Artikkelit

Ennustuksia vuoden 2023 kryptomarkkinasta

Antti Hyppänen |
Jaa Twiittaa

Karmea sijoitusvuosi 2022 on vihdoin saatu päätökseen, joten nyt on aika ottaa katse kohti tulevaa. Miltä vuosi 2023 näyttää kryptovaluuttojen maailmassa? Otan tässä artikkelissa kantaa muutamaan mielenkiintoiseen aiheiseen. Tarkastellaan vuoden päästä näiden ennustusten osuvuutta.

Bitcoinin markkinaosuus ei palaa enää historiallisille tasoilleen

Bitcoinin markkinaosuus on tällä hetkellä noin 41,5 prosenttia. Markkinaosuudella tarkoitetaan Bitcoinin markkina-arvon suhdetta kaikkien kryptovaluuttojen markkina-arvoon. Usein käytetään myös termiä Bitcoinin dominanssi.

Tarkka lukema eroaa hieman sivustosta riippuen, mutta erot ovat noin prosenttiyksikön luokkaa. Tarkastelen tässä Tradingview-palvelusta löytyvää CRYPTOCAP-indeksiä, joka on noin prosenttiyksikön korkeampi kuin esim. Coinmarketcapin lukema.

Bitcoin dominoi markkinaa yli 95 prosentin siivulla aina vuoden 2017 alkuun saakka. Altcoin-markkinaa ei käytännössä ollut tätä ennen olemassa, vaikka moni tunnettu kolikko, kuten Ethereum, Litecoin ja XRP, olivat jo syntyneet. Niiden markkinaosuus oli aivan mitätön Bitcoiniin verrattuna.

Bitcoinin dominanssi romahti vuoden 2017 lopun altcoin-rallin päätteksi noin 35 prosenttiin. Tämän jälkeen Bitcoin otti taas markkinan haltuunsa, ja dominanssi rikkoi 70 prosenttia joulukuussa 2020. Kevään 2021 altcoin-ralli pudotti markkinaosuuden noin 40 prosenttiin.

BTC dominanssi

Bitcoinin markkinaosuus on ollut toukokuusta 2021 lähtien 40–48 prosentin välimaastossa. Miksi Bitcoin ei ole haukannut isoa palaa markkinasta vuoden 2022 aikana, kuten se teki vuonna 2018? Tähän on kaksi syytä: stablecoinit sekä älysopimusalustojen vahvuus.

Stablecoinien osuus oli vuonna 2018 mikroskooppisen pieni koko markkinasta. Nyt kolme suurinta vakaavaluuttaa (USDC, USDT, BUSD) ottavat yli 15 prosentin siivun koko kryptomarkkinasta. Niiden markkina-arvo jatkaa taatusti kasvuaan myös tulevaisuudessa.

Altcoin-markkina oli vuonna 2018 lähes kokonaan pelkkää spekulointia. Esimerkiksi DeFi-sektoria ei ollut vielä olemassa. Edes Ethereumin päällä ei pyörinyt yhtään merkittävää sovellusta. Tilanne on muuttunut viime vuosina valtavasti. Monilla altcoin-projekteilla on todellista käyttöä ja arvoa.

Ethereum (+ Layer 2) ja BNB Chain ovat selvästi suosituimmat ja käytetyimmät älysopimusalustat. Tässä karhumarkkinassa Ethereumin kurssi on laskenut Bitcoinin tahtiin ja BNB Chain jopa biitannut Bitcoinin merkittävästi. Vuonna 2018 lähes jokainen merkittävä altcoin putosi yli 95 % huipustaan.

En jaksa millään uskoa, että Bitcoinin dominanssi palaa koskaan edes lähelle joulukuun 2020 huippuja (70 %).

Ennustus: Bitcoinin markkinaosuus ei tule ylittämään edes 50 prosenttia vuonna 2023 eikä myöskään sen jälkeisinä vuosina.

Vähintään yksi uusi valtio ottaa Bitcoinin viralliseksi maksuvälineeksi

Finanssimaailma muuttui peruuttamattomasti syyskuussa 2021, kun El Salvador teki ensimmäisenä valtiona Bitcoinista virallisen maksuvälineen. Bitcoin on nostanut pienen ja köyhän valtion täydestä tuntemattomuudesta otsikoihin joka puolella maailmaa.

El Salvador on saanut Bitcoinin avulla lisää turismia ja ulkomaisia sijoittajia. Siitä on tullut Bitcoin-yhteisön mekka. Tämä ei ole mikään pieni populaatio, sillä puhutaan reilusti yli 100 miljoonasta ihmisestä.

Vuonna 2022 listalle lisättiin myös Keski-Afrikan tasavalta. Tästä Bitcoin-adoptiosta ei ole kuitenkaan tihkunut juuri mitään uutisia. Keski-Afrikan tasavallasta ei infoa tule pahemmin valtamediaan, minkä lisäksi tapaus on jäänyt muutenkin vähemmälle huomiolle karhumarkkinan aikana.

El Salvador pääsi otsikoihin paljon paremmin kiitos presidentti Bukelen esiintymisen ja yhteistyön Strike-apin & Jack Mallersin kanssa.

Olen vahvasti sitä mieltä, että tämä lista saa jatkoa tulevina vuosina uusilla valtioilla. Monet Etelä-Amerikan, Afrikan ja Aasian maat ovat seuranneet El Salvadrorin askeleita suurella mielenkiinnolla. Moni köyhä valtio on Yhdysvaltojen tai IMF:n pihdeissä mitä tulee rahapolitiikkaan. Bitcoin on tie vapauteen pitkässä juoksussa.

Ennustus: Vähintään yksi uusi valtio tekee Bitcoinista virallisen maksuvälineen vuonna 2023.

Ethereumista tulee deflatorinen

Ethereumin asema on vahvistunut markkinoiden toiseksi suurimpana kryptovaluuttana. Se on pitänyt pintansa myös Bitcoiniin nähden vuoden 2022 karhumarkkinan aikana ja laskenut jopa prosentin vähemmän ATH-luvuistaan kuin Bitcoin (74 % vs. 75 %).

Ethereum suoritti syyskuussa 2021 sen historiansa merkittävimmän päivityksen, The Merge. Kyseessä oli massiivinen operaatio, joka sujui ilman pienintäkään ongelmaa. The Mergen näkyvin vaikutus on louhinnan poistuminen. Ethereum on nyt Proof of Stake -kryptovaluutta. Toinen merkittävä muutos on tullut Ethereumin inflaatioon, joka on pudonnut lähestulkoon nollaan.

Alla on kuva ultrasound.money -sivustolta, joka näyttää Ether-tokenin varannon kasvun The Mergen jälkeen. Inflaatio on artikkelin kirjoitushetkellä vain 0,013 prosenttia.

eth

Tämä ei kuitenkaan Ethereum-faneille riitä. Ethereumin odotetaan muuttuvan deflatoriseksi valuutaksi, eli sen varanto alkaa pienentyä. Tämä on mahdollista siinä vaiheessa, kun verkon aktiviiteetti kasvaa ja transaktiomaksuja poltetaan enemmän mitä uusia ETH-tokeneita syntyy lohkopalkkioiden kautta.

Ethereum on viittä vaille deflatorinen jo nyt, vaikka verkon aktiviteetti on ollut hyvin matalalla karhumarkkinan vuoksi.

Ennustus: Ethereum on vuonna 2023 deflatorinen valuutta. Toisin sanoen, ETH-tokeneita on markkinoilla vähemmän 1.1.2024 kuin 1.1.2023 oli. Tällä on myös positiivinen vaikutus Ethereumin kurssiin.

Ennustus: Ethereumin kurssi nousee vuoden 2023 aikana prosentuaalisesti enemmän kuin Bitcoinin kurssi.

Ethereumin Layer 2:t kasvattavat suosiotaan

Jatketaan Ethereum-aiheisilla ennustuksilla. Yksi vuoden 2022 teemoista on ollut ehdottomasti Layer 2. Ethereumin lohkoketju ja Bitcoinin lohkoketju ovat ns. Layer 1 eli ensimmäinen taso. Bitcoinin salamaverkko on Layer 2 eli ”pohjatason päälle” rakennettu verkko.

Ethereumilla on myös omat Layer 2 -ratkaisunsa. Niiden tarkoitus on pohjimmiltaan sama kuin Bitcoinin salamaverkolla: siirtää transaktiokuormaa pois Layer 1:ltä. Tämä tarkoittaa halpoja ja nopeita transaktioita, mutta Layer 2:t hyödyntävät silti ”pohjatason” turvallisuutta.

Alla olevassa kuvassa on älysopimusalustojen top 10 -ranking TVL:n eli alustan sovelluksiin tallennetun likviditeetin mukaan. Voit tsekata ajan tasalla olevat lukeamt defillama.com -sivustolta.

defi chain

Ethereumin Layer 2 -ratkaisu Arbitrum on noussut jo sijalle neljä. Arbitrumin kilpaileva vaihtoehto Optimism on puolestaan sijalla seitsemän. Sijalla viisi oleva Polygon on niin ikään Ethereumin skaalausratkaisu, mutta teknisesti se on sivuketju (sidechain).

Juuri nyt näyttää siltä, että ns. Ethereum killerit ovat epäonnistuneet pahasti. Vuonna 2021 hehkutetut Solana, Avalanche ja Fantom ovat pudonneet kauas huipuistaan ja jäävät nyt selvästi Ethereumin Layer 2 -tasojen taakse. Tämä trendi tulee jatkumaan myös vuonna 2023.

Ennustus: Älysopimustalustojen top 3 -lista koostuu vuoden päästä vain Ethereumista ja sen skaalausratkaisuista. Ethereum on toki ykkönen, mutta seuraavat kaksi sijaa ovat Polygon, Arbitrum ja Optimism hallussa (kaksi näistä kolmesta).

Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan vihdoin kryptojen regulaatio

Kryptovaluuttojen regulaatio tulee, se on varmaa. Iso pyörä on pyörimässä Atlantin molemmin puolin. Vaikka Yhdysvalloista on kuulunut enemmän puhetta, niin EU:n tuleva MiCa-prosessi vaikuttaa olevan itse asiassa pidemmällä. Se lyötiin käytännössä lukkoon 2022 ja kirjoitetaan parhaillaan lakipykäliksi.

Yhdysvalloissa tilanne näyttää olevan enemmän levällään. Erilaisia ehdotuksia tulee joka suunnasta, mutta selkeitä raameja ei ole saatu läpi. Yhdysvalloissa myös arvopaperin (engl. security) määritelmä tuntuu olevan oma lukunsa, josta valvontaviranomainen SEC ei suostu antamaan selkeitä ohjeita.

Bitcoin on ainoa sataprosenttisen turvassa oleva kryptovaluutta, jos puhutaan siis arvopaperin määritelmästä. Jo kaksi vuotta käynnissä ollut Ripple vs. SEC oikeudenkäynti tulee ratkaisemaan paljon muiden altcoinien osalta.

Bitcoin ei ole kuitenkaan täysin turvassa haitalliselta regulaatiolta. Sen energiankulutus on yhä enemmän regulaattoreiden hampaissa. Koska Ethereum siirtyi Proof of Stake -kryptovaluutaksi, ”heitterit” kohdistavat kaiken huomionsa jatkossa Bitcoiniin. Esim. EU:ssa äänestettiin Proof of Work -bännistä kaksi kertaa vuoden 2022 aikana.

Yleisen kryptolainsäädännön lisäksi myös stablecoineja tullaan säätelemään nykyistä tarkemmin. Oma lukunsa ovat myös DeFi ja NFT, joiden säätely saattaa tarkentua vasta pidemmän ajan kuluessa. Joutuvatko DeFi-appien käyttöliittymät tekemään KYC:n asiakkailleen? Tämä voi olla mahdollista.

Ennustus: Sekä EU:ssa että Yhdysvalloissa lyödään lukkoon laaja kryptovaluuttojen regulaatio vuoden 2023 aikana.

Ennustus: Ripple voittaa oikeudenkäynnin SEC:tä vastaan. Tämä on enemmänkin toive kuin ennuste. En ole itse lainkaan Ripplen tai XRP:n fani sijoitusmielessä, mutta Ripplen voitto olisi tärkeä asia koko kryptovaluuttasektorille.

Vuoden 2023 lopulla alkaa helpottaa

Vuosi 2022 on ollut todella rankka kaikille sijoittajille. Perinteinen 60/40 portfolio eli bondeista ja osakkeista koostuva salkku on suoriutunut heikoiten sataan vuoteen. Myös Yhdysvaltain keskuspankki on nostanut korkoja nopeammin ja korkeammalle kuin koskaan historiassa.

Kryptomarkkinassa on tehty myös ennätyksiä. Bitcoinin kurssi on ensimmäistä kertaa selvästi edellisen syklin huippua alempana (2017 huippu: 20.000 dollaria). Myös viime vuonna nähdyt konkurssit ovat täysin poikkeuksellisia. Mitään vastaavaa tuhoa ei ole nähty aiemmissa karhumarkkinoissa.

Jokainen kryptosijoittaja on haarukoinut markkinan pohjaa edeltävät puoli vuotta. Olen kirjoitellut Bitcoinkeskuksen uutisissa jatkuvasti sitä, että markkinan pohjaa ei ole vielä nähty. Pidän yhä kiinni tästä näkemyksestä.

Mielestäni todennäköisin skenaario on yhä se, että kurssit ottavat yhden askeleen alemmas ja Bitcoinin pohjakosketus tapahtuu jossain 12.000–14.000 dollarin kurssissa. Muu markkina laskee todennäköisesti hieman enemmän. En usko lainkaan pahimpiin skenaarioihin alle 10.000 dollarista Bitcoinin osalta.

Suurin ”musta joutsen” on ehdottomasti Digital Currency Group ja sen tytäryhtiö Genesis. Tässä kokonaisuudessa voi olla jopa useamman miljardin reikä. Todennäköisesti saamme tulevina viikkoina lisätietoa. Genesis ja DCG ovat viimeiset isot dominot, jotka horjuvat FTX-pörssin romahduksen seurauksena. Sijoittajat ovat odottaneet niiden kaatumista pian kaksi kuukautta.

Kun tähän yhdistetään se, että Fedin koronnostot jatkuvat ja Yhdysvallat syöksyy taantumaan, niin vuoden 2023 ensimmäinen puolisko ei näytä hyvältä.

Todennäköisesti markkina alkaa kääntyä parempaan vuoden 2023 puolivälissä. Osakemarkkina katsoo siinä vaiheessa jo vuoden 2024 tienestejä, jotka alkavat parantua merkittävästi, vaikka Yhdysvalloissa oltaisiin siinä hetkessä taantumassa.

Myös Fedin koronnostot ovat pian suoritettu, ja inflaatio on selvässä laskussa. Todella moni indikaattori viittaa siiten, että karhumarkkina saavuttaa pohjansa tulevina kuukausina.

Olen vuoden 2023 osalta kuitenkin vain varovaisen optimistinen. Uskon kurssien olevan vuoden päästä selvästi korkeammalla kuin nyt, mutta puhutaan Bitcoinin kohdalla 25K-30K kurssitasosta. Uutta ATH-lukemaa saadaan odotella vielä kauas 2024 puolelle.

Ennustus: Bitcoinin kurssin pohja löytyy Q1-2023 aikana.

Ennustus: Bitcoinin kurssi on vuoden 2023 lopulla 25K-30K dollaria.

Tule keskustelemaan tulevan vuoden kryptotrendeistä Sijoitustiedon foorumille!

Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille

Löydät aiemmat artikkelini Sijoitustiedossa tästä linkistä.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Trumpin tariffien vaikutus markkinoihin ensimmäisenä virkapäivänä

Johannes Ankelo
22.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Pokeri auttaa sijoittamiseen

Aki Pyysing
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Boreo — Mörnijä vai moninkertaistuja?

Iikka Numminen
19.1.2025
east Lue lisää