tappio, ja samaten suhteessa salkkuun. Oppituntina kuitenkin tärkeä.

Lehdon osalta oma analyysi oli tietysti pyöreähkö nolla. Seurailin analyytikoiden suosituksia ja keskustelupalstoja jättäen huomioimatta sen mitä markkina kertoo. Tai sen että sisäpiiri myi reilusti osaketta. Ensimmäisen negarinkaan jälkeen hälytyskellot eivät soineet ainakaan omassa päässä. Toisen negarin jälkeisen lähes 30% kurssilaskun jälkeen myyntinappi sitten vihdoin löytyi. Lehdon osalta kannattaa muuten lukea tämä Twitter-ketju. Ehkä seuraavan vastaavan pommin osaisi sitten välttää?

Nokian Renkaat oli toinen vastaava oppitunti, kun tehokkaasta keskihinnan alentamisesta huolimatta osakkeet tuli myytyä mukavalla tappiolla negariin 2020 tammikuussa. Taaskaan ei muuten markkinaa kuunneltu vaan osteltiin tyytyväisenä ”halpaa” osaketta laskeviin kursseihin. Onneksi myyntinappi löytyi jo aiempaa nopeammin.

Treidimokat

Pahimmat treidimokat ovat syntyneet suhteellisen samalla kaavalla kuin sijoitusmokat. Ei uskota markkinaa, vaan ostellaan laskeviin ja odotellaan uutta nousua. Harvemmin muuten tulee uutta nousua jos vanhaakaan ei ollut. Tai sitten shortataan tukevaan nousuun, kuten Pandoran kanssa tein viikko sitten.

Yleensä kannattaisikin tikkaa heittävän apinan sijaan olla kauppanauhaa tuijottava apina. Älyttömät ylilyönnit ovat toki asia erikseen, mutta keskimäärin kannattaa kuunnella markkinaa eikä omaa egoa.

Tylyimmät treidimokat olen kaikki tehnyt hieman enemmän vaihtavilla osakkeilla. Käyn enimmäkseen kauppaa Helsingin pörssin pienemmillä kioskeilla, ja tämä onkin alkanut toimimaan ihan hyvin. Kuitenkin aina välillä tulee pakottava tarve käydä oppitunnilla ylemmällä luokalla.

Virheistä oppimiseen on auttanut graafien ja kauppojen ottaminen talteen. Graafilla väärin päin olevat ostot ja myynnit kyllä palauttavat mieleen edellisen operaation prosessin ja lopputuloksen. Jotain on onneksi oppinut, koska täysin idioottimaisen Pandoran short-keissin ohella on pahimmilta miinoilta välttynyt viime aikoina. Toki myös hyviin suorituksiin on välillä hyvä palata, niin muistaa keskittyä siihen mikä toimii.

Ole rehellinen, edes itsellesi

Vasta omat virheet saavat oppimiskäyrän nousuun. Muiden virheistä lukemalla on helppoa luulla, ettei itse sorru vastaavaan. Omakohtainen kipu ja kantapään kautta oppiminen kuuluvat kuitenkin sijoittamisen perusopintoihin.  

Oppirahojen maksaminen toki kuuluu lajiin eikä virheiltä voi tietenkään välttyä. Virheitä pitääkin tehdä, ilman niitä ei kehitystä tule. Kannattaa myös muistaa, että kaikki kyllä mokaavat, ainakin joskus. Kaikki tuskin pystyvät virheitään myöntämään, edes itselleen, ja tämä onkin juuri se kohta missä oppiminen tapahtuu.

Pahinta virheiden tekemisessä ei yleensä ole rahallinen tappio, vaan se että tuntee itsensä täysin typeräksi. Tärkeintä on kuitenkin analysoida virheet läpi, oppia niistä ja jatkaa eteenpäin. Osakkeet liikkuvat kyllä huomennakin. 

Itselleen kannattaa aina olla rehellinen, vaikka et sitä muille olisi. Syyllinen löytyy peiliin katsomalla, ja reklamaatiot tehdään samassa osoitteessa. Positiot ja kone on syytä sulkea jos virhettä ei ole valmis myöntämään edes itselleen, vaan syyttää omasta törppöilystä algoja, keskuspankkeja tai manipuloitua markkinaa.

Blogiin

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Boreo — Mörnijä vai moninkertaistuja?

Iikka Numminen
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää